Puutarhurin Perjantaiposti 9.11.2018

Puutarhurin Perjantaiposti 9.11.2018

Lämpimän leppoisaa huomenta täältä puutarhalta.

On tosiaan poikkeuksellisen lämmintä ollut koko viikko ja vaikka ensiviikolla hiukan viileneekin, niin talvi antaa vielä odottaa tuloaan. Vaan eipä siinä mitään, se tulee kun on tullakseen.

Nytkin aamulla, kun tulin pirtistä ulos, niin kasvoja huuhteli poikkeuksellisen leppoisa ja kostea ilma. Sitä kun veti parikertaa keuhkot täyteen ja pisti silmät kiinni, kuunnellen hiljaisuutta, niin johan oli taas hyvä aloittaa päivä. Ja nyt kun vielä saan muutaman viikon päästä uudet tyynyt, niin sitten vasta hyvä on… :)

Lämpimän syksyn myötä on ollut hauska puuhastella vielä kaikkia ”sulanmaan” juttuja. Ainakin itsellä leppoisat kelit ovat tehneet sen, että kaikkea kivaa on ehtinyt tehdä lumen ja roudan puuttuessa.

NO SOMAHAN SE KANNESSA TOSIAAN ON! <3

Kalenterin kansikuvasta moni kysyi ja oli jo oikein arvannutkin, että meidän oma ”pikkuprinsessa” Somahan se siinä katsella nallittaa ja lähettää sinulle ja kaikille koirakavereille kesäterveisiä.

 

Nämä ”Somat” puutarhakalenterit tulivat juuri painosta ja kyllä kotimaiseen työhön on ilo luottaa. Jokainen sivu on komea kuin taulu konsanaan.

Somat Puutarhakalenterini itselle tai koko vuoden ilahduttavana joululahjana ystävälle saat TÄÄLTÄ

Tämän kehtaa kyllä antaa kelle vain ja samalla tuet meitä kotimaisen työn tekijöitä! Tämä kalenteri kun on ihan 100 % kotimaista työtä ja tekoa! Kiitos!

1 kpl / 17,95 € tai 3 kpl / 49,95 € ( ovh 53,85)

Ps. Kuuosuus on tänäkin vuonna keskittynyt sitten vain kasvien osuuteen ja siinä on selkeimmät ja tärkeimmät kuun vaiheet sekä niiden selitykset. Mikäli haluat tarkempia tietoja kuun vaikutuksesta vielä tarkemmin, niin kätevä (ja ilmainen) puutarhurin ja maanviljelijän nettikuukalenterin löydät TÄÄLTÄ

 

NURMIKKO, MITÄHÄN TEKISI SILLE? TAIDAN ODOTTAA JA KATSOA

Tuo nurmikko se sitten kumminkin intoutui lämpimien myötä vielä hiukan kasvamaan ja olen sitä aprikoinut, että mitähän sille olisi viisainta tehdä. Liian pitkäksi se ei ole ainakaan vielä kasvanut, mutta lyhyempi se ehkä saisi olla. Toisaalta maa on nyt sen verran märkää, että jäljet jää, jos menen leikkaamaan. Olenkin tullut siihen tulokseen nyt vielä, että en tee sille mitään. Jos tulee sopiva pikkupakkanen ennen lumia, niin saatan leikkaa hurauttaa sen vielä kerran matalaksi, mutta muuten annan sen olla.

PERENNOJA EN LEIKKAA VAIKKA VÄHÄN RUMIA OSA ONKIN.

Lähinnä siksi, että tuo kasvusto saa talven aikana maatua tuohon omia aikojaan ja toisaalta se suojaa juuristoa ja antaa suojaa talvehtiville pölyttäjille. Pystyssä olevista törröttäjistä taas on iloa niin silmälle kuin lintuystäville. Keväällä nuo jäljelle jääneet varret ym. on helppoa ja turvallista korjata pois ja antaa uuden kasvun tulla tervehtimään alkavaa kesää. Tontin reunathan viikatoin alas jo jokunen aika sitten, lähinnä  myyrien ja mahdollisten etanoiden loitolla pitämiseksi.   

