Puutarhurin Perjantaiposti 16.11.2018

Puutarhurin Perjantaiposti 16.11.2018

Käänteen tekevää huomenta täältä puutarhalta.

Ai miksi käänteen tekevää? No siksi, että ajattelin tänään puhkua ja puhaltaa tuon harmauden pois ja toivottaa vihdoin auringon tervetulleeksi. No voihan se olla, että vaikka kuinka puhkun ja luulen sen olevan minun ansiota, niin kyllä luotan tuohon Poudan Pekan lupaukseen, että vihdoin viikonloppuna nähdään auringon valoa ensimmäistä kertaa koko marraskuun aikana. Oletko muuten huomannut, että viime vuosina on ollut aika usein näitä pitkiä harmaita jaksoja loka-marras ja joulukuussa? Onko ollut vain semmoista tuuria, vai olisiko tämä ilmastonmuutos syynä? Vaikea sanoa, mutta kyllä tämä harmaus alkaisi jo riittää.

KUNNON VALO, PARASTA MITÄ KASVEILLE OLLA VOI!

Johtuuko tästä jatkuneesta harmaudesta vai mistä, mutta varoitan, että taidan hiukan paasata tästä valon tärkeydestä taas kerran. Valo, se kun on kaiken elämän perusta, niin sen tärkeyttä ei voi sivuuttaa. Tämän valon tärkeyden kun näkee nyt taas ihan mahdottoman hyvin tämän jatkuneen harmauden takia. Nuo huonekasvit mitkä on ollut valon alla loistaa ja kasvaa, kun taas pari verrokkikasvia on ollut ihan vain ikkunasta tulevan valon armoilla, niin ne alkaa jo nyt voida huonosti. Minun oli pakko siirtää ne myös valon alle, ennen kuin kuolevat.

Ja kunnon valo on ainut mikä auttaa! Oikein välillä suututtaa, kun näkee kaikenlaisia valoja kehuttavan ja mainostettavan ”kasvulamppuina”. Paljon watteja ja sävyjä, mutta todellisuudessa niistä on iloa vain omille silmille (jos niillekään) ja sähköyhtiölle, ei kasveille. Minullekin tarjottiin myyntiin sellaisia ”saat halvalla paljon watteja ja on hienoja” tyylillä, no arvaat varmaan mitä vastasin.. yritin olla kohtelias ja sanoin vain, että ”ei kiitos ja toivotin hyvää päivänjatkoa”. Kehotin kyllä myös hiukan tutustumaan kasvifysiologiaan ja vastuulliseen kaupankäyntiin, mutta se taisi kaikua kuuroille korville, kun ”myyntitykillä” oli jo niin kiire soittaa seuraavalle…

No minä luotan ja myyn vain noita Philipsin ammattilamppuja, joihin olen heiltä myös saanut luvan myydä kotitalouksiin, tietyin ehdoin. Ovat niin hyviä ja haluttuja myös tiettyjen kasvien kasvatuspiireissä, että siihen minun piti oikein antaa kirjallinen sopimus, että siihen tarkoitukseen en niitä myy. Enkä kyllä myisi ilman tuotakaan sopimusta!

Vaan nyt saa ”paasaus” taas tästä aiheesta riittää joten jos varmasti hyvän ja toimivan kasvulampun haluat, kätevän johdon kera, niin TÄÄLTÄ  niitä löytyy. Tämän lampun toimivuuden minä takaan! ps. Ei muuten hullumpi idea sujauttaa pukinkontiinkin… ;)

UUSIA PÖNTTÖJÄ JO NYT PAIKALLEEN. MIKSI IHMEESSÄ?

Uusia linnunpönttöjä olen tuossa värkännyt ja ajattelin laitella ne jo nyt paikalleen. Naapuri kyseli että miksi ihmeessä jo nyt, kun vastahan niitä keväällä tarvitaan. Miksi ei? Ja vastasin, että nyt on hyvät kelit sekä aikaa tehdä laittaa ne paikalleen. Ovat sitten valmiina ja lisäksi nuo pöntöt tarjoaa hyvää suojaa tiaisille ym. talvehtiville pikkuystäville ruokintapaikan läheisyydessä. Joten jos sinullakin on aikaa ja suunnitelmia laittaa jokunen uusi pönttö, niin laitapa sinäkin ne jo nyt. Pikkuystävät kiittävät talven kylmissä keleissä ja varmaan jatkavat asumistaan sitten heti keväällä. 

