Tasetin istutus ja hoito-ohjeet

Tasetin istutus ja hoito-ohjeet

Tasetin istutus ja hoito-ohjeet

Narcissus tazetta
Korkeus: 30 – 40 cm
Kukinta-aika: joulukuu
Kasvupaikka: aurinko – puolivarjo

Yleistä tietoa

Tasetit eli sarjanarsissit ovat suosittuja joulukukkia. Niiden jouluperinteet alkavatkin jo 1900-luvun alkupuolelta. Jouluksi kasvatettavan tasetin voimakkaasti tuoksuvat valkoiset kukat ovat pieniä ja tähtimäisiä.

Tasetti on allergisoiva sekä lievästi myrkyllinen.

Istutus

Tasetin kasvatus kotioloissa, normaalissa huonelämmössä on helppoa. Ne kukkivat istutuksesta noin 5-7 viikon kuluttua, kovin lämpimässä huoneilmassa kukinta voi alkaa jo 2-3 viikon kuluttua istutuksesta.

Säilytä sipulit ennen istutusta viileässä ja pakkasettomassa paikassa, esim. kellarissa, viileässä varastossa tai jääkaapissa.

Tasetin voi istuttaa kahdella eri tapaa:

Vaihtoehto 1.

Täytä ruukku esim. kaktusmullalla tai turvepitoisella kukkamullalla. Valitse ruukku, jonka pohjassa on reikä. Istutat sipulit ruukkuun vieri viereen siten, että sipulista jää noin 1/3 näkyviin. Kastele multa ja vie ruukku valoisaan paikkaan. Hieman viileämmässä paikassa varsista kasvaa tanakampia kuin lämpimässä paikassa.

Vaihtoehto 2.

Tasetteja voidaan kasvattaa myös matalassa, kivillä tai soralla täytetyssä astiassa. Täytä astia kivillä tai soralla. Lado sipulit vieri viereen siten, että noin 1/3 jää sipulista näkyviin. Kaada astiaan vettä siten, että vain sipulin juuripohja ja juuret osuvat veteen. Pidä huoli, että juuristolla on saatavilla kaiken aikaa vettä, ettei kasvi kuihdu ennen aikoja.

Hoito

Tasainen kastelu on tärkeää, muutoin kukinta voi epäonnistua

Voit pidentää kukinta-aikaa viemällä ruukun yöksi viileään (+10asteiseen) paikkaan.

Liian lämmin ja kuiva ilma voi kuivattaa kukkanuput ja kukinta epäonnistuu.

Talvehtiminen

Tasetti on kertakäyttöinen kukka. Se ei selviä ulkona meidän talviolosuhteissa ja uudelleen kukittaminenkin on miltei mahdotonta.