Päärynämelonin istutus ja hoito-ohjeet

Päärynämelonin istutus ja hoito-ohjeet

Solanum muricatum
Korkeus: 100-150 cm
Istutusväli: 60-90 cm
Satoaika: Elo-syyskuu

Yleistä tietoa

Perusta kotoisin oleva päärynämeloni kuuluu tomaatin ja perunan kanssa samaan sukuun. Siitä kasvaa reilun metrin korkuinen ainavihanta pensas. Se kukkii valko-lilaraidallisin kukin ja tekee soikeanpyöreän hedelmän, jonka kermanvaaleassa kuoressa on violetteja raitoja. Hedelmät ovat kypsänä herkullisen makeita muistuttaen maultaan hieman melonin ja päärynän makua.

Päärynämelonia voidaan kasvattaa kasvihuoneessa, avomaalla suojaisalla ja lämpimällä paikalla tai ruukkukasvina terassilla tai patiolla. Sopii myös huonekasviksi.

Istutus

Päärynämeloni viihtyy parhaiten normaalissa, läpäisevässä kukka- tai puutarhamullassa.  

Esikasvatettavat taimet on hyvä istuttaa 6-8 cm ruukkuihin taimi,- kylvö,- kookos,- tai kaktusmultaan, ennen maahan tai ruukkuihin istuttamista.

Hoito

Päärynämelonia kastellaan ja lannoitetaan säännöllisesti. Lannoitteeksi sopii hyvin esim. tomaatti- tai marjaravinne. Päärynämeloni on itsepölytteinen, mutta se hyötyy kukkien pölytyksestä esim. pehmeän siveltimen avulla. Voidaan tarvittaessa tukea.

Sato

Nopeakasvuinen päärynämeloni tuottaa satoa jo ensimmäisenä kesänä. Hedelmä on kypsä silloin, kun hedelmän pinta on hivenen joustava ja kuori halkeilee kannan ympäriltä.

Talvehtiminen

Päärynämeloni talvetetaan viileässä ja valoisassa paikassa tai sisällä huoneenlämmössä viherkasvin tapaan.  Talvetettu kasvi voidaan viedä ulos sään lämmettyä, kun hallanvaaraa ei enää ole.