Mistä se ruska oikeastaan johtuu, Kukkaniityn hoito, Tricolla suojaat kukkasipulit kätevästi, ym. 29.9.2023

Mistä se ruska oikeastaan johtuu, Kukkaniityn hoito, Tricolla suojaat kukkasipulit kätevästi, ym. 29.9.2023

Perjantaipostini aiheita tänään mm:

  • Mistä se ruska oikeasti johtuikaan?
  • Kukkaniityn hoito – ehkä helpoin ”syystyö”
  • Siemeniä talteen – ei liian aikaisin ja hyvä tapa säilyttää
  • Kesäkukkien talvetus – miten ja erityistä kasveittain
  • Kissapostia – ja kysymys
  • Pohjoisessa voi, etelässä ei, etenkään tulppaaneita
  • Tricolla suojaat kukkasipulit kätevästi hiiriltä ja myyriltä
  • Kukkasipuliale jatkuu vielä hetken – alet jopa yli – 60 %
  • Krookuslahja vielä mukaan maanantaihin mennessä tulleisiin syystilauksiin
  • V.I.P tilaisuus – kurkkaa ja varaa jo nyt, tiedät kyllä mitkä… 😉
  • Reppu selkään ja….

Värikkään kosteita terveisiä täältä Puutarhalta !

Aika erikoisen lämmintä ja kosteaa on yhä, vaikka ollaan jo syyskuun lopulla. Eilen tuumittiin Leenan kanssa, että näinköhän tänä vuonna syksy jää kokonaan välistä ja hypätään kesästä suoraan talveen. No, ei varmaankaan ja jos tuo ensiviikon sääennuste pitää paikansa, niin tämä viikonloppu saadaan nauttia vielä lämmöstä. Sen jälkeen tuulet kääntyvät ja ilmat alkavat jäähtyä ihan kunnolla. Etenkin tuolla pohjoisemmassa Suomessa.

Kunhan aina tuosta aamusumusta on päivä selvennyt, niin kauniisti alkaa kyllä syksyn värikkyys näkyä vähän joka puolella.

MISTÄ RUSKA JOHTUIKAAN – EI SE ”VAADI” PAKKASIA VAAN…

Yhä edelleen kuulee puhuttavan, että ruska tulee vasta kun ensimmäiset pakkaset tai vähintään kylmät tulevat. Sehän ei ihan olekaan niin vaan kysehän on siitä, että kun lämpötila ja valoisuus vähenee riittävästi, niin kasvien yhteyttäminen vähenee ja ne alkavat valmistautua lepokauteen. Ja kun yhteyttäminen loppuu / vähenee, niin silloin lehdissä oleva vihreäväriaine hajoaa ja siirtyy kasvien sisään ja muut värit pääsevät esiin.

Samalla kasvit myös puhdistavat itseään eli ne siirtävät kesän aikana mahdolliset epäpuhtaudet lehtiin, jotka sitten ajastaan tippuvat pois. Näin siis kasvit huoltavat itseään – nerokasta eikö totta.

Miksi leppä ei sonnustaudu ruskan väreihin? Tästä meillä taisi olla jo hiukan puhetta kesällä, kun niitä ”muumiopuita” ihmeteltiin.  Lepäillä kun on juuristossaan olevien typpibakteerien ansiosta riittävästi typpeä omasta takaa, niin ne voivat tiputtaa lehdet vihreinä.

Luonto on kyllä viisas, usein paljon viisaampi kuin me ymmärrämme. Ja kaunis.

KUKKANIITTYJEN HUOLTOA – SYYSTÖISTÄ HELPOIN

Koko kesän ja yhä edelleen kukkivista kukkaniityistä ja niiden syyshuollosta on myös tullut kysymyksiä. Niiden huolto on helppoa – ei tarvitse tehdä mitään. Eihän niitä kukaan niitä tai huolla luonnossakaan. 😉

Toki jos haluat, niin voit ne kyllä niittää alas. Mutta kasvustoa ei kannata korjata pois, jotta siemenet saavat tippua maahan joko nyt syksyllä tai keväällä. Keväällä ylimääräiset ja maatumattomat varret voit kerätä pois, etenkin jos niitä on oikein paksulti. Silloinkin varsia kannattaa ensin varistella reilusti, jotta siemenet tippuvat maahan itämään.

