Lumikellon istutus ja hoito-ohjeet

Lumikellon istutus ja hoito-ohjeet

Lumikellon istutus ja hoito-ohjeet

Galanthus
Kasvukorkeus: 10-20 cm Istutusväli: 5-10 cm
Istutussyvyys: 5-10 cm  Kukinta-aika: maalis-huhtikuu
Kasvupaikka: aurinkoinen / puolivarjoinen

Lumikello tai puistolumikello on varhain kukkiva narsissikasvi, joka luontaisesti kasvaa Etelä-Euroopassa. Lumikellot sopii istutettavaksi perennapenkkiin, sillä ne ehtivät kukkia ennekuin muita kasveja edes nousee. Hyvä vaihtoehto on istuttaa ne pihanurmelle tai vaikka puiden juurille. Aikaisena keväänä kukkia voi ilmaantua jo maaliskuun lopussa. Etelä-Suomessa ne voivat lauhoina talvina, lämpimillä paikoilla kukkia jopa tammikuun lopulla. Pohjoissuomalaisissa puutarhoissa tyypillisin kukinta-aika on vapun tienoilla.

Lumikellot istutetaan syyskuussa 8-10 cm syvyyteen, 5-10 cm välein. Ne viihtyvät aurinkoisesta varjoiseen paikkaan. Maalaadun suhteen se on vaatimaton, mutta tiivistä savimaata tulisi kuitenkin välttää.

Lumikello leviää melko hyvin sipuleista, sivusipuleista ja siemenestä. Siemenissä on elaiosomi eli rasvalisäke, joka houkuttelee muurahaisia, jotka kuljettavat siemeniä uusille kasvupaikoille.

Kasvi on myrkyllinen.

Sipulien juurtumiselle varataan riittävästi aikaa, mielellään vähintään 2-3 viikkoa ennen pakkasten tuloa. Toisaalta liian aikainen istutus saa sipulit lämpimänä syksynä kasvuun saman tien. Karkea nyrkkisääntö sipulien istutussyvyydelle on 2-3 kertaa sipulin korkeus. Istutussyvyys mitataan sipulin pohjasta mullan pintaan.

Syyssipulien istutus