Puutarhurin Perjantaiposti 2.11.2018

Puutarhurin Perjantaiposti 2.11.2018

Marraskuisen mukavaa huomenta täältä puutarhalta.

On se vain jännä miten nämä kelit heittelee. Nytkin kun aamulla pirtistä tulin ulos, niin ilma oli leppoisan lämmintä ja vielä alkuviikosta sai vetää pipoa korville, kun oli pakkasta ja pohjatuuli. Mutta jos viime syksynä olivat hiukan haasteelliset istutuskelit sateiden takia, niin nyt on kyllä kelit suosinut ja sääennusteen mukaan jatkuukin vielä. Ja mehän tykätään siitä kyllä, eikö vain. :)

Tämmöiset pienet sateet on myös oikein tervetulleita, tuo maa kun on syvältä vielä melko kuivaa. Samoin pohjavedet ovat monin paikoin alhaalla kuivan kesän jäljiltä. Toivottavasti nyt satelisi ennen routaa jonkin verran lisää.

POSTIEN ISOKOKO, IHAN MINUN OMA MOKA. NYT KUNNOSSA.

Näin kun sitä on enempi puutarhuri, kuin tietoteknikko, niin pari edellistä perjantaipostia oli ihan tolkuttoman isoja tiedostoja. Ihan omaa tyhmyyttäni nuo kuvat oli liian isoja tiedostoja ja väärin liitetty. No onneksi apua saa kun pyytää ja niin minäkin ja nyt on taas kaikki kunnossa. Kyllä Suomalainen yritys on hyvä yhteistyö kumppani! :)

 

HIIRILLE MAUSTETTA ELÄMÄÄN, JOHAN LÄHTIVÄT HÄNNÄT SUORINA…

Hiiret on nyt jotenkin poikkeuksellisen aktiivisia ja moni sanoo, että vaikka kuinka pyytää, niin aina vain lisää tulee. Itse en lossia käytä (työläitä, etenkin vinteillä), vaan noita sähköisiä karkottimia ja VALKOPIPPURIA! Sain tuon valkopippuri vinkin muutama vuosi sitten ja kyllä se vain toimii. Sitä kun ripottelee, niin ei ole hiiriä niissä kohdin näkynyt. Mahdottoman hyvä vaihtoehto myrkyille ja lossille. Naapuri sanoikin, että sieltähän ne juoksivat ulos ”hännät suorina”. :)

TUHKAA KOMPOSTIIN, KYLLÄ VAIN KOHTUUDELLA

Tästä aina aika-ajoin keskustelaan, että voiko ja kannattako tuhkaa laittaa kompostiin. Minä ainakin olen ripotellut sitä sekaan ihan SÄÄNNÖLLISESTI. En toki paljoa, mutta sellainen sopivan ohut kerros säännöllisesti. Se tekee hyvää tuolle kypsyvän mullan pH:lle ja ihan kuin hiukan parantaisi käymistäkin.   

LEHDET TIPPUI, NYT VOI SIIRTÄÄ

Jos sinulla on lehtipuita joita olet ajatellut siirtää uuteen paikkaan, niin se on turvallista tehdä nyt kun ne ovat lepotilassa. Ihan normaali istutus ja mieluusti tukikeppi, johon sidot puun kiinni talven ja ensikesän ajaksi. Näin se pysyy pystyssä eikä heilu ja kasvi juurtuu hyvin paikalleen. Lannoitetta ei tarvitse antaa kunnes vasta keväällä ja vettäkin vain sen verran, että saat istutuskuopan maan tiivistettyä hyvin. 