KUVIA PIHASTA, AVUKSI JO IHAN KOHTA

Onhan noita kuvia tullut otettua pitkin kevättä ja kesää, mutta nyt otin kuvia vielä kertaalleen. On sitten helpompi tuossa keväällä muistella ja suunnitella yhdessä kesäkuvien kanssa, että mitä kohtia voisi uudistaa ja mitkä saa jäädä. Sitten kun lumi sataa, niin ei sitä sitten enää muista, vaikka kuinka on muistelevinaan. Tiedä onko sitä tulossa vanhaksi, mutta kyllä kuvista on vallan iso apu muistin tueksi ainakin minulla.

KUVIEN LISÄKSI TEEN AINA HIUKAN MUISTIINPANOJA

Kirjoittelen ylös aina pitkin kasvukautta kaikkia huomioita ja ne kyllä palauttaa aina mieleen yhdessä kuvien kanssa kaikenlaista, minkä muuten olisi jo saattanut unohtaa ennen seuraavaa kasvukautta. Kirjoittelen mm.

  • Mitä kasvoi missäkin kohtaa kasvimaalla ja miten ne menstyi (vuoroviljely kannattaa hyötykasvimaalla).
  • Eikö jokin viihtynyt jossain paikassa? -> Uusi paikka / kasvi ensivuonna.
  • Tuliko laitettua jotain liikaa / liian vähän -> helppo korjata ensivuonna
  • Viihtyikö jokin erityisen hyvin jossain? -> Samoja tai ainakin saman sukuisia ensikeväälle samalle paikalle on hyvä idea, eikö vain?
  • Olisiko tarvetta lisäkasvupaikoille? No ainahan sitä on ;), mutta mitä / miten? lavat? kasvihuone? Ruukkuja? tunneleita? penkkejä? -> Nyt / talvella hyvä valmistella ja suunnitella nekin. Penkin ehtii esim. hyvin nyt vielä kepittää ja vaikka kääntää ja kalkita valmiiksi.
  • Oliko kasteluvesi hyvin saatavilla ja kätevästi hoidettu? -> Ideoita sen toteuttamiseksi ensi kasvukaudelle on hyvä suunnitella ja miettiä ennakkoon.
  • Työtasot ? Kirppareilta tai nikkaroiden talvella, olisi nekin valmiina sitten.
  • Joulupukki -> Sille voisi olla ja hyvä kirjoittaa toiveista, kun kerran kilttejä ollaan oltu koko vuosi, niin tiedä vaikka jollain kivalla lahjalla voisi yllättää. Sinut, ystäväsi tai vaikka koko perheen. ;)

Ja mitä kaikkea mieleen tuleekin. Ei tarvitse olla kuin vaikka ranskalaisin viivoin kalenterin kulmassa, niin moni asia on ajoissa kunnossa ja paremmin taas ensikaudella. Ja siihen ei enää muuten pitkälti olekaan. ;)

VETTÄ KASVEILLE, IHANKO TOTTA? LAPIOTESTILLÄ SE SELVIÄÄ.

Tästä on ilmeisesti ollut jossain jokin juttu, kun kovasti on tiedusteltu, että pitääkö nyt ihan oikeasti alkaa kantaa vettä puille ja pensaille vielä, kun niin sanottiin. Piti oikein itsenkin käydä tekemässä lapiotesti ja painoin lapion terän mitalta maahan ja kyllä se märkää oli. Mutta se ei tarkoita sitä, ettei jossain päin olisi niin kuivaa vielä, että puille ja pensaille olisi hyvä nyt ämpärillinen pari antaa, ennen talven tuloa. Ainakin se imeytyisi nyt hyvin, eikä haihdukaan pois. Minun neuvoni on se, että mene ja työnnä lapio maahan, käännä hiukan ja katso & kokeile, onko märkää vai kuivaa, ja toimi sen mukaan. Ihan tällä terveellä puutarhurin järjellä pärjätään taas tässäkin asiassa, eikö vain? Eikä suotta ryntäillä. ;)

RYHMÄRUUSUPENKKI, MITÄ SILLE NYT PITIKÄÄN TAAS TEHDÄ? HELPPO JUTTU!

