Touhukkaita terveisiä täältä puutarhalta!

Ja ihan ensiksi haluan toivottaa mitä parahinta naistenpäivää !!!! Olen aina ollut sitä mieltä, että naiset ovat kautta historian olleet se voima ja turva johon on voinut luottaa ja uskoa. Ja mitä pidempään olen elänyt, sitä vakuuttuneempi olen siitä ihan joka päivä. Jos minä saisin päättää, niin naistenpäivä olisi 364 päivää vuodessa ja se yksi olisi isän/miestenpäivä, niin olisi oikeassa suhteessa nämä päivät. :)

Näin naistenpäivä kahvittelun lomassa sitten hiukan terveisiä täältä puutarhalta. Kovasti nämä kelit on nyt sahaillut pitkin viikkoa. Viikkoon on sopinut niin aurinkoa, pilvistä, pakkasta, plussaa, lumi-, räntä- ja vesisadetta. Ja oikein hyvä näin. Taimet ovat saaneet valoa, mutta ei liikaa lämpöä, joten ne kasvavat tuolla nyt hyviä juuria ja napakoita varsia hiljalleen. Koulimisia ja istutuksia on tehty suunnitelmien mukaan ja kaikki taimet näyttävät nyt kasvavan oikeinkin hyvällä rytmillä. Osa jopa paremmin kuin koskaan ennen. Olisinkohan oppinut ja oivaltanut taas hiukan jotain uutta niiden kasvatuksesta??? Toivottavasti, sillä hyvä taimi on hyvän kasvin ehdoton perusta. Ja minä pidän kunnia-asiana, että kasvatan niin hyvät ja elinvoimiset taimet kuin suinkin, jotta ne tuovat mahdollisimman paljon iloa ja satoa sitten sinulle.

Nämä HopeaEucalyptuksetkin päästiin jo koulimaan näihin seuraaviin paakkuihin tällä viikolla. Näissä ne sitten saavat kasvattaa lisää juuria ja voimia itseensä ja ovat sitten valmiit istutettaviksi ruukkuihin. Vaikka näiden kasvatus on hidasta ( ja osin haastavaakin), niin on niin ihanan palkitsevaa, kun saa seurata kasvunihmettä ja sen erivaiheita ihan pienestä alusta alkaen aina upeaan kukoistukseen asti.

Tiesithän muuten että nämäHopeaEucalyptukset talvehtii hyvin joko viileässä huoneessa tai kellarissa, joten syksyllä sitten taas nostetaan ruukut ajoissa suojaan tai kaivetaan juurakko ylös maasta ja talvetetaan se daalioiden tapaan. Niin ja kasvulampun alla sen kasvatus onnistuu ihan sisäkasvinakin.

Omat Eeucalyptuksen taimet voit varata jo nyt  TÄÄLTÄ 6 kpl -> 7,95 € tai 12 kpl 11,90 € ( ovh 15,90) ja toimittelen ne sitten kun ovat sopivan isoja ruukkuihin istuttamiseen, käytännössä ensikuulla.

ps. Muurahaiset eivät tykkää eucalyptuksesta, joten se on hyvä kasvi myös sinne, mistä haluat muurahaisten pysyvän poissa ilman myrkkyjä tai tai muita temppuja.

KASVIHUONEIDEN LUMIVAARA EI OLE VIELÄ OHI

Tosiaan tuota lunta saattaa sataa vielä paikoin paljonkin ja kun se on märkää, niin se on myös painavaa. Eli seuraillaan nyt vielä kasvihuoneiden tilannetta ja etenkin kevyemmin rakenteiden huoneista kannattaa poistaa lumet niin katolta kuin seinien viereltä ajoissa, ettei vaan käy vahinkoa nyt kun kasvukausi on ihan oven takana.

BIOHIILEN LATAUS??? MITÄ SE PUUTARHURI NYT OIKEIN HÖPISEE? ONKO TUO MÄMMIÄ VAI MITÄ?

Oli puhetta viimeviikolla, että biohiili on loistava tuote monessakin mielessä, mutta sen esikäsittelystä eli lataamisesta ei jostain syystä kerrota kovinkaan usein. Se on kuitenkin hyvin tärkeä toimenpide, oikeastaan se on erittäin tärkeä asia. Sen ideahan on yksinkertainen eli tuo hiili kun on kova imemään itseensä asioita (vettä, ravintoa jne.), niin se tekee sen myös maahan laitettuna. Vähän sama idea kuin lääkehiilellä. Ja ettei se nyt imisi kasvualustasta kaikkia ravinteita, vaan päinvastoin toimisi ravintopankkina, niin hiilisatsi ladataan ennen käyttöä lannoitteella.  Joko kompostimullan avulla tai ihan veteen sekoitetun lannoitteen avulla.