SIEMENIÄ TALTEEN

Noista kukkaniityn kukista ja muistakin voi hyvin kerätä siemeniä talteen ja kylvää niitä keväällä haluamallesi paikalle. Helppo, hauska ja edullinen tapa saada ensi kesälle kukkaloistoa kasveista, jotka varmasti viihtyvät. Ovathan ne jo nyt kasvaneet siinä. 😉

Tärkeää tässä puuhassa on oikeastaan se, ettei kerätä liian aikaisin. Pakkanen ei niitä vioita, joten hyvin voi odottaa rauhassa, että ne valmistuvat valmiiksi kasveissa.

Toinen asia on, että kerätä kannattaa vain kuivalla ilmalla. Ettei ne suotta homehdu, jos vaikka sisällä kuivatus ei onnistukaan ihan täydellisesti.

Itse kerään usein nuo ihan tavallisiin suodatinpusseihin. Jätän pussien suut auki ja annan siementen kuivaa kunnolla huoneenlämmössä. Sitten suljen pussit, nimeän ne ja siirrän kuivaan komeroon säilöön. Suodatinpusseissa on myös se hyvä ominaisuus, että ne imevät kosteutta itseensä. Näin siemenet pysyvät kuivina, vaikka talvella säilytysolosuhteet olisivatkin ajoittain vähän kosteat.

KESÄKUKKIEN TALVETUS

Kesäkukkien talvettaminen on hauskaa puuhaa ja niistä saa paljon iloa vähällä vaivalla. Ja säästyy siinä rahaakin, kun saa kukittaa ne uudestaan ensi vuonna ja myös pistokkaita saa otettua ja juurrutettua uusia taimia kätevästi. Myös syyspistokkaita voit ottaa. Etenkin jos sinulla on tuo oikea kasvilamppu, niin homma on helppoa, vaikka keskellä talvea.

Kerrataanko kuinka ja mitkä mitenkin:

1.Talvettaa voit ainakin verenpisarat, miljoonakellot, pelargonit, marketat, hortensiat, jaloruusut, pasuunankukat ja dahliat. Ja toki muitakin – kokeilla ainakin kannattaa. Voit yllättyä iloisesti ja se tämän harrastuksen suola juuri onkin.  

2. Kellari on yleensä ihanteellisin paikka. Siellä suurin vaara on liian korkea ilmankosteus yhdessä liian tiiviskasvuisen kasvin kanssa, jolloin kasvi voi homehtua. Eli sakset reippaasti käteen ennen kellariin vientiä ja kaikki kukat + nuput pois samoin huonot lehdet sekä muutenkin liiat lehdet pois. Ajattelen niin, että ilma pääsee vapaasti kiertämään kasvin sisälläkin, niin silloin on ollut hyvä.   

Koneelliset kylmäkellarit soveltuvat myös yleensä hyvin. Niissä kannattaa kasvit suojata vedolta esim. laittamalla ne avonaisiin pahvilaatikoihin.

Autotallit ja lasiverannat ovat hyviä, etenkin jos niiden lämpötila voidaan pitää + 5- 10 asteen välillä.

Pelargoniat ja verenpisarat voit kellarin sijasta pitää myös sisällä, jos käytössäsi on viileä ja valoisa huone.

Marketta taas kestää parhaiten valoisassa tilassa valvonnan alla, sillä sen silmut kuivuvat melko herkästi.

4. Hoito talvella on melko niukkaa. Lähinnä varovaista kastelua (liian märäksi ei saa mennä) ja mahdollisesti homehtuvien lehtien poistoa. Yleensä kerran kuussa vilkaisu riittää, etenkin kellarissa oleville. 

