Paprikan istutus ja hoito-ohjeet

Paprikan istutus ja hoito-ohjeet

Capsicum annuum
Korkeus: 50-100 cm
Istutusväli: 50 cm
Kasvupaikka: aurinko
Sadonkorjuu: elo-syyskuu

Yleistä:

Meksikosta kotoisin oleva koisokasveihin kuuluva paprika on monivuotinen vihanneskasvi, jota kuitenkin yleensä viljellään yksivuotisena. Paprikaa on kasvatettu jo 3.000 – 5.000 vuotta ennen ajanlaskuamme. Eurooppaan paprika rantautui Kolumbuksen retkien myötä. Ennen kaikkea Espanja ja Unkari ovat tunnettuja paprikamaita ja unkarinkielinen sana paprika tarkoittaa pippuria. Suomessa paprikan käyttö on ollut vähäistä aina 1960-1970 luvulle asti, jonka jälkeen paprikan käyttö on lisääntynyt.

Paprikoita on eri muotoisia ja makuisia. Väriltään paprikat ovat yleensä punaisia tai keltaisia, mutta ne voivat olla myös mustia, oransseja tai valkoisia. Vihreää paprikaa ei ole, vaan se on raaka punainen tai keltainen paprika.

Pitkän kasvuajan vaativa paprika kaipaa kasvaakseen reilusti lämpöä ja valoa. Liian niukassa valossa kukat voivat karista ja sato jäädä niukaksi. Paprika viihtyy parhaiten kasvihuoneessa, parvekkeella tai lämpimällä terassilla. Avomaalla kasvatettaessa paprikalle on hyvä valita aurinkoinen ja lämmin seinusta.

Paprikaa voi kasvattaa niin penkissä kuin ruukussakin. Ruukussa kasvatettaessa ruukun tulisi olla vähintään 10 litrainen (Ø 30cm).

Istutus:

Kylmän arka paprika istutetaan ulos hallanvaaran mentyä. Paprika kaipaa kasvualustakseen ravinteikkaan ja multavan kasvualustan.

Hoito: 

Paprika kaipaa säännöllistä kastelua ja lannoitusta esim. vihanneslannoitteella koko kasvukauden ajan. Paprikakasvustoa voi myös sumutella. Korkeimpia paprikalajikkeita voi tarvittaessa tukea.

Paprikat ovat itsepölytteisiä, mutta kukkia kannattaa tärisytellä tai pölyttää vanupuikolla, näin edistetään hedelmien muodostumista.

Paprikaa kannattaa tarkkailla kirvojen varalta ja mikäli kirvoja näkyy, torjunta vesisuihkulla.

Sadonkorjuu:

Paprikat kerätään, kun hedelmät ovat värittyneet. Syksyllä viimeiset paprikat kerätään vihreinä ja kypsytetään sisällä huoneen lämmössä.