Hallat tuli, ei haittaa vielä, Hirvikärpäsniksejä lisää, Onnistuneiden syysistutusten vinkit, ym. 9.9.2022

Hallat tuli, ei haittaa vielä, Hirvikärpäsniksejä lisää, Onnistuneiden syysistutusten vinkit, ym. 9.9.2022

Perjantaipostini aiheita tänään mm:

 • Hallat tuli, ei haittaa vielä
 • Hirvikärpäsniksejä lisää
 • Kukkahoroskoopissa juhlivat Suopursut
 • Vuoden 2022 Positiivisin suomalainen – esittely
 • Onnistuneiden syysistutusten vinkit – mm. vartin video
 • Myyrät ja hiiret häädetään ennakkoon nyt – nyt myös pari uutuutta, joista toinen on oikein supertehokas, vain asumattomiin paikkoihin
 • Hauskoja helmipöllöjä – oletko kokeillut?
 • Toimitukset käyntiin – parhaat istutusajat alkaa hiljalleen

Huurteisia terveisiä täältä Puutarhalta!

Kun aamulla vein Morttia aamupissille, niin aika mukavasti nipisteli tuo huurteinen nurmikko jalkapohjia. Onneksi Mortti pentu on oppinut käymään pissillä jo nopeasti, niin ei jalkapohjat muuta kuin kivasti nipisteli ja herätti hyvin. 😊  

Parina yönä on jo pientä hallaa ollut tässä meilläkin, tosin vasta ihan siinä auringonnousun aikoihin ja vähän sen jälkeen. Kukat ovat säästyneet hienosti kaikki, jopa nuo kaikkein herkimmätkin ovat vielä ihan kuin ei mitään kylmää olisi ollutkaan. Paljon kasveja pihassa kun suojaa toinen toisiaan = lämmin ja hyvä mikroilmasto.

Miljoonakellotkin kun saavat vähän kylmää, niin värit sen kuin komistuu vain. 😊Ja onhan nämä aamuhuurteen kuorruttamat perennapenkkien kukat ihan valtavan hienoja, kuin taideteoksia, eikö vain?

MUUTAMA LISÄNIKSI TAISTELUSSA HIRVIKÄRPÄSIÄ VASTAAN

Viimeviikolla oli puhetta erilaisista tavoista ”taistella”  hirvikärpäsiä vastaan. Niiden lisäksi sain muutaman hyvän uuden idean ja tavan, jotka on käytännössä kokeiltu toimiviksi.

Kiitos kaikille niksejä lähettäneille ja tässä tiivistettyinä:

Minä olen jo monta vuotta käyttänyt (samaa) valkoista asentajanhaalaria, sellaista ”kertakäyttöistä”. Haalarin alle ainoastaan alusvaatteet ja haalarin päälle tuulipuku tms. Haalarissa on kuminauha hihansuissa, lahkeissa ja hupun reunassa. Ei pääse hirvikärpäset iholle.

 • Leena

Liikun paljon metsissä ja hirvikärpästen aikaan pukeudun vanhaan ja epämuodikkaaseen, mutta valkoiseen ja hupulliseen tuulipuvun takkiin. Opin pian myös työntämään hiukset tarkasti hupun sisään ja olenkin toden totta saanut kulkea vailla hirvikärpästen seuraa.

 • Kirsimarja

Minä jos meen metsään niin laitan tosi pahan hajuista hajuvettä,ei muuten oo yhtään hirvikärpänen kimpussa ollut koskaan.

Mitä vahvempi on haju niin sen parempi ja ei käy ees henkeen vaik oon astmaatikko

 • Sinikka

Hirvikärpäset rakastavat minua, niinkuin itikat, paarmat ja mäkäräisetkin. Vaatetuksella pystyy suojautumaan muuten, mutta en voi käyttää harsohattua koska olen niin neuroottinen, että en voi hengittää se päässä. Eikä se sovi silmälasien kanssa, lasit huurtuvat. 

