Puutarhurin perjantaipostia 8.11.2019

Puutarhurin perjantaipostia 8.11.2019

Ihanan valkoista huomenta täältä puutarhalta!

Aivan mahtavaa oli herätä aamulla ja kurkistaa ulos pirtin akkunasta ja nähdä puhtaanvalkoisen maiseman verhonneen pihan ja puutarhan. Vaikka sääennuste lupaileekin huomiselle jo lämpöasteita ja vettä, niin aina se on mukavaa kun on edes hetken valkoista ja jo hiukan jouluista tunnelmaa ilmassa.

Ilma kyllä tuntuikin paljon leppoisemmalle kuin mitä se on muutaman viimepäivän ollut. Varmaan tuo lähestyvä matalapaine tuo jo nyt tullessaan pehmeyttä ilmaan, vaikka pakkasta mittari kumminkin näytti.  

Kaveri muuten laittoi upoean kuvan viikolla Kuusamosta. Hiukan kyllä kateellisena katselin noita masisemia, mutta toisaalta hyvillä mielin, kun tiesin hänen saavan nauttia noits keleistä. 

TULEEKO SIPULIT, TYYNYT, PEITOT JNE. KUN POSTIN LAKKO ALKAA? EI HÄTÄÄ, PAKETIT KYLLÄ KULKEE.

Postin lakko tosiaan alkaa ensi maanantaina ja sen vaikutuksista pakettien kulkuun on jo kovasti ehditty huolehtia. Minä varmistelin tuolta postilta suoraan, että mitkä vaikutukset tulevat olemaan. Ja he kertoivat, että;

paketit kulkevat suht normaalisti. Päivän-parin viive voi olla.

pienet paketit ( = postilaatikkoon jaettavat) ja kirjeet sitä vastoin kulkee huonommin. Voi olla jopa viikkojen viiveitä, vielä senkin jälkeen kun lakko loppuu.

Eli kaikkineen pakettien suhteen ei ole ongelmia ja matkahuollon kautta ( = lähellä paketit) kulkee ihan normaalisti. Matkahuollon pakettipisteitä jonne voit paketin tilata,  alkaa olla jo niin paljon, että varmasti löytyy hyvä ja sopiva sinullekin.

LÄHELLÄ PAKETTI JA FIKSU JÄRJESTELMÄ TEKEE PAKETTIENNOUDOSTA HELPPOAKIN HELPOMPAA NYKYÄÄN!

Tosiaan tuo meidän tilausjärjestelmä on nykyään jo niin fiksu, että kun olet antanut osoitteesi, niin se tarjoaa sinulle automaattisesti viisi lähintä paikkaa, joista voit valita mieluisimman paikan noutaa pakettisi ja paketti toimitetaan sinne. Ja viesti tulee sinun puhelimeen kun se on siellä valmiina noudettavaksi. Monet noista noutopisteistä on kauppojen yhteydessä, jotka ovat auki myös viikonloppuisin ja illalla myöhään, niin kyllä on nyt kätevää hakea paketit, eikö vain. :)

No se näistä toimituksista eli paketit kulkee ilman suurempia ongelmia joten eiköhän katsota mitä kaikkea kivaa täällä puutarhalla nyt on touhuttu ja on mitä on suunnitelmissa tulevalle viikonlopulle. :)

HAVUPALLON TEKOON – PARI NIKSIÄ

havupallojen teosta olikin jo aiemmin puhetta ja joku jo kaipailikin neuvoa kuinka sen teko onnistuu. No tapoja on varmasti monia, mutta minun tapani on sellainen ”perusvarma” ja yksinkertainen. Vähän niin kuin tekijäkin… ;)

- Käytän kuivakukkille tarkoitettua oasis-sientä, jonka pistän kahteen osaan ja pyöristelen hiukan kulmia.

- teen kaksi u-mallista rautalenkkiä, joiden viikset painan läpi sienen ja kierrän ne sienen ympäri ja kiepsautan kiinni yläosaan. Näin sieni pysyy kasassa ja tuosta u-lenkistä se kestää roikuttaa koko talven.

