Versovia terveisiä täältä puutarhalta!
Niin se alkoi mahtavan upeasti tämä Maaliskuu - auringon paistaessa pilvettömältä taivaalta ja hankien hohteessa. Pakkasta oli aamulla kymmenkunta astetta, mutta kasvihuoneessa lämpöä riittää ja tuo auringon valo, se on se mitä ihanin asia. Vaikka nuo kasvulamput tekevät nykyään jo ihmeitä, niin ei auringon valon voittanutta ole. Toki sen hallittavuus on hiukan haasteellista, mutta kyllä se vaan niin hyvää tekee niin kasveille kuin meille tarhureillekin. Rupeaa versoja nousemaan ihan kaikkialla… ;)
MAALISKUUSTA SANOTTUA
Tänään on tosiaan ensimmäinen päivä maaliskuuta ja niin kuin joku jo tuossa aamuradiossa sanoikin, niin ensikuun jälkeen on jo toukokuu. Hiukan se tuollai sanottuna ”säikähdyttää”, mutta kyllä se vain kevät tästä maaliskuusta usein todenteolla alkaa. Maaliskuu on saanut nimensä jonkin ”tiedon” mukaan mahlasta. Ja kun mahla alkaa usein virrata maaliskuulla, niin siitä on sille nimi johdettu. Toisen ”tiedon” mukaan Maaliskuun nimi on johdettu maa-sanasta ( Maaliskuu maata näyttää) Totta vai tarua molemmat tai ei kumpikaan? En tiedä, mutta ihan hauska näitä on aina kumminkin lueskella.
Maaliskuusta on myös tämmöisiä sanontoja:
- ”Maaliskuu maata näyttää, huhtikuu humahuttaa” ( lumien sulamista)
- ”Jonka helmikuu säästää, sen maaliskuu päästää,” ( tarkoitti, että maaliskuun sää on helmikuun vastakohta)
- ”Sen verran suvella sadetta, kun on maaliskuulla sumua.” ( Jos maaliskuu on runsasluminen, tulee lämmin ja vähäsateinen kesä)
MONI TIESI, ONNETAR SUOSI SEIJAA JA <3 KIITOS
Viimeviikolla utelin, että muistatko vielä koska näiden perjantaipostien kirjoittamisen aloitin. Ja niin se tosiaan on, että jo vuonna 1998 kirjoitin ensimmäiset terveiset täältä puutarhalta ja aluksi silloin sun tällöin, mutta ”yleisön painostuksesta” aloin kirjoittamaan tätä aina näin perjantaisin vuonna 2008.
Koko tarinani, alkaen viidenkymmen vuoden takaa tähän päivään löydät TÄÄLTÄ
Ja voin sanoa, että olen nauttinut näistä yhteistä vuosista ja perjantaitapaamista enemmän kuin ikinä uskotkaan. Kaikki ne ihanat palautteet, vinkit, tarinat ja yhteiset hetket välimatkoista välittämättä, on kaikki kuin pieniä timantteja sydämeni aarrearkussa. Kiitos <3
Niin ja onnetar suosi Seijaa Somerolta pienen yllätyspaketin muodossa. :)
VERSOJA NOUSEE JO!!! MITÄ TEEN vai EN MITÄÄN?
