Puutarhurin Perjantaiposti 16.6.2019

Puutarhurin Perjantaiposti 16.6.2019

Leppoisan mukavaa sunnuntai-iltaa täältä puutarhalta!

Niin kuin viimeviikolla hiukan uumoilinkin, niin enhän minä perjantaina ehtinyt Sinulle kirjoitella, kun tuolla uutuuslajikkeiden reissulla meni sen verran kauan. Joten ajattelin kirjoitella sinulle nyt, näin leppoisan sunnuntai-illan ratoksi. Laitoin kastelut päälle ja äsken pestyt matotkin saa hiukan valua, ennen kuin nostan ne kuivumaan, niin nyt on oikein hyvä hetki kuunnella lintujen laulua ja kirjoitella muutama rivi niin reissukuulumisia kuin pari ajankohtaista asiaa, mitä itse aion tehdä nyt tulevalla viikolla ja mitä en aio tehdä vielä. No se selviää kohta.

Aloitetaanko reissutunnelmista? Se oli jälleen kerran ihan valtavan antoisa ja innostava.  Niin kasvien kuin etenkin kollegoiden kanssa käytyjen antoisien keskustelujen ansiosta.  Tuossa yläkuvassa katsellaan miten ne ensikevään uutuudet mutta vielä ”salaisuudet” kasvaa ja mille ne näyttää.

ITSE KASVATTAMISEN BUUMI KASVAA JA VOIMISTUU

Erityisen ilahduttavaa oli todeta sellainen seikka, että innostus kasvien kasvattamiseen jatkaa kasvamistaan kaikissa Euroopan maissa, ei pelkästään meillä täällä Suomessa ja pohjoismaissa. Tuntuu, että Euroopassa ja etenkin niiden kaupungeissa innostus on ihan jo buumi. Ja juuri tuo itse kasvattaminen on se kaikkein eniten kasvava juttu. Joko siemenistä, sipuleista, pikkutaimista, ei ehkä niinkään valmiiden ja isojen kasvien hankkiminen. Varmasti siihen vaikuttaa välittäminen ympäristöstä, mutta myös itse halutaan kasvattaa jo ihan oppimisen ilosta sekä vastapainona kaikelle kiireelle ja ”ruutuelämälle”.  On myös opittu olemaan armollisia itselle, että joskus kasvi vain kuolee, mutta se kuuluu elämään. Eikä enään suotta tapeta innostusta tokisemalla sitä vanhaa virttä " kuolee se minulla kumminkin". Hetken se harmittaa, muitta sitten taas siinä on tilaa jollekin uudelle kasville ja kokemus on taas opettanut jotain arvokasta lisää. Positiivinen asenne kasvaa uusien harrastajien, etenkin nuorten osalla selvästi.  Ja ennen kaikkea se, että kun kasvin on kasvattanut pienestä asti itse, niin siitä ollaan aidosti ylpeitä ja onnellisia. Aivan niin kuin sePikku Prinssin ruusukin siellä sen omalla tähdellä B612, joka oli sille erityinen, juuri sen vuoksi, että juuri sitä Pikku Prinssi oli suojannut ja hoivannut.

TUNNELMAKUVIA

Laitan tähän sinulle hiukan tunnelmakuvia tuolta näyttelyistä. Ihan kaikkia lajikkeita minulla ei ole lupa julkaista vielä kun ne on niitä ”verhonatakana” olleita, joita me saadaan ensi keväälle, mutta yleisesti ne ei ole vielä muiden saatavilla. Mutta ne esittelen sitten viimeistään ensi kevään kuvastoissa ja kotisivuillani ja sinulle tietty ihan ensimmäiseksi näissä perjantaiposteissani.

Ja vielä lisää kuvia täällä meidän FB sivuilla

KUU ON TÄYSI ENSI YÖNÄ

Ensiyönä kuu on siis täysi ja siitä alkaa sitten vähenevän kuun aika. Ja mitä se sitten voisi tarjota. No ainakin sen, että kitkemistä on hyvä tehdä nyt ( taitaa olla ylihuomenna eli 18 päivä oikein se ”paras” päivä), mutta kyllä kitkeminen kanttaa nyt muutenkin, ei pelkästään ylihuomenna. Täällä ainakin on nuo pujot siinä vaiheessa, että kukinta alkaa kohta, joten senkin takia ne on hyvä kitkeä nyt. Juuressa oleva ravinto on vähimmillään, kasvin keskittyessä kukintaan, joten se saattaa hävitä jo kerta kitkemällä. Ei ainakaan tule lisää siemeniä. Minä tuosta jo muutaman irti revinkin. Ja huomenna lisää..

Näillä kynnellisillä istutussormikkaillaonnistuu muuten tuo pienten rikkkasvien ja yleensäkin maan haraaminen ihan mahdottoman näppärästi.

Löytyy vielä TÄÄLTÄ

4,95 € / pari ( kerhohinta)

Samoin nuo lupiinit, jos ei muuta niitä voisi kerätä leikkokukiksi maljakkoon. On hienoja ja samalla jää niiden osalta siementen leviäminen luontoon pois.

Juhannusvihdan teen kyllä, mutta säilöttäviä en tee vielä. Säilöttävien tekoaika on parempi tuossa parin viikonpäästä, kun nousevan kuun vaikutus taas alkaa eli heinäkuun alkuviikoilla.

VUODEN MAISEMATEKO, LOISTAVA HAASTE!

