Pensasmustikan istutus ja hoito-ohjeet

Pensasmustikan istutus ja hoito-ohjeet

Pensasmustikan istutus ja hoito-ohjeet

Vaccinium corymbosum
Kasvukorkeus: 60-100 cm  Istutusväli: 50-150 cm
Satoaika: heinä-syyskuu
Kasvupaikka: aurinkoinen
Vyöhykkeet: I-III(IV)

Pensasmustikka kasvaa luonnonvaraisena Pohjois-Amerikassa ja Kanadassa. Pensasmustikka poikkeaa muista marjakasveista vaatimuksellaan happamasta kasvualustasta. Kasvualustan tulee olla metsämaan kaltainen eli ilmava ja kuohkea. Pensasmustikat ovat hyvin pitkäikäisiä ja oikealle paikalle istutettuna ja oikein hoidettuna pensaat tuottavat satoa kymmeniä vuosia.

KASVUPAIKKA
Kasvupaikan tulee olla suojaisa ja lämmin. Hallanarkoja paikkoja tulee välttää. Maalajin tulee olla kevyt, mieluiten humusrikas multainen ja hapan. Riittävä happamuus saadaan yleensä aikaan täyttämällä istutuskuoppa kalkitsemattomalla turpeella. Maan pH – arvon tulisi olla 4,5-5,5 korkeintaan. pH:n ylittäessä 7 kasvi ei enää kasva eikä tuota satoa. 

LANNOITUS
Paras lannoite on Rodoravinne , jota saa kaikista puutarha- ja maatalousalan kaupoista. Noudata aina pakkauksessa annettuja ohjeita.

KASTELU
Mustikka ei kaipaa yleensä kastelua, mutta istutuksen yhteydessä on hyvä suorittaa ns. runsas istutus kastelu. Ensimmäisenä vuonna taimia on hyvä kastella poutajaksojen aikana. Jatkossa kastelua tarvitsee suorittaa vain pitkien poutajaksojen aikana. 

ISTUTUSVÄLI
1 – 1,5 metriä. Istutus paikan voi peittää mustalla muovilla, aivan kuin esim. mansikka maalla . Musta muovi vähentää kuivumisriskiä ja kastelun tarvetta, vähentää marjojen likaantumista sekä lämmittää maata keväällä, jolloin kasvukausi pitenee ja kasvu on voimakkaampaa.

KASVINSUOJELU
Mustikka ei yleensä tarvitse mitään kasvinsuojelua. Pensas on kyllä hyvä suojata esim. katiskaverkolla talveksi jäniksiä, peuroja ym. vastaan.