Ruusupenkkien suojauksesta tuli myös kysymyksiä ja siitä, että kuinka ne nyt taas tulikaan suojata. Itse en ole tehnyt vielä mitään, mutta jos ja kun nuo ilmat tuosta viilenee ja menee pakkasen puolelle, niin sitten teen. Nyt vielä en ole suojannut, kun ilmat ovat olleet niin lämpimiä ja kosteita, ettei suotta tule mitään homeita tai kasvitauteja. Suojien alla kun ilma ei vaihdu.

Eli näin sen teen:

  • Pakkasten tultua leikkaan varret n. 30-40 cm tapeille ja vien leikatut osat kompostiin tai poltan. Etenkin oikein piikkiset lajikkeet poltan, kun nuo piikit ei tahdo hävitä kompostissa ja on ikävän teräviä ”löytää” kompostia levittäessä sormista.
  • Nostelen tai lisään multa/hiekkaseosta tyville. Etenkin se jalostuskohta on syytä jäädä reilusti piiloon, se on se herkin kohta paleltua.
  • Piilotan muutamia valkosipulinkynsiä penkkien reunoille tai kaadan koivutislettä kierroksen penkin ympärille. Näin estän myyrien / hiirien mahdolliset vierailuhalut talvenaikana. Ja koska valkosipulit on jo maassa, niin tuo koivutisle ( joka muuten toimii hyvin) on se millä nyt homman hoidan. Liruttelen sitä muuten myös kellarin oven eteen – olen huomannut, että hiiret eivät tykkää tulla siitä yli kellarin puolelle. Ja pieni liraus likakaivossa pitää senkin mukavasti hajuttomana.
  • Lunta kun tulee, niin pidän huolen, että ruusut ovat mahdollisimman hyvin lumen peitossa, lapioin tarvittaessa lisää niiden päälle.
  • Jos oikein kovia pakkasia tulee ennen lumia, niin sitten haen havuja

Siinäpä se, kaikessa yksinkertaisuudessaan. Keväällä sitten annan kasvustolle haalean lämmintä vettä ja katson kuinka silmut puhkeaa. Ja jos jokin varsi on menehtynyt, niin leikkaan sen sitten pois. Jo kolme-neljä vartta riittää hyvin komeaan kasvuun.

Pensasruusuille en oikeastaan tee mitään, muuta kuin katson, että multa on kohollaan penkissä, ettei vesi pääse kasaantumaan ja jäätymään niiden juurille.

KOMPOSTI HYYTYI, KANANKAKKAVESI AVUKSI

Niin se vain kävi itsellenikin, vaikka niin olin olevinani tarkkana, että lämpökompostorini hyytyi ja lakkasi käymästä. Vaikka niin taiteen mukaan olen tehnyt kuin ennenkin, mutta ilmeisesti liian kuivaa on ollut nuo tavarat ja niin vain lämmöt laski. Vaan nyt ei ole vielä mitään hätää, kun se ei ole jäässä. Otin kolme kourallista kanankakkarakeita ämpärillisen lämmintä vettä. Sekoitin porakoneen maalinsekoitus vispilällä rakeet hyvin sekaisin ja liruttelin sekoituksen kompostiin. Ja niin alkoi taas lämmöt nousta ja hyvää multaa tulee. 

KUKKAHOROSKOOPISSA JUHLIMME NYT SIANKÄRSÄMÖITÄ.

Tunnetko tai tunnistatko? Osuuko oikeaan? :)

Siankärsämö 13.11. - 8.12.

Siankärsämö kulkee elämänsä ryhdikkäänä ja pystypäisenä, mutta ei itsepäisenä. Yllättävänkin joustavan luonteensa ansiosta se sopeutuu helposti muutoksiin ja uusiin tilanteisiin. Epäoikeudenmukaisuuksia siankärsämö kavahtaa, siksi se on aina valmis puolustamaan vääryyttä kärsineitä. Vastoinkäymiset eivät sitä pelota. Pikemminkin ne ovat vain haasteita, jotka on voitettava. Siankärsämö ei koreile ulkonäöllään, mutta hengeltään suurena se ei huku muiden joukkoon. Sen iloinen elämänmyönteisyys säteilee ympäristöön eikä sen tarvitse koskaan olla yksin. Hyvänä kuuntelijana siankärsämö paneutuu joskus liikaa muitten ongelmiin ja unohtaa, että myös itselle olisi annettava aikaa. Opettelemalla tervettä itsekkyyttä se voi torjua silloin tällöin uhkaavaa uupumusta. Siankärsämössä on taipumusta syvällisyyteen ja elämän tarkoituksen pohdiskeluun. Liikuntamuodoista jooga sopii sille parhaiten, mutta sen tulisi vahvistaa myös lihaksiaan, niin että pitkä ja usein solakka varsi ei vanhemmiten menetä ryhdikkyyttään. Tuittupäisyydellään siankärsämö joskus hämmentää ympäristöään ja tämän luonteenpiirteen hiominen vaatii vielä paljon työtä.

