Kukkasipulien istutusaika lähestyy, Oikean istutussyvyyden muistaa helposti, Kiinnostaako syyssipulien sielunelmä, ym. 22.9.2023

Kukkasipulien istutusaika lähestyy, Oikean istutussyvyyden muistaa helposti, Kiinnostaako syyssipulien sielunelmä, ym. 22.9.2023

Perjantaipostini aiheita tänään mm:

  • Tyhjennysmyynnin viimeinen erä saatavilla NYT – kannattaa toimia nopeasti
  • Kukkasipulien istutusaika lähestyy – uudet tarkennetut ohjeet lämpötiloista
  • Oikean istutussyvyyden muistaa helposti – eikä se niin millilleen ole
  • Kukkasipuleiden ruukkuistutukset ovat taas suosiossa – mallikuva kertoo idean
  • Kiinnostaako syyssipulien sielunelämä enempi? Tehtiin Leenan kanssa aiheesta pieni video
  • Soilan makoisa kiisseli ohje
  • Saarneista kaivataan havaintoja – olisi tärkeääkin

Lämpimän utuisia terveisiä täältä Puutarhalta !

”Usein on ollut heinäkuussa kylmempiä aamuja” huomasin ajattelevani ihan ääneen astuessani aamulla pirtistä ulos ja suuntasin tänne puutarhalle päin. Mahtava usva leijui peltojen yllä sitkeästi pitkälle aamuun ja teki aamusta helpon hengittää ja mukavalla tavalla mystisen.

IHAN ENSIKSI VINKKI – TYHJENNYSMYYNNIN VIIMEISET ERÄT NYT TARJOLLA – SITTEN EI ENÄÄ TULE

Viime viikolla aloitin tuon ”hulluttelun” eli kasvihuoneiden tyhjennysmyynnin ja se oli niin suosittu, että moni tuote loppui kesken. No, nyt kun kaikki tilaukset on lähetetty, niin loputkin kasvit on käyty läpi, laskettu ja nostettu takaisin myyntiin. Minähän jätän aina ns. lajitteluvaraa ja siksi nytkin osa oli hetken aikaa ”loppuunmyyty” ja nyt taas myynnissä. Mutta nyt on siis viimeiset erät menossa. Ja kun loppuu, niin sitten ei enää tälle syksylle tule.

Joten, jos haluat nappasta itsellesi  – 60 % kasveja ( monivuotisia, hyötykasveja ja kukkasipuleita), niin klikkaa kiireesti TÄNNE

 

 

 

 

 

ja tämä krookuslahjapakkaus tulee yhä edelleen mukaan kaikkiin tilauksiin. 🐝🦋🌷

 

 

 

 

 

 
SIPULIKUKKIEN ISTUTUSAIKA LÄHESTYY – OSAN VOI JO NYT ISTUTTAA – TARKENNETTUJA OHJEITA

Viime viikolla lupailin, että tuon tutun ”kun maa lämpenee alle + 10 asteen, voidaan sipulikukkien istutukset aloittaa”  muistisäännön lisäksi Leenan kanssa tehtiin tarkempi taulukko ja Heikki vielä kuvasi sipulitkin erikseen. Eli voit tarkistaa niistäkin.

Tässä on siis tämä uusi ja päivitetty taulukko, josta voit tarkistaa ihanteellisen ja oikean istutusajan.Jatkossa ja jo nyt tuo taulukko löytyy kokonaisuudessaan kotisivuilta TÄÄLTÄ kuvien kera! Voit tarkistaa asian sitten aina kun vaan on kännykkä käsillä. 😉

ISTUTUSSYVYYS

Istutussyvyys on helppo muistaa ja päätellä sipulista. Mitä isompi sipuli, sitä syvempään istutetaan. Kaksi – kolmekertaa sipulin korkeuden verran, kun saat istutettua, niin se on hyvä. Ei se nyt kuitenkaan niin millilleen ole.

 

 

 

MÄRKÄ TAPPAA

Tärkeämpää on, että istutuspaikalla ei vesi seiso. Liian märkä kasvualusta on kaikkien sipulien tuho. Se on pahempi kuin pakkanen.

ISTUTTAISITKO OSAN RUUKKUUN – ONNISTUU JA KEVÄT SAA ENNAKKOLÄHDÖN

Kukkasipulien istuttaminen ruukkuihin on vanha juttu, mutta niiden suosio on jostain syystä kasvanut viime vuosina valtavasti. Ja onhan se kivaa ja helppoa. Eritoten keväällä on ihan mielettömän ihanaa nostaa ruukkuja viileästä valoon ja seurata kuinka nopeasti sieltä kukat nousevat ja puhkeaa loistoonsa.

