Kylmiä öitä - harsot käyttöön, Talvetettavien kesäkukkien ennakkovalmisteluja, Keijunmekoista siemenet talteen, ym. 2.9.2022

Kylmiä öitä - harsot käyttöön, Talvetettavien kesäkukkien ennakkovalmisteluja, Keijunmekoista siemenet talteen, ym. 2.9.2022

Perjantaipostini aiheita tänään mm:

  • Ilmat muuttuivat, kuin katkaisimesta käännettyinä
  • Kylmiä öitä – harsot käyttöön
  • Talvetettavien kesäkukkien ennakkovalmisteluja
  • Keijunmekoista siemenet talteen
  • Banaanikärpäsistä eroon – kaksi helppoa tapaa
  • Minun keinoni hirvikärpästen torjuntaan – onko sinulla lisää niksejä?
  • Tomaatit, chilit, ym. Joko sisälle kypsymään vai ei?
  • Eilisen ”marjapostin” uutuuksien ”salaisuus” julki
  • Kuvastoa vailla? Ei hätää, vielä saan lähetettyä

Raikkaita terveisiä täältä Puutarhalta!

Eilen kun sain sinulle hyötykasvien esittelyn tehtyä, niin lähdin iltalenkille ja se venyikin sen verran pitkälle, että ihan tähtitaivaan alla tultiin takaisin pirtille. Kyllä tuollainen  tumma taivas kirkkaine tähtineen on aina yhtä lumoava, mystinen, kaunis ja rauhoittava. Teki oikein mieli tehdä kuin lapsena: heittäytyä selälleen ja katsella taivaankantta pitkään toivoen näkevänsä tähdenlennon 😊 Mutta en nyt heittäytynyt makoilemaan,  koska tiedän, että nuo ” karvaiset naamannuolijat” ei olisi kumminkaan malttaneet olla aloillaan. Ehkä sitten tänä iltana teen lenkin aikaisemmin ja menen ihan itsekseni ihailemaan tuota tähtikarttaa.  😉

Mutta on nämä syksyiset aamut aina ihan vertaansa vailla olevia, eikö vain?

KUIN OLISI KATKAISIMESTA KÄÄNTÄNYT

Ilmat tosiaan muuttuivat kuin katkaisimesta olisi kääntänyt. Viime sunnuntaina sai vielä hikoilla shortseissa ja maanantaina pitikin sitten jo alkaa etsimään pitkiä kalsareita. Mutta kyllä minä tykkään tästä viileästä enemmän kumminkin. Ja vaikka nyt onkin hiukan tavallista viileämpää, niin ei se haittaa. Näyttää tuo pitkä sääennuste lupailevan, että ensiviikko on vielä hiukan viileämpää ja sitten lämpenee normaaliksi syyskuun lämpöön. Eli ihan täydelliset istutus ja puuhastelu ilmat ovat tulossa juuri sopivasti.

ENSI JA SEURAAVAT YÖT KYLMIÄ – HARSOT ESIIN

Pari yötä on ollut jo viileää tässä meilläkin, mutta nyt näyttää ennusteen mukaan sille, että ensi- ja parina seuraavana yönä hallanvaara on ihan todellinen. Pitää siis kaivaa jo hallaharsot esiin ja iltapuuhina peitellä kesäkukat peittojen alle nukkumaan. Ne kumminkin kukkivat vielä helposti kuukauden – jopa kaksikin, jos ei nyt suotta palellu.

KESÄKUKKIEN TALVETUS MIELESSÄ – ALETAAN VALMISTAUTUA

Niille kesäkukille, joita aion talvettaa, aloitan hiljalleen jo niiden valmistelut. Eli tärkeintä tässä kohtaa on, että lopetan niiden lannoittamisen, ettei kasvu enää kiihdy.  Harvennuttelen kasvustoa, ettei syksyn aikana homeet tms. pääse iskemään kasvustoon.  Ja toki suojaan, ettei halla pääse puraisemaan.

Nämä toimet riittävät nyt tähän kohtaan ja katsotaan sitten hiukan lisää niksejä onnistuneeseen talvetukseen kuukauden-parin päästä, kun se alkaa olla ajankohtaista.