RUNKOSUOJAT KOHTA PAIKALLEEN, SUOJA VOI OLLA MYÖS KORISTE

Runkosuojia voi hiljalleen alkaa virittelemään paikalleen, ettei talvi sitten yllättäisi. Perinteisen verkkosuojan tilalle on myös kivempi vaihtoehto eli kuusenhavut. Laitan

havuja sopivan paksulti narulla kiinni rungon ympäri, latvat alaspäin. Ne suojaavat runkoa niin pitkäkorvilta kuin myös kovilta pakkasilta. Niihin kun vielä kiedon led-lamput, niin johan on toimivat, koristeelliset, ekologiset ja edulliset runkosuojat. :)

TUHKAA MYÖS KUKKASIPULIPENKKIEN PÄÄLLE, HYVÄ KONSTI MYÖS ”SIPULIVARKAILLE”

Viime viikolla oli puhetta tuhkan käytöstä komposteissa, mutta se on Pentin kokemuksen mukaan erinomainen apu myös kukkasipulipenkeissä. Sitä ripotellaan sipuli-istutusten päälle ja ympäri penkin. Tuhka pitää loitolla nuo pitkähäntäiset ”sipulivarkaat” niin hiiret kuin myyrätkin, ne kun ei halua turkkiensa tahriintuvan märässä tuhkassa. Ja bonuksena se parantaa myös maata kaikkinensa.

VALKOSIPULEITA ISTUTTAMAAN, NYT PARI JUTTUA SIIHEN LIITTYEN

Jos sinulla (niin kuin minullakin) on vielä valkosipulit odottamassa maahan laittamista, niin pari juttua olisi hyvä ottaa huomioon, jos tuo talvi sattuisi yllättämään.

 • Istutetaan mieluusti kohopenkkiin
 • Istutetaan hiukan syvempään (10-15 cm) ja keväällä sitten lanataan maata hiukan päältä pois tarvittaessa. Yleensä ei tarvitse.
 • Lannoitteen (= palanutta hevosenlantaa) voi sotkea huoletta samalla maahan ennen istutusta. Ellei sitä ole, niin ei huolta, keväällä sitten vain kanakakkarakeilla voimaa, niin hyvin kasvaa.
 • Jos talvi tulee kovina pakkasina ja ilman lunta, niin peitellään sitten istutukset esim. oljilla tms. Jos talvi tulee leppoisasti lumen kera, niin mitään ei tarvitse erikseen tehdä.
 • Savimaahan istutettaessa Ritun hyvä kokemusvinkki oli, että reilu reikä, kynsi pohjalle ja reikä täytetään hiekalla. Näin kasvaa hyvin ja nostokin on helppoa.

VALKOSIPULI HARRASTAJAN JOULULAHJA VINKKI

Mr. valkosipulin eli Kalevin ”kiehtova kynsilaukka” on varma valinta. ;)

De Re allii sativin sanoin: 

”Teos on vankan viljelykokemuksen omaavan henkilön ja alan suomalaisen edelläkävijän perintö tuleville harrastajille ja kasvattajille.”

Varmaan Suomen kovimmalla kokemuksella kirjoitetun valkosipuliaiheisen kirjan saat pukinkonttiin (tai vaikka itsellesi, jos ei vielä ole)19,90 € / kpl TÄÄLTÄ

HUONEKASVEILLE HUOLENPITOA

Nämä pimeät kelit kyllä pistävät nämä huonekasvit nyt hiukan tiukoille, etenkin kun vasta ovat tottumassa tähän pimeään ja kuivempaan huoneilmaan.