MERKKAUSTA PIHALLE MUUTENKIN, AURAMIES JA KASVIT KIITTÄÄ

Nyt kun maa on vielä sulaa, niin noita merkkitikkuja, oli ne sitten ihan millaisia vain, vaikka pajun oksia, kunhan ovat riittävän pitkiä, kannattaa laitella nyt. Itse laitan aina heijastimilla olevia aurauskeppejä niihin kohtaan, jotka on hyvä nähdä kun talvella tekee lumitöitä, näin ne näkyvät pimeässäkin auraushommissa hyvin. Nurmikonreunoihin, kukkapenkkien, matalien pensaiden, kaivonkansien, jne. paikat merkkailen myös heinäseipäillä. Ne on kivan näköisiä ja auttaa ihan uskomattoman paljon muistamaan, mistä lunta voi poistaa ja minne kipata ja minne ei. Suosittelen, on pieni homma, mutta iso apu.    

  1. arkojen, suojausta tarvitsevien kasvien paikat kun merkkaat myös, niin niitä on myös helpompi sitten talvella suojata lumella, jos lunta sattuukin tulemaan vain vähän.

”SOMAT” KERHOKALENTERIT TULI PAINOSTA, TOIMITUKSET ALKAA

Nuo ”Somat” puutarhurin kerhokalenterit on nyt painettu ja lopputulos on kuin taulun seinälle laittaisi. Kiitos kaikille vinkeistä, kuvista, ruoka-ohjeista jne. Yhdessä tehtiin taas upea kalenteri, josta paitsi silmäniloa, niin toivottavasti paljon myös hyötyä joka kuukausi.

Siinä on nyt siis mm.

  • Kuujutut (symbolit ja selitykset)
  • Sesonkiaikainen ns. satokausiresepti joka kuukaudelle
  • Kuukauden ajankohtaiset vinkit
  • Kuukauden mietelause
  • Upeita kerhokuvia ympäri Suomen

Puutarhurin ”Soma” seinäkalenterit löytyvät siis nyt uunituoreena ja vaikka itse sanonkin, niin pahuksen komeina.

 

AMARYLLIS, SIIS MIKSI JOKU KUKKII JA NÄYTTÄÄ IHAN ERI KUIN TOISET, MISTÄ TÄMÄN NYT TIETÄÄ?? JA MITEN NIITÄ MITÄKIN PITÄÄ KASVATTAA JA HOITAA? SELVENNÄTKÖ JUHA TÄTÄ?

Ulla lähestyi tällä ”ihmetystä aiheuttavalla” kysymyksillä liittyen Amarylliksiin ja niiden eropihin sekä hoitoon. Ulla pyysi selvennystä asiaan, niin että maallikkokin ymmärtää mikä amarylliksen sipuli on mikäkin ja miten se hoito ja jatko kasvatus onnistuu parhaiten.

Tämä ei ole ihan helppo juttu, mutta ei nyt niin vaikeakaan. Erot aika selkeät, mutta parasta on, että varmistat asian puutarhakauppiaaltasi.

Lyhyesti nämä asiathan olivat siis näin:

Preparoitu sipuli:

  • Preparoitu sipuli tarkoittaa siis kasvihuoneessa (yleensä Hollannissa) tänä kesänä viljeltyjä sipuleita, jotka on loppukesällä nostettu ylös ja viety ”pakkolepoon” kylmiöihin, joissa niihin kehittyy kukka-aihiot.
  • Tämmöisen preparoidun sipulin kukinta-aika on yleensä 6-8 viikkoa, joskus jopa 10-12. Eli ne pitäisi olla jo istutettuina, jos haluaa ne jouluksi kukkaan.
  • Yksi tapa erottaa preparoitu sipuli on sen ”freesimpi” ulkomuoto. Se näyttää ja tuntuukin useimmiten juuri nostetulta.
  • Näitä myydään yleensä kaupoissa, joissa myyntipaikan lämpötilaa ei voida säätää ja sipulin ulkonäöllä on merkitystä. Tämä sipuli kestää pitkän myyntiajan, eikä lähde omineen kasvuun.
  • Näistä tulee ihan komeita kukkia, mutta kasvatusaika kukkaan on siis pitkä.

