Chilin istutus ja hoito-ohjeet

Chilin istutus ja hoito-ohjeet

Capsicum
Korkeus: 30-100 cm
Istutusväli: 20-50 cm
Satoaika: Elo-syyskuu

Yleistä tietoa

Chilit ovat Etelä-Amerikasta kotoisin olevia kasveja, joiden hedelmä voi olla hyvinkin tulinen. Chilit ovat erittäin vitamiinipitoisia. Chilien tulisuus aiheutuu kapsasiinista. Niiden tulisuutta mitataan scovillen asteikolla. Mitä isompi luku, sen tulisempi chili on.

Chilejä voidaan käyttää tuoreena, pakastettuna sekä kuivattuna.

Chilit kaipaavat kasvaakseen runsaasti lämpöä ja valoa. Ne viihtyvät parhaiten kasvihuoneessa, mutta menestyvät myös avomaalla lämpimällä ja suojaisalla kasvupaikalla. Chilejä voidaan kasvattaa myös terassilla ja patiolla, pienimpiä lajikkeita jopa ikkunalaudalla.

Istutus

Kylmänarat chilit istutetaan kasvupaikalle ilmojen lämmettyä, kun hallanvaaraa ei enää ole, yleensä touko-kesäkuun vaiheessa.

Chilit viihtyvät parhaiten tavallisessa ravinteikkaassa puutarhamullassa.

Esikasvatettavat taimet on hyvä istuttaa 6-8 cm ruukkuihin taimi,- kylvö,- kookos,- tai kaktusmultaan, ennen maahan tai ruukkuihin istuttamista.

Hoito

Chilejä kastellaan ja lannoitetaan säännöllisesti. Lannoiteteeksi sopii esim. tomaatti- tai vihanneslannoite.
Korkeimmat lajikkeet voidaan tukea joko tukinarun tai -kepin avulla.

Chilejä kannattaa tarkkailla mahdollisen kirvauhan vuoksi. Mikäli kirvoja ilmestyy, kannattaa ne yrittää torjua vesisumuttelulla.

Sato

Chilit kerätään siinä vaiheessa, kun ne ovat värittyneet. Hedelmät on helpoin kerätä leikkaamalla ne veitsellä. Syksyllä, kun chilit eivät enää värity, voidaan viimeiset chilit kypsyttää sisällä huoneenlämmössä.

Talvehtiminen

Voidaan yrittää talvettaa sisätiloissa viileässä ja valoisassa paikassa.