Puutarhurin perjantaipostia 22.11.2019

Puutarhurin perjantaipostia 22.11.2019

Tuoksuvan ihanaa huomenta täältä Puutarhalta!

Totuudennimissä nuo harmaat ulkoilmat ei ole mitään niitä kaikkein mukavimpia, mutta eipä ne siitä sen aurinkoisemmiksi muutu vaikka kuinka manaisi. Toisaalta taas on aivan ihanaa kun pienet pihavalot luo tunnelmaa ja seesteisen rauhallinen pihapiiri ei huuda tekijäänsä, vaan uinuu tyytyväisenä talviuntaan. Sen poikki on hyvä kulkea ja vetäytyä takkatulen äärelle itsekin.

Näin aamuisin on sitten taas niin upeaa kun harmaan hyssystä tulee tänne puutarhalle ja vastassa on ensimmäiset kukkansa avanneet amaryllikset ja tasetit. Kukkavalon alla ne nauttivat olostaan kuin olisi kesä. Lämpöä ja hyvää valoa sopivassa suhteessa

LÄMPÖ VAIKUTTAA ENITEN, MYÖS VALOLLA MERKITYSTÄ

Viimeviikolla olikin puhetta eriväristen / lajikkeiden kasvunopuksista amarylliksillä. Jatkan vielä hiukan aiheesta eli tässä on vertailun vuoksi kaksi samaan aikaan istutettua Alfrescon sipulia. Tämä kukassa oleva on ollut tuossa + 24-26 asteen lämmössä ja kasvilampun alla ja toinen ( varret jo kasvaneet kunnolla) on ollut ikkunalaudalla ja lämpöä +22-24 astetta ja tuo kolmas ( josta vasta näkyy nuo nuppujen alut) on ollut + 18 asteessa ja ikkunalaudalla. Tämä osoittaa hyvin kuinka suuri merkitys lämpötilalla ( ja myös valolla) on etenkin noilla valkoisilla lajikkeilla. Eli valkoisia lajikkeita kannattaa herätellä kasvun alkuun aina hiukan lämpimällä paikalla. Sitten kun ne lähtevät kasvuun, niin kasvavat hyvin normaalissa  huoneenlämmössä.

PAKETIT KULKENEET ERITTÄIN HYVIN – TYÖTAISTELUSTA HUOLIMATTA – MATKAHUOLLON LÄHELLÄ PAKETTIEN NOUTOPISTE ON NYT HELPPO VALITA

Tuohon työtaisteluun kantaa ottamatta, olen kuitenkin huomannut sen, että paketit on kulkeneet nyt erittäin hyvin. Paljon toki on matkahuolto näistä kuljettanut ja erittäin hyvin onkin kuljettanut. Lähimpään noutopisteeseen ne on tulleet käytännössä seuraavana päivänä. Siellä meidän kotisivuilla voit valita aina lähimmän noutopisteen kätevästi. Sen jälkeen kun olet antanut postinumerosi, niin ohjelma esittelee viisi sinua lähinnä olevaa noutopistettä ( kaupat, matkahuollot, r-kioskit, automaatit, jne) ja siitä sitten vain valitset sinulle sopivimman. Mukavaa kun tuo on tehty nykyään niin helpoksi ja käteväksi, eikö vain!

PEITOT JA TYYNYT LÄHTEVÄT ENSIVIIKOLLA

Eilen soittivat tehtaalta, että peitot ovat valmiit, mutta tyynyjen tukiosia vielä ompelevat siellä ”saumuritsuhisten”, mutta ensiviikon alkuun mennessä nekin on valmiit, joten makeat yöunet ja säryttömät aamut ovat ihan kohta totta. :)

VAIKKA JOULUKUKAT ONKIN NYT PÄÄOSASSA, NIIN HIUKAN MUUTAKIN ON VIIKKOON MAHTUNUT JA ON SUUNNITELMISSA

RÄNNIEN PUHDISTUSTA

Vaikka olin omasta mielestäni puhdistanut rännit sen jälkeen kun kaikki lehdet olivat tippuneet syksyllä alas puista, niin vielä niitä vain oli kertynyt niihin. Tarkista sinäkin nyt vielä ennen pakkasia, että onhan rännit puhtaat.

PATTERIT PIENEMMÄLLE KUKKAIKKUNOILTA

Lämmityspattereita olen säätänyt hiukan pienemmälle tuosta huoneesta missä huonekasvit (testaan) on pelkän luonnonvalon armoilla. Tuota valoa kun ei ole muutenkaan tähän aikaan vuodesta yhtään liikaa ja nämä harmaat päivät vie sen vähänkin valon, niin kasvit pärjäävät paljon paremmin kun huoneen lämpötila on siinä +15 asteen tienoilla. Samalla vähenee myös haitallinen veto ja kuivattavan lämmitysilman ongelmat.

JA MAKUUHUONEESTA MYÖS - RUSKEAA RASVAA KEHITTYY JA ÄLYPEITON ALLA ON OLO SILTI KUIN KARHULLA PESÄSSÄÄN.