- leikkaan havut valmiiksi n. 10 – 15 cm pätkiksi

- sitten vain pallo roikkumaan ja työntelen havut alhaalta alkaen paikalleen.

- sitten hiukan koristeita jos haluaa tai kivannäköistä tulee jos seassa on vähän muitakin havuja kuin kuusen havuja esim. kataja antaa kivoja vihreiltä sävyjä ja mänty myös.

Kuivakukille tarkoitetusta oasis-sienestä saa kaksi pohjaa. Sieni pistetään keskeltä poikki ja pyöristetään kulmat.

Tehdään rautalangasta kaksi U-lenkkiä ja painetaan ne sienestä läpi, niin, että lenkit jää n. 5 cm näkyviin. Ja tuodaan langat jokaiselta neljältä sivulta ylös ja kiepautetaan lenkkien ympäri kiinni

Koriste / kiinnitysnauha kiinni tässä vaiheessa. Helppo tökkiä havut paikalleen ja nähdä valmiin pallon muoto samalla, kun pallo roikkuu jo valmiiksi tulevasta ripustusnauhasta. Samalla tuo kiinnityskohtakin tulee valmiiksi piiloon tuonne. 

Ja valmis pallo syntyykin sitten hetkessä. Tässä on kuusenoksien lisäksi muutama katajan oksa tuomassa hiukan sävyä. Koristeeksi voi sitten halutessaan laittaa käpyjä, rusettia, valoja, jne. Oman maun mukaan.

Nämä kuvat toivottavasti selventi asiaa ja TÄÄLTÄ voit katsoa kuvasarjan, jossa enempikin kuvia tuosta.

PARI ERILISTA NIKSIÄ SUOJATA RUNKOJA PITKÄKORVILTA

Seppo vinkkasi tekevänsä runkosuojat luennonmateriaalista eli kietoo havuja omenapuiden rungon ympärille ja Marja-Liisa taasen, että pistää vanhat sukkahousut halki ja kietoo ne runkojen ympärille. Hyviä ja eritoten kierrätystä suosivia niksejä molemmat.

Erkki taasen kertoi kokeilleensa hyvin tuloksin Eco-koivutisleen käyttöä.  Toimii niin, että hiukan levittää sitä tuonne puiden ympärille ja poissa pysyy Erkin kokemuksen mukaan niin jänikset, hiiret kuin myyrätkin.

Jos huolit Erkin hyväksi testattua keinoa käyttää, niin tätä Eco koivutislettä saat TÄÄLTÄ

 

KIIKUTIN LOPUTKIN RUUKUT SUOJAAN

Sen verran oli tosiaan viikolla kylmää ja tuulikin niin raakaa, että kiikuttelin viimeisetkin piharuukut kasveineen tuonne suojaan. Osa pääsi kellariin ja osa tuonne vanhaan navettaan viileään. Navettaan pääsi lähinnä sellaiset kasvit, jotka saavat myös lisävaloa talvella ja kasvavat / pysyvät vehreinä läpi talven. Kellarissa lepäilevät sitten ne loput.

PARI KONSTIA KELLARITTOMILLE

Jos sinulla on kasveja ruukuissa ja ulkona, mutta ei paikkaa minne viedä niitä talveksi, niin siihen on olemassa parikin hyvää keinoa. Toinen on kaivaa ne ruukkuineen maahan ja toinen on kallistaa ne nurin ja kasata päälle suojaa ( havuja, pakkaspeitettä, lunta jne. ). Siksi nurin, että ruukku ei suotta kastu leutoina aikoina liiaksi ja jäädy sitten pakkasilla kuolettavin seurauksin.

ARKOJA KÖYNNÖKSIÄ? TAIVUTELLAAN JA PEITELLÄÄN HIEKALLA.

