Varaukset toimitettu, Sipulikukkia ei istuteta vielä, Pihlajanmarjoista iloa ja hyötyä, ym. 15.9.2023

Varaukset toimitettu, Sipulikukkia ei istuteta vielä, Pihlajanmarjoista iloa ja hyötyä, ym. 15.9.2023

Perjantaipostini aiheita tänään mm:

  • Varaukset toimitettu – lähetykset jatkuvat nyt päivittäin
  • Sipulikukkia ei istuteta vielä – ”huoneentaulu” tulossa ensiviikolla
  • Pihlajanmarjoista iloa ja hyötyä – kerholaisten parhaat reseptit
  • Keijunmekon siemeniä talteen – parasta laatua itse keräten – syykin on ilmeinen
  • Tomaatit säilyvät parhaiten ilman kantaa – miksi?
  • Kenestä Vuoden positiivisin – vaikuta – ei mene euro hukkaan.
  • Huone tyhjäksi - Erikoistilaisuus – alennukset jopa – 60 % nyt

Reippaita terveisiä täältä Puutarhalta !

Mukavasti alkaa yöt viiletä ja kosteutta on aamulla pitkään. Illallakin oli niin hieno tähtitaivas, että oikein piti katsella näkysikö revontulia ja haistella, että tuleeko halla yö. No ei tullut kumpaakaan, mutta  ilmeisesti Pohjois-Suomessa oli ollut molempia.

Aamusumu kun häipyi, niin kyllä alkoi aurinko lämmittämään mukavasti, suorastaan hiki meinaa ulkona tulla.

Ja onhan tuo aurinko siinäkin mielessä mukava asia, että puhdasta ja päästötöntä sähköä tulee taas jopa hiukan yli omankin tarpeen.

TIUKKA PURISTUS, MUTTA LÄHES KAIKKI TILAUKSET TOIMITETTU.

Täällä on ollutkin hyvin työntäyteinen ja tiukka ( mutta hauska)  viikko kun on pakattu ja toimitettu näitä ennakkovarattuja lähetyksiä. Hienosti saatiin kaikki pakattua hyvällä porukalla niin, että eilen lähti viimeisetkin matkaan. Nyt lähetetään sitten sitä mukaa eli käytännössä päivän-parin sisään.

ENSIVIIKOLLA LOPUTKIN – Pioneita sisältäneet tilaukset.

Tosiaan nuo pionit on nyt nostettu ja saadaan ne alkuviikosta lajiteltua ja pakattua, niin nekin varaukset, joissa oli pioneita, niin ne lähtevät tiistaina viimeistään.

EI VIELÄ – EI EDES POHJOISESSA. JOS OIKEIN ”POLTTELEE” NIIN…

Kukkasipulien istutuksista kovin jo kysellään ja tosiaan vaikka pohjoisessa on jo ensimmäiset hallat vierailleet, niin vielä ei ole kiire sielläkään. Odotellaan vielä, että maa jäähtyy. Nyrkkisääntönä oli se + 10 astetta. Mutta jos nyt oikein jo polttelee ja sormia ”pakottaa” päästä istuttelemaan, niin esim. Krookukset ja lumikellot voit istuttaa jo ihan hyvin. Niin teen itsekin, saa hiukan suurinta poltetta sammutettua. 😉

ENSIVIIKOLLE TARKEMPIA OHJEITA KUVIEN KERA

Kun yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, niin jos ei mitään ihmeellistä, niin tehdään ensiviikolla Leenan ja Heikin kanssa sellainen ohjekuva, jossa on eri sipulikukille oikeat ja suositellut istutuslämpötilat. Siitä sinun on sitten helppo katsoa ja vaikka vinkata vaikka kavereillekin.

KAHTA EI KANNA – MARJOJA AINAKIN NYT  - KÄYTTÖTAPOJA VAIKKA KUINKA – KERHOLAISTEN HYVÄKSI KOETUT RESEPIT

Tuttu sanonta, että pihlaja ei kahta kanna – marjoja ja lunta kai tarkoittaa, että sen mukaan ensi talvi ei olisi kovin runsasluminen. Koska viime talvena lunta ainakin oli ihan omiksi tapeiksi ja ylikin, niin eiköhän se sitten olisi tuo tuleva talvi josta ei pitäisi tulla kovinkaan luminen. No se tiedetään sitten ensi keväällä, että miten kävi. Vieläkö vanhan kansan ennusteet pitää kutinsa. 😉

Marjoja tosiaan tulee nyt ihan oksat notkuen ja niistähän saa loihdittua vaikka mitä terveysherkkuja.