KEIJUNMEKOSTA SIEMENIÄ TALTEEN

Jos haluat hyviä siemeniä Keijunmekosta, niin parhaat siemenet saadaan, kun kerätään syksyn edetessä nuo siemenkodat talteen. Siemenkota vain kuivumaan ja kun on kuiva, niin säilötään kuivassa ja viileässä. Kota avataan ja otetaan siemenet sitten esiin, kun niiden kylvöaika koittaa keväällä.  Näin hennot hunnut  siementen ympärillä säästyvät kaikkein parhaiten ehjinä ja se takaa onnistuneen siemenkasvatuksen keväällä.

BANAANIKÄRPÄSET RIESANA – NO EI OIKEASTAAN – PARI PERUSJUTTUA HOITAA HOMMAN.

Banaanikärpäset ovat tuttu riesa etenkin näin syksyllä, kun sisälle tuodaan kaikkea hyvää puutarhasta keittiöön. Kaikenlaisia konsteja on itsekin tullut vuosien mittaan tehtyä, milloin paremmalla, milloin vähän vähemmän paremmalla menestyksellä. 😉

Nykyään hoidan tuon ihan vain niin, että ensinnäkin laitan tomaatit, omenat, luumut, ym. houkuttimet  kestohedelmäpussiin ja lisäksi  kyökin pöydälle laitan   nestemäisen ansan . Siihenkin olen kokeillut vaikka mitä houkuttumia ja virityksiä vuosien mittaan, mutta kaikkein yksinkertaisin toimii minusta parhaiten ja on kätevä tehdä. Eli laitan kupin pohjalle tummaa balsamiviinietikkaa, lantraan sitä hiukan vedellä ja lisään pari tippaa astianpesuainetta. Sitten vain elmukelmu tiukasti päälle ja hammastikulla pistelen reikiä kelmuun, jotta banaanikärpäset pääsevät tiputtautumaan astiaan, mutta eivät lentämään pois.

Ei tosiaan tämän ihmeempää tarvitse tehdä eikä suotta tuskailla banaanikärpästen kanssa. 👍   

HIRVIKÄRPÄSTEN TORJUNTAAN – ONKO SINULLA NIKSEJÄ?

Hirvikärpäset on nyt sitten selvästi heränneet liikkeelle koko Suomessa, kun viestejä on tullut siihen sävyyn, että kyllä olisi metsässä vaikka mitä ja kiva käydä, kun ei vaan olisi noita hirvikärpäsiä.

Itse olen oikeastaan pärjännyt melko hyvin niiden kanssa sillä että olen ollut liikkeellä niin aikaisin aamulla, ettei niitä juurikaan ole ollut. Päivällä sitten taas olen välillä viritellyt kaksipuoliset teipit ( tehnyt siis ilmastointiteipistä ”lenkin” ja laittanut sen kauluksiin, että hirvikärpäset jäävät siihen kiinni ) hartioihin ja hihansuihin. Joskus olen myös laittanut stayupit päähän, mutta ne kyllä rupesivat tuntumaan niin kuumilta ja ahdistavilta, että niistä olen luopunut. Samoin kylmägeeliä olen joskus kokeillut laittaa niskaan. Nuo kaikki toimivat minusta silloin, jos  hirvikärpäsiä ei ole paljon. Sitten jos niitä on oikein kunnolla, niin hirvikärpästakki, kunnon hihansuilla ja pitkä helma housuihin laitettuna, on ollut se ainut kunnolla toimiva tapa. Ei kaikkein mukavin, mutta toimivin.  Ja kun tulen pois metsästä, niin kietaisen takin yli pään ja laitan sen saman tien muovikassiin. Kotona laitan sitten muovikassin pakasteeseen ja seuraavan kerran kun lähden, niin käännän takin oikein päin ja ravistelen sen puhtaaksi.

Oliko sinulla jotain hyvää keinoa millä noiden hirvikärpästen kanssa pärjäisi vielä noiden lisäksi? Kerro ihmeessä, kaikki konstit ovat enemmän kuin tervetulleita.

KULTAPIISKU JA KAVERIT

Olipas kiva huomata, että nyt kun kultapiiskut kukkivat, niin niillä on heti kavereita. Kyllä nämä syyskesän kukkijat pihalla ja puutarhassa ovat todella tärkeitä pörriäisille, kun luonnossa ei juuri paljon kukkijoita enää ole.

