Muumio-omenat - näin pääset ongelmasta eroon, Kasvikuulutus - vanhoja kantoja etsitään, Mistä ne kukkasipulit tulivatkaan, ym. 26.8.2022

Muumio-omenat - näin pääset ongelmasta eroon, Kasvikuulutus - vanhoja kantoja etsitään, Mistä ne kukkasipulit tulivatkaan, ym. 26.8.2022

Perjantaipostini aiheita tänään mm:

 • Muumio-omenat – näin pääset ongelmasta eroon  
 • Kasvikuulutus – vanhoja kantoja etsitään
 • Mistä ne sipulikukat tulikaan?
 • Marja-aronian, ruusunmarjojen ja pihlajamarjojen parhaat reseptit
 • Luonnonpäivää juhlitaan huomenna – jopa ihan laiskottelemalla voi juhlia
 • Palkintokasvit – ideaa laajemmaltikin?

Energisiä terveisiä täältä Puutarhalta!

Ei sen ilman tarvitse paljoa viiletä, kun on ihan erilainen energia puuhastella ulkona ja etenkin kasvihuoneessa. Ei tarvitse varttua iltayöhön asti, vaan ihan jo näin päivälläkin pystyy hyvin olemaan, eikä tarvitse otsalamppua, niin kuin viime viikkoina. 😉

Tuossa kun aamulla kävelin pirtiltä tänne puutarhalle, niin ihan pakko oli ottaa kuva sinullekin tästä Miljoonakello ’Good night kissistä’. Olen testannut tämän kasvua tänä kesänä niin, että laitoin amppeliin istutusvaiheessa 4 kpl lannoitekäpyjä ja n. ruokalusikallisen verran kastelukiteitä. Sen jälkeen olen kastellut koko kesän pelkällä vedellä, en leikannut, en poistanut yhtään kukkaa, siis en ole tehnyt yhtään mitään muuta kuin antanut vettä. Ja katso miten hienosti tämä vain kasvaa ja komistuu.

Kyllä nämä uudet itsepuhdistuvat lajikkeet ovat kuin vastaus ”laiskan puutarhurin” päiväuniin. 😉 Ja ensi keväälle näitä tulee lisää ja ihan uusissa väreissäkin. 😍

Lepaan näyttelyssä pari viikkoa sitten oli myös esillä mukavasti eri lajikkeita. Kyllä näissäkin oli muutamia mielenkiintoisia lajikkeita, mutta katson nyt vielä kuukauden verran, että kuinka mikäkin lajike loppukesän olosuhteissa pärjää ja valitsen sitten taas niistä sinulle parhaat ensikeväälle. Sinun tehtäväksesi jääkin sitten vain valinnan vaikeus,😉 lajikkeet kun on varmasti kasvuominaisuuksiltaan kaikki hyviä! 👍🙏

 

MUUMIOTAUTISET OMENAT – KUINKA TOIMITAAN          

Jokasyksyinen harmituksen ja kysymysten aihe on nuo muumiotautiset omenat ja niiden kanssa toimiminen. Katsotaanko ja kerrataanko taas, että mistä niissä on kysymys ja mikä oli se oikea tapa toimia niiden kanssa oikein ja päästä tuosta ongelmasta eroon.

 

 • muumiotautia aiheuttaa (Monilia fructigena) sieni
 • tuo sieni leviää vain ilmateitse, mutta jopa satoja metrejä ( huomioidaan siis myös naapurit - puolin ja toisin)
 • saastuneet omenat voidaan hyvin kompostoida, mutta ne tulee peittää hyvin multa- ja/tai kasvijätekerroksella.
 • ne voi myös haudata, polttaa tms. mutta tärkeää on, että niitä ei jätetä peittämättä.
 • tärkeää on myös haravoida muumiotaudista kärsineen omenapuun lehdet syksyllä pois ja samalla tavoin kuin omenatkin, peittää ne mullalla tai kasvijätteellä, jotta itiöt eivät pääse lentämään ilmaan.
 • Lisäksi, jos haluat nopeuttaa mädäntymistä ( mikä tuhoaa sienen) niin maassa olevat lehdet ja omenat voit ruiskuttaa n. 5%:lla urealla.