Pääni suojaan huivilla ja hiuslakalla. Mitä pahemman hajuista, sitä parempi ja enempi on parempi. Lakkahan lähtee harjaamalla, jos ei heti suihkuun ehdi. Toimii. 

 • Kantsun muori

Hei. Pieni vinkki hirvikärpäsiin. Itselläni on pitkät ja paksut hiukset. Erittäin hankala saada kammalla tai harjaamalla hirvikärpäset pois hiuksista.

Joten laitan hiukset ponnarille ja sen nutturalle. Lippis päähän ja hiuslakkaa hiusrajaan ympäri päätä, ja paljon. Eivät pääse hiuksiin lakkakerroksen läpi. Hyvää sienisyksyä!

 • Tuija

Kukkahoroskoopissa juhlivat nyt Suopursut

Suopursu 5.9. - 7.10.

Suopursua ei voi olla huomaamatta. Hänen läsnäolonsa vaistoaa jo kaukaa ja hänen persoonansa on yhtä aikaa kiehtova ja uhkaava. Hän kukoistaa haasteellisella kasvupaikallaan ja kohoaa pian sen kiistattomaksi kuninkaalliseksi. Vanhastaan suopursukasvia on käytetty karkottamaan täitä, koita ja rottia. Myös pursuihminen on elementissään taisteltaessa pahaa vastaan. Hän kiiruhtaa hätäavuksi kriisialueille, taistelee eläinoikeuksien puolesta tai pelastaa perjantai-iltaan sammuneita nuoria. Hän myös odottaa runsasta kiitosta vaivoistaan, vaikka kuittaakin sen vähättelyllä. Mukava elämä maljakossa kuihduttaa suopursun nopeasti ja on epämiellyttävää myös ympäristölle. Pieneen tilaan vangittu pursu levittää ympärilleen helvetillisen katkun, joka särkee päätä ja silmiä. Perheessä suopursu määrää tavat. Hän joko nalkuttaa tai antaa ymmärtää, kummin vain, mutta molemmissa lajeissa hän on erittäin lahjakas. Vastalahjaksi hän antaa läheisilleen tinkimättömän tuen ulkomaailmaa vastaan. Perheen on kuitenkin vahdittava, ettei heidän pursunsa vedä itseään liian tiukoille: puuvarsi voi joskus katketa yhtäkkiä ja äänekkäästi.

VUODEN 2022 POSITIIVISIN – ESITTELY

Aiemmin kesällä kerroinkin kuinka olin taas saanut olla mukana valitsemassa ehdokkaita Vuoden 2022 Positiivisimmaksi suomalaiseksi.

Vaikka meillä raadissa olikin hiukan valinnan vaikeuksia, niin se ei onneksi johtunut kuin siitä, että hyviä ehdokkaita oli paljon ja vain 6 voitiin valita lopullisiksi ehdokkaiksi. Sitäkin voi siis hyvin sanoa ”positiiviseksi ongelmaksi” 😊

Onko sinusta  paras valinta Auri, Christoffer, Diandra vai Eva, Konstaapeli Daniel tai kenties ”Mörkö” Marko? Nyt nämä ehdokkaat on siis julkaistu ja niihin voit tutustua ja halutessasi myös äänestää omaa ehdokastasi ja samalla antaa tukesi tämän vuoden nenäpäiväkeräykseen.

 

Näihin loistaviin ehdokkaisiin voit siis tutustua TÄÄLLÄ

 

