Puutarhurin perjantaipostia 7.7.2019

Puutarhurin perjantaipostia 7.7.2019

Lomanjälkeisiä terveisiä täältä puutarhalta!

Täällä puutarhurisi taas kotimaisemista kirjoittelee sinulle. Pari viikkoa meni tosiaan Suomen kesästä nauttien ja paikkoja kierrellen. Suurimman osan ajasta vietin kyllä tuolla tunturien yöttömästä yöstä nautiskellen. Ja taas kerran huomasin, että vaikka kuinka tykkään, suorastaan Rakastan tätä puutarhurin elämää ja kaikkea siihen liittyvää, niin kyllä tuo luonto, metsä erityisesti, on minulle se voimavara ja paikka jossa rauhoitun ja voimaannun ihan tekemättä mitään.  Niin kuin Vesa-Matti Loiri upeasti laulussaan Lapin kesä tulkitsee, että ”On meidän rannoillamme rauhallista Ja turvaisa on rinne tunturin” niin kyllä se juuri noin on. Minulla on muuten sellainen traditio, että aina kun pääsen lähelle noita Lapin maisemia, niin ihan pakko on kuunnella kaksi kappaletta. Toinen on juuri tämä Loirin tulkitsema Lapin kesä ja toinen on Junnu vainion – matkalla Pohjoiseen Molemmat erilaisia, mutta minusta ihan mahdottoman hyvin maisemiin ja tunnelmiin osuvia kappaleita. Niin ja tietysti  Juice Leskisen – Norjalainen villapaita soi myös muutaman kerran. Sehän on minun käsitykseni mukaan Junnulta kesken jäänyt kappale, jonka Juice pyynnöstä teki loppuun.

En tiedä haluatko sinä, mutta minä kun pidän musiikista, niin aika paljon on kappaleita, joita tykkään kuunnella erilasisissa tilanteissa tai tilaisuuksissa. Onko Sinulla muuten tämmöisiä ”voimakappaleita”? Ja millaisiin tilanteisiin? Kerrotko minullekin, olisi kiva kuulla!

Matkalla tuli käytyä myös Kiutaköngästä katsomassa ja sen jylinää ihailemassa. On upea paikka! Jos et ole sattunut käymään, niin käy ihmeessä joskus. Itse haluaisin joskus käydä katsomassa tuon paikan talvella myös, uskon että silloin se on myös vaikuttava kokemus

Tuo Oulanka on muutenkin jännä paikka, niin kuin tämä opastaulu kertoi, niin tuolla tapaa kasveja joita kasvaa mahdollisesti seuraavan kerran satojen kilometrien päässä, niin pohjoiseen kuin etelään. Minä ihastuin ihan vallan tähän Lapinvuokkoon, joka kasvoi urheasti aivan kuohujen vieressä, ohuen ohuella maapalalla jyrkällä reunuksella. Lainvuokkohan on uskomattoman kaunis, herkkä ja herttainen kukka, mutta tuollainen kasvupaikka, kuohuvan kosken jyrkällä tönkäreellä vaatii siltä poikkeuksellista urheutta ja rohkeutta. Sitä kun katselin ja kuvasin, niin ihan kuin se olisi sanonut minulle että ”olen urhea ja kaunis, ihan niin kuin Lapin luonto”. <3

Toki matkalla tuli käytyä monessa paikassa muuallakin. Esimerkiksi täällä kaverin luona tuli käytyä katsomassa heidän uutta kasvihuonetta, jossa syysistutuksiin valmistuvia tervetaimi mansikoita kasvatettiin upeissa ja uusissa tiloissa. Täältä ne valmistuvat sitten syyskuvastoon mansikat ja muutkin marjaherkut. Kestävää kotimaista laatua ja parhaita marjalajikkeita, joita esittelen sitten ensikuussa ja syyskuvastossa tarkemmin.