Kirjoitin selkeät ohjeet siitä kuinka sen voi tehdä eri tavoin sekä annostelu ohjeet TÄNNE ( lue molemmat ->kuvaus sekä käyttöohje osiot siellä alhaalla)

ps. Ja kyllä, tässä kuvassa on biohiiltä lataantumassa, vaikka aika ”mämmille” se kyllä kieltämättä näyttää. Pääsiäisen aikoihin pitääkin olla tarkkana, ettei mene rasiat sekaisin… ;)

Tosiaan olen ottanut tuon hiukan hienompirakenteisen meidän valikoimaan, jolloin tätä on helpompaa annostella ruukkuihin ja amppeleihin. Toki tämä käy maahankin, muuta isompia määriä tarvitset, niin sitten sinun kannattaa kysellä paikallisilta puutarhakauppiailta esim. suursäkkitoimituksia.

Minulla on tätä hienompijakoista biohiiltä siis saatavilla 3 litranpakkauksissa TÄÄLTÄ7,95 € / pkt

UPS, HOROSKOOPPI UNOHTUI VIIMEVIIKOLLA.

Tästä tuli ihan oikein vinkkiäkin jo että olikohan jotain unohtunut viimeviikolla? ja olihan tämä, eli Horsman aikahan alkoi jo lauantaina. Mutta parempi myöhään, kuin ei ollenkaan, joten …

Horsma 2.3. - 4.4.

Arkisen tuntuista horsmaa on helppo vähätellä, mutta harva tulee huomanneeksi, kuinka kaunis ja komea se omassa arkisuudessaan on. Hoksaamattomat saavat syyttää itseään, sillä he jäävät paljosta paitsi. Onneksi horsma tietää itse oman arvonsa. Se pysyy pystyssä kovan vartensa avulla ja nostaa ylpeästi päätään. Horsma tunnetaan myös palokukan tai paloheinän nimellä. Nimet kuvaavat sen kasvupaikkoja, metsien palo- ja hakkuuaukeita, mutta nimitykset kertovat myös tulisesta luonteesta: hiljaisena pysytellyt horsma saattaa yht'äkkiä roihahtaa ja syttyä kukoistamaan sopivan tilaisuuden tullen. Pelkkä rentun ruusu? Ehkä, ehkä ei. Horsma saattaa itsekin syyllistyä näennäiseen vaatimattomuuteen ja itsensä vähättelyyn. Sen ei kuitenkaan pidä antaa hämätä. Horsma tietää arvonsa, tekee itse omat valintansa ja kantaa pystypäin valintojensa seuraukset muiden mielipiteistä piittaamatta. Saat kutsua horsmaa rentun ruusuksi. Mutta älä suutu, jos horsma ei ole mielipiteestäsi kiinnostunut.

KURKATAAN KASVIEN TAAKSE – HISTORIAA JA TARINAA KASVEISTA – VUOROSSA PETUNIAT

Tästä on kovasti tykätty ja toivottu lisää, eri kasvien historiasta ja tarinoista. Ne ovatkin usein kiehtovia ja antaa kasveille enemmän ”sielua”.

Nyt kurkistettaisiin siis Petunoiden historiaan ja symboliikkaan tähän tapaan:

Historiaa: ( ei tullut tupakkaa, mutta tulikin parempaa)

On aina olemassa kasveja, joita joko rakastetaan tai inhotaan, ja petunia on tällainen kasvi. Osana Solanaceae - heimoa se liittyy läheisesti tupakkaan, tomaattiin, chilipippuriin ja tappaviin öihin. 1500- luvun alussa, kuningatar Elisabeth I hallitessa, espanjalaiset tutkijat löysivät Etelä-Amerikasta matalakasvuisen, valkokukkaisen ,tuoksuvan kasvin, joka Tipi-Guaranin kielellä kutsuttiin Petuniksi. Karkeasti käännettynä ”arvoton tupakkatuote”. Sen rumuuden takia tutkijat eivät kiinnostuneet siitä, eikä näytteitä kerätty. Vuonna 1823, kuningas George III:n aikaan, Joseph Bonaparte lähetettiin takaisin Argentiinaan. Tällä matkalla näytteitä kerättiin ja ne lähetettiin tutkittavaksi Espanjaan, jossa kasvitieteilijät vahvistivat kasvin intialaisen nimen ja sijoittivat sen tupakkakasveihin. Vanhojen muistiinpanojen mukaan 1831 suuri skotlantilainen tutkija John (James) Tweedie tutki Amerikkaa ja löysi toisen Petunian suvun kasvin, joka oli violetti ja hän lähetti näytteet Glasgowin kasvitieteelliseen puutarhaan. Tweedie on listattu Edinburgin kasvitieteellisten puutarhojen keräilijäksi. 35:stä Petunia suvusta, yksi on nimetty hänen mukaansa. Petunia Tweedia.

