Esikasvatettavien taimien istutus ja hoito-ohjeet

Esikasvatettavien taimien istutus ja hoito-ohjeet

Esikasvatettavien taimien istutus ja hoito-ohjeet

Esikasvatettavien taimien hoitaminen sekä istuttaminen ei ole monimutkaista, mutta niiden hoitaminen on vain hiukan erilaista isompiin kasveihin verrattuna.

Istutus:

Kun saat taimet, niin istuta ne mahdollisimman pian omiin ruukkuihinsa. Noin 6–8 cm ruukut ovat täydellisiä esikasvatukseen. Käytä taimi-, kylvö-, kookostaimi-, tai kaktusmultaa. Liian ravinnepitoinen tai tiivis multa vaikeuttaa taimien juurien kasvua. Esikasvatuksessa tärkeintä ei ole niinkään kasvin oma kasvu vaan juurien kasvaminen. Kasvin vahvat juuret ovat kuin rakenteiden perusta talolle: Ilman tukevia perusteita, talo voi sortua.

Kastele multa kevyesti istutuksen jälkeen miedolla kastelulannoitteella (n. puolet valmistajan annostusohjeesta).

Kastelun jälkeen tarkista, että taimen koko multapaakku on kastelun jälkeen mullan pinnan alla. Jos se on noussut mullasta ylös, niin voit painella taimen multapaakun mullan pinnan alapuolelle.

HUOM! Kastele taimea vasta, kun mullan pinta on hivenen kuivahtanut. Jos taimea pidetään koko ajan märässä mullassa, voivat juuret kärsiä hapen puutteesta ja mädäntyä.

Liiallinen kastelu voi aiheuttaa myös sen, että taimen juuret eivät kasva. Tällöin taimen kasvu jää pieneksi. Tämä johtuu siitä, että taimen juurien ei ole tarvinnut vahvistua, koska sen ei ole tarvinnut etsiä vettä ja ravinteita syvemmältä mullasta. Taimen juuria voidaan heti istutusvaiheessa vahvistaa juurtumisrouheellaRouhe voidaan sekoittaa suoraan multaan tai laittamalla hyppysellinen rouhetta multakoloon, johon istutat taimen.

Taimet tulevat kasvihuoneoloista, jonka takia taimelle on otollista saada samankaltaiset olotilat. Tämä onnistuu joko minikasvihuoneella tai ihan vain laittamalla muovihuppu (esim. läpinäkyvä vihannes/hedelmäpussi tai mikä tahansa muu läpinäkyvä muovi, vaikka elmukelmu) taimien ruukkujen ympärille. Laittamalla parit tikut tukemaan huppua, pidät sitä painamasta kasvia alas. On myös tärkeää tehdä muutamat reiät muoviin, jotta ilma vaihtuu ja ilmankosteus pysyy otollisena.

Hoito:

Taimen istutettua, on hyvä aloittaa myös lannoitus. Ensimmäiset 3–4 viikkoa taimea lannoitetaan miedolla kastelulannoitteella (puolet annostusohjeesta). Näiden viikkojen jälkeen lannoitusta voidaan jatkaa normaalilla annostuksella.

Taimet on hyvä pitää ensimmäiset viikot valoisassa sekä 18–22 asteisessa lämpötilassa. Lämpötila ei saa laskea alle 15 asteen juurtumisvaiheessa. Taimet voidaan pitää joko valoisalla ikkunalla tai kasvilampun alla.

*Sumuttele aamuisin ja iltaisin! Sumuttelu auttaa ilman-, ja mullankosteuden sekä lämpötilan hallinnan kanssa, jota taimet tarvitsevat kasvaakseen terveinä ja vahvoina. Sumuttamalla säännöllisesti autat taimia kehittymään vahvoiksi ja terveiksi kasveiksi. Huom! Vain pari painallusta sumua per sumuttelukerta riittää. Näin vältyt liikakastelulta.

Ensimmäisten viikkojen ajan taimista on hyvä poistaa kukkanuput. Vaikka ne ovatkin kauniita, niin ne vievät voimia taimelta.

Latvonta

Latvonnalla kasveista saadaan tuuheampia ja näin myös kukinta on runsaampaa. Ensimmäisen latvonnan voi tehdä siinä vaiheessa, kun taimi on juurtunut kunnolla ja lähtenyt hyvään kasvuun. Taimelle on myös hyvä jättää vähintään kolme lehtiparia kasvua, mutta enemmän voidaan myös jättää.

