Puutarhurin perjantaipostia 15.11.2019

Puutarhurin perjantaipostia 15.11.2019

Leppoisaa huomenta täältä puutarhalta!

Nyt on kyllä puutarhurin elo ollut leppoisaa - ihan kaikin puolin. Kovat vesisateet pitivät viikolla huolen, että ulkona ei tarvinnut juuri muuta tehdä kuin vetää sadeviittaa päälle ja käydä kippurahäntien kanssa pienillä pissilenkeillä. Nekään ei oikein halunnut hirveästi turkkejaan kastella. Etenkin pikkuprinsessa Soma oli sen oloinen, että ”käydään vaan äkkiä pissillä ja mennään takaisin sisään takkatulen lämpöön”. Eikä minulla mitään sitä vastaan ollut. :)

Istutuksia olisi voinut tehdä (minulla kun on yhä muutama kukkasipuli tuolla odottamassa, sitä että kuinka myöhään tänä vuonna viimeiset tulee istutettua), mutta kun penkit ja nurmikot on noin märkiä, niin en mennyt niitä suotta tiivistämään. Odottelen rauhassa kun suurin märkyys on lasehtinut ja istuttelen sitten. Ainakin sääennusteen mukaan koko ensiviikko on vielä lämmintä ja suurimmalta osalta myös poutaa.

HARMAATA ULKONA, TUNNELMAA SISÄLLÄ

Vaikka ulkona on ollutkin nyt harmaata, niin yhtään se ei ole haitannut, kun tulen sisälle ja näen tämän näyn. Eli amaryllisten testisipulit ja muutamat muut testikasvit (mm. pelargonien syyspistokkaita) kun loistaa tuossa kasvilampun alla, niin johan haihtuu kaikki harmaus. Eikö vain ole kukilla ihan mielettömän suuri ja positiivinen vaikutus meihin ja monesti ne pelastaa koko päivän kuin huomaamatta. <3

PAKETIT KULKEVAT LAKOSTA HUOLIMATTA HYVIN

Niin kuin viimeviikolla oli puhetta, niin vaikka postilaatikoihin jaettava posti ei nyt kulje käytännössä lainkaan, niin paketit kulkevat ihan normaalisti. Postilta kertoivat eilen, että jopa normaalia paremmin, kun moni on valinnut pakettien kuljettajaksi jonkin muun esim. matkahuollon.

Minä laitan paketit matkaan ihan kummalla tavalla vain sinulle on parasta, molemmat tavat toimivat hyvin

TYYNYT JA ÄLYPEITOT VALMISTUU ENSIVIIKOLLA

Tehtaalta tuli eilen varmistus, että aikataulussa ovat. Taitavat ompelijat ja ompelukoneet suihkii siellä siihen tahtiin, että viimeisetkin tyynyt ja peitot valmistuvat ensiviikolla ja tulevat sitten tänne. Minä laittelen ne sitten heti eteenpäin eli parinviikon päästä ne ovat tuomassa makoisia yöunia ja hyvin nukuttujen öiden raukeita aamuja uusissa kodeissaan.

SUOJAUKSET SAA ODOTTAA VIELÄ – EI HOUKUTELLA HOMEITA

Nyt kun nämä vesiasteet ja lämpöiset ilmat jatkuvat vielä, niin odotan talvisuojien kanssa vielä tovin. Nyt jos ne laittaa niin on suuri vaara, että ne hautovat ja lisäävät homeiden ja kasvitautien riskiä suotta. Tuossa nuo havut kyllä odottelee, mutta laitan ne vasta sitten suojaksi, kun maa jäätyy ja ilmat menee pakkasenpuolelle.

HALUATKO UUSIA OMENAPUITA OMISTA PUISTA – VOIT LEIKATA VERSOT JO NYT

Mikäli sinulla on aikomusta lisätä uusia omenapuita esim. vanhasta ja pidetystä lajikkeesta joko omalta tai ystävän pihalla kasvista puista, niin niiden versot voit leikata jo nyt kun puut ovat jo levossa.

Idea ja toteutus on helppo:

- leikattavat versot on tämän vuoden versoja ja lepotilassa olevia

- leikkaan versot n. 20-30 cm pitkinä

lyijykynänpaksuinen verso on ihanteellisin, mutta ohuemmatkin käy.

- versoja leikatessa pakkasta ei saisi olla 5 astetta enempää, mielellään plusasteita

- käärin yhden lajikkeen versot nimilapun kera muovin sisään ja vien kellariin.