KOTIIN OLI KUMMINKIN KIVA TULLA JA TARHALLA KAIKKI UPEASTI

Vaikka reissussa olikin ihana olla ja käydä, niin kyllä kotiin ja omaan sänkyyn on aina vaan niin parasta tulla. Ja erittäin hyvälle mielelle tulin, kun nuoremmat puutarhurit olivat pitäneet kasveista niin hyvää huolta, että en varmasti itse parempaan olisi pystynyt. Kaikki kasvaa komeasti ja satoa kypsyy. Mikäs tämän mukavampaa on kun saa kerätä kurkut, tomaatit, mansikat jne. jotka vasta aloitteli satoa kun lähdin ja nyt täysi sato päällä. :)

SATOA ALKAA KYPSYÄ METSÄSSÄKIN

Eilen tuli käytyä jo hiukan katsomassa mustikka tilannetta ja hyvälle näytti. Mustikkaa tulee ihan hyvin ja vaikka kuivemmilla paikoilla ovat vähän pieniä, niin eiköhän ne nyt pulskistu kun sadetta saadaan. Kosteammilla paikoilla ( suon vierellä) oli oikeinkin hyvän kokoista marjaa jo. Veikkaan että parinviikon päästä ne alkaa olla parhaimmillaan. Ja löytyi sieltä muutakin, oli kypsää ahomansikkaa ja salaisella lakkapaikalla oli ihan mukavia merkkejä marjoista sielläkin… ;)

Ja olihan Soma tietysti mukana matkassa. Soma on muuten ihan mahdottoman kova syömään mustikoita. Syö pensaan tyhjäksi niin nopeati, ettei kissaa ehdi sanoa, kun mustikat on hvinneet sen suuhun. On se ihana tyttö. <3

TALVIVIHDAN TEKOON NYT, vakuumiin vai???

Ennen juhannusta oli puhetta, että silloin tehdään vain saunomisvihdat ja säilöntään vasta myöhemmin. Ja se ”myöhemmin” olisi sitten nyt. Eli kuu on nousullaan ja sehän tietää, että on aika tehdä talven saunavihdatParas aika jatkuu aina 16 päivään asti, eli ei vielä mitään kiirettä, mutta ei kyllä mitään estettäkään. ;) Itse tykkään tehdä talvivihdat aina aikaisin aamusta, jolloin niiden nestejännitys on parhaimmillaan ja ehkä ne kestää myös paremmin vihtomiskertoja sitten talvella. Tämä voi olla ihan minun oma tulkinta, mutta jo edesmennyt kummini, joka muuten oli saunavihtojen teossa aivan mestari, minua näin aikoinaan opetti.  Viimevuonna testasin säilyvyyttä niin, että osan vihdoista vakumoin ja osan käärin tiukasti kelmuun ja pakkaseen. Sen isompaa eroa ei ollut, mutta hiukan hileinen ja ei ehkä ihan niin hyvä ollut tuo kelmuun kääritty kuin vakumoitu. Mutta molemmat toimi ja asiansa ajoi, myös nuo kelmuun käärityt. Minusta ehkä tärkeintä on se, että mahdollisimman nopeasti oksien keruun jälkeen tekee vihdat valmiiksi, pakkaa ja pakastaa ne. Ja tietysti tuo, että ne tekee nousevalla kuulla ja mielellään aamusta tai aamupäivän aikaan, etenkin jos on oikein kuumat ilmat.   

Ja tuoksupusseja samalla. Eli kun noita vihtoja tekee ja oksia karsii, niin siinä samalla tulle koivunlehtiä kuin itsestään tuoksupusseihin käytettäväksi. Itse olen ihastunut siihen että laitan lehdet suodatinpusseihin ja jätän ne auki niin kauaksi aikaa, että lehdet kuivuu. Sitten vain pussi nitojalla kiinni ja säilöön. Yhdestä pussista saa paljon mukavaa tuoksua löylyveteen laitettuna pitkin talvea, eikä tarvi mitään kemiallisia tippoja laitella. Sitten vain käytönjälkeen niitti irti ja pussi kompostiin. Ja taas hyvä kiertää takasin luontoon.   