Se, mitä niille olen nyt tehnyt on ihan perusjuttuja eli;

 • sumutellut päivittäin tällä sumupullolla, jossa on hienojakoinen ja erittäin hyvä sumu.
 • muuten olen kastellut hyvin niukalti, varon ettei multa jäisi liian märäksi liian pitkäksi aikaa. Kasvien veden tarve on toki olemassa, mutta hyvin vähäinen haihdutus ja käyttö saattaa jättää liiaksi kastellun mullan niin märäksi, että juuristo alkaa mädäntyä.
 • parinviikon välein pyyhin kosteannihkeällä liinalla lehdet puhtaiksi pölystä, myös alapinnat. Näin kasvi saa kaiken mahdollisen valonkin käyttöönsä.
 • Kukkivilta kukilta olen poistanut kukat heti kun ne alkaa hiukankin nuutua, samoin mahdolliset kuihtuvat/kuivuvat lehdet.
 • Ja kaikkein tärkein on tuo led-kasvulamppu, jolla annan ajastimen avulla automaattisesti neljä tuntia aamulla ja toiset neljä tuntia illalla lisävaloa. Sen avulla kasvit suorastaan loistaa eikä kärsi pimeästä yhtään. Tämä lamppu on minun tärkein apu niille ja kyllä ne siitä kiittävätkin.

AMARYLLIKSET LÄHTÖVALMIINA JA UHKUVAT ESITTELEMÄÄN LOISTOAAN!

Täällä on tosiaan melko jouluinen ja innostunut tunnelma, kun viikonlopulla laitetaan amaryllikset lähtövalmiiksi ja maanantaista alkaen ne pääsevät matkaan ja esittelemään uhkeuttaan ja tuomaan väriä keskelle harmautta. Tuskin mikään piristää päivittäin niin paljon kuin niiden kasvun seuraaminen ja se hetki kun ensimmäiset kukat puhkeavat esille. On kuin hyvä ystävä tulisi käymään, ilahduttava ja mieltä lämmittävä hetki.

Tuosta Harlequeenista kun viimeviikolla mainitsin ja harmittelin siitä olevaa huonoa kuvaa, niin katsopa miten kivan videopätkän sain siitä. Tuossa on kolme kappaletta istutettu samaan koriin ja lopputulos on näin mahtava.

Harlequeenia jos haluat vielä, niin pidä kiirettä kohta nekin on varattu loppuun.

Tämän ihastuttavan Harlequeenin ja muutkin ilontuojat löydät TÄÄLTÄ

TYYNY – TUO YÖN, AAMUJEN JA PÄIVIENI PELASTUS

” Et Juha arvaakaan miten tuo tyyny, jonka viimevuonna uskaltauduin sinulta tilaamaan, muutti niin öitäni, kuin etenkin aamujani ja sitä myöden päivieni laatua”. ”Loppui buranan syönti ja kiukkuiset aamut”. ” Puolisokin tykkää”.

Näin kirjoitteli minulle Sisko ja aika moni muukin tuon tyynyjen yhteishankinnan jälkeen. Ja voin sanoa, että minulle tulee ihan mahdottoman hyvä mieli, jos voin näin pienellä jutulla auttaa näin isoissa asioissa. Itselleni toki hyvä yöuni on nykyään kaiken A&O. Joskus aikoinaan sitä tuli nuorena yrittäjän tingittyä siitä, kun ei ”ehtinyt” nukkua, mutta ikää myöden sitä huomasi, että sehän oli se kaikkein hölmöin asia mistä tinkiä. Ihan kuin se halonhakkaaja, joka ei ikinä teroittanut kirvestään, vaan hakkasi vaan enemmän ja enemmän, mutta halkoja tuli vaan vähemmän ja vähemmän. Kunnes hoksasi katsoa mitä kokeneempi halonhakkaaja teki. Hän piti taukoja, söi eväitä ja teroitti kirveensä säännöllisesti pitkin päivää. Ei tarvinne arvata, kumpi voi paremmin ja hakkasi vielä enemmän halkojakin. :)

Minna kiteytti tämän myös näin hauskasti piirtäen.

