Puutarhurin perjantaipostia 26.7.2019

Puutarhurin perjantaipostia 26.7.2019

Huh-huh, helteisiä terveisiä täältä puutarhalta!

Ei ollut viimeyö ihan trooppinen, mutta ihan mahdottoman lämmin kumminkin. Puolenyön aikaan oli nimittäin lämmintä vielä 19 astetta, kun palailin iltapuuhista torpalle. Trooppisenyön määritelmä kun on, että lämpötila ei laske alle 20 asteen. Sääennusteen mukaan taitaa nuo trooppiset yöt toteutua viikonloppuna lähes koko maassa. Ja sitten sunnuntaista alkaen alkaa ilma viiletä oikein reippaasti, jopa alle 20 asteen.

Itse kun en ole oikein mikään helteiden ystävä ja näin kuumina päivinä työt kasvihuoneellakin pitää rytmittää aikaisiin aamuihin ja myöhäisiin iltoihin. Ja päivällä pitänee ottaa pienet päiväunet, että jaksaa. :)

Iltaisin on sitten kiva myös ihailla näitä upeita auringonlaskuja.

JAKSAMISJUOMA OHJE

Paitsi näin helteillä, niin jo ihan tavallisina aurinkoisina päivinä on kasvihuoneilla todella lämmintä ja hiostavaa. Jotta jaksan tehdä hommia koko päivän ja seuraavankin, niin teen ja juon erityistä ”voimajuomaa”, jota naukkailen säännöllisesti pitkin päivää.  Kaikenlaisia juomia, aina urheilujuomista makuvesiin on tullut kokeiltua, mutta kyllä kaikkein paras on ollut tämä eräältä vanhemmalta kollegalta saatu ohje.

Puutarhurin Voimajuomaohje:

  1. puolilitraa vettä
  2. 1-2 rkl intiaanisokeria
  3. 0,5 tl suolaa

Tuo intiaanisokeri liukenee hiukan hitaasti, etenkin kylmään veteen, eli noita pulloja teen aina muutaman edellisenä päivänä liukenemaan jääkaappiin.

Tätä kun hiljalleen naukkaillee, niin ettei ehdi tulla jano, niin uskomattoman hyvin jaksaa. Oikein kuuma päivä, niin näitä menee useampikin pullollinen. Jos tämmöiset helteet on niin sitten juon aina väliin ihan pelkkää vettä. Tällä juomalla tosiaan jaksaa hyvin eikä tule kramppeja. Suosittelen kokeilemaan, ei tule edes kalliiksi.

KASVEILLE HELLETTÄ VASTAAN

Kasvien suhteen tämmöiset helteet on myös koettelemuksia. Ei kaikille eikä kaikissa olosuhteissa, mutta kyllä minä esimerkiksi kastelen noita monivuotisten penkkejä vaikka jotkut sanovat, että niitä ei tarvisi kastella. Elleivät kestä, niin on vikapaikassa tai joutaakin kuolla. Minusta näissä äärioloissa pitää kyllä kasvejakin jelppiä, oli sitten tämmöinen paahtava helle tai paukkupakkaset.

Tämmöisiä keinoja ja ajatuksia itse käytän.

  1. Kastelusta onkin ollut puhetta, että mielellään aamuisin. Näin ei jää kasvusto kosteaksi ja härmälle alttiiksi. Myös etanat turhaan houkuttuvat paikalle jos maa jää märäksi yötä vasten.
  2. Kastelukiteitä tai biohiiltä maahan, niin se on mitä parahin maassa oleva vesivarasto kasveille.  Ja vaikutus kestää useamman vuoden.
  3. Leikkaan ja harvennan kasvustoja, etenkin ruukuissa olevia, jolloin kasvin vedentarve vähenee luonnostaan.
  4. Annan viilentäviä suihkuja kerran – pari päivässä kuumimpaan aikaan.
  5. Isommille puille ( omena, päärynä, jne) jotka tekee nyt satoa tai kaipaa vettä muuten, annan vettä letkun päähän kiinnitetyn putken avulla suoraan juurille. Tai teen rautakangella reikiä ja laitan letkun hiljaa valumaan niihin. Näin vesi menee suoraan sinne minne tarviikin eli juurille eikä jää pintamaahan.

MANSIKALTA RÖNSYT POIKKI, VIILENEVÄT YÖT PARANTAA MAKUA ENTISESTÄÄN

Nuo ’furore’ amppelimansikat tuottaa satoa ihan mahdottomasti, mutta kyllä kasvaa rönsytkin. Vaikka nuo rönsyt tuottaisi marjoja myös, niin leikkasin niitä silti. En ihan juuresta vaan n. metrin päästä. Ja vaikutus näkyi heti eli lisää kukkia ja raakileita alkoi ilmesty jäljelle jääneeseen kasvustoon ihan mahdottomasti. Noista parista amppelista tulee mansikkaa niin paljon, että joka päivä saa syödä niin paljon kuin jaksaa. Makukin on pysynyt, lämpimistä öistä huolimatta hyvänä. Nyt kun yöt viilenevät ensiviikolla, niin niiden maku sen kuin paranee. Oletko muuten huomannut / tiennyt, että mansikoiden maku paranee paljon kun yölämpö menee alle 15 asteen. Siksi noiden on parempi kasvaa ennemmin ulkona kuin kasvihuoneissa.

ps. Myös furoren ”sisko” on antanut erittäin hyviä tuloksia, joten voi olla että siitä tulee ensikevään ykkösmansikka. Loppukesä näyttää miten käy… ;)

VALKOSIPULIT SITTENKIN YLÖS, MEINASI TULLA KIIRE

Viimeviikolla pohdin vielä, että varmaan viikon pari annan noiden kasvaa ennen ylösnostamista. Vaan mitä vielä, koenostot näyttivätkin, että osa sipuleista alkaa jo avautua eli ei muuta kun nostot käyntiin. Eli jos kynnet alkaa ”avautua” niin sitten on jo kiire nostaaAvautuneet sipulit kannattaa käyttää ensimmäisinä tai istuttaa niiden kynnet syksyllä maahan. Onneksi noita oli vain muutama ja muuten kaikki näytti erinomaisille taas kerran. Kunhan nämä on kuivatettu ja lajiteltu, niin osa pääsee maahan loka-marraskuussa tekemään taas uusia sipuleita. On kyllä aika ”tuottoisaa” hommaa, kun syksyllä maahan laitetulla kynnellä saa nostaa yhden kokonaisen ja ison sipulin, jossa on 5-7 kynttä. Ei hassumpi ”tuotto” mausta puhumattakaan, eikö vaan? ;)

Katso sinä myös omien valkosipulien tilanne ajoissa, ettei tule yllätyksiä!

 

Kynnet alkaneet aueta.            Täydellisen hyvä!

Käytetään ensimmäisinä            

VIINIMARJAT ja MUUTKIN MARJAT KYPSYY, ERI KEINOJA PITÄÄ LINNUT POIS

Nyt kun nuo viinimarjat, vadelmat, saskatoonit jne. kypsyy, niin palautetaanko mieleen erilaisia konsteja pitää nuo kutsumattomat vieraat poissa.

Tässä kooste näistä kerholaisten yhteistä vinkeistä:

1. Patteritoimisia ja liikkeen havaitsevia lintuja ja sammakoita poluille, niin liikahtavat kun havaitsevat liikkeen ja linnut pysyy poissa.

2. Rastasverkot ja linnunpelätin yhdistelmä. Rastasverkot kannattaa painottaa maata vasten esim. laudanpätkien ja tiiliskivien avulla, etteivät rastaat hypi niiden ali ja jää puskaiden sisään vangiksi. HUOM. Jos alueella on siilejä, niin sitten pitää suojata niin, etteivät ne sotkeennu verkkoihin.

3. Hirvensarvisuola toimii: ostetaan apteekista hirvensarvensuolaa, se jaetaan kolmeen puolen litran pulloon jotka täytetään vedellä. Pullot käskettiin upottamaan kaulaa myöten pensaiden väliin. Tein niin, mutta terassilla se toimii ilman upotuksia. Ei ole enää tiirojen vaaleita isoja jätöksiä näkynyt. Ihmiset eivät haista sitä hajua kuin pussia avatessa vain, mutta linnut karkkoaa. Laitoin mansikkamaallekin pulloja upotettuina suuta myöten. Peiteharson jätin päälle siihen asti kun saan sadon korjattua. Eipä huoli verkkoja ja cd-levyjä viritellä. Cd levyt ovat kyllä hyviä nekin.

4. Punaiseksi maalattuja kiviä mansikkamaalle. Rastaat kun muutaman kerran kokeilevat nokkia niitä ja on nokka rutussa, niin siirtyvät muualle.

5. Vanhoja kasettinauhoja kannattaa viritellä reunanauhaksi matalalle mansikkamaan ympärille sekä lepattamaan ylempänä, niin eivät lennä eikä hypi mansikkamaalle.

6. Harsokankaan alla marjat saa kypsyä rauhassa ja satoa tulee jopa enemmän ja aikaisemmin.

7. Muovinen haukka leijailemaan marjamaan ympärillä toimii hyvin, kun vain välillä vaihtaa sen paikkaa, muuten linnut tottuvat siihen.

8. Mansikka penkkien väliin leikattuja foliosta suikaleita sellaisia puolen metrin pitkiä ja parin sentin levyisiä. Niitä laitetaan penkkien väliin sinne tänne ja kivet päälle etteivät karkaa tuulessa.

9. Kepin nokkaan laitettu muovinen limsapullo. Korkki jätetään paikoilleen, ja leikataan pohjasta auki. Tämä pyörii ja heiluu tuulessa ja hiukan pitää ääntäkin, jolloin linnut pysyvät poissa.

Onko sinulla tiedossa vielä jokin muu keino näiden lisäksi? Jos on niin kerro ihmeessä. Kaikki ideat on tervetulleita, yhteiseksi iloksi. :)

Niin ja sitten on tämä minun uusi lintukarkoitin, joka toistaa petolintujen ääniä joko ajastettuna tai liikkeen havaittua. Ääntä voi säätää, mutta on kyllä hyvä varoittaa naapureita jos ovat oikein lähellä, etteivät suotta pelästy.

 

KÄÄRMEKARKOITTIMIEN TILANNE, TULOSSA ON VIELÄ ENNEN SYKSYÄ

Tuosta tuli mieleeni, että kun moni on nyt kysellyt noiden käärmekarkottimien perään, että koska niitä saa lisää, ne kun on nyt loppu varastosta. Niin nyt on alustava tieto, että n. kolmen-neljän viikon päästä tulee. Ilmoittelen kyllä sitten. Ja joka tapauksessa ne ehtivät hyvin vielä ennen syksyä, jolloin ne pitävät talvipesäpaikkoja etsivät käärmeet pois tontilta.

PITIHÄN SE KOKEILLA, PERUNOIDEN PESU WC HARJALLA, KYLLÄ KÄVI KÄTEVÄSTI.

Näin jossain videon, kun kaveri pesi kätevästi ämpärillisen perunoita porakoneeseen kiinnitetyllä wc-harjalla. No minunhan piti tietysti kokeilla tuota myös, kun kerran oli tarkoitus noita perunoita muutenkin isompi satsi pakkaseen laittaa (sen viime viikkoisen ohjeen mukaan).

Joten ei kun tuumasta toimeen ja  wc harja porakoneeseen. Pikkuisen hioin vartta ohuemmaksi, että se mahtui, mutta muuten ei tarvinnut mitään sen ihmeempää tehdä. Ja toden totta, ei mennyt kun muutama minuutti ja ämpärillinen perunoita oli putipuhtaita. Ihan mahdottoman kätevä konsti, pakko myöntää. Otin hiukan videotakin tästä ja katso kuinka hyvin onnistui.

Sitten vain huuhtelu, pieni esikeitto, kuivaus, perunat vaakkumiin tillinoksien kera ja niin oli useampi pussillinen talviperunoita valmiina pakkaseen. Kävi kyllä niin kätevästi, että taidan tehdä vielä toisenkin satsin. :)

Niin ja kyllä;  wc-harja oli ihan uusi… ;)

Vaan nyt taidan lähteä pienelle päiväsiestalle, että jaksan sitten illalla taas puuhastella tuolla kasvihuoneella paremmin.

Ja huomenna aamusta lähden sitten metsään etsimään mustikoita ja kantarelleja.  Päivästä on tulossa niin lämmin, että on parempi mennä aikaisin aamusta, silloin siellä on hyvä olla ja aamuinen metsä myös tuoksuu aina niin hyvälle, että jo sen takia kannattaa herätä aikaisin. <3

-----------------------------------
Jotain parempaa tapaat metsässä kuin kirjoissa.
Bernard Clairvaux´lainen
--------------------------------------
Ihanan lämmintä viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni.  
Toivottelee
Puutarhurisi
Juha