 

 

 

ANTAAKO KYPSYÄ KASVIHUONEESSA VAI JOKO SISÄLLE KYPSYMÄÄN?

Nyt kun nämä viileät ilmat tuli, niin alkaa myös se pohdinta  lämmittämättömissä kasvihuoneissa ja ulkona kasvaville tomaateille, chileille, jne. että antaako niiden vielä kokeilla kypsyä siellä vai ottaa sisälle kypsymään. Itse en vielä ota sisälle, sillä aurinko lämmittää vielä päivisin niin hyvin, että kasvu ja kypsyminen jatkuu ihan hyvänä. Katson sitten myöhemmin, että missä vaiheessa kerään raakileet ja kypsytän ne sisällä.

 

 

TYRNIT TALTEEN IHAN KOHTA

Tyrnit taas kypsyvät hyvää vauhtia ja kyllähän nuo vitamiinipommit on hyvä kohta kerätä talteen ja pakkaseen. On sitten kiva laittaa niitä taas aamupuuron päälle, eikä tarvitse c-vitamiinia purkista haikailla. Ja kun tuon marjan vielä puuroa syödessä  hampaiden välissä puraisee rikki, niin herääkin kivasti. 😉

 Tyrniä ei nyt ole syysistutuksiin saatavilla ja muutenkin tykkään istuttaa tyrnit aina ennemmin keväisin. Etenkin poikatyrnien juurtuminen onnistuu niin paljon paremmin keväällä kuin syksyllä.

EILISESTÄ ”MARJAPOSTISTA” VIELÄ

Eilen lähettelin sinulle hiukan esittelyä  syysistutettavista marjoista. Ja kovasti on tänään tullut uteluja, että kuinka nyt oli näin monta uutta lajiketta sekä tuo ihan uusi tuttavuus herukkakarviainen” löytynyt?  No voin sen nyt ilolla kertoa, eli pitkäaikainen haaveeni saada yhden erään parhaan marjajalostajan taimia myös meille toteutui vihdoin. He myyvät käytännössä pelkästään ammattimarjanviljelijöille, mutta sain vihdoin puhuttua näitä myös meille. Ovat nimittäin todella huippulajikkeita ja kennotaimina, myös edullisia. Fiksuja valintoja, ihan niin kuin ammattilaisillakin. 😊

Näitä herukkakarviaisien taimia sekä muitakin uutuuksia on tosiaan vain rajatusti saatavilla, joten jos mielit ja olet ajatellut omavaraisuutta tai makumaailmaa lisätä / uudistaa, niin nuo kannattaa varata nyt ihan piakkoin, ennen kuin loppuvat.

Toimitukset aloitan näillä näkymin reilun viikon kuluttua. Sitten ne ovat valmiita istutuksiin ja meilläkin ilmat parhaimmillaan.

 

Kaikki marjauutuudet ym. löysit siis yhdetä paikasta koottuina TÄÄLTÄ

KUVASTOA VAILLA? VIELÄ JOKUNEN LÖYTYY

Muutamia yhteydenottoja on tullut, että kuvastoa ei jostain syystä ole posti tuonut. Me selvitetään tätä asiaa postin kanssa, mutta jos tosiaan olet kuvastoa vailla, niin jokunen irtopainos niitä on minulla vielä täällä ja voin ilman muuta lähettää niin kauan kuin niitä riittää.

Jos siis kuvastoa kaipaat, niin kilkkaatko TÄNNE tiedot, niin lähetän heti alkuviikosta. 😊

 

Vaan nyt minä lähden tuonne kasvihuoneelle takaisin ja illalla sitten varmaan taas kunnon raikas lenkki kippurahäntien kanssa ennen pimeää. Jos vaikka tänä iltana ehtisi tähdenlentoja katsella oikein ajan kanssa tai vaikkei lentoja näkisi, niin tähtiä ainakin.

Upean sateenkaaren pieni sade saikin jo aikaan.

*******************************

Kaunista on kaikki,

mikä nähdään Rakkauden silmin.

Christian Morgenstern

*******************************

Mukavan raikasta ja kaunista viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni !

Toivottaa, syysistutuksia innolla suunnitteleva

Puutarhurisi

Juha