Orvokin istutus ja hoito-ohjeet

Orvokin istutus ja hoito-ohjeet

Viola
Korkeus: 15-30 cm
Istutusväli: 20-25 cm
Kasvupaikka: aurinko - puolivarjo
Kukinta-aika: touko-syys

Yleistä tietoa

Varhain keväällä kukintansa aloittavat orvokit ovat kevään ensimmäisiä kesäkukkia, joita puutarhaan istutetaan, sillä ne voivat kestää jopa muutaman asteen pakkasen. Orvokkeja on kaksivuotisia tarhaorvokkeja sekä monivuotisia sarviorvokkeja.

Orvokkien värivalikoima on laaja; orvokki voi olla yksivärinen tai kirjava ns. naamallinen. Orvokki voi olla pieni- tai suurikukallinen.

Orvokin kukkia voidaan käyttää myös koristeena esim. kakkujen päällä, jälkiruoissa tai salaateissa.

Istutus

Istutus ulos huhti-toukokuussa joko ruukkuun, amppeliin tai kukkapenkkiin. Orvokit viihtyvät parhaiten tavallisessa, ravinteikkaassa kukkamullassa tai puutarhamullassa.  

Esikasvatettavat taimet on hyvä istuttaa 6-8 cm ruukkuihin taimi,- kylvö,- kookos,- tai kaktusmultaan, ennen maahan tai ruukkuihin istuttamista.

Hoito

Helppohoitoinen. Tasainen kastelu ja säännöllinen lannoitus. Märkyydestä orvokit eivät pidä.
Kuihtuneiden kukintojen/siemenkotien/kukkavarsien säännöllinen poisto edistää kukintaa. Pitkäksi venähtäneen orvokin voi leikata alas noin 5 cm korkeudelta, tällöin orvokki uudistuu ja alkaa kukkia uudelleen muutaman viikon päästä leikkuusta.

Talvehtiminen

Kaksivuotinen tarhaorvokki voi kylväytyä ja uudet taimet kukkia seuraavana kesänä. Monivuotinen sarviorvokki voi talvehtia suotuisissa olosuhteissa. Sarviorvokki kannattaa suojata talveksi, etenkin vähälumisina vuosina.