Puutarhurin perjantaipostia 9.8.2019

Puutarhurin perjantaipostia 9.8.2019

Liljantuoksuista huomenta täältä puutarhalta!

Onhan nämä elokuiset aamut sitten ihan vertaansa vailla. Pirtin ovesta kun astuin aamulla ulos ja vedin keuhkot parikertaa täyteen tätä aamunraikkautta, niin olo oli kuin olisi sielun aamu-uinnilla käyttänyt, raikas, puhdas ja täynnä energiaa. Siitä kävelin katsomaan aamukasteen koristelemia liljoja ja nauttimaan niiden huumavasta tuoksusta sekä kuuntelemaan kuinka pääskyt tuossa langoilla jo kovasti lirkuttelivat toisilleen. Taitavat jo suunnitella muuttomatka reittejä ja kerrata kesän tapahtumia toisilleen.

MINULLA ON SINULLE ILOISIA UUTISIA

Tätä en malta olla kertomatta Sinulle nyt heti! Kurkkaa TÄNNE  ja katso mitä kaikkea kivaa nyt löytyykään ( ihan äsken on nimittäin julkaistu kotisvuilleni koko syksyn valikoima. Kuvasto ilmestyy ensiviikolla, joten sinä pääset valitsemaan nyt parhaat päältä…) TÄÄLTÄ

Ja sitten vähän muita ajankohtaisia juttuja ja terveisiä täältä puutarhan tunnelmista. Siis jos tässä innostukseltaan malttaa… ;)

HUOMENNA (10.8) ON LAURIN PÄIVÄ

Ja Laurin päivää vanhakansa on pitänyt merkittävänä päivänä kesän ja syksyn jakajana ja siitä onkin monta sanontaa jäänyt elämään. mm.

 • Laurin päivään tultaessa piti heinänteon olla lopussa: ”Lauri ladot lukkoon panee, kuhilaat ja kokkoset pellolle pystyttää”
 • Laurin päivän aikoihin pelättiin halloja, pakkasiakin.
 • Kesä on lopuillaan Laurin päivän tienoilla: ”Syystä Laurista, kevättä kynttilästä”
 • Lehtipuiden lehdet alkavat kellastua, eikä vastoja tehdä enää: ”Lauri lehteen kusee”
 • Jos Laurina kaunista, niin sitä piisaa Perttuliin ( 24.8) ja tulee hyvä syksy.
 • Pääskyset, kurjet ja villihanhet kokoontuvat laumaan. ”Pääskyt Laurina laumaan, Perttulina pois)
 • Lampaiden kesävilla kerittiin Laurina

Ainakin pääskyt on kokoontunut täällä meillä jo tämän viikon aikana, kurjet ei vielä eikä hanhia täällä olekaan, kuin keväisin ja syksyisin muuttomatkoillaan.  Koivut on alkanut kellastua, etenkin noilla kuivilla paikoilla. Hallaa on esiintynyt osassa Suomea jo viime viikolla, joten kyllä nuo sanonnat hyvin paikansa pitää vieläkin. Kyllä vanha kansa tiesi ja kertoi, kun vain muistettaisiin aina kuunnella...