Jos sinulla on kasvamassa uusia köynnösistutuksia tai erityisen arkoja niin nyt olisi hyvä hetki suojata niitä hiukan lisää. Eli lasket vain köynnöksen maata vasten ja peittelet sen vaikka havuilla. Ja sen lisäksi tai oikeastaan ehkä vieläkin tärkeämpää olisi että katsot sinne niiden juurelle. Eli katsoko että juurenniskan päällä kunnolla maata. Esim. ruusujen ja kärhöjen arin kohta on juuri tuo jallonnuskohta, joka on herkkä paleltumaan jos ei ole peitettynä. Itse suosin hiekkaa tai hiekansekaista multaseosta ja laitan sitä ihan reilun keon. Ainakin parin-kolmnkymmentä sentin verran. Hiekkaa käytän siksi, että se suojaa hyvin, mutta laskee maan sulamaan sitten keväällä, kun sulamisvedet imeytyy siihen. Talvehtimisturpeet olisivat kyllä parempia suojaamaan, mutta kun ne pitäisi muistaa sitten keväällä käydä poistamassa, jotta maa sulaa juurien luota eikä pysy jäässä, kun kasvit alkaa tarvita vettä juurien kautta. Joten minusta tuo hiekka on kätevämpää käyttää, kun ei tarvi sitten keväällä niin muistella niiden poistamisia. On sitä kevättouhua aina muutenkin riittävästi. ;)

SYYSSIPULEITA MAAHAN JA LEHTIÄ PÄÄLLE

Kun tuo huominen vesisade on mennyt ohi, niin varmaan sunnuntaina, isänpäivän kunniaksi, istuttelen vielä muutamia kukkasipuleita sekä kokeeksi vähän mansikoitakin maahan. Minusta on aina mukava tehdä näitä kokeita ja kartuttaa kokemuksia. Sen, minkä tiedän jo vanhastaan on se, että näin myöhään istutettavien päälle on hyvä laittaa hiukan haravoituja lehtiä päälle suojaksi. Tosin nyt aion osan jättää ilman suojaa ja katsoa kuinka käy. Kerron sitten keväällä. :)

AMARYLLIS KASVAA MYÖS MALJAKOSSA, VEDEN PITÄMINEN PUHTAANA JA ALKULÄMMÖN TÄRKEYS.

Itse tykkään kasvattaa joka vuosi muutaman amarylliksen myös noissa erikoismaljakoissa. Itse kasvatus niissä on helppoa, ei tarvitse kuin katsoa, että vettä on aina sipulin tyvelle asti eikä juuret jää paljaaksi. Tuon veden likaisuus on asia johon törmää aina säännöllisesti, mutta se ei ole tosiaan ongelmallista lainkaan. Pestään vain nuo juuret ja kuoritaan sipuli ja jos oikein haluaa panostaa, niin pussillinen leikkokukkavirkistettä vielä veteen, niin johan pysyy vesi kirkkaana.

Vinkki: Tuossa maljakkokasvatuksessa olen huomannut, että ensimmäisen viikon-kahden ajan kannattaa pitää maljakko paikassa, jossa se saa lämpöä alakautta. Näin vesi lämpenee – lämmittää sipulin, joka taas on merkki sille, että se lähtee työntämään kukkavarsia esiin sipulin sisältä. Myös varsi jää lyhyemmäksi, kun on kunnolla pohjalämpöä, ihan niin kuin ruukkukasvatuksessakin.

TOIVOTTU JOULUKUKKIEN HOITO-OHJE NYT MYÖS KOTISIVUILLA

Joka joulu kun ei tule ostettua amarylliksiä tai muitakaan joulukukkia, eikä ole tullut säästetyksi sitä hyvää joulukukkaohjetta, missä neuvottiin se amarylliksen jatkokasvatusasiakin ja paljon muuta, niin saisiko sen jotenkin muuten? – tämmöinen pyyntö tuli ja ajattelin, että olenpa ollut tyhmä ja ajattelematon. Ilman muutahan tämä pitää olla näkyvissä ja luettavissa ihan kaikkien ja vapaasti, joten nuo meidän näppärät tytöt laittoi sen nyt tuonne kotisivuille luettavaksi ja ladattavaksi myös. Joten ole hyvä, se löytyy nyt TÄÄLTÄ ja saa tästä vinkata / lähettää kavereillekin.