POSITIIVINEN ONGELMA TÄMÄKIN – TYRNIÄ TULEE ETTÄ SUITTAAKO KAIKKIA EDES KERÄTÄ

Varmaan kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. On tyrnipuissa nyt marjaa ihan mahdottomasti. Näistä lajikkeista on kyllä sikäli mukava kerätä satoa, kun ei ole juurikaan piikkejä ja marjat ovat pienen kannan kanssa helpompia kerätä, kuin niistä, joissa marjat ovat ihan kiinni oksissa. Hyvä lajike kannattaa aina hankkia, etenkin monivuotisilla kasveilla. Minusta kesä- ja muilla yksivuotisilla voi vähän hassutella ja testailla, mutta monivuotisilla kannattaa valita aina hyvät lajikkeet. Niin hyötykasveissa kuin kukissa ja pensaissa. Tämäkin puu on antanut satoa jo toistakymmentä vuotta, eikä hiipumisen merkkejä ole. Näitä menee nyt pikkurasioissa pakkaseen ja sieltä sitten aina muutama marja joka aamu puuron päälle. Eikä tarvitse c-vitamiineja tai muita ”piristyspillereitä” purkeista popsia. 💪😉

TUIJIEN ISTUTUKSIA SYKSYLLÄ? KYLLÄ, MUTTA VINKKI, ETTEI TULE SUOTTA PETTYMYKSIÄ.

Jos olet istuttamassa tuijia tai tiedät jonkun istuttavan, niin muistahan vinkata nämä pari juttua, ettei suotta mene rahat hukkaan ja tule paha mieli istutuksen epäonnistuttua.

Eli tärkeää on:

 • oikea istutussyvyys ( ei yhtään syvempään kuin ruukun pinta) Tämä on oikeastaan se kaikkein tärkein ja yleisimmin mokattu asia !!!!!
 • jos juuristo säkissä sitä ei pureta ennen kuin istutuskuopassa. Siis juuristo on usein säkissä, vaikka onkin ruukussa. Tuo on monella toimittajalla tapana tehdä avojuurisesta ns. ruukkutaimia, joita ne eivät siis oikeasti ole. Ei sillä, etteikö ne yhtä hyviä ole, mutta tuo on tärkeää hoksata istuttaessa. Kyseistä ohjetta ei taideta kovin usein muistaa kertoa taimien oston yhteydessä. 😉
 • jos kasvi vain ruukussa, niin avataan juuria
 • ja kunnon kastelu ( muistetaan vanha hyvä ohje, että -> kastellaan vaikka veteen istutetaan)
 • istutuspaikka saa jäädä syksyllä kumpumaiseksi. Maa painuu silti, vaikka sen tiivistäisi nyt kuinka hyvin ja silloin on vaarana veden kerääntyminen istutuksiin syksyn / talven aikana.  

PERENNOJEN ISTUTUS – SAMA IDEA PENKIN SUHTEEN

Perennojen syysistutuksen eduthan me sinun kanssasi tiedetäänkin jo ja siksi valtaosa perennaistutuksista tuleekin tehtyä aina näin syksyllä.  Se, mikä joskus meinaa yllättää itsenikin on uuden mullan painumisen määrä. Penkki painuu nimittäin yllättävän paljon talven mittaan, vaikka kuinka on tullut tiiviiksi poljettua ennen istutusta. Vanhassa penkissä ei tietenkään käy näin, mutta jos uudet mullat laittaa niin sitten painumista tapahtuu.

VARTIN VERRAN ASIAA JA MALLIESIMERKKEJÄ SYYSISTUTUS AIHEESTA

Tässä Leenan kanssa tehdyssä videossa on tosiaan keskitytty antamaan sinulle hyvät vinkit syysistutuksiin. Niin perennoiden, kuin hedelmäpuiden ja tuijienkin istutusta sivutaan, ihan myös ”työohje-esimerkein”. Vartin verran kestää, mutta lupaan että on sen ”kahvikupposen” arvoinen aika. 🤝😊

Videon näet kun klikkaat kuvaa tai TÄSTÄ

MYYRÄ TULI KOKEILEMAAN KANTTIAAN, VEIKKAAN ETTÄ TIEDÄN JO NYT LOPPUTULOKSEN!