HÄRMÄÄ ALKANUT ESIINTYÄ, TOIMIA JA KEINOJA

Härmä on tuttu vieras näin syksyisin ja jotkut kasvit on sille altiimpia kuin toiset ja usein se on enempi kosmeettinen haitta meille, kuin ”kuoleman vakavaa” kasveille. Toki jos härmä iskee oikein pahasti nuoreen kasviin, niin se voi jopa sen tapaa. Ja ainahan se on parempi, jos kasvit voivat hyvin ja kasvavat terveesti, ilman tauteja. Härmäsieniä on useita erilaisia ja niiden ilmenemismuoto voi vaihdella, mutta sitä vastaan voi onneksi varautua ja toimia. Useimmiten härmää esiintyy nuorissa vaahteroissa, mansikalla, syysleimuilla ja heinillä. Käytännössä sitä voi esiintyä puilla, pensailla, perennoilla, marjoilla, kesäkukilla, jne. Lisääntyäkseen härmäsieneni tarvitsee kosteat ( ilmankosteus yli 80 %)  ja viileät ilmat, mutta myös suvuttomassa lisääntymisvaiheessa lämpimät ja kuivat olosuhteet. Vaikka näiden esiintymisen ennustaminen on todella vaikeaa, niin hiukan minulla on sellainen olo, että tänä kesänä on ollut otolliset olosuhteet ja syksyn mittaa härmää saattaa esiintyä enempikin.

Härmäsieniä on siis paljon ja erilaisia, mutta yleisesti ottaen keinot ehkäistä ja torjua on aika samoja. Katsotaanko hiukan, että miten:

 • Pidetään kasvusto ilmavana ja kastellaan aamuisin, sillä härmäsienet viihtyvät kosteassa ja viileässä ilmassa sekä varjoisilla kasvupaikoilla.
 • Vältetään liian typpi (N) pitoista lannoittamista. (monivuotisillehan nyt annetaankin enää syyslannoitetta, jossa typpeä ei ole lainkaan.)
 • Aloitetaan torjunta ruiskutukset heti kun ensimmäiset oireet ilmaantuvat.Seos: 1 litraa vettä sekoitetaan 2 tl ruokasoodaa + 2 tl mäntynestesaippuaa ja tätä seosta ruiskutetaan kahden viikon välein, sinne missä härmää esiintyy. Luomutuotannossa käytetään puolukka tai pihlajanmarja mehua ( sokeroimaton)

Eikä tosiaan kannata ottaa sen suurempaa stressiä, etenkään vanhempien ja isompien kasvien osalta, ne kestävät kyllä härmän hyvin ja enempi se on tosiaan esteettinen haitta, kuin kasvia kuolettava. Nuoret kasvit toki kannattaa hoitaa, ne saattaa jopa menehtyä härmän vaikutuksesta.

KATETTA KASVIMAAN TYHJIIN KOHTIIN

Kasvimaan ihan perusjuttuja on laittaa nostettujen kasvisten kohtiin ruho tai muuta katetta. Tämä on sinullekin varmastikin ihan selkeä juttu, mutta tuli vain mieleeni kun näin viikolla sellaisen kasvimaan, jossa tätä ei oltu tehty ja multa pöllysi tuulessa. Suotta köyhdytti maata ja samalla ”likasi” vielä kasvamassa olleet kasvit ja marjat. Melkein teki mieli kurvata talon pihaan ja käydä peittelemässä nämä tyhjät paikat, mutta kun oli ihan tuntematon talo, niin en sitten kehdannut. :)

KESÄKOMPOSTI

Nyt kun tuota leikkuu ja raivaustähdettä syntyy, niin ns. kesäkomposti on loistopaikka laittaa ne mitkä jää ”ylimääräisiksi” kasvimailta ym.  Se on niin helppo tehdä ja palkaksi saat mehevät mullat ja pienet onkimiehetkin tykkää, kun matoja löytyy ilman tuskaa.  

Ja näinhän se valmistui:

 1. Laitetaan pohjalle risuja tai muuta karkeaa ainesta.
 2. Tehdään kunnon kokoinen pohja. Vähintään 1,5 -2 metriä kanttiinsa. Pienemmän kanssa homma ei oikein toimi pidemmän päälle.
 3. Sitten kuivikkeeksi lehtiä, sahajauhoa, purua tai jotain vastaavaa. Ja sekaan kun laitetaan vielä hiukan multaa ja kanankakkarakeita (tai vanhaa kompostia), niin komposti starttaa käyntiin varmasti ja helpolla.
 4. Sitten jatketaan lisäämällä aina kasvijätteitä 20-30 cm kerros ja sen päälle hiukan multaa.
 5. Kompostin päällä on hyvä pitää katteena kerros heiniä tai olkia, kuivumisen estämiseksi.
 6. Yleensä metrinverran kun alkaa olla korkeutta niin sitten kannattaa tehdä jo toinen. Toki jotkut huimapäät on tehnyt jopa lähes 2 metrisiä rakennelmia, mutta siinä pitää olla sitten jo vähän ”hulluttelun halua” mukana ja apurakenteitakin useimmiten.
 7. Vuosi-kaksi kypsyttelyä ja musta kulta on valmista käyttöön. Ja onkireissuillekin on helppo lähteä, kun lierot viihtyvät tuolla hyvin. :)

SAULIN MAUKAS VALKOSIPULIVARSIEN KÄYTTÖVINKKI

Sauli laittoi ihan mahtavan vinkin liittyen valkosipulien kukkavarsien käyttöön liittyen. Kyllä harmitti, kun olen jo kaikki valkosipulit nostanut kuivumaan, eikä tuoreita varsia ole enää. Mutta ensi kesänä tämän teen näitä varmasti, sen verran herkullisen kuuloinen nämä Saulin ohjeet / vinkit on.

Sauli kirjoitti:

*******************************

Moi Juha

Valkosipulin kukkavarsista tarjoiluehdotus. Homma menee kuvasarjan mukaisesti eli varret napsitaan noin sentin pituisiksi palasiksi ja laitetaan sopiva määrä esim valmiin yrtti fetajuusto purkin sekaan antamaan räjähtävää lisäpotkua.

Olen myös laittanut eri kasviöljyihin ja maustanut tilanteen mukaan itse koko paletin. Sipulinvarret säilyvät yllättävän pitkään rapsakoina ja rouskuvat pureskellessa tuoreina vielä kahdenkin viikon jälkeen. Maku on bueno ja loppupäivän muistaa syöneensä valkosipulia.

Ensimmäisellä kerralla ei kannata rajusti silppua laittaa jos ei sitten tykkää voimakkaasta valkosipulin mausta ja kohentuneesta ääreisverenkierron  lisääntymisestä. 

**************************

MARJA-LIISAN JUOLUKKA OHJE

Viimeviikolla kyselin juolukan käyttövinkkejä, kun itselläni ei siitä ole oikein kokemusta ja Marja-Liisa laittoi niin hyvän ohjeen, että tätä pitänee kyllä kokeilla.

************************

Marja-Liisan Juolukkamehu

Juolukasta tulee erittäin hyvää mehua kun sen valmistaa viinihappo pussissa oleva ohjeen mukaan.

Juolukat rikotaan ja laitetaan viinihapon kanssa vuorokaudeksi mehustumaan.

Laitan harsokankaan mehumaijan sisälle ja kaadan mehun siihen valumaan, siitä se on helppo laskea johonkin astiaan ja lisätä sokeri.

Säilytän mehun pakastimessa en tiedä kauanko säilyy kellarissa.

********************************

Kiitos vielä kerran Sauli ja Marja-Liisa näistä ohjeista. Näitä minä ainakin kokeilen, kokeile sinä myös.  

Valkosipulin terveysvaikutukset me tiedetään molemmat hyviin, mutta myös tuon juolukka on ihan uskomattoman terveellinen marja. Vaikka ei nyt ehkä maukkain, mutta terveysvaikutukset ovat aivan huimat. Siinä on mm c-vitamiinia monikertaisesti mustikkaan verrattuna.  Eli jos tuntuu sille, että tarvitset lisää luontaista virtaa, niin ei kun juolukkamehua Marja-Liisan ohjeen mukaan ja johan alkaa energiaa riittämään. :)

KUKKAHOROSKOOPISSA VUOROSSA

Kurjenkello 9.8. - 4.9.