1800-luvun lopulla kasvattajat erityisesti Englannissa, Amerikassa, Saksassa ja Japanissa alkoivat kehitellä uusia lajikkeita saadakseen enemmän värejä ja suurempia kukkia. Näitä varhaisia risteytyksiä alettiin kutsua Petunia x Hyprideiksi, vaikka ne eivät tarkasti ottaen olleet hypridejä. Vaikka petunioita on jo useita lajikkeita, kasvattajat yrittävät edelleen löytää täydellistä petuniaa.

Värillä voi viestiä sanattomasti, mutta voimakkaasti:

Valkoinen on viattomuuden, puhtauden ja hengellisyyden symboli. Valkoista käytetään usein häissä sen neutraalisuuden takia, mutta myös siksi, että valkoinen liitetään hengellisiin symboliikkoihin ja kunnioittaa jumalallisia voimia. Valkoinen petunia on myös luottamuksen, arvokkuuden ja totuuden symboli ja voi olla loistava lahja jokaiselle, joka ansaitsee tällaisen tunnustuksen.

Pinkki symboloi äidinrakkautta, myötätuntoa, lempeyttä ja naisellista energiaa. Täydellinen lahja lähes jokaiselle elämässäsi olevalle naiselle, riippumatta siitä mikä teidän keskinäinen suhde on. Vaaleanpunainen sopii lahjaksi kenelle tahansa, jolle haluat kertoa välittäväsi hänestä.

Punainen on rakkauden ja intohimon symboli ja se on täydellinen väri kun haluat näyttää jollekin rakastavasi häntä. Punainen kukka on loistava lahja ystävänpäivänä, mutta myös silloin kun haluat ilmaista syvää rakkautta ja intohimoa jollekin. Jos olet kyllästynyt antamaan ruusuja joka vuosipäivä, lempeä punainen petunia voi olla hyvä vaihtoehto.

Sininen on luottamuksen, läheisyyden ja rauhanomaisen energian symboli. Sininen kukka on yksinkertaisesti kaunis sen ainutlaatuisuuden ja upean ulkonäön vuoksi. Sininen petunia voi olla lahja sinulle rakkaalle ihmiselle joka ansaitsee kiitokset.

Violetti väri on fantasian, mysteerin, armon ja lumouksen symboli.

Purppura petunia voi olla lahja jollekin, jossa nämä kaikki asiat yhdistyvät. Purppura petunia ei lähetä väärää viestiä ystävälle tai kollegalle. Se on täydellinen lahja ihmiselle josta et ole seksuaalisesti kiinnostunut.

Keltainen on kunnioituksen, myötätunnon ja ystävyyden symboli. Kuten sanat jo viittaavat, keltainen petunia on loistava lahja jollekin, joka käy läpi vaikeita aikoja, ja myös läheiselle ystävälle.

Jos haluat lukea lisää Petunioiden symboliikasta ym. löydät enemmän tekstiä tuolta jokaisen petunialajikkeen alla olevasta kuvaus osiosta.

Minun suosikki Petunioiden taimet löydät kootusti TÄÄLTÄ

ps. Olenko muistanut kertoa, että nämä minun kerrotut petunialajikkeet, ovat ns.”huoltovapaita” eli niiden kukkia ei tarvitse nyppiä pois ellet halua. Nämä on pistokaslisättyjä ja näiden kukat eivät muodosta siemeniä, joten kukinta ei sen takia laannu, vaikkei niitä pois nypikään. Toki se kukkineiden kukkien pois nyppimien pitkin kesää on niin ”himohommaa” että eihän sitä osaa olla tekemättä… ;)

Vaan nyt lähden työntämään taas sormet multaan kasvihuoneelle ja pitämään huolta noista upeista ja urheista aluista, jotta sinä saat sitten varmasti upeat ja rakkaudella kasvetut taimet kotiisi myöhemmin keväällä.  