Meidän kerholaisten lähettämiä hyviä reseptejä ja käyttöideoita eri marjoista olen koonnut TÄNNE  

Pihlajanmarjojen reseptit löydät suoraan TÄÄLTÄ

Näissä on kaikissa se hyvä puoli, että ne ovat testattuja ja omakohtaisesti hyviksi todettuja, joten ei tarvitse kuin valita mitä tekee ja tekee vain, varmasti onnistuu. 👍

KEIJUNMEKON SIEMENIÄ TALTEEN

keijunmekkojen kasvatus siemenistä onnistunee parhaiten, kun kerää itse siemenet näin syksyllä talteen.  Syy on hyvin yksinkertainen, eli sen siemenet kun ovat valossa itäviä ja niiden siementen ympärillä oleva hento huntu on se osa jolla se siirtää kosteuden maasta siemenen ytimeen ja mahdollistaa kasvun. Nämä siivekkeet ovat hyvin herkkiä rikkoontumaan, kun siemeniä pakataan ja kuljetellaan. Oma kerätyissä nämä elintärkeät hunnut säilyvät ehjinä ja näin siemenkasvatus keväällä onnistuu hyvin.

Keijunmekon siemenet kannattaa siis kuivattaa ja säilöä kotineen päivineen ja avata vasta sitten keväällä, kun kylvöaika koittaa.

TOMAATIT SÄILYY PAREMMIN ILMAN KANTAA – MIKSI?

Viimeviikolla oli puhetta tuosta tomaattien kypsyttämisestä sisällä ja siitä, että ne kannattaa pitää kiinni tertuissaan. Kun taas kerätyistä tomaateista kannattaa ottaa kanta irti. Miksikö? No syy on yksinkertaisesti se, että niin varsi kuin kantakin yrittää pitää itsensä hengissä, kun ne on irrotettu varresta. Näin ne alkavatkin imeä energiaa tomaatista itseensä, eikä toisinpäin, niin kuin kasvukaudella tekevät.  Ja tämä taas heikentää luonnollisesti itse tomaattia.

Eli lyhyesti:

  • terttuineen kypsymään
  • kantaa myöden irti, kun korjataan käyttöön

KURKKUJA(KIN) PUKKAA

Oli puhetta myös, että pikkuhiljaa alkaa sato huoneista hiipumaan, mutta ainakin nämä Tejot on ihan eri mieltä. Satoa tullut koko kesä ja sivuversoistakin tulee vielä uutta kurkkua ihan älyttömästi.  On muuten ihan mielettömän raikkaita niin nämä kuin tomaatitkin, kun aamulla menee ja muutaman syö aamupalan jatkeeksi. Tämä huone, kun ei lämpene muulla kuin auringon voimalla, niin yöllä on viileää ja raikasta.

 

 

VUODEN POSITIIVISIN – ÄÄNI SUOSIKILLE TEKEE MYÖS HYVÄÄ

Ei niin vakavamielinen, mutta ehdottoman positiivinen ja hyvää tekevä valinta vuoden positiivisimmasta Suomalisesta on siis käynnissä.

Voit äänestää suosikkiasi ja antaa euron Nenäpäivän kautta hyväntekeväisyyteen. Vaikkapa sen euron, jonka normaalisti sujauttaa…, no johonkin muuhun.

Klikkaappa siis TÄNNE ja vaikuta hyvää tekemällä.

 

VINKKI - HUONE TYHJÄKSI –LOPUT PERENNAT NYT ULOSKANTO HINNOIN

Tuumin, että tuo perennahuone olisi mukava saada nyt tyhjäksi lopuistakin kasveista, että pääsisin pesemään sen jo hiljalleen talviteloille hyvin kelien aikaan.  Joten nyt jos haluat auttaa asiassa ja saada samalla komeita syysistutusvalmiita perennoja, niin hinta ei ainakaan ole este. Alennukset nyt 50-60 %  niin kauan kuin taimia riittää.

Esittelen näitä varmaan sunnuntaina enempikin, mutta jos haluat olla se kuuluisia ”varhainen lintu”, niin nyt pääset nappaamaan parhaat päältä, kun klikkaat TÄSTÄ

Vaan nyt minä lähden takaisin tuonne kasvihuoneelle laittamaan kasveja lähtökuntoon ja valitsemaan niistä parhaat sinulle sitä mukaa.

*******************************

Puutarhaan istuttaminen on uskoa huomiseen!

Audrey Hepburn

*******************************

Syksyisen ihanaa viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni!

Toivottaa

Puutarhurisi

Juha

 

Ps. Kiitos Ritva alkuviikon Positiivisesta kiitosruususta 🌹. Se lämmitti mieltä kovin.