Maa- ja Kotitalousnaiset ovat heittäneet loistavan haasteen vieraslajien torjumiseksi. Eikä minkä tahansa haasteen vaan ihan kunnon haasteen ja sen lisäksi vielä alueellista asiantuntija apua on saatavilla tarvittaessa. Siis ihan oikeita asiantuntijoita, jotka neuvovat ja auttavat, niin tunnistamisessa kuin torjunta-asioissa. Haaste koskee lähinnä Jättipalsamin, Lupiinin ja Jättiputken torjuntaa, mutta myös muita vieraslajeja kuten esim. viimeviikolla Leenan ohjeiden mukaan tunnisteltavaan Kurtturuusuun. Ohje siitä löytyi siis TÄÄLTÄ.

Iso Kiitos muuten kaikille jotka tuota linkkiä jakoi ja kaikista niistä palautteista joita tämä ohje sai. Ilo ja hyöty on yhteinen ja tärkeä!

Eiköhän tartuta haasteeseen ja haastetaan muitakin mukaan. Yhdessä nämäkin talkoot on paljon hauskemmat toteuttaa. :)

HYTTYSLYHTYJEN JA TÄYDENNYSPAKKAUSTEN TILANNE

Ihan ensimmäiseksi pitää pyytää anteeksi, sillä lupasin että kaikki tilaukset noista saadaan lähtemään heti, mutta eipä niitä ollutkaan varastossa niin paljon että olisin ne kaikki saanut toimitettua. No nyt on tehty tehtaalle pikatilaus ja toivottavasti saadaan ne tulevalla viikolla tänne ja täältä ne laitetaan kyllä sitten heti matkaan. Ellei tuo juhannus oikein sotke tai sitten joku ”murphynlaki” mutta juhannuksen jälkeen eli reilun viikon päästä pitäisi sitten viimeistään olla lyhdyt ja pakkaukset täällä. Hyttysiä kyllä taitaa riittää koko kesän… ;)

Toimitetaan heti kun tulevat tänne!

YÖTÖN YÖ JA TUNTURIEN LAET KUTSUVAT SEURAAVAT PARIVIIKKOA

Nyt kun täällä puutarhalla on sillai rauhallista, että kaikki kevät ja kesäistutettavat on loppunut ja syksyn istutuksiin tulevat kasvavat rauhassa, niin minäkin ajattelin tarttua tilaisuuteen ja lähteä tuonne pohjoiseen katsomaan yötöntä yötä ja patikoimaan vaarojen rinteille ja tunturien kupeille pariksi viikoksi. Täällä nämä nuoremmat puutarhurit ovat luvanneet pitää talon kunnossa ja hoitavat mm. nuo hyttyslyhtyjen ym. lähetykset ihan normaalisti. Joten minä saan olla levollisin mielin tuolla patikoimassa ja nauttimassa luonnonrauhasta ja yöttömästä yöstä. Joten se tarkoittaa myös sitä, että en ota tietokonetta mukaani ja kirjoittelen sinulle sitten seuraavan kerran parinviikon päästä.

Näihin kuviin ja tunnelmiin!

Tavataan taas parin viikon päästä!

-----------------------------------
Mene ja katso ruusuja. Ymmärrät sitten, kuinka sinun ruususi on ainutlaatuinen maailmassa. Kun tulet takaisin sanomaan hyvästit minulle, kerron sinulle salaisuuden. 
Pikku Prinssi lähti katsomaan ruusuja ja virkkoi:
— Te ette ole laisinkaan minun ruusuni kaltaisia. Kukaan ei ole kesyttänyt teitä, ettekä te ole kesyttäneet ketään. Te olette samanlaisia kuin minun kettuni oli, joka ei eronnut mitenkään tuhansista muista ketuista. Mutta tein hänestä ystäväni ja nyt hän on ainutlaatuinen maailmassa.
Ruusut tunsivat olonsa epämukaviksi kuunnellessaan Pikku Prinssiä, joka jatkoi sanoen:
—Olette erittäin kauniita, mutta olette tyhjiä, eikä kukaan kuolisi teidän puolestanne. Jokainen joka näkee teidät, epäilemättä uskoo, että minun ruusuni on samanlainen kuin kuka tahansa teistä. Mutta hän tietää, että hän on tärkeämpi kuin kaikki te, koska olen kastellut häntä, koska laitoin hänet lyhdyn alle, koska olen tappanut matoja (paitsi ne kolme, joista myöhemmin tuli perhosia) hänen puolestaan ja koska olen kuullut, kuinka hän valittaa, ylistää ja on joskus vaiti. Koska hän on minun ruusuni.
Hän meni takaisin ketun luo.
—Hyvästi, hän sanoi.
—Hyvästi, sanoi kettu. Tämä on salaisuuteni, eikä se voisi olla yksinkertaisempi: ainoastaan sydämellä voit nähdä oikein. Se, mikä on tärkeää, on silmille näkymätöntä.
—Mikä on tärkeää, on näkymätöntä silmille, toisti Pikku Prinssi muistaakseen paremmin.
—Mikä teki sinun ruusustasi tärkeän, on se, että vietit aikaa hänen kanssaan.
—Koska vietin aikaa hänen kanssaan… toisti Pikku Prinssi muistaakseen paremmin.
 
            -    Antoine de Saint-Exupéry – Pikku Prinssi
 
--------------------------------------

Ihanaa alkavaa viikkoa, Juhannusta ja kesäkuun loppua sinulle hyvä puutarhaystäväni.  

Tapaamme siis sitten taas parin viikon kuluttua näissä merkeissä.  Mutta tosiaan täällä nämä nuoremmat puutarhurit hoitaa tilauksia ja kasveja sen aikaa, että jos jotain on mielessä, niin kyllä täältä apu löytyy tuttuun tapaan. :)

Toivottaa ja varmistaa, luonnon helmaan ja yöttömän yön lumoa tunturien ja vaarojen maisemiin pariksi viikoksi lähtevä.

Puutarhurisi

Juha