Tyynyjä ommellaan nyt kiihtyvällä tahdilla ja sitä mukaa kun varauksia tulee ja kaikki on sitten valmiina yhteiseen toimitukseen 26.11 jälkeen. Tyynyt lähtevät heti täältä eteenpäin ollen joulukuun alussa perillä. Sitten saakin hyvät yöunet ja paremmat aamut alkavat taas. :)

HUOM! Tämä tarjous koskee siis vain meitä Perjantaipostilaisia ja tämä erä tehdään tosiaan erikseen meille, joten jälkitoimituksia ym. ei tehdas toteuta.

TATTARI TUKITYYNY 1 KPL - 37,50€ (ovh. 48,50) - TÄÄLTÄ

TATTARI TUKITYYNY 2 KPL - 69.90 (ovh. 97.00) - TÄÄLTÄ

Ai niin, selvyyden vuoksi tuo tyyny pakkaus sisältää siis -> Tyynyn + tattaritukityynyn + vetoketjullisen suoja/kuljetuspussin ja kaikki samaan yhteishintaan.

ISÄNPÄIVÄÄ JUHLITAAN SUNNUNTAINA

Ja sunnuntaina sitten vedetään liput salkoon, meidän isien, pappojen, vaarien, jne kunniaksi. Ja juodaan oikein kakkukaffeetkin, jos hyvin käy. <3

Kun olin iältäni …

4v Isäni osaa mitä vain.
5v Isäni tietää monesta asiasta paljon.
6v Minun isäni on viisaampi kuin sinun.
8v Isäni ei tiedä aivan kaikkia asioita.
10v Minun isäni ollessa lapsi, olivat monet asiat erilaisia kuin tänään.
12v Niinpä niin, ei isäni tiedä mitään. Hän on jo liian vanha muistaakseen.
14v Älä välitä faijasta. Hän on niin tavattoman vanhanaikainen.
21v Isäni? Hän putosi kelkasta vuosia sitten.
25v Minun isäni saattaisi tietää jotain siitä, sillä onhan hän elänyt jo niin pitkään.
30v Ehkä meidän pitäisi kysyä isältä mitä hän asiasta ajattelee. Hänen kokemuksellaan olisi varmaan käyttöä.
35v En tee mitään ennen kuin olen jutellut isäni kanssa.
40v Mitenköhän isä olisi tehnyt tämän asian kanssa. Hän oli niin viisas ja omasi kokemusta niin monesta asiasta.
50v Antaisin mitä tahansa jos isä olisi nyt tässä neuvomassa minua. Nyt minua kaduttaa, että en arvostanut hänen viisauttaan. Olisin voinut oppia häneltä niin paljon.

-Ann Landers

Puutarhurin menovinkki:

Hyvä ystäväni ja kaikkien tuntema ajatusten aamiaisen pääkokki ja Positiivareiden isä Jussi avaa tänään Lahdessa Hyvänmielen puodin. Puoti on toki avoinna sitten muulloinkin, mutta tänään on huimia avajaistarjouksia, arvontaa, ilmapalloja lapsille ja kaffettakin tarjolla. Joten jos vain mitenkään aikatauluusi sopii, niin käy piipahtamassa ja kerro terveisiä koko iloiselle poppoolle. Osoite on:  Vanhatie 22 C, 15240 LAHTI (alapiha/entinen Soilituote). Klo 10-18.00 on pannu kuumana ja ovet sepposen selällään. :)

Vaan nyt en enää malta olla lähtemättä tuonne amaryllisten, tasettien, joulukaktusten ym. pariin. Sormet oikein syyhyävät päästä niiden pariin. Parasta mitä käsillä nyt voi tehdä. :) Kippurahännät toki saavat pienen aamulenkin nyt ensin ja minä kupposen kaffetta ja sitten alkaa sipulien pyöritys… ;)

--------------------------------------------

Lasten kasvattaminen on elämän kuljettamista soihtuna,

jonka ojennamme omalta sukupolveltamme seuraavalle.

 • Platon

--------------------------------------

Jouluntuoksuista ja halausten täyttämää viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni!

Toivotteleepi,

Puutarhurisi

Juha