Eilen tuon jo huomasin ja aamulla kun Mortin kanssa oltiin aamupissillä, niin pari kekoa oli tullut lisää nurmikolle. Syy on kyllä ihan oma, nimittäin kesällä lakkasi  vuosia kestänyt myyräkarkotin toimimasta ja tuo on aina ollut paikka mihin myyrät tykkäävät tulla. Tuo karkotin, se toimi uskollisena  vartijana reilut 8 vuotta saarnipuun juurella ja piti tunkeilijat loitolla täydellisen hyvin, mutta nyt se hyytyi. Pitää  tosin vielä tutkia, jos vaikka vain akkupatterit olisi menneet loppuun ja saisi ne vaihdettua.  Mutta heti tänään laitan kyllä uuden karkottimen, ettei tuo tullut vierailija nyt ihan ala luulemaan, että se saa vallata paikan itselleen ja tehdä talvella sellaiset tuhot, ettei mitään väliä. Varmaan siinä menee nyt se muutama viikko kun ne ”taistelevat” reviiristä, mutta tiedän jo nyt, että myyrä väsyy ennemmin, kuin karkotin ja muuttaa muualle. Aluksi tekee kyllä kolojaan ja kekojaan siihen ympärille, mutta reviirieläimenä se kyllä siitä häipyy, eikä takaisin tule. Siitä olen näiden karkottimien kanssa ihan varma, jo vuosien kokemuksella.

HIIRET HAKEUTUU SISÄLLE NYT MYÖS, NE TORJUTAAN MYÖS ENNAKKOON

Nyt kun talvi tekee hiljalleen tuloaan, niin myös hiiret alkavat etsimään talvikotejaan. Ei ne vielä asetu, mutta tutustuvat paikkoihin. Ja siksi onkin tärkeää, että karkottimet ovat paikoillaan jo nyt ja kertovat niille, ettei niiden ole hyvä tulla tänne talveksi. Itselläni on  paristo- ja ladattavat mallit käytössä vintillä, aitoissa ja kellarissa. Myrkkyjä en käytä, enkä lossia. Niistä on ihan liikaa vaivaa ja myös omat riskinsä ( en halua myrkyn syöneitä hiiriä minnekään mätänemään tai kippurahäntien houkuttimiksi).

Eli tämmöiset, testatut karkottimet minulla on pitämässä myyrät ja hiiret poissa. Toki jos olisi rottia, näätiä tai oravia, niin nekin pysyisivät näillä pois, mutta niitä ei minulla täällä ole.  

Mukana nyt myös kolme kovaa uutuutta! Katsopa tästä!

MYYRÄKARKOTIN TWIN

 

 • Tehokas aurinkokennolla toimiva myyräkarkotin.
 • Testatulla äänisignaalilla toimiva.
 • Toiminta-alue jopa 650m².

 

 

2 kpl pakkaus, hinta 44,95 € / pkt ( ovh 55,00) -> TÄÄLTÄ

 

HIIRIKARKOTIN – PARISTOKÄYTTÖINEN

 

Karkotin, joka pitää ultraäänen avulla hiiret ja useimmat "pikkuötökät" poissa sisätiloista. Tuhoeläimet yksinkertaisesti välttävät aluetta, jossa on niitä häiritsevää ultraääntä. Toiminta-alue max. 60m2. Toimii neljällä C-paristolla (LR14). 

Ihanteellinen hiirikarkotin esim. mökille, ullakolle, kellariin tai ulkovajaan, jossa ei ole käytettävissä sähköä. 

 29,95 €  ( ovh 39,00) -> TÄÄLTÄ

UUTUUS 2022

Hiirien ja Rottien ultraääni karkotin - ladattava malli

 • Uutuus laite, joka voidaan ladata ( ei siis tarvitse pattereita)
 • Karkottaa myrkyttömästi ja tehokkaasti hiiret ja rotat.
 • Tehoalue n. 80 m
 • Ladattava malli.
 • Sisä- ja ulkokäyttöön ( IP44). 
 • Turvallinen ihmisille sekä kotieläimille ( koirat, kissat, linnut, kalat) , paitsi jyrsijöille

59,90 € ( ovh 69,90) -> TÄÄLTÄ

Verkkovirta käyttöinen hiirikarkotin - Nightlight Pest Repeller

Verkkovirralla toimiva hiirien, rottien ja pikkuötököiden karkotin. Turvallinen koirille, kissoille ja linnuille. 90 m².

