Rosmariinin istututus ja hoito-ohje

Rosmariinin istututus ja hoito-ohje

Rosmarinus
Korkeus: 20-50 cm
Kasvupaikka: aurinko
Kukinta: kesä-heinäkuu
Satoaika: koko kasvukausi

Yleistä tietoa

Välimereltä kotoisin oleva rosmariini on voimakasarominen, ainavihanta mausteyrtti, jota käytetään myös koristekasvina. Rosmariinin tuoksuvat lehdet ovat havunneulasmaiset, muutaman sentin mittaiset. Rosmariinit ovat yleensä pystykasvuisia, mutta niistä on olemassa myös rentovartisia maanpeitto-muotoja. Rosmariini on monivuotinen kasvi, mutta kylmänarkana kasvina se ei selviä talvea ulkona.

Rosmariinia voidaan käyttää niin tuoreena kuin kuivattuna. Se on suosittu etenkin liharuokien mausteena, mutta se sopii hyvin myös erilaisten kasvisruokien mausteeksi.

Rosmariini viihtyy parhaiten aurinkoisella ja lämpimällä kasvupaikalla,  läpäisevässä, hiekansekaisessa multamaassa. Rosmariini kestää hyvin jopa paahdetta.

Rosmariinia voi kasvattaa niin kasvihuoneessa kuin avomaallakin lämpimällä ja suojaisalla kasvupaikalla. Rosmariini sopii eriomaisesti ruukkukasvatukseen ja tuokin esim. terassille Välimeren tunnelmaa yhdessä laventeleiden ja oliivien kanssa.

Istutus

Kylmänarka rosmariini istutetaan ulos yöhallojen mentyä. Rosmariini sopii hyvin ruukkukasvatukseen, tällöin se on helppo tuoda talveksi sisään.

Esikasvatettavat taimet on hyvä istuttaa 6-8 cm ruukkuihin taimi,- kylvö,- kookos,- tai kaktusmultaan, ennen maahan tai ruukkuihin istuttamista.

Hoito

Rosmariini kestää hyvin kuivuutta, mutta kaipaa kuitenkin säännöllistä kastelua ja lannoitusta. Kasteluiden välillä pintamulta saa kuivahtaa, sillä märkyyttä rosmariini ei kestä.

Voidaan lisätä pistokkaista.

Sato

Satoa voidaan korjata koko kasvukauden ajan leikkaamalla versoista noin 5 - 10 cm pätkiä. Samalla rosmariini tulee latvottua ja kasvu tuuheutuu. Säilöntää varten versot kannattaa kerätä ennen kukinnan alkua.    

Talvehtiminen

Voidaan talvettaa sisällä viileässä ja valoisassa paikassa.