Illalla sitten taas pöllöretkeilemään, niiden konsertit ovat nyt parhaimmillaan.

Ja naistenpäivän kunniaksi tämä minun suosikkini:

NAISEN LUOMINEN

Siinä vaiheessa, kun Jumala oli luomassa naista, hänellä oli menossa ylitöiksi jo kuudetta päivää. Paikalle ilmestyi enkeli ja kysyi: Miksi sinä kulutat niin paljon aikaa juuri tähän tehtävään?

Jumala vastasi: Olet kai nähnyt naisen rakennemääräykset? Hänen on oltava täysin pesunkestävä, mutta ei muovinen; hänessä on oltava 200 liikkuvaa osaa, joista kaikki uusiutuvia; hänen on pysyttävä käynnissä mustalla kahvilla ja ruuantähteillä; hänellä on oltava syli, johon mahtuu kaksi lasta kerrallaan, mutta vatsan on kadottava naisen noustessa seisomaan; hänen suudelmansa on parannettava kaikki vaivat polven naarmusta särkyneeseen sydämeen, ja hänellä on oltava kuusi paria käsiä.

Enkeli hämmästeli tämän luotavan yksilön vaatimusten määrää: Kuusi paria käsiä! Ei kai sentään! enkeli huudahti.

Jumala vastasi: Voi, eivät ne kädet ole mikään ongelma. Mutta kun äideillä pitää olla kolme silmäparia.

Ja puhumme nyt siis koko ajan ihan standardimallista, enkeli tiedusteli?

Jumala nyökkäsi myöntävästi.

Enkeli yritti keskeyttää Jumalan touhut. Tässä on kyllä liikaa töitä yhdeksi päiväksi. Tee loput huomenna.

Mutta kun minä en voi! Jumala vastusteli. Olen ihan juuri saamaisillani päätökseen tämän luomistyön, joka on niin lähellä omaa sydäntäni. Nainen pystyy jo parantamaan itsensä ollessaan sairas ja ruokkimaan perheensä.

Enkeli hivuttautui lähemmäs ja kosketti naista. Oletpa sinä tehnyt hänestä pehmeän, Herra.

Pehmeä hän kyllä on Jumala myönsi, mutta olen minä tehnyt hänestä kovankin. Et voi kuvitellakaan, mihin hän pystyy.

Pystyykö hän ajattelemaan? enkeli tiedusteli.

Jumala vastasi: Ei ainoastaan ajattelemaan – hän pystyy myös järkeilemään ja neuvottelemaan.

Silloin enkeli huomasi jotain, ojensi kätensä ja kosketti naisen poskea. Hupsista. Mallissasi näyttää olevan jokin vuotokohta. Sanoinhan minä sinulle, että yritit saada liikaa juttuja mahtumaan tähän yhteen kappaleeseen.

Ei se ole vuoto, Jumala kiisti, se on kyynel! Mikä tarkoitus kyyneleellä on? enkeli kyseli.

Jumala vastasi: Kyynel on naisen tapa ilmaista iloa, surua, tuskaa, pettymystä, yksinäisyyttä, murhetta ja ylpeyttä.

Enkeli oli vaikuttunut. Sinä olet nero, Herra. Olet ottanut kaiken huomioon! He jättävät ostamatta uudet kengät itselleen, jotta heidän lapsensa saisivat kengät. He menevät lääkäriin pelkäävän ystävän seuraksi. He rakastavat ehdoitta. He itkevät ilosta, kun heidän lapsensa kunnostautuvat; he riemuitsevat, kun heidän ystävänsä saavat palkintoja. Heidän sydämensä murtuu ystävän kuollessa. He surevat perheenjäsenen menetystä, mutta ovat vahvoja vielä silloinkin, kun luulevat kaikkien voimiensa jo loppuneen. He tietävät, että halaus ja suukko voivat parantaa särkyneen sydämen.

-----------------------------------
Olet lento pääskysen,
Olet pilvi korkeuden,
Olet sade lämpöinen,
Olet tuoksu vapauden,
Olet avain satujen,
Olet silta unien.
Kiitos että olet! <3
--------------------------------------

Ihanaa naistenpäivää ja keväisen kaunista viikonloppua sinulle hyvä ystäväni.

Puutarhurisi

Juha

ps. aiemmat perjantaipostit löydät TÄÄLTÄ ja siellä voit myös päivittää osoitteesi tai liittyä mukaan.