Suomi on tosiaan pitkä, mutta myös leveähkö maa. Sen sain taas todeta tällä viikolla. Rymättylässä nimittäin jo ensimmäiset perunat oli pistetty maahan ja samalta suunnalta Seppo laittoi kuvaa ja kysyi, että mitä tehdä kun maa on paljas, ensimmäiset versot tulevat jo esiin kukkapenkistä ja pakkasia on luvassa. Täällä meillä ei nimittäin paljasta maata ole näkyvissä vielä missään ja veikkaan, että vielä muutama viikko menee ennen kuin lumet on pois sulanut. Mutta tuohon Sepon kysymykseen, niin itse ainakin tässä kohtaa lapioisin vielä lunta suojaksi. Lumi on minusta paras eriste monivuotisille kasveille. Se hengittää, suojaa ja sulaessaan kostuttaa ja sulattaa maata. Varmaan kun maa ei ole roudassa juurikaan ja aurinko lämmittää tummaa maata, niin se saa kasvit heräämään nyt tavallistakin aikaisemmin. Toki, jos kylmiä pakkasia ei olisi luvassa, niin antaisin kasvaa vain, mutta kyllä yleensä näin maaliskuulla on vielä noita koviakin pakkasöitä tiedossa ihan koko maassa, joten suosittelen että lunta päälle vain.
KUU SUOSII ENSIVIIKOSTA ALKAEN
Ensi viikon puolivälissä kuu alkaa taas syntyä uudelleen eli alkaa nousevan kuun aika ( 6.3 jälkeen). Ja sehän tietää erinomaisen hyvää aikaa kylvöksille, pistokkaiden juurtumiselle ja mullan vaihdoillekin. Eli tämä viikonloppu kannattaa vielä käyttää suunnitteluun, fiilistelyyn ja hankintoihin ( kasvihuoneen kunnon tarkistamiseen???). Ja ensiviikolla ryhdytään tosi toimiin. Niin minäkin teen täällä. :)
JUTELLAANKO HIUKAN PELARGONEISTA, NIIDEN EROISTA JA KEINOISTA UPEAAN KUKINTAAN
Pelargonit yleensä:
Pelargonit kuuluvat helppohoitoisimpiin ruukkukasveihin. Ne kukkivat ja kasvavat niukallakin hoidolla, mutta kukoistavat kauniimmin jos hoidat niitä, eli kastelet ja lannoitat säännöllisesti. Pelargoni viihtyy auringossa, mutta puolivarjossakin se kukkii kohtalaisesti. Pelargonit eivät pidä päälle satavasta vedestä.
Vanhanajan pelargonit
Pelargonia on tuttu mummon ikkunalta. Ruusunnuppupelargoniat kuuluvat vanhanajan pelargoneihin, jotka ovat erityisen kestäviä, voimakas kasvuisia ja kauniskukkaisia. Tiheän kerrannaiset, ruusunnuppuja muistuttavat kukat muodostavat pallomaisen kukinnon.
Riippapelargoni
Riippapelargonit ovat kestäviä ruukkuihin, parvekelaatikoihin ja amppeleihin. Kukinnot voivat olla yksinkertaisista kerrannaisiin ja värejä löytyy runsaasti. Riippapelargonin varret ovat rentoja, suikertavia tai riippuvia, 30-60 cm pitkiä.Riippapelargonit viihtyvät aurinkoisella tai puolivarjoisella paikalla ja ovatsäänkestäviä, ne kestävät niin paahdetta kuin sadettakin. Kovin tuulista paikkaa kannattaa kuitenkin välttää ettei versot murru.
Itse istutan joka vuosi pirttini eteläseinän parvekelaatikoihin näitä. Nämä on ihan uskomattoman hyvin tuota paahdetta kestäviä ja komistuu aina pakkasiin asti, ihan itsekseen. Toki lannoitekäpyjen avulla. Olen laittanut niitä jopa 8-10 kpl tuohon 90 cm parvekelaatikkoon. Eipä ole niiden lisäksi tarvinnut kuin vettä antaa. Nyt kokeilen ensikesänä lisätä tuota biohiiltä vielä mukaan, uskon sillä olevan todella hyvän vaikutuksen näille.