- ulos, lumen suojaan,  ne voi myös säilöä, mutta sitten ne kannattaa laittaa johonkin ”jyrsijä” varmaan laatikkoon vielä. Kerran on nimittäin minun versot menneet talvenaikana parempiin suihin, kun jätin ne suojaamatta ulos…

- sitten vain varttaminen ennen kasvukauden alkua.

mikäli sinulla ei ole aikaa, paikkaa, perusrunkoja tms. niin sekään ei ole ongelma. Monet omenanviljelijät tekevät homman kyllä pientä korvausta vastaan. Mikäli sinun paikkakunnalla ei sellaista ole, niin sekään ei ole ongelma. Esimerkiksi Hirvensalmen taimisto tekee niitä tilauksesta. Ammattitaitoa talosta löytyy jo vuosikymmeniä. Heidän yhteystiedot löydät TÄÄLTÄ  

Niksi vanhalle puulle – Jos sinulla on vanha puu, joka ei juurikaan tuota uusia versoja, niin otapa tänä keväänä saha ja sakset käyttöön ja leikkaat sitä hiukan reippaammin, niin johan alkaa veroja tulla. Mutta älä sitten ihan mahdottomasti leikkaa, ettet huku versoihin ja niiden poistamiseen. ;)

MIKSI HARJAAN OMENAPUIDEN RUNKOJA?

Vanhempien hedelmäpuiden, etenkin omenapuiden runkoihin alkaa usein kasvaa sammalta ja se olisi ihan hyvä harjata juuriharjalla pois. Ai miksikö harjaan? Ulkonäön takia? Ei, en tosiaankaan ulkonäön vuoksi, sillä sammaleinen puunrunkohan on minusta mitä hienoin. Ihan vain siksi, että noissa sammalissa on tuhohyönteisille turhan houkutteleva talvikoti ja lyhyt matka sitten keväällä itse puuhun. Eli harjaamalla saan niiden talvipesät tuhottua kätevästi. Sekin on semmoista kivaa ja leppoisaa puuhaa nyt kun muita suurempia kiireitä ei ole ja ilmatkin suosivat.

KUKKAHOROSKOOPISSA JUHLIVAT SIANKÄRSÄMÖT

Siankärsämö 13.11. - 8.12.

Siankärsämö kulkee elämänsä ryhdikkäänä ja pystypäisenä, mutta ei itsepäisenä. Yllättävänkin joustavan luonteensa ansiosta se sopeutuu helposti muutoksiin ja uusiin tilanteisiin. Epäoikeudenmukaisuuksia siankärsämö kavahtaa, siksi se on aina valmis puolustamaan vääryyttä kärsineitä. Vastoinkäymiset eivät sitä pelota. Pikemminkin ne ovat vain haasteita, jotka on voitettava. Siankärsämö ei koreile ulkonäöllään, mutta hengeltään suurena se ei huku muiden joukkoon. Sen iloinen elämänmyönteisyys säteilee ympäristöön eikä sen tarvitse koskaan olla yksin. Hyvänä kuuntelijana siankärsämö paneutuu joskus liikaa muitten ongelmiin ja unohtaa, että myös itselle olisi annettava aikaa. Opettelemalla tervettä itsekkyyttä se voi torjua silloin tällöin uhkaavaa uupumusta. Siankärsämössä on taipumusta syvällisyyteen ja elämän tarkoituksen pohdiskeluun. Liikuntamuodoista jooga sopii sille parhaiten, mutta sen tulisi vahvistaa myös lihaksiaan, niin että pitkä ja usein solakka varsi ei vanhemmiten menetä ryhdikkyyttään. Tuittupäisyydellään siankärsämö joskus hämmentää ympäristöään ja tämän luonteenpiirteen hiominen vaatii vielä paljon työtä.

Tunnetko ketään ”siankärsämöä’” ? Osuiko horoskooppi? Minä ainakin tunnen muutaman ja aika hyvin osui… ;)

ERI AMARYLLIKSET ”SYTTYY” JA KASVAA HIUKAN ERI TAHTIIN – PARI NYRKKISÄÄNTÖÄ JA NIKSIÄ

Olet varmasti huomannut että eri amaryllislajikkeilla on eroa kasvunopeudessa sekä etenkin niiden kasvuun lähdössä. Ihan tarkan ohjeen antaminen on melko haasteellista, sillä se riippuu paitsi lajikkeesta, niin myös sen sipulin sen vuoden kasvuolosuhteista ja levosta.

Mutta muutama yleisohje on helppo antaa.