Eli eipä tuo ole niin kovin hankala asia lainkaan, kun ymmärretään tuo sen leviämistapa ja keinot ehkäistä se. Ja toki hyvä yhteistyö naapurien kanssa on tärkeää tässäkin asiassa. Olen nimittäin nähnyt muutamiakin kertoja, kun muumiotautiset omenat on kipattu tontin rajalle ja jätetty peittämättä. Siinä ei naapurisopu välttämättä ainakaan parane, eikä ainakaan omien omenapuiden muumiotautiongelma.  😯

KASVIKUULUTUS - VANHOJA SYYSLEIMUJA ETSITÄÄN

En ole tainnut muistaa aiemmin kertoa, mutta nyt kun noita oma syysleimuja tuossa tarkistelin, niin tämä tuli mieleeni. Eli ( suora lainaus Luken sivuilta)

Luonnonvarakeskus (Luke) kerää tietoja ja näytteitä Suomessa 1950-luvulla tai sitä ennen viljellyistä korkeista leimuista. Kiinnostuksen kohteena ovat nimenomaan syys-, täplä- ja kiiltoleimujen vanhat lajikkeet sekä viljelykannat, jotka kasvavat yli puolimetrisiksi ja kukkivat loppukesästä lähtien. 

Lukehan tekee erittäin ansiokasta työtä vanhojen perinnekasvien geenivarantojen kanssa ja sitä kautta niitä saadaan paitsi säilymään, niin myös pihoille ja puutarhoin kasvamaan.

Mikäli sinulla on tämmöisiä tiedossa tai pihallasi, niin Luke ( ja toki me kaikki puutarhaihmiset) olisi kiitollinen ilmoituksesta. Lisätietoa löydät kätevästi TÄÄLTÄ ja suoran ilmoituslomakkeen, jolla voit ilmoittaa TÄÄLTÄ

EI LILJOJA, EIKÄ MUITAKAAN SIPULIKUKKIEN SIPULEITA KASVATETA SUOMESSA

Viimeviikolla oli puhetta siitä, että miksi minä en pidä valikoimissani liljoja näin syksyisin ja sen tiimoilta tuli muutamakin kysymys, että entä Suomaliset liljat sitten? Voisiko niitä istuttaa syksyllä? No vastaus on siihen helppo, että ei voi, kun Suomessa ei viljellä eikä kasvateta liljan sipuleita, eikä mitään muitakaan kukkasipuleita. Eli meillä Suomessa nämä sipulikukat kyllä kasvavat ja kukoistaa vuodesta toiseen, mutta itse sipulien viljely ei käytännössä meidän olosuhteissamme onnistu. Kyllä ne tulee valtaosin tuolta Hollannista.

MARJA-ARONIAN RESEPTIT, MISSÄS NE OLIKAAN?

Tepa kyseli tuossa viikolla, että ”missäs ne meidän kerholaisten yhteiset resepti taas olikaan? Etenkin ne marja-aronia reseptit, kun ei löytynyt ja marjoja tulee ihan mahdottomasti”.

Tepalle ja sinullekin vinkkinä, että kyllä ne reseptit tosiaan tallessa on ja koottuna yhteen paikkaan TÄNNE

Tuolla samassa paikassa on niitä meidän kerholaisten yhteisiä ohjeita myös ruusunmarjoista ja pihlajanmarjoista.

Toki myös muutamia muitakin ohjeita, mutta kyllä nämä sieltä helposti löytyvät. 👍

MARJA-ARONIAA SYYSISTUTUKSIIN – KANNATTAA VARATA NOPEASTI, TAIMIA EI OLE PALJOA JA NE VIEDÄÄN KÄSISTÄ NYT.

Tuosta tuli mieleeni, että jos olet ajatellut istuttaa marja-aroniaa nyt syksyllä ( mikä on ihan fiksua), niin näitä taimia ei ole ihan mahdottomasti. Nämä ovat Kotimaisia, 9 cm kennotaimia, joista saat istutettua esim. aitaa edullisesti. Istutusväli 30-40 cm.

10 kpl / 24,95 € -> TÄÄLTÄ

 

20 kpl / 39,95 € ( ovh 49,90 = 1,99 € / taimi) -> TÄÄLTÄ

 

30 kpl / 47,95 € ( ovh 74,85 = 1,60 € / taimi) -> TÄÄLTÄ

 


HUOMENNA VIETETÄÄN SUOMEN LUONNONPÄIVÄÄ – LOISTAVA VINKKI PÄIVÄN VIETTOON

Huomenna on tärkeä päivä, nimittäin perinteinen Suomen luonnonpäivä. Se on muuten ensi vuonna ihan virallinen ja vakiintunut liputuspäivä ja kyllä minusta meidän luontomme on niin upea, että kyllä se liputuksen arvoinen päivä on ihan ehdottomasti.