Huomiota herättävä, erikoislaatuinen, luokseen kutsuva, ihastusta osakseen saava. Siinä laatusanoja, jotka kuvaavat kurjenkello-persoonaa. Kurjenkelloa et löydä joka mutkasta, mutta tavatessasi tiedät, että seura tulee miellyttämään. Kasvina kurjenkello pitää valoisista rinnelehdoista, samoin kurjenkello-ihminen rakastaa niin asumisessaan kuin koko elämänsä linjoissa valoa, ilmavuutta, tilaa ja vapautta; periaatteella antaa kaikkien kukkien kukkia! Kurjenkello haluaa, ja myös sopii, kukoistamaan samassa "kimpussa" mitä erilaisimpien kedonkukkien kera. Kurjenkello nostaa jopa metrisen vartensa muiden kellojen yläpuolelle ja tarkkailee maailmaa ennakkoluulottomin, ennennäkemätöntä ja parempaa etsivin katsein; mikään uusi ei ole niin erikoista, etteikö sitä kannattaisi kokeilla... Vaikeudet on tehty voitettaviksi. Kurjenkello elää täysillä aurinkoista päivää, syksy tulee myrskyineen, mutta ei kannata murehtia! Kurjenkellolle sopiikin vierelleen vankkavartisempi ja maanläheisempi kukka tukemaan, joka ei koko ajan kurkottele maailman tuuliin. Kurjenkello voi suotuisien myötätuulien puhallellessa suurine "kalkattavine" kelloineen joskus unohtaa vierellään kasvavat kissan- ja variksenkellot, joten perusteellisesti rauhoittuen, tutkistelevaan itsetarkkailuun kannattaa uhrata aikaa.

Ps. Kiehtovasta kurjenkellosta voit lukea lisää mielenkiiltoisia seikkoja ja tunnistusvinkkejä TÄÄLTÄ

MASA VS. JUHA, ERÄ III

”Masa-Myyrä” vs. Juha , erä III on siis menossa ja tämä kaveri onkin osoittautunut melkoisen omapäiseksi tapaukseksi. Alkoi vallata aluetta toiseen suuntaan niin piti laittaa toinen karkotintuohon lisäksi. Työnsin sen maahan niin, että se sen pään otti kiinni tuohon rakennuksen sokkeliin, näin ääni leviää koko rakennuksen ympäri. Ja nyt vaikuttaa, että alkoi ”Masa” saada tarpeekseen, eikä uusia kasoja ole noussut nyt pariin päivään. Vahingosta viisastuneena annan noiden olla tuossa paikallaan nyt ainakin kuukauden ajan, ettei tarvitse uudelleen ”sotaan” ryhtyä.

KÄÄRMEKARKOTTIMET TULEVAT SUNNUNTAINA

Juuri sain vahvistuksen, ettö käärmekarkottimet ( + lisää muitakin karkottimia) tulevat ylihuomenna tänne eli heti alkuviikosta saan näitä odotettuja karkottimia taas toimitettua.

Käärmekarkottimet löydät TÄÄLTÄ

Vaan nyt pitänee lähteä sammuttamaan kastelut ja katsoa mitä kivaa sitä sitten tekisi vai jatkaisiko kasteluja, kun ei tunnu tuolta taivaalta apuja nyt oikein tulevan. Ympärillä on kyllä satanut, mutta tällää meillä ei, ainakaan vielä.

Jos Sinulla on sade apuna, niin ”ajankuluksi” katsoppa mitä kaikkea minulla on sinulle tarjolla tälle syksylle.

Koko syysvalikoimani löytyy nyt siis TÄÄLTÄ Ole hyvä! <3

-----------------------------------
Unelmista on seurannut paljon hyvää!
-  Arthur Miller
--------------------------------------
Loistavaa viikonloppua sinulle ystäväni.  
Toivottaa, jo toistasataa pääskyä langoilla istumassa laskenut
Puutarhurisi
Juha