Sivuversojen kasvettua, latvat voidaan taas katkaista. Latvontaa voi jatkaa pitkin kesää niin kasvit kasvavat tuuheina ja kukinta pysyy runsaana. Leikatut pistokkaat kannattaa juurruttaa uusiksi taimiksi.

Taimien karaisu:

Ennen taimien ulosistutusta, totuttele niitä vähitellen ulkoilmaan. Tätä kutsutaan taimen karaisuksi. Nyrkkisääntönä voidaan pitää ns. Tuplaamista. Ensimmäisenä päivänä aloitetaan 10 minuutilla, toisena 20 min, kolmantena 40 min jne. Jos viet taimet suoraan ulkoilmaan ilman totuttelua, kasvi voi mennä stressitilaan, joka voi olla kohtalokasta.

Jatkokasvatus:

Istuta taimet keväällä isompaan ruukkuun tai maahan. Istutuksen jälkeen muistetaan aina kastella, vaikka istutettaisiin lammikkoon. Pitääkseen yllä kasvin tasaista kastelua, voit istuttaessa laittaa multaan esim. kastelukiteitä. Kesäkukille paras multa on kukkamulta, kesäkukkamulta tai puutarhamulta. Myös kookosmultaa voidaan käyttää.

Lannoitusta jatketaan säännöllisenä. Tässä kohtaa on hyvä laittaa lannoitekävyt istutuksiin mukaan, jos et halua käyttää kastelulannoitetta. Lannoitekäpyjä laitetaan 1 käpy / taimi.

Riippuen lajikkeesta, yhteen 23 cm amppeliin soveltuu istutettavaksi 3–6 taimea. 60 cm parvekelaatikkoon sopii n. 6–8 taimea.

 

Ja näin, ei se sen monimutkikkaampaa olekaan. Taimien kasvatus on hyvinkin palkitsevaa, koska saa itse nähdä, miten taimesta kasvaa iso ja kaunis kasvi omin käsin kasvatettuna. Aina välillä sitä voi myös epäonnistua, mutta siitä ei kannata lannistua. Uusien kokeilujen kautta sitä parhaiten elämässä oppii.

Kasvit osaavat olla loistavia elämänopettajia. Joskus voit tehdä kaiken oikein, eikä työsi silti kanna hedelmää. Tämän takia on tärkeä olla kärsivällinen sekä itselleen armollinen, myös kasvien kasvattamisen kanssa. 😊

Onnea ja menestystä taimikasvatuksiesi kanssa! Jos sinulle herää mitä tahansa kysymyksiä aiheesta, niin ole rohkeasti yhteydessä, me autamme sinua!

 

 

 

*Tarkemmin sumuttelun hyödyistä taimille

Sumuttelu auttaa pitämään taimien ympärillä olevan ilman kosteana, mikä on välttämätöntä oikean itämisen ja taimien kasvun kannalta. Kun ilma on liian kuiva, taimet voivat kuivua, mikä voi hidastaa niiden kasvua tai jopa aiheuttaa niiden kuoleman.

Toiseksi sumuttelu auttaa estämään mullan tiivistymisen, mikä voi häiritä taimien kykyä imeä vettä ja ravinteita. Kun maaperä on tiivis, taimien juurien voi olla vaikea tunkeutua siihen, mikä voi aiheuttaa taimelle stressiä ja heikkenemistä. Sumutus auttaa pitämään maaperän löysänä ja ilmavampana, jolloin taimien juuret kasvavat helpommin.

Kolmanneksi sumuttelu auttaa säätelemään taimien ympärillä olevaa lämpötilaa ja kosteutta. Kun ilma on liian kuuma ja kuiva, taimet voivat rasittua. Tämä voi aiheuttaa niiden heikkoutta ja kitukasvuisuutta. Sumutus auttaa viilentämään taimien ympärillä olevaa ilmaa ja ylläpitämään sen tasaisempana sekä otollisempana taimelle.

Kaiken kaikkiaan sumuttelu on tärkeää taimille, koska se auttaa kosteuden, ilmastuksen ja lämpötilan hallinnan kanssa, jota taimet tarvitsevat kasvaakseen terveinä ja vahvoina. Sumuttelemalla taimia säännöllisesti autat niitä kasvamaan ja kehittymään vahvoiksi, terveiksi kasveiksi.