Amppelimansikan istutus ja hoito-ohjeet

Amppelimansikan istutus ja hoito-ohjeet

Amppelimansikan istutus ja hoito-ohjeet

Fragaria
Korkeus: 20-40 cm Istutusväli: 20 cm
Kukinta: touko-heinäkuu
Kasvupaikka: aurinkoinen / puolivarjoinen
Talvenkestävyys: I-VI (riippuu lajikkeesta)

Yleistä tietoa

Amppelimansikka on yksi suosituimpia kotikasvatettavista mansikoista. Ne ovat helppohoitoisia sekä tuovat runsaasti satoa oikein hoidettuna. Amppelimansikoita on useampia eri lajikkeita, joita kaikki ovat jatkuvasatoisia eli ne kukkivat ja tuottavat satoa koko kesän.

Amppelimansikka on myös hyvin suosittu lajike kasvatettavaksi paikkoihin, jossa ei ole mahdollisuutta omalle pihalle istutettavaksi esim. Kerrostalojen lasitetulla parvekkeella.

Istutus

Amppelimansikka viihtyy parhaiten aurinkoisella paikalla istutettuna, mutta voidaan kasvattaa myös puolivarjoisella paikalla. Varjossa mansikan sato voi jäädä huonoksi.

Esikasvatettavat taimet on hyvä istuttaa 6-8 cm ruukkuihin taimi,- kylvö,- kookos,- tai kaktusmultaan, ennen amppeleihin istuttamista.

Yhteen 23 cm amppeliin soveltuu istutettavaksi 3 taimea. 60 cm parvekelaatikkoon sopii n. 6 taimea.

Hoito

Amppelimansikka vaatii säännöllistä kastelua sekä lannoitusta. Koska amppelimansikkaa yleensä kasvatetaan kuumassa ja aurinkoisessa paikassa, tulee kastelu hoitaa sääolosuhteiden mukaan. Säännöllisen kastelun voi myös hoitaa altakasteluamppeleilla tai kastelukiteillä.

Säännöllinen lannoitus onnistuu joko kastelukertojen yhteydessä annostusohjeiden mukaisesti kastelulannoitteella tai laittamalla amppeliin  istuttaessa lannoitekävyt multaan.

Amppelimansikoiden rönsyt voidaan joko leikata pois tai antaa olla. Runsas rönsymäärä voi heikentää satoa. Leikkaamalla rönsyt saat niistä uusia mansikan taimia, jotka kannattaa istuttaa kosteaan multaan.

Talvehtiminen

Amppelimansikka on monivuotinen ja se voidaan talvehdittaa joko istuttamalla se maahan ennen pakkasten tuloa tai ruukussa sisällä, viileässä kasvupaikassa.

Jos istutat sen maahan, niin istutus kannattaa tehdä hyvissä ajoin elo-syyskuun vaihteessa. Tällöin istutuksen yhteydessä amppelimansikalle kannattaa antaa  syyslannoitetta, jotta se kestää paremmin talven yli. Kun maan pinta jäätyy, istutetut mansikat kannattaa peittää kunnollisella talvisuojalla.

Jos talvehditat ruukussa, niin ruukku kannattaa ensin suojata hyvin, ettei multa mene pakkasen puolelle. Paras paikka on viileä kellari, autotalli tai muu huone, jossa ei ole valoa ja lämpötila olisi n. 2-5 asteen paikkeilla. Sisällä säilytettynä amppelimansikkaa kastellaan muutaman kerran talven aikana.