Riippapelargonien valikoimaani pääset tutustumaan TÄÄLLÄ
Tuoksupelargonit
Etelä-Afrikasta kotoisin olevat tuoksupelargonit olivat suosiossa Suomessa jo 1800-luvulla. Niitä käytettiin lääkekasveina ja ilmanraikastimina niin kartanoissa kuin parantoloissakin. Niiden lehtiä kosketeltaessa niistä vapautuu raikasta tuoksua ilmaan. Lajikkeesta riippuen tuoksuja on esimerkiksi sitruunaisesta, ruusuisesta, muskottimaisesta, pähkinämäisestä minttusuklaaseen. Tuoksupelargoni viihtyy aurinkoisesta puolivarjoon.
Tuoksu karkottaa myös mm hyttysiä luontaisesti ( sitruksen tuoksu) ja siksi ovatkin suuressa suosiossa terassikasveina.
Tuoksupelargonit löydät TÄÄLTÄ
Ennen pakkasia tuoksupelargonin voi nostaa sisälle. Sen talvettaminen on kuitenkin hiukan hankalampaa kuin tavallisen pelargonin. Lämpötilan tulisi olla 8-12 astetta, eikä saa laskea alle viiden asteen. Riippapelargoni tarvitsee valoa myös talvella. Tämän Ledvalon alla sen talvehtimen onnistuu kumminkin erittäin helpolla ja hyvin, jopa ihan huoneilmassa.
Pelargonien hoidosta yleisesti:
Pelargonit viihtyvät lämpimällä paikalla ja sietävät jopa paahdetta. Sateelta ne kannattaa kuitenkin suojata. Pelargonit kukkivat koko kesän ja kuihtuneet kukat poistetaan lehtihangasta asti säännöllisesti. Kukinta-aikana (ellet käytä näitähidasliukoisia lannoitekäpyjä) lannoitetaan säännöllisesti kerran viikossa kastelulannoitteella. Multa saa kuivahtaa kastelujen välillä. Pelargonit kestävät paremmin kuivuutta, kuin liikaa kastelua.
Pelargonit voi talvettaa viileässä (+5-10), missä ne säilyvät hyvin, kun niistä leikataan syksyllä noin puolet pois. Pelargoni voi säilyttää lehtensä ja selvitä talven yli viileähkössä huoneenlämmössä valoisalla ikkunallakin.
Maaliskuussa pelargonit istutetaan uuteen multaan, siirretään valoisaan paikkaan ja talven aikana venyneet ja ränsistyneet versot leikataan pois. Taimia kannattaa latvoa kasvun tuuhentamiseksi, vaikka se hidastaakin hieman kukinnan alkamista.
Minun suosikki Pelargonit löydät kaikki TÄÄLTÄ
KOOKOSTAIMIMULLASTA
Tuosta meidän valmistuttamasta kookosmullasta haluaisin sanoa vielä pari asiaa, joista on kyselty.
Sen puhtaus esim. ötököistä on varmistettu 100 % sillä, että se puristetaan yli 50 tonnin voimalla kokoon (jolloin myös säästyy kuljetustilaa) ja kaikki mahdolliset munat, toukat ym. kuolevat. Näin näitä ei ole tarvinnut höyryttää tai muuten kemiallisesti käsitellä.
Näihin meidän pakkauksiin on lisätty pienimäärä ns. starttilannoitetta, joka takaa kasveille ravinteet ensimmäisen parinviikon ajaksi, mutta sen jälkeen tulee itsen lannoittaa kasvikohtaisesti.
Lisäksi:
- rakenne sitoo hyvin kosteutta, mutta pysyy silti kuohkeana.
- monet viherkasviharrastajat istuttavat kasvit vallan tähän nykyään.
- ph neutraalina tuotteena tästä voidaan sekoittaa hyvin mullan kanssa omanmielen mukainen sekoite.
- taimen juurruttamisessa, siemenkasvatuksessa ym. ”tarkan kastelun” asioissa, tämä antaa anteeksi paljon kastelussa ja taimet kasvaa hyvin.
- Biohiilen lisääminen tämän sekaan on esni testeissä osoittautunut todella toimivaksi. Huom! Biohiili on tärkeää muistaa ladata ennen käyttöä.
