Rentokohokin istutus ja hoito-ohjeet

Rentokohokin istutus ja hoito-ohjeet

Rentokohokin istutus ja hoito-ohjeet

Silene pendula
Korkeus: 10-60 cm Istutusväli: 20-30 cm
Kukinta: kesä-elokuu
Kasvupaikka: aurinkoinen / puolivarjoinen

Yleistä tietoa

Rentokohokki on erittäin runsaskukkainen ja helppohoitoinen lajike, joka kestää hyvin tuulta ja sadetta. Kasvattaa hyvin koristeelliset siemenkodat.

Istutus

Rentokohokki viihtyy aurinkoisessa ja puolivarjoisessa paikassa.

Esikasvatettavat taimet on hyvä istuttaa 6-8 cm ruukkuihin taimi,- kylvö,- kookos,- tai kaktusmultaan, ennen amppeleihin istuttamista.

Rentokohokki sopii hyvin yhdisteltäväksi muiden kesäkukkien kanssa, erityisesti ahkeraliisojen ja aurinkoliisojen kanssa. Riippuen lajikkeesta, yhteen 23 cm amppeliin soveltuu istutettavaksi 3-6 taimea. 60 cm parvekelaatikkoon sopii n. 6-8 taimea.

Hoito

Rentokohokki on helppohoitoinen kasvi, joka ei tarvitse erillistä hoitoa. Kuihtuneita kukkiakaan ei tarvitse erikseen nyppiä. Tasainen kastelu ja lannoitus on kaikki hoito, mitä rentokohokki tarvitsee.

Talvehtiminen

Rentokohokki myydään yksivuotisena, eikä sitä voida talvehdittaa Suomessa ulkona. Voidaan yrittää talvehtia muiden kesäkukkien tapaan sisällä.

Tuo kasvi sisälle ennen ensimmäisiä pakkaspäiviä. Laita kasvi valoisaan paikkaan (joko eteläikkunalle tai kasvilampun alle), jossa lämpötila on noin +10–15. Voidaan myös talvehdittaa huoneenlämmössä, mutta silloin lisävalo on ehdoton.

Leikkaa versot noin 10–15 senttisiksi. Tämä edesauttaa kevään uutta kasvua. Versoista voit kasvattaa uusia pistokkaita huoneenlämmössä ja kasvilampun alla. Tähän kannattaa käyttää juurtumisrouhetta edesauttaakseen juurien muodostumista.

Kastellaan harvakseltaan ja annetaan mullan hiukan kuivahtaa kastelukertojen välillä. Kastele suoraan multaan välttäen lehtien kastelua.

Kun pakkassäät ovat keväällä ohi, totuttele kasvi pikkuhiljaa ulkoilmaan lisäämällä ulkoiluaikaa aina tuplasti (E x 2 sääntö*). Totuttelun aikana laita kasvi aurinkoiseen paikkaan. Multien vaihto voi olla myös suotavaa, kun se on herännyt levostaan.

 

*E x 2 sääntö:

E x 2 eli eilinen kertaa kaksi. Tämä tarkoittaa sitä, että kasvin ulkoiluaika tuplataan aina eilisestä. Jos eilen kasvia oli totuteltu ulos 20min, niin tänään sitä totutellaan 40min. Tällä samalla kaavalla jatketaan aina siihen asti, kun kasvi on tottunut olemaan koko päivän ulkona. Tätä kutsutaan myös kasvin karaistukseksi. HUOM! Tämä sääntö ei kuitenkaan ole ehdollista. Varsinkin