5. Keväällä, yleensä jo helmi-maaliskuulla, aloittelen näiden herättelyn tuomalla ne valoon ja lämpöön. Eli loppujen lopuksi tuo talvilepo kestää vain n. nelisen kuukautta.

Lajikekohtaisia tarkennuksia:

Jalohortensia

  • parhaiten 4-8 asteisessa lämpötilassa
  • tiputtaa yleensä kaikki lehdet talvella -> ei tarvitse huolestua
  • kastellaan niukasti
  • EI leikata -> kukkii edellisen vuoden kärkisilmuilla.( kuolleet toki leikataan)

Verenpisara ja Pelargonia

  • parhaiten 5-10 asteisessa lämpötilassa
  • harvennetaan ennen talvetusta, että ilma kiertää. Vahvimmat runkoversot jätetään vähintään 10 cm pitkisi.
  • Onnistuu myös sisällä, kunhan on kunnon kasvuvalo apuna. esim. TÄMÄ

Runkoruusut

  • 0-5 asteinen paikka paras. Jaloste ei yleensä kestä pakkasta
  • niukka kastelu, jos ollenkaan (kannattaa tarkkailla multaa)
  • leikataan reilummin vasta keväällä

Pasuunankukat

  • 5-10 asteinen ja pimeä paikka
  • tiputtavat lehdet melko nopeasti -> ei tarvitse huolestua -> niukka kastelu
  • rungot kannattaa leikata vasta keväällä sisälle noston jälkeen n. 30 cm

Marketat

  • 5-10 astetta, miellän valoisa paikka
  • Kunnollisella kasvuvalolla onnistuu myös lämpimämmässä paikassa.
  • Lehdet tippuvat yleensä kaikki talvella -> ei tarvitse huolestua
  • Leikataan kuolleet ja muotoonsa vasta keväällä, mullan vaihdon jälkeen, kun kasvi on herännyt.

Daaliat

  • Nostetaan ylös penkistä viimeistään kun ensimmäiset hallat nipistää.
  • leikataan varret n 3-5 cm
  • peitellään ne hiekansekaisella turpeella ja viedään kellariin.
  • katsotaan ettei turve ole yhtään märkää. Se saa olla sellainen nihkeä, mutta ei märkä, muuten juurakot mätänevät talvella. 

Eucalyptus ( kolme eri tapaa)

  1. Yksi on, että leikataan ne alas n. 10 cm korkeudelta ja viedään kellariin / viileään, pakkasettomaan paikkaan. Helmi- maaliskuulla sitten otetaan ruukku valoon, vaihdetaan mullat ja annetaan uuden, entistä upeamman kasvun tulla.
  2. Toinen vaihtoehto on kasvattaa niitä viherkasvin tavoin sisällä. Tämä vaatii sitten onnistuakseen ehdottomasti kunnollisen kasvilampun.
  3. Kolmas tapa on sijoittaa kasvi viileään + 10-15 asteiseen ja valoisaan paikkaan, jolloin ikkunasta tuleva valo riittää sille.

Kahdessa viimemainitussa kasvia ei leikata alas, mutta oksia/lehtiä voit silti leikata ja käyttää halusi mukaan.

OHJEET LYHYESTI:

  • talvella niukka kastelu vedellä (jos kasvulampun lampun alla, niin laimeaa lannoitetta on hyvä antaa, koska silloin kasvit myös kasvavat, ei pelkästään talvehdi)
  • viileä ja valoisa tila on paras paikka
  • poistetaan kukat ajoissa, mielellään jo nyt
  • harvenna kasvusto ilmavaksi ja kaikki huonot lehdet pois koko ajan ( homevaurio riski)
  • aina kannattaa olla positiivinen ja yrittää talvettamista. Osa selviää, osa ei selviä minullakaan. Ei ole maailmanloppu, jos ei kaikki onnistu ja sitäkin iloisempi asia on kun keväällä näkee uuden kasvun alkavan. 😍😍😍

Niin ja vaikkei sinulla olisi viileää tilaa, niin sekään ei ole enää ongelma. Tämän LED- lampun alla olen kasvatellut jo useamman vuoden ihan sisätiloissa. Myös syyspistokkaat onnistuvat hienosti tämän alla. Viherkasveista nyt puhumattakaan, ne suorastaan loistavat tämän lampun alla koko talven. Kasvit ovat erittäin kiitollisia oikeanlaisesta lisäkasvuvalosta. Valo (kunnollinen) on kumminkin se kaiken elämän ja kasvun perusta. 