Tässä ohjeessa on siis amaryllisten kasvatus ruukussa ja vedessä sekä niiden jatkokasvatus joulun jälkeen. Samoin vaha-amaryllikset, Jouluruusut, joulukaktukset sekä tasetit.

Muiden joulukukkien pariin ja ohjeisiin palaan sitten taas tuttuun tapaan joulun alla.

JOULUKUKKIEN LOPPUSUORA ALKAA

Amaryllisten, jouluruusujen, tasettien ja kaktuksien suhteen ei vielä ole paniikkia, mutta jottei tulisi niin lähetykset on käynnissä ja jatkuu vielä muutaman viikon ajan. Muutama lajike on varattu jo loppuun, mutta suosituimpia lajikkeita toki riittää vielä, kun olen niitä eniten myös varannut meille. :)

Ja kun kerran kysyttiin, niin tehtiin. Eli ”suosituimmat mallit pakettitarjouksena” niin vaha- kuin tavallisistakin amarylliksistä.

Olepa hyvä:

VAHA-AMARYLLIS LAJITELMA ”ILOISTA JOULUA”

Lajitelma sisältää kolme punakukallista vaha-amaryllista:

- Reindeer

- Santa Claus

- Merry Christmas

- ja kaupan päälle 5 kpl tasetteja.

Tarjoushintaan nyt 39,95 € / pakkaus  ( ovh 53,80 ) saat nämä TÄÄLTÄ

ps. nämä vaha-amaryllikset on muuten ollut ihan mahdottoman suosittuja lahjoja, myös pikkujouluissa. Nämä kun tulee tuossa kätevässä lahjalaatikossa valmiina, niin ei tarvitse kuin ojentaa.

”JOULUN TAIKAA”

Lajitelma sisältää kolme amaryllista:

Red Bull ( isot, joulunpaunaiset kukat)

Alfresco ( ehkä maailman ihanin ja paras kerrottukukallinen valkoinen lajike)

Superstar ( lasten ja lastenlasten ehdoton suosikki, oikea ”marianne” väritys)

kaupan päälle 5 kpl tasetteja.

Tarjoushintaan nyt 19,95 € / pakkaus (ovh 32,80) saat nämä TÄÄLTÄ

Ja etukupogit käy näihinkin tarjouksiin....;)

Ruukut, mullat, maljakot ym. saat sitten mukaan samaan lähetykseen TÄÄLTÄ

Vaan nyt lähden takaisin tuonne pakkailemaan ja valmistelemaan amarylliksen sipuleita sekä muitakin jouluntuojia. Huomenna tai sunnuntaina teen sitten kelin mukaan ulkoistutuksia. Tavoitteena on kyllä istuttaa ”isänpäivä’” syyssipulit ja mansikat, vaikka sitten pienessä sateessa, mutta ajatus on niin hauska, että on ihan pakko toteuttaa.  Mikäs sen hienompaa kuin siniristilipun liehuessa istuttaa kevään kukkaloistoa ja puuromansikoiden taimia.<3

Minulle isänpäivänä on erityisen tärkeää kaikki muistot ja yksi kaikkein rakkaimmista isänpäivämuistoista on tämä nuorimmaisen aikoinaan kirjoittama isänpäiväruno:

***************************************
Hyvää Isänpäivää!
” Isä kiva on ja auttaa ain,
se kiva on ja kiusaa paljo ei.
Se antaa tehä kaikkee ja käske siivoo ei.
Jos hän käskee tehä jotai mä sitä aina autan,
koska hän on TOSI HYVÄ ISÄ !!”
 
- Tomi ( se nuorempi puutarhuri)
***************************************
Upeaa ja rakkaiden asioiden täyttämää viikonloppua sinulle hyvä ystäväin.
Toivottaa
Puutarhurisi
Juha