Preparoimattomat, ammattilaisten käyttämät sipulit: Tulevat pääosin Brasiliasta ja Etelä-Afrikasta

  • Niiden luontainen kukinta-aika on nyt, joten ne suorastaan uhkuu kasvuintoa.
  • Nämä tulevat kukaan 3-4 viikossa, normaalissa huonelämmössä
  • Kasvu lähtee heti käyntiin, kun lämpötila ylittää n.15 astetta. Jopa pimeässä ja ilman vettä.
  • Ulkomuoto ei ole yhtä ”freesi” kuin preparoiduilla, mutta sillä ei ole vaikutusta kukintaan eikä kasvuun jatkossakaan.
  • Näitä saa yleensä vain suoraan puutarhoilta, jossa me voimme pitää ne kylmiöissä ja samalla jarruttaa niiden ennen aikaista kasvua.

Lisäksi kukinta-aikaan ja kukkavarren pituuteen vaikuttaa:

  • Lämpö -> mitä korkeampi lämpö-> sen nopeampi kukintaan tulo ja lyhyempi kukkavarsi. Ihanne on pohjan kautta tuleva lämpö. +22 astetta on hyvä. Korkeampi lämpö (max +35) nopeuttaa, alempi ( ei kuitenkaan koskaan alle + 15) hidastaa
  • Valo -> Runsas valo -> lyhyempi kukkavarsi ja hiukan nopeampi kukkaan tulo. Vahva vaikutus etenkin kukkavarren pituuteen. Luonnonvalo hyvä, kasvivalon alla paras.
  • Kastelu -> paljon vettä-> pitkä varsi. Eli parasta olisi kastella ( + liottaa sipulin juuria ennen istutusta 12 h) istutus kunnolla istutusvaiheessa ja sitten pistää kastelukannu hyllylle. Vain pieni määrä vettä harvoin (jos silloinkaan) kasvun aikana. Sitten kun kukka aukeaa sukan sisästä esiin, annetaan vettä kerran viikossa kunnolla. Annetaan mullan kuivahtaa kunnolla kastelujen välissä ja sitten taas (uppo) kastellaan kunnolla ja kaadetaan ylimääräinen vesi pois.

Kaikkien amaryllisten mukana laitan vielä kirjallisen hoito-ohjeen, jossa on kerrottu kaikki istuttamisesta aina jatkokasvatukseen. Ja jos jokin ei selviä, niin kysy vain, varmasti autan! :)

AMARYLLIS VIDEOT

Olet ehkä nähnytkin nämä meidän videot amarylliksen istuttamisesta ruukkuun ja lasimaljaan, mutta laitan ne nyt sinulle tähän jos haluat katsoa. Klikkaa vain kuvaa ja video pyörähtää käyntiin. :)

Lasimaljaaan -> 

Tavallinen istutus -> 

 

 

Vaan nyt lähden soittelemaan tuonne tyynyjä valmistavan yrityksen ystävälleni. Alkaa nimittäin olla tyyny jo sen verran ”nukuttu”, että selvästi niska- hartianseutu alkaa ilmoitella aamuisin, että alkaisi olla vaihdon paikka. Joko sitä on tulossa vanhaksi, mutta kyllä kunnon tyyny on niin rakas, että ilman sitä ei kunnon yöunia tule. Ja sehän me kyllä tiedetään, miten kurjaa on jos yöllä ei nukuta tai aamulla herää niskat jäykkinä, meinaa mennä koko päivä piloille.

Ja sitten lähdenkin valmistelemaan sipuleita ja valitsemaan niistä ihan omin kätösin parhaista parhaat, sinullekin!

--------------------------------------------

Säilytä rakkaus sydämessäsi.

Ilman sitä elämä on kuin puutarha ilman aurinkoa, kun kukat ovat kuolleet.

Tietoisuus siitä, että rakastaa ja siitä, että on rakastettu, tuo elämään lämpöä ja rikkautta, jota mikään muu ei voi tuoda.


- Oscar Wide

--------------------------------------

Ihanaa viikonloppua puutarhaystäväni!

Toivotteleepi, jo hiljalleen joulutunnelmissa oleva

Puutarhurisi

Juha