AVOIMET PUUTARHAT YLIHUOMENNA SUNNUNTAINA 7.7

Vuotuiset avoimetpuutarhat tapahtuma on taas tänä sunnuntaina. Mukana on taas paljon erilaisia pihoja, joista varmasti saa vinkkejä ja hyvää mieltä kun käy katsomassa. Pihoja on mukavasti mukana ja päivän aikana ehtii kiertää useammankin paikan ja vaikka hiukan naapurikunnissakin.

Kaikkein parhaiten oman paikkakuntasi paikat löydät TÄÄLTÄ

VALKOSIPULIEN KUKKAVARRET POIKKI JA PANNULLE

Jos et vielä ole tehnyt, niin nyt sitten viimeistään on hyvä katkaista nuo valkosipulien kukkavarret poikki. Näin itse sipulit kasvavat isoiksi ja meheviksi. Ja varret sitten vain pannulle pienen voinokareen kera, pikkuisen aikaa ja kun varsi on pehmeä, niin herkuttelemaan. On mahtavan hyvää sellaisenaan tai lisukkeena. Tämä on näitä kaksi kärpästä yhdellä iskulla olevia hommia parhaimmillaan.

HYTTYSLYHTYJEN JA TÄYDENNYSPAKKAUSTEN SEURAAVA ERÄ ENSIVIIKOLLA TÄÄLLÄ, VIIMEISTÄÄN 12.7

Sain äsken varmistuksen, että seuraava erä hyttyslyhtyjä ja täydennyspakkauksia on tulossa ensiviikolla. Pahoittelen näitä viivästyksiä, mutta näiden suuri suosi on yllättänyt valmistajan ja vaikka kaikensa tekevät, niin ihan siihen tahtiin eivät ole näitä saaneet kuin olisi ollut toiveena. No nyt onneksi on sen verran viileää ja sataa, ettei hyttysistä juuri haittaa ole, mutta kunhan sateet lakkaa ja keli lämpenee, niin siitä pariviikkoa ja kyllä taas hyttysiä piisaa… Eli jos haluat, niin nyt voit jo varata noita molempia, laitan tulemaan heti kun ovat täällä ensiviikolla.

ps. Minulla oli muuten tuo lyhty mukana tuolla retkillä. Aina kun pysähdyin eväille / tauolle, niin sytytin lyhdyn ja viiden minuutin päästä ei ollut hyttysistä haittaa ja ei kyllä mäkäräisistäkään, vaikkei tuon virallisesti pitäisi niihin tehota, niin ei ne kyllä häirinneet silloin kun tuo paloi.

ps2. Ja vaikka tuolle tyynylle luvataan 4 h toiminta-aikaa, niin minusta se kestää paljon pidempään. Itse vaihdan tuon tyynyn vasta kun sen väri on muuttunut ihan kokonaan valkoiseksi. Tuntuu, että joskus se kestää jopa tupla-ajan, jopa enemminkin. Ilmeisesti tuo kynttilän liekki ei ole niin kuuma kuin esim noiden kaasutoimisten, jolloin tyynyt kestää pidempään, tehon silti kärsimättä

Vaan nyt lähden katsomaan tuota odotettua vesisadetta tuonne pihalle. Sadeviitta vain päälle ja nautin sateen ropinasta. Ei tarvitse edes kastella, kun luoja pitää siitä nyt vihdoin huolen. :)

-----------------------------------
”Oi oppi ottakaatte joutsenista
Ne lähtee syksyin, palaa keväisin
On meidän rannoillamme rauhallista
Ja turvaisa on rinne tunturin”
Lapin Kesä
--------------------------------------
Heinäkuisen leppoisaa ja nautinnollista viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni.  
Toivotteleepi, Onnellinen ja sateen ropinasta nauttiva
Puutarhurisi
Juha
Ps. Ei ole päivät veljeksiä, eilen paistoi ltanedessä oleville yrteille aurinko näin hienosti ja piti kastella. No nyt ei tarvi kastella.. ;)