Ultraäänen taajuus vaihtuu jatkuvasti. Jyrsijät eivät sopeudu ääneen, eivätkä näin ollen pysty enää havaitsemaan vaaroja. Tällöin ne muuttavat muualle, alueen ollessa niille epämieluisa. Huom!  Kotieläimet kuten hamsterit, marsut, jne. eivät saa olla samassa huoneessa laitteen kanssa. Ultraääni ei mene seinien läpi.

34.95 € ( ovh 45,00) -> TÄÄLTÄ

 

Katso missä voidaan käyttää – SUPER-tehokas!

Erittäin tehokas Hiirien ja Rottien karkotin (vain asumattomiin rakennuksiin)

 -Tämän laitteen teho perustuu runkoääniin.

- Kiinnitetään rakennuksen runkoon.

- Tehoalue jopa 150 m.

- Yhdistetään suoraan 240 V virtalähteeseen – mukana asennusteline ja 10 metrin kaapeli.

HUOM! Erittäin tehokas, vain asumattomiin rakennuksiin.

Voidaan käyttää myös esim. kesämökeillä silloin kuin ei olla itse paikalla!

99,95 € ( ovh 115,00) -> TÄÄLTÄ

Ja näitä kaikkia saan sinulle toimitettua heti tai  kasvi/sipulitilausten yhteydessä – miten vain haluat.

HAUSKOJA HELMIPÖLLÖJÄ – VIHELTÄMÄLLÄ LUOKSE

Tämä on pakko kertoa. Olin nimittäin tässä viikolla yhtenä iltana lenkillä ja kuuntelin kuinka helmipöllöt ”lörpöttelivät” toisilleen tuossa lähimetsässä. Enhän minä tietenkään malttanut taas olla kokeilematta, että onnistuisinko ”juttelemaan” niille myös. No, ei kun kädet sopivasti kupilleen ja pari vihellystä, niin kaksi poikasta lehahti saman tien tervehtimään pään yläpuolella olevaan kuuseen. Siinä ne sitten päitään kallistellen ihmetteli, että ”missäs se kaveri oikein on”. Hauskoja luontotapahtumia. 😊 Jos et ole kokeillut, niin nuo tulee todella helposti katselemaan, jos hiukankin saat vihellettyä niiden nuotin mukaan silloin kun ne itse viheltelevät lähettyvillä. Ääntä voit kuunnella ja opetella vaikka TÄÄLTÄ

TOIMITUKSET KÄYNTIIN

Nyt ne sitten alkaa, eli syyistutettavien toimitukset laitan hiljalleen käyntiin ensiviikosta alkaen. Perennat ja pensaat sekä marjakasvit voit hyvin istuttaa jo nyt, mutta syys- ja talvivalkosipuleiden kanssa kannatta odottaa vielä. Vaikka yöt ovat kylmiä, niin päivällä aurinko lämmittää kyllä vielä maata vähän liikaa. Kukkasipuleillahan se istutusaika alkaa kun maan lämpötila laskee pysyvästi alle  + 10 asteen ja talvivalkosipuleilla alle + 5 asteen.

Nämä minun kaikki syysistutettavat löydät siis ryhmittäin kätevästi TÄÄLTÄ

 

 

 

 

 

Vaan nyt minä lähden jatkamaan puuhasteluja tuonne puutarhan puolelle ja valmistelemaan kasveja ja kukkasipuleita lähetyskuntoon.  Sekä tietysti pakastamaan nämä tyrnimarjat. Ne ovat sellainen aarre pakasteessa aina, että ei paremmasta väliä. 😍

*******************************

Onneen tarvitaan kolme asiaa:

jotain mitä tehdä,

joku jota rakastaa ja

jotain mitä toivoa. 

Yvonne Printemps

*******************************

Ihanaa viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni !

Toivotteleepi

Puutarhurisi

Juha