 

Lampun (+ ripustuslenkillä olevan johdon) saat sinäkin TÄÄLTÄ

Takaan, että tämä lamppu toimii. Ei tätä suotta ammattiviljelmillä käytetä.

Itse säästän myös sähköä ja hyödyn, kun tämä LED-kasvilamppu antaa edullisesti valoa ( kuluttaa vain 10 w / h)  myös ihan riittävästi ns. yleisvalona pirtissä.

KISSAPOSTIA – OLISIKO SINULLA ENEMPI TIETOA

Anu kirjoitteli viikolla ja pyyteli ”kissapostia” tähän tapaan:

Hei tuli mieleen, että voisitko laittaa joku kerta kissapostia. 😻 Että millaisia kissaystävällisiä sisä- ja ulkokasveja suosittelisit ja missä menee turhan hössötyksen raja kissojen kanssa kasvien varomisessa tai onko sellaista...ja mitä ideoita olisi, ettei kissa pääse käsiksi tai ettei se kiinnostuisi syömään kaikkia rehuja. 

Kiitos 😊

T: Anu

Minulla kun ei ole oikein kissoista kokemusta ( koirista sitäkin enemmän… 😉) niin löysin yhden hyvän linkin aiheesta -> TÄMÄN mutta en oikein muuta.

Kysymys – auttaisitko, kun minulla ei ole oikein tuota kissat ja kasvit kokemuksia.

Millä keinoilla kissat saisi pysymään pois ”ei toivotuilta” alueilta / kasveista? Onko tuon linkin kasvien lisäksi muita varottavia kasveja, joihin kissat ovat mieltyneet? ja onko muita asioita, joita kissa talouksissa olisi hyvä ottaa huomioon? Kertoisitko omat keinot ja kokemukset, niin minäkin viisastuisin. 😊

EI VIELÄ – EI ETENKÄÄN ETELÄ-SUOMESSA EIKÄ AINAKAAN TULPPAANEITA

Viimeviikolla laitoin sinullevkukkasipulien istutuslämpötila taulukon ( Kiitos Leenalle ja Heikille toteutuksesta vielä kerran) ja kiitos niistä kaikista palautteista sen suhteen. Taisi olla aika monelle mukavaa ja osin jopa uuttakin tietoa.

Mutta siltikin, niin ei istuteta kukkasipuleita vielä, ei etenkään Etelä-Suomessa. Pohjoisessa ensiviikolla kylmenee jo siihen tahtiin, että siellä voi jo istuttaa. Ja tosiaan etenkään tulppaanien istuttamisella ei saisi hätäillä. Ne, jos istutetaan liian aikaisin ja liian lämpimään on suuri vaara, ettei sieltä keväällä nouse mitään. Maltetaan siis vain rauhassa ja puuhastellaan vaikka jotain muuta vielä hetki. 👍

TRICOKÄSITTELY SÄÄSTÄÄ SIPULIT NIIN HIIRILTÄ KUIN MYYRILTÄ

Ihan muistutuksena, että jos on yhtään pelkoa hiirien tai myyrien osalta, niin trico käsittely suojaa ne. Eli kumihanskat käteen, tricoa sipulien päälle ja hiukan pyörittelyä käsissä ja sitten vain maahan. Helppoa ja toimii.

Tricoa saat monista kaupoista ja toki myös minulta TÄÄLTÄ

Alueellista myyräennustetta ja tilannetta voit katsoa TÄÄLTÄ. Tuolla ei tosin ole nyt kuin kesän tilanne. Syksyn tilanne ja ennuste on tulossa myöhemmin.