ENSIMMÄINEN ERÄ AMARYLLIKSIÄ TOIMITETTU, VIIMEISIÄ VIEDÄÄN VAHA-AMARYLLIKSISTÄKIN

Tällä viikolla lähti siis ensimmäinen erä eli kaikki varatut amaryllikset, tasetit, joulukaktukset, jne. Uusiin koteihin ja kiitos niistä kaikista ihanista kuvista ja palautteista. Istutuspuuhat on ollut jo monella heti käynnissä ja jotkut vielä säästelee viikonlopulle. No kiirettä ei ole, ensiviikollakin ehtii istuttaa hyvin ja vaha-amaryllikset ehtii vielä viikko sen jälkeenkin. Ne kun lähtee heti kasvuun, kun lämpimään ja valoon pääsevät.

TIINAN AMARYLLISRUNO, AIVAN IHANA

Tiina lähetti meille runon amarylliksen istuttamisesta ja se oli aivan ihana. Meidän tytöt tekivät siitä taitavasti vielä tämmöisen videonkin. Katsopa alta, miten ihanasti on istutusohjeet runon muotoon saatettu.

 

 

 

TYYNYJÄ OMMELLAAN HIKIPÄÄSSÄ, MUTTA HYVILLÄ MIELIN

Tyynytehtaalta tuli iloisia terveisiä ja kiitoksia kaikille, että siellä ommellaan meille tyynyjä hikipäässä, mutta iloisin mielin. Tulee joulu ja joulumieli heillekin, kun saavat kunnon tyynyjä tehdä. On kuulemma paras joululahja heille ja ymmärrän hyvin. Saa tehdä hyvää työtä ja sen jälkeen valmistella joulua omille perheilleen.

Kaikki sujuu tyynypajalla siis hyvin ja tyynyjä valmistunee kaiken aikaa ja kaikki 26.11 mennessä tulleet varaukset he tekevät valmiiksi, niin että saan ne tänne ja sinulle viimeistään joulukuun ensimmäisellä viikolla. Sitten onkin hyvä pistää pää tyynyyn ja herätä aamulla hyvin nukkuneena ja ennen kaikkea kivuttomasti uuteen, hyvään päivään. Minä ainakin odotan omia tyynyjäni jo kovasti.

Kirsin palaute viime vuodelta, jonka voisi kuulemma kirjoittaa uudestaan vieläkin ylistävämmin sanoin

tänä vuonna;

Olipa mukava vaihtaa uuteen tyynyyn. Eron entiseen tosiaan huomasi niskoissa, yllätyin!

Vanhan tyynyn jyväpussi lensi auton kojelaudalle huurteen estoon ja tyynyosa saa uuden päällisen ensi kesän puutarhatyynyksi”.

Kiitos, t. Kirsi

TATTARI TUKITYYNY 1 KPL - 37,50 (ovh 48.50) - TÄÄLTÄ

 

 

Vaan nyt lähden tuonne pihalle ja kokeilen oikein puhkua ja puhaltaa tuon auringon esiin. Varmaan Soma, Eka ja Huhukin heiluttavat häntiään apuna, niin eiköhän se aurinko meitä viikonlopulla viimeistään ilahduta. :)

--------------------------------------------

Meidän on opittava, ettei kukkia saa pitää pelkkinä väriläikkinä, vaan että ne ovat vanhoja ystäviämme, joiden tuloon voimme luottaa ja jotka taas vuodenaikojen kiertokulun myötä palkatessaan tuovat tuliaisiksi mieluisia muistoja menneiltä vuosilta.

  • Henry Bright

--------------------------------------

Aurinkoisen ihanaa viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni!

Ja hyvää kansainvälistä suvaitsevaisuudenpäivää!

Toivotteleepi,

Puutarhurisi

Juha