Tässä havainnekuvassa on hyvin esitetty tuo idea, kuinka saadaan istutettua pitkään kukkiva ja eri lajien upea kirjo jopa yhteen ruukkuun. Isot sipulit luonnollisesti pohjalle ja siitä koon mukaan. Ja ruukussa voit istuttaa sipulit ihan vieriviereen ja päällekkäin. Kukkavarret sieltä tiensä kyllä ylös löytää. Kokeilepa, on nimittäin hauska tapa kasvattaa.

 

 

esimerkiksi Narsissit, tulppaanit ja krookukset ovat vallan toimivia kaikki.

Ja lisää soveltuvia kukkasipuleita löydät TÄÄLTÄ

näissä kun ei ole kuin mielikuvitus ja oma maku ”rajana”. 🏵🌸🌷

Ja jos syyssipulien istuttamisen lisäksi mm. kuinka sipulit uudistuvat ym. aihe kiinnostaa, niin kiehautapas kahveet ja vietä hetki aikaa tämän videon äärellä.

Siinä Leenan kanssa kerrotaan ja näytetään, monia asioita kukkasipulien ihmeellisestä maailmasta. Lupaan, että tuon videon jälkeen niiden kasvattaminen ja onnistuminen on paljon selvempää ja helpompaa. Ja osaat valaista muitakin. 👍

Video avautuu TÄSTÄ

No niin, eiköhän noilla eväillä saada istutukset varmasti onnistumaan ja upea 🌷🌷🌷🌷🌷🌷& tärkeä🦋🦋🦋🦋🦋🐝🐝🐝🐝🐝 kukkaloisto keväälle taattua. Pohjois-Suomessa pääseekin jo hommiin, mutta täällä etelämpänä odotellaan vielä visusti, josko nuo ilmat alkaisivat tuosta kohta jäähtyä. Sitten pääsemme mekin.

SOILAN KIISSELI OHJE

Soila ystävällisesti laittoi oman kiisseli- ohjeen täydentämään n viime viikolla esiteltyjä pihlajanmarja-ohjeita. Tätä niissä ei vielä ollutkaan – Kiitos Soila 🙏

Soila kirjoitti:

Olen tehnyt tyrneistä sekä pihlajanmarjoista kiisseliä seuraavalla ohjeella:

TYRNI- tai PIHLAJANMARJAKIISSELI

 2 dl tyrnejä tai pihlajanmarjoja
1 l vettä
1-1,5 dl sokeria
2 munaa
6 rkl perunajauhoja 

1. Murskaa tyrnit tai pihlajanmarjat sauvasekoittimella pienen vesitilkan kanssa.

2. Mittaa kaikki kiisselin aineet kattilaan ja vispaa kierrevatkaimella sekaisin.

3. Kuumenna kiisseli kiehuvaksi koko ajan sekoittaen lastalla kattilan pohjasta asti.

4. Anna kiisselin jäähtyä.

5. Nauti sellaisenaan tai jogurtin, jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.

Ajattelin lähettää ohjeen iloksi puutarhapostilaisille, kun pihlajanmarjaohjeissa ei ollut kiisselin ohjetta.

Ystävällisin terveisin Soila

SAARNIT – VINKKEJÄ JA HAVAINTOJA KAIVATAAN

Tämä meidän sukumme / talon saarni alkaa olemaan 200-vuotias ja yhä upeassa kunnossa. Mutta ihan kaikki ei ole ja siksi Ruokavirasto pyytääkin apua, että missä päin saarneja kasvaa.  Myös mahdollisen saarnenjalosoukon (kovakuoriaislaji,joka on merkittävä saarnien tuholainen) kartoittamisen vuoksi tieto saarneista olisi tärkeää.

Vaan nyt minä lähden käymään metsikössä pienellä kastiketarpeiden hakureissulla. Sienivuosi on nimittäin ihan uskomaton. Niitä on ihan joka puolella ja paljon. Ei tarvitse lähiruokaa kaukaa hakea ja riittää ihan säilöttäväksi asti nyt.

*******************************

Vain puutarhurille aika on ystävä,

joka antaa joka vuosi enemmän kuin ottaa.

 

- Beverley Nichols

*******************************

Iloa ja Onnea viikonloppuusi !

Toivottaa

Puutarhurisi

Juha

Jos sinulla kasvaa tai tiedät missä kasvaa, niin käytkö laittamassa havaintosi TÄNNE Olisi tärkeää tietoa. Kiitos!