KUULUMISIA PUUTARHAN VALIKOIMASTA JA V.I.P VINKKI 😉

Täällä puutarhalla lähetykset ovat hyvällä mallilla. Tilaukset lähtee matkaan päivän, korkeinaan kahden sisään. Ja vielä löytyy syysistutettaviakin. Ei tosin enää paljon, mutta toisaalta, alennukset ovat taas isoja. 😉 jopa yli – 60 %

Koko valikoiman, alennuksineen, näet kätevästi TÄÄLTÄ

 

 

 

 

 
 

Talvivalkosipulien kysyntä on yhä niin kovaa, että tiedän jo nyt, että näitä ei tule riittämään kaikille halukkaille tänä syksynä.

Jos on  ajatusta kasvattaa, niin nämä sinun kannattaa varailla pikapuolin.

10 kpl / 14,95 € ( ovh 19,95) -> TÄÄLTÄ

30 kpl / 39,95 €  ( ovh 49,95) -> TÄÄLTÄ

 

 Ja nämä krookuslahjasipulit tulee siis vielä automaattisesti mukaan kaikkiin niihin syys-sipuli ja valkosipuli tilauksiin, jotka on tehty maanantaihin ( 2.10 ) mennessä. ( Alun perin oli tämän kuun loppuun mennessä, mutta eihän me nyt niin tarkkoja olla. 😉)

 

 

 

V.I.P vinkki.

Joulukukat ( isot ja erikoiset amarylliksen sipulit, jouluruusut, tasetit ja uusi ylläri kasvikin 😉 ) on nyt sinulle nähtävillä ja toki voit nyt myös varata ne ensimmäisten joukossa.

Nämä eivät ole siis sivuilla vielä yleisesti nähtävillä, mutta sinä pääset katsomaan ja varaamaan niitä TÄÄLTÄ

 

Vaan tiedätkö mitä aion nyt tehdä? Menen pakkaamaan repun, heitän sen olalle ja lähden viikoksi katsomaan ja nauttimaan näistä maisemista tuonne lapin erämaihin. Ei tuohon lapinkuumeeseen muutakaan lääkettä taida olla. 😉

Nuorempi puutarhuri apujoukkoineen pitää täällä hommat hoidossa ja lähetykset käynnissä normaaliin tapaan. Joten hommat on hyvässä, (ellei jopa paremmassa 😉) hoidossa  täällä ja sitä kautta myös sinulla.

*******************************
On pohjoisessa kaunis maa tuo metsän kohdussa.
Siel talven kuuset lumiset sen tuntureilla humisee,
kuin morsian niin armas taas on kesä tässä maas.
Sen tuhansissa järvissä yön tähdet kimmeltää,
siel pohjan-tulet haamottaa ja kosket vettä ammentaa
kosk kanteleilla soitellaan, se onpi Suomenmaa.
En millonkan mä unohtas sun lempeet taivastas,
en tulta heljän auringos, en kirkast kuuta hongistos,
en kaskiesi sauvua päin pilviin nousevaa.
Tok monta näissä laaksoissa on nähty kauhua:
kosk sota surman, kuolon toi ja tanner miesten verta joi,
mut sankarien kunnian sai Suomi loistavan.
Ja ihanainen, kallis maa on meidän ainiaan.
Tuos onpi meidän huoneemme, tuos lainehtiva peltomme,
tuos metsiemme jylhä yö ja meriemme vyö.
Tuon tumman metsän kaikunaa mi autuus kuultella
kosk herättää meit päivän koi ja paimenien torvet soi,
kosk impi sinisilmänen käy laaksois laulellen.
Mi autuus helmaas nukkua sä uniemme maa,
sä kehtomme, sä hautamme!
Oi aina uusi toivomme!
Oi Suomensaari kaunoinen,
oi ijankaikkinen!
Aleksis Kivi
*******************************
Upeaa syyskuun viimeistä viikonloppua hyvä puutarhaystäväni !
Toivotteleepi, repun olalleen nakkaava ja lapin erämaihin viikoksi vaeltava
Puutarhurisi
Juha