Viikolla kuuntelin ja luin uutta tutkimustietoa ruskeanrasvan hyödyistä ja kuinka sitä saa kerrytettyä itselleen. Avantouinnin vaikutuksen olenkin tiennyt jo kauan, mutta uutta oli se, että jos makuuhuoneen lämpötila on +18 astetta (tai alle) niin silloinkin nukkuessa tuota  hyvää ruskeaa rasvaa kehittyy samalla kuin itsestään. Ja säästäähän siinä myös lämmityskuluissa, että taitaa tuo älypeitto olla vielä parempi hankinta kuin ensin tajusinkaan. Ja kyllä sen kanssa onkin hyvä nukkua, olo on kuin karhulla pesässä. Ei meinaa maltaa iltaa odottaa ja aamulla ei millään haluaisi nousta ylös. Mahtava peitto kaikkiaan. <3

KASVILAMPUT PALAA NYT PÄIVÄLLÄKIN

Kasvilamput olen säätänyt ajastimen avulla palamaan aamu kuudesta ilta kymmeneen.  Ne kun ei vie virtaa juuri mitään ( senttejä päivässä), niin ei ole mitään syytä pihdata niiden käyttöä nyt, kun kasvit kunnollista valoa eniten nyt tarvii. Ja kyllä ne viihtyvätkin. Kaikki kasvit kun ovat yhtä komeita kun sisälle tuotaessa, ellei jopa komeimpia.

Näitä superhyviä ammattilamppuja saat vain minun kautta TÄÄLTÄ ja toki johtoja myös.  Pelkkä lamppu 65 € ja lamppu + 3 metrin valmis johto ripustuslenkillä 69,90 €. Lampussa E27 kanta.

UUSIA HUONEKASVEJA KOTIIN – TUHOLAISIA HAVAITTU - KARANTEENI OLISI SUOSITELTAVA ASIA

Tämä tieto perustuu nyt muualta kuulemaani, mutta erittäin luotettavaan lähteeseen eli myynnissä olevissa huonekasveissa on tavattu nyt normaalia enemmän erilaisia tuholaisia. Tapoihini kun ei kuulu ketään mollata, niin en nyt viitsi mainita, että missä liikkeissä niitä on tavattu. Mutta sellainen neuvo, että jos nyt hankit huonekasveja, niin katso hyvin tarkkaan kaikki lehdet ja etenkin niiden alapinnat vaikka suurennuslasilla. Ja parasta olisi pitää uudet kasvit ihan erillään muista kasveista jokunen päivä tai mitellään parikin viikkoa ja tarkkailla mahdollisia tuholaisia. Etteivät ne suotta pääse leviämään jo kotona kasvaviin. Mihinkään paniikkiin ei siis ole syytä, mutta hiukan kannattaa nyt katsella sillä silmällä. ”Ei vara venettä kaada” – niin kuin sanotaan.

Käytännön VINKKI. Jos sinulla on näitä KELTA-ANSOJA, niin laita näitä huonekasvien lähelle, niistä tuholaiset paljastuu helpommin ja nopeammin. Näin minäkin teen. :)

TAKKATULI JA PIENI MUISTIKIRJA

On taas tämän ihanuuden aika. Teen illalla takaan tulet, keitän kupposen kuumaa, vedän villasukat jalkaan ja istahdan kiikkustuoliin takan lämpöön. Selailen kevään ja kesänaikana tehtyjä muistiinpanoja ja kuvia kännykästä. Kaivan esiin pienen muistikirjani ja kirjoittelen siihen kuluneen vuoden tähtihetket ja muutenkin muistettavat asiat.  Sitä tulee myös selailtua taaksepäin ja aivan fantastisen ihania muistoja ja opittuja asioita menneiltä vuosilta palautuu mieleen, ihan kuin ne olisi eilispäivänä tapahtuneita.  Onko sinulla tällaista tapaa? Jollei ole, niin suosittelen aloittamaan. Nykyään se on vielä niin helppoa, kun paljon asioita tulee tallennettua kännykään ja sieltä ne palautuvat helposti mieleen. Ja tuosta pienestä muistikirjasta tulee aivan uskomattoman rakas ja ihana teos mitä pidempään sitä tekee. Ja parasta siinä on, että sen kirjoitukset saa olla ihan omanäköisiä ( ihan niin kuin oma puutarhakin)  ja koskaan sen kirjoittamisen aloittaminen ei ole myöhäistä.

Tämän Pienenpojan matkasta aina tähän takkatulen ääreen voit lukea TÄÄLTÄ

Vaan nyt lähden tuonne pihalle päiväpuuhiin, kun vielä on edes hiukan tuota valoisaa aikaa ennen pimeän laskeutumista. Pimeällä voi sitten laittaa otsalampun päähän ja lähteä kippurahäntien kanssa ”postienlukulenkille”. Naapurin koirakaveri jo näkyykin omia ”kirjeitään” jättävän tuonne peltotien ”postilaatikoihin”. Näiden ”postit” kun kulkee lakosta huolimatta. Ja Somalla kun on nyt juoksuaika, niin nuo uroskoirat saakin nyt oikein ”lemmenpostia” luettavakseen joka puskasta ja heinätuposta. :)

***************************************
Jumala antoi meille muistot,
jotta meillä voisi olla ruusuja joulukuussa.
 
J.M. Barrie
***************************************
Tunnelmallisen mukavaa viikonloppua sinulle puutarha ystäväni.
Toivottaa
Puutarhurisi
Juha
ps. aiemmat perjantaipostini löydät TÄÄLTÄ ja siellä voit myös päivittää osoitteesi tai liittyä mukaan.
ps2. Ethän liitä ystävääsi häneltä lupaa kysymättä lähetyslistalle! Suosittele ennemmin linkkiä ja anna ystäväsi päättää. Kiitos!