Petunian istutus ja hoito-ohjeet

Petunian istutus ja hoito-ohjeet

Petunian istutus ja hoito-ohjeet

Petunia x Hybrida
Korkeus: 15-30 cm Istutusväli: 20 cm
Kukinta: kesä-syyskuu
Kasvupaikka: aurinkoinen / puolivarjoinen

Yleistä tietoa ja historiaa

Petunia on osana Solanaceae - heimoa se liittyy läheisesti tupakkaan, tomaattiin, chilipippuriin ja tappaviin öihin. 1500- luvun alussa, kuningatar Elisabeth I hallitessa, espanjalaiset tutkijat löysivät Etelä-Amerikasta matalakasvuisen, valkokukkaisen ,tuoksuvan kasvin, joka Tipi-Guaranin kielellä kutsuttiin Petuniksi. Karkeasti käännettynä ”arvoton tupakkatuote”. Sen rumuuden takia tutkijat eivät kiinnostuneet siitä, eikä näytteitä kerätty. Vuonna 1823, kuningas George III:n aikaan, Joseph Bonaparte lähetettiin takaisin Argentiinaan. Tällä matkalla näytteitä kerättiin ja ne lähetettiin tutkittavaksi Espanjaan, jossa kasvitieteilijät vahvistivat kasvin intialaisen nimen ja sijoittivat sen tupakkakasveihin. Vanhojen muistiinpanojen mukaan 1831 suuri skotlantilainen tutkija John (James) Tweedie tutki Amerikkaa ja löysi toisen Petunian suvun kasvin, joka oli violetti ja lähetti näytteet Glasgowin kasvitieteelliseen puutarhaan.

1800-luvun lopulla kasvattajat erityisesti Englannissa, Amerikassa, Saksassa ja Japanissa alkoivat kehitellä uusia lajikkeita saadakseen enemmän värejä ja suurempia kukkia. Näitä risteytyksiä alettiin kutsua Petunia x Hyprideiksi.

Niiden suosio perustuu monilajisuuteen ja valtavaan värivalikoimaan. Petunia on myös jalostajien suosiossa ja uusia lajikkeita kehitetään joka vuosi.


Istutus

Petuniat viihtyvät auringossa tai puolivarjoisella paikalla. Petuniat tarvitsevat vähintään 6 tuntia auringonvaloa päivässä, jonka takia liian varjoinen paikka saa petunian kukkimaan huonosti.

Esikasvatettavat taimet on hyvä istuttaa 6-8 cm ruukkuihin taimi,- kylvö,- kookos,- tai kaktusmultaan, ennen amppeleihin istuttamista.

Petunia sopii hyvin yhdisteltäväksi muiden kesäkukkien kanssa. Riippuen lajikkeesta, yhteen 23 cm amppeliin soveltuu istutettavaksi 3-6 petunian taimea. 60 cm parvekelaatikkoon sopii n. 6-8 taimea.

Suurikukalliset petuniat eivät kestä rankkasateita tai kovia tuulia. Sen takia niiden istutuspaikka olisi hyvä olla suojaisa.

Pienkukalliset petuniat kestävät kylmyyttä, jonka takia niiden voidaan istuttaa kevään ensimmäisten joukossa.

Hoito

Petunian kasvun edistämisen kannalta korostuu kaksi asiaa: ravinteet sekä tasainen kastelu.

Tasaista kastelua voidaan ylläpitää joko kastelukiteillä tai tarkkailemalla sääolosuhteiden sekä kasvin tarpeen mukaan. Mitä suuremmaksi kasvi kasvaa, sen enemmän vettä se myös tarvitsee.

Petuniaa lannoitetaan joko vaaleanpunaisella kesäkukkien kastelulannoitteella jokaisena kastelukerralla tai lannoitekävyillä.

Varsinkin isokukkaisista petunioista nypitään kuihtuneet kukat pois siemenkotineen. Tämä edistää kukinnan runsautta. Jos haluat petunian siemeniä, niin jätä silloin kukat siemenkotineen kasvamaan ja kerää siemenet pois, kun ne ovat kehittyneet.

Talvehtiminen

Petunian talvehdittaminen onnistuu, mutta se on muita kesäkukkia vaativampaa.

Petunia voidaan talvehdittaa valoisassa ja viileässä paikassa (alle 10 asteessa, muttei saa mennä pakkasen puolelle). Tähän käy esim. kellari, kerrostalojen kylmäkellarit tai autotalli, jossa ei ole lämmitystä.

Talvella petuniaa kasvetaan hyvin niukasti, koska kasvi ei käytä talven aikana energiaa juuri mitään. Liikakastelu voi olla hyvinkin kohtalokasta talvehtimisen aikana. Juuret voivat joutua hapenpuutteeseen tai mädäntyä, jolloin petunia ei saa kerättyä sitä vähäistä tarvittavaa voimaa ylläpitääkseen itseään.

Talvella petunia menee hyvin heikon näköiseksi, mutta siitä ei ole kasville haittaa. Valon lisääntyessä keväällä versot leikataan lyhyiksi ja kasvin annetaan kasvattaa versot uudelleen.