- rakenne säilyy muuttumattomana usean kasvukauden ajan, eikä ”maadu” niin nopeasti kuin tavalliset multaseokset.
Jos et ole vielä kokeillut, niin kokeilepa, uskon että ihastut. Ihan niin kuin minäkin. :)
Näitä löytyy niin yhden kuin viiden litran pakkauksissa TÄÄLTÄ
Myös tässä minun ”Kesäkeittiön parhaat” pakkauksessa on kolme yhden litran kookostaimimultapakkausta(joissa siis voit kasvattaa tuotteet suoraan) ja kolme pakkausta siemeniä(persilja, salaatti ja basilika).
Kasvatus on helppoa ja varmaa. Lisäät vain vettä pusiin ohjeen mukaan, odotat viisi minuttia, sekoitat hiukan ja lisäät siemenet suoraan pussiin. Pussit ikkunalaudalle ja jo kohta nousee tuoretta naposteltavaa. Helppoa kuin mikä.
SUNNUNTAINA LASKETELLAAN JA HERKUTELLAAN LASKIAISPULLILLA.
Sunnuntaina on laskettelu päivä ja tiistaina sitten se varsinainen laskiaistiistai. Itse varmaan laskettelen enempi noilla liukulumikengillä tuolla metsässä tai hangilla hiihdellen, mutta ilman laskiaispullia ei kyllä voi olla, kumpanakaan päivänä.:)
Kalenterissa on tämä Pirjon ohje, mutta laitan sen tähän myös nyt. Nämä on niin suussa sulavia, että on viedä kielen mennessään eikä meinaa malttaa lopettaa syömistä, ennen kuin on ihan ähky. No pitäähän sitä nyt välillä herkutella niin, että nappi lähtee. ;)
Pirjon mehevät laskiaispullat:
Pullataikina
2,5 dl maitoa
½ pkt hiivaa
½ tl suolaa
1,5 dl sokeria
¾ dl juoksevaa margariinia
1 tl jauhettua kardemummaa
5-6 dl puolikarkeita spelttivehnäjauhoja
1 vatkattu kananmuna voiteluun
Ohje:
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi kulhossa ja liuota siihen hiiva. Lisää margariini, sokeri, kardemumma ja suola. Vaivaa joukkoon suurin osa vehnäjauhoista. Ripottele loput jauhot taikinan päälle. Kohota n. 1 h. Vaivaa taikinasta pitkä pötkö ja leikkaa se 10 osaan. Pyöritä palat tasaisen kauniiksi pikkupulliksi, nostata pullat ja voitele ne kananmunalla. Paista 175 asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia. Leikkaa jäähtyneestä pullasta kansi ja täytä hillolla ja kermavaahdolla.
Vaan nyt lähden kasvihuoneelle valmistelemaan ensiviikon istutuksia ja nauttimaan tuosta upeasta tunnelmasta siellä ja ulkona. Iltasella suunnistan kyllä taas hangille hiihtelemään ja kuuntelemaan pöllöjen konsertteja, nyt niille alkaa olla otolliset ajat.
ps. Nyt jos haluat niin minulla on sinulle lisää unelmia tarjolla.
On Ruusuisia ja muita herkullisia ja terveellisiä unelmia ja maku matkoja… ;)
Pääset taas hiukan ennen muita ”apajille”… ;)
-----------------------------------
Miten lohduton paikka maailma olisikaan ilman kukkia!
Se olisi kasvot vailla hymyä, juhlat vailla tervetuliaistoivotusta.
- Clara L. Balfour
--------------------------------------
Ihanien tekemisten ja ideoiden viikonloppua sinulle hyvä ystäväni.
Puutarhurisi
Juha
ps. aiemmat perjantaipostit löydät TÄÄLTÄ ja siellä voit myös päivittää osoitteesi tai liittyä mukaan.