Valkoiset lajikkeet lähtevät usein hitaammin kasvuun – niille auttaa kun ne saavat aluksi paljon lämpöä alakautta. Kun lämpötila sipulin sisällä nousee tarpeeksi, niin kasvu alkaa. Kun ensimmäinen nuppu on noussut kunnolla sipulista ylös, niin kasvu jatkuu ihan huoneenlämmössä. Kyse on siis siitä että sen kasvuun ”herääminen” vaatii hiukan enemmän lämpöä sipulin sisälle kuin esim. punaiset.

Punaiset lajikkeet ovat nopeimpia ja kasvu alkaa heti kun pääsevät huoneenlämpöön.

- Kaksiväriset ja vaaleanpunaiset ajoittuvat valkoisten ja punaisten väliin.

Kerrotut lajikkeet ovat aavistuksen verran hitaampia, mutta kovin suurta eroa ei ole.

Ja nyt siis puhun näistä minun lajikkeista, jotka kaikki ovat niitä joiden luontainen kukinta-aika ( Brasiliassa ja Etelä-Afrikassa, josta nämä tulevat) on näin jouluna. Hollantilaiset ns. preparoidut lajikkeet vaativat sitten paljon enemmän aikaa ja lämpöä, mutta niiden ohjeet sinun kannattaa kysyä sitten aina niitä myyviltä henkilöiltä.

AMARYLLISTEN TOIMITUKSET TÄYDESSÄ VAUHDISSA – KUKKIVAT SITTEN JOULUNA PARAHIMMILLAAN

Amaryllissipulien toimitukset jatkuvat nyt täydellä tohinalla täällä ja ainakin seuraavat pariviikkoa vielä jatketaan. Siis jos vain sipuleita riittää kaikille. Muutama lajike on jo loppunut, mutta noita suosituimpia sipuleita on onneksi varattuna enempi, että niitä nyt ainakin toistaiseksi on riittänyt.

Mutta jos saan ehdottaa, niin jos et ole vielä tilannut tai haluat lisää, niin nyt se kannattaa tehdä, viimetinka lähestyy nimittäin huimaa vauhtia….

Toimitukset heti ja tässä nämä parhaat suosikit:

VAHA-AMARYLLIS LAJITELMA ”ILOISTA JOULUA”

Lajitelma sisältää kolme punakukallista vaha-amaryllista:

- Reindeer

- Santa Claus

- Merry Christmas

- ja kaupan päälle 5 kpl tasetteja.

Tarjoushintaan nyt 39,95 € / pakkaus  ( ovh 53,80 ) saat nämä TÄÄLTÄ

Erikseen toki saat myös TÄÄLTÄ

”JOULUN TAIKAA”

Lajitelma sisältää kolme istutettavaa amaryllista:

Red Bull ( isot, joulunpaunaiset kukat)

Alfresco ( ehkä maailman ihanin ja paras kerrottukukallinen valkoinen lajike)

Superstar ( lasten ja lastenlasten ehdoton suosikki, oikea ”marianne” väritys)

kaupan päälle 5 kpl tasetteja.

Tarjoushintaan nyt 19,95 € / pakkaus (ovh 32,80) saat nämä TÄÄLTÄ

Erikseen – lajikkeittain saat toki näitä myös TÄÄLTÄ

Red Bull

1 kpl / 8,95 €

3 kpl / 19,95 € ( ovh 26,85 )

Alfresco

1 kpl / 8,95 €

3 kpl / 19,95 € ( ovh 26,85 )

Ruukut, mullat, maljakot ym. saat sitten mukaan samaan lähetykseen TÄÄLTÄ

ps. Ja nopeimmille on vielä jokunen aito vaalea jouluruusu ja joulukaktus (trio) saatavilla TÄÄLTÄ

Vaan nyt taidan lähteä tuonne luontoon hetkeksi kävelemään ja katselemaan jos vielä suppilovahveroita keräisi. Tuolla isommissa kuusikoissa niitä on vielä oikein hyvin, samoin kuin karpaloita soilla. Ja voisihan sitä samalla jo katsella joulukuusi ehdokkaita näin ennakkoon. Niitä ei muuten vielä kannata kaataa, kun viikolla alkoi tuo laskevan kuun aika. Paras aika kaataa joulukuuset on vasta muutaman viikon päästä eli 27.11-8.12. Sitten kestää taas neulaset hyvin ja pysyy kuusi komeana koko joulun ajan.

***************************************
Ilahduta toisia ja saat kokea,
että ilo ilahduttaa.
 
-  Friedrich Vischer
***************************************
Ilahduttavaa viikonloppua sinulle hyvä ystävin.
Toivottaa
Puutarhurisi
Juha