Tuota päivää voit juhlistaa huomenna ihan miten parhaaksi koet. Nukkua yötä ulkona, retkeillä, käydä syömässä eväät luonnossa ( eväät muuten on aina ihan ehdoton juttu, vaikkei kävisi kun piipahtamassa luonnossa, eikö vain 😉) keräillä luonnonantimia, ihan miten itse parhaaksi tunnet ja haluat.

Aamulla kuulin yhden ihan mahdottoman hyvän vinkin, eli Ylen luontotoimittaja antoi sellaisen vinkin, että ”älä leikkaa nurmikkoa, köllöttele sekin aika”. ”Siitä kiittää pörriäiset sekä itsekin pääsee rennommin helpommalla”.  Aika hyvä vinkki, eikö vain? 😉

Jos haluat vilkaista Luonnonpäivä tapahtumia ja ideoita enempikin, niin klikkaapa TÄNNE

EM-KILPAILUJEN PALKINTOJEN JAOSTA BONGATTU – OLISIKO IDEAA MEILLÄKIN?

Sen verran ehdin noita yleisurheilun kilpailuja seurata, että myös palkintojenjako ja maammelaulut tuli kuunneltua ( Hyvä me ! 👍😊). Ja asia mikä sai minut vallan ihastuneeksi oli tuo idea, että jokainen palkittu sai kasvin, jonka palkitut voivat sitten itse istuttaa tai antaa järjestäjien toimesta istutettavaksi. Siitä jää paitsi mukava muisto, niin myös viesti siitä, että jokainen istutettu kasvi on tärkeä.

Mietin, että voi kun meilläkin leviäisi tuollainen tapa. Ei varmasti olisi vaikea toteuttaa, eikä kalliskaan. Ihan vaikka seurojen mestaruuskilpailuissa tai koulujen, päiväkotien , kerhojen ym. ”kilpailuissa”. Miksei työpaikkojenkin tyky päivillä tai missä vain. Eikö olisi loistava idea? Ja samalla vielä loistavampi ”viesti” tärkeästä aiheesta; luonnosta ja kasveista huolehtimisesta. Ajattelisin, että samalla kun lapsi saa istuttaa ”palkintopuunsa”, niin silloin sen välittäminen ja suhtautuminen luontoon saa sen oikean tavan. Ja miksei yhtä hyvin me aikuisetkin. Luontohan on jatkuva jatkumo ja elämän lähde.

Vaan nyt minä lähden takaisin tuonne kasvihuoneelle puuhastelemaan. Ilma kun on suorastaan ihanteellinen tehdä pieniä harvennus ja hoitotöitä siellä nyt. Sääennustus lupailee muutenkin, että kun ensiviikolla kuu vaihtuu, niin vaihtuu myös ilmat syksyiseksi eli tämä viikonloppu taitanee jäädä nyt tämän kesän viemiseksi helleviikonlopuksi ja sitten alkaakin syksyisemmät ilmat. Ajattele miten on mukavaa, kun kohta saa taas kaivaa villapaidan sekä -sukat esiin ja nauttia syysraikkaista tuoksuista ja tunnelmasta, vaikka takkatulen äärellä tai syyspuuhia pihalla tehden ja muuttolinnuille vilkutellen. Aivan parasta!

Minusta nämä minunkin syysleimut suorastaan jo hehkuen odottavat syksyn tuloa. Nehän viihtyvä viileässä mitä parhaiten ja kukkivat pitkään ja upeasti. 🙏😍

ps. nämä ei ole vanhaa kantaa, mutta uusia ja erittäin runsaasti kukkivia sekä hyvin härmää kestäviä lajikkeita. Jos haluat omaan pihaasi myös, niin kahta väriä löytyy TÄÄLTÄ.

*******************************

Parempi tehdä hyvä teko lähellä kotia,

kuin mennä kauas polttamaan suitsutusta.

Kiinalainen sananlasku

*******************************

Luonnonkaunista ja leppoisaa viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni 

Toivotteleepi

Puutarhurisi

Juha

 

ps. Klikkaamalla kivaa 😊