Parsakaalin istutus ja hoito-ohjeet

Parsakaalin istutus ja hoito-ohjeet

Parsakaalin istutus ja hoito-ohjeet

Brassica oleracea var. italica
Korkeus: 50-80 cm
Istutusväli: 25-50 cm lajikkeesta riippuen
Kukinta-aika: loppukesä
Kasvupaikka: aurinko

Yleistä tietoa

Parsakaali on peräisin antiikin Rooman ajalta Etelä-Euroopasta. Pohjoismaihin se saapui 1900-luvun alussa. Parsakaali on ristikukkaisiin kuuluva kasvis, joka on läheistä sukua kukkakaalille. Parsakaalista käytetään niin varsi, lehdet kuin kukinnot.

Parsakaali on helppo kasvatettava.

Istutus

Istuta parsakaalin taimet ulos, kun pakkasen vaara on ohitse. Parsakaali viihtyy parhaiten hyvin kalkitussa, kosteassa ja syvämultaisessa kasvualustassa, joko kohopenkissä tai muuten hyvin läpäisevässä kasvualustassa. Märkyyttä ja seisovaa vettä se ei siedä.


Voidaan kasvattaa myös ruukussa tai kasvulavassa.   

Hoito

Suojaa parsakaalin taimet välittömästi istutuksen jälkeen hyönteisverkolla, ettei kirpat ja kaalikärpäset ja muut pikkutuholaiset pääse kasvustoon.


Lannoita parsakaalia säännöllisesti koko kesän ajan. Kastele parsakaaleja säännöllisesti, mikäli kasvusto pääsee kuivahtamaan, voi se aiheuttaa kasvuhäiriöitä.

Sadonkorjuu

Parsakaali on nopeakasvuinen ja kesällä sitä kannattaa tarkkailla päivittäin sadonkorjuuta varten. Nuput ovat valmiita kerättäväksi, kun nuput ovat nuppineulan pään kokoisia. Parsakaalista leikataan pääkukinto pois varren kera. Tämän jälkeen parsakaali kasvattaa vielä pienempiä sivuversoja, joita voi kerätä aina pakkasten tuloon asti.