Puutarhurin perjantaipostia 19.7.2019

Puutarhurin perjantaipostia 19.7.2019

Mansikanmakuista huomenta täältä puutarhalta!

Kyllähän tämä sadonkorjuunaika on ihan fantastista aikaa. Aamupuuron päälle kun saa laittaa tuoreet mansikat ja mustikat, leivän päälle tomaattia ja kurkkua, jotka vielä helmeilee aamukasteesta, niin eipä tästä aamupala voi enää parantua. Etenkin kun sen nautiskelee hiljalleen tuossa pirtin terassilla luonnon rauhassa. En tiedä onko se ”merkki varhaisen vanhuuden” vai mikä, mutta nykyään sitä osaa enemmän ja enemmän tehdä ”kivat asiat kiireettömästi”.  Vaikka toki päivät menevät näissä puutarhurin puuhissa ja joskus saa mennä ihan päätä pahkaa aamusta iltaan, niin silti pyrin nykyisin pyhittämään vähintään tuon puolituntisen päivässä siihen, että nautiskelen vain pihasta ja puutarhasta. Aluksi se oli vaikeaa, kun näki joka puolella pikku hommia mitkä pitäisi tehdä, mutta pikkuhiljaa sitä on oppinut olemaan, ilman että ”silmäpiirtää” kokoajan tekemättömiä töitä. Kyllä pihasta ja puutarhasta on lupa myös nauttia muutenkin kuin vain puuhaillen, eikö vain? Ihan vaikka vain käyskennellen tai istuskellen tekemättä mitään (ja ilman kännykkää tietenkin).

On muuten ollut jännä huomata miten paljon enemmän näkee, kun ei katso ja antaa vain asioiden tulla näkyviin. Ihan sama kuin metsässäkin, että riittää kun sinne vain menee ja istahtaa kannon nokkaan rauhassa. Ensin ei mitään, mutta hiljalleen metsä alkaa puhua ja näyttää elämäänsä ja pieniä kiehtovia salaisuuksiaan. Jos sitä vain aina mennä touhottaisi, niin metsän syvin ja paras olemus jäisi kokematta.

Täkin kivi mihin törmäsin viimeksi lapin vaelluksellani ( kun oikaisin pois polulta) oli sen verran erikoisen näköinen, että kun istahdin sen viereen ja aikani katselin, niin siitä löytyi vaikka mitä värejä ja muotoja, jopa pieniä tarinoita alkoi tulla mieleeni. Lapset ovat näissä luontaisen hyviä, minusta tuntuu että me aikuiset ollaan liian ”järkeviä” näkemään näissä muuta kuin ”isonkiven”. Lapset näkevät näissä vaikka mitä.  No kokeillaan me aikuisetkin aina silloin tällöin pysähtyä ja ihmetellä lapsen mielellä asioita. Vaikka pelkästään sitä kuinka muurahaiset ahertaa. Edes se puolituntia päivässä, se ei ole paljon aikaa, mutta vaikutus on huiman hyvä . :)

NIITTYHUMALA – EI LEIKATA – PÖLYTTÄJÄT KIITTÄÄ

Niittyhumala on alkanut kukkia nyt monin paikoin ja se on paitsi nätti, niin erittäin hyvä kasvi perhosille ja pölyttäjille.  Minullakin sitä kasvaa tuossa nurmikolla ja jätän sen aina leikkaamatta. Se on paitsi pölyttäjille hyödyllinen, niin mahdottoman paljon kivemman näköinen kasvavana kuin leikattuna, eikö sinustakin? ;)

SUODATINPUSSIT KÄTEVIÄ MYÖS SIEMENTEN KANSSA

Viimeviikolla laitoin kuvan noista tuoksupusseista jotka tein suodatinpusseihin. Mutta on nuo suodatinpussit ihan mahdottoman käteviä muutenkin esimerkiksi jos nyt keräilet syksyn mittaan siemeniä talteen, niin noihin suodatinpusseihin ne on kätevä laittaa kuivumaan. Nimi vielä pussiin ja kun siemenet on kuivunut, niin pussi kiinni ja siellä ne säilyvät hyvinä kevään kylvöjä odottamaan.

TOMAATEISTA VARKAAT POIS JA KOHTA MYÖS LATVAT POIKKI

Runkotomaateista on siis hyvä poistaa aina nuo varkaat. Varkaat on siis niitä uusia versoja, jotka ilmestyvät kasvamaan rungon ja lehden kainaloon. Ne lähtevät pois ihan sormin napsauttamalla ja näin ne ei vie suotta energiaa, itse runko pysyy sopivan kasvavana ja tomaatteja tulee. Vielä en pistä latvoja poikki, etenkin kun ensiviikolle ja ehkä myös seuraavallekin on luvattu helteitä ja tomaatithan nauttii lämmöstä, saavat siis kasvaa myös pituutta vielä. Latvat poikkasen vasta ensikuussa, hiukan kelejä ja kasvukuntoa seuraillen.  

Käväisin tuossa kasvihuoneella ja kuvasin tämmöisen lyhyen videon aiheesta.

VALKOSIPULIT YLÖS MAASTA – JOKO VAI VASTA KOHTA?

Valkosipulien nostoaika lähestyy, mutta ihan vielä en nostanut niitä ylös. Periaatteessa olisin voinut ne jo nostaa, sillä sipulit näyttää todella hyville,alalehdet ovat pitkälle kellastuneet, mutta varsi saisi minusta vielä hetken puutua lisää.  Mitään haittaa siis ei ole vaikka nostaisi jo nyt, mutta vielä voi viikon – kaksi odottaa. Mutta sitten kyllä kannattaa jo nostaa, etenkin jos koenostoissa on yhtään oireita siitä että kynnet alkaa rakoilla.

KUUNVAIKUTUS KÄÄNTYI, NYT RAIVATAAN JA KITKETÄÄN

Täysikuu keskiviikkona ja osittainen kuunpimennyskin teki siitä hauskan näköisen, kun se möllötti tuolla taivaalla ”lippavinossa”. Kuvankin koitin ottaa, mutta eipä se kännykällä oikein onnistunut. No kuitenkin hieno se oli ja nyt alkoi siis laskevankuun vaikutusaika. Minulle nimenomaan tämä heinäkuun laskevakuuaika tietää aina sitä parasta aikaa kitkeä rikkakasvit sekä raivata pusikoita. Niiden versominen ja uudelleen kasvaminen on paljon heikompaa kuin muulloin tehtynä. Moni häviää kokonaan kerta kitkennällä. Ja nyt on myös hyvää aikaa puuhastella noita hommia ennen syysistutuspuuhia, joihin niidenkään alkua ei tarvitse odottaa kuin reilu kuukausi enää. <3

PUNKKIEN VARALTA – KUNNON HIRVIKÄRPÄSTAKKI JA SUKAT PUNTTIENPÄÄLLE

Noita vihtatarpeita kun keräilin, niin tuli taas onneksi laitettua tuo uusi hirvikärpästakki päälle. Lähinnä hyttysten takia laitoin, mutta niin vaan jo punkki jos toinenkin yritti tulla kimppuun. Minä tykkään aina varustautua metsään mennessä niin, ettei tarvitse suotta huitoa ja huolestua. Näin kesällä – menen sitten marjaan, sieneen, vihtojentekoon tai ihan muuten vain, niin aina on joku pitkähihainen paita / takki päällä (nykyään melkein aina tuo hirvikärpästakki), pitkät housut, saappaat ja ehdottomasti sukat laitan punttien päälle. Näin ei punkki pääse nousemaan lahkeistakaan iholle.

Tässä kuvassa tuo punkkivihulainen yrittää päästä iholle. Vaan tuo hirvikärpästakissa oleva kunnon kangas pitää huolen, että ei pääse.  Tätä mallia olen nyt testaillut sen verran paljon, että tästä tulee minun vakiovaruste luontoreissuille.

KELIT LÄMPENEVÄT, MYÖS YÖ KOSTEUS -  KASTELU AAMUISIN JA KASVUSTOA HARVENNETAAN

Sääennusteet lupaa helteiden saapuvan viimeistään sunnuntaina koko maahan. Sehän tietää taas sitä, että kastelukannut otetaan käyttöön päivittäin. Nyt olisi hyvä kastella aina aamuisin, jotta kasvusto ehtii kuivahtaa ennen iltaa / yötä. Yöllä kun kosteutta on kuitenkin, niin kokoajan märkä kasvusto, etenkin jos se on tiheä, on altis kasvitaudeille, niin härmälle kuin homeillekin. Liian tiheää kasvustoa, etenkin hiljalleen kellastuvia alalehtiä on hyvä poistella, sillä niihin nuo taudit sekä tuholaiset, etenkin punkit, iskee helpommin.

SYYSKUVASTON TUOTTEET JA VALIKOIMA VALMISTUNEE PÄIVÄ PÄIVÄLTÄ – ERITTÄIN HYVÄLLE VAIKUTTAA

Syysistutettavien valikoima vahvistuu ja valmistuu nyt kiihtyvää tahtia eli käytännössä sitä mukaa kun kasvukausi etenee ja näen mitkä kasvit on niitä parhaita. Sen verran voin jo nyt sanoa, että vaikka alku keväästä näytti hiukan epävarmalle, niin nyt näyttää erittäin hyvälle. Kasvit ovat saaneet niin lämpöä, vettä kuin viileyttä ihanteellisesti ja luvassa on erittäin hyviä syysistutettavia, niin sipulikukissa, valkosipuleissa, marjoissa kuin perennoissakin. Muutaman viikon päästä esittelen sinulle sitten koko valikoiman taas hiukan ennen kuin kuvasto ilmestyy. Pääset sitten taas valitsemaan ”parhaat päältä” :)

Paperikuvaston kotiin voit varata jo nyt TÄÄLTÄ 

Vaan nyt lähden tekemään nuo kastelut kasvihuoneille loppuun, ulkona ilma näyttää hiukan sille, että luoja saattaa hoitaa kastelun. Ainakin noita tummia pilviä alkaa kasautua siihen malliin, että ei olisi iso ihme jos sateenropinaa kohta kuuluisi. Ihanaa aikaa on tämä heinäkuu kyllä kaiken kaikkiaan.

-----------------------------------
Aurinko ei paista muutamalle puulle ja kukkaselle,
vaan koko avaran maan iloksi.
- Henry Ward Beecher
--------------------------------------
Rentouttavan lämmintä ja makoisaa viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni.  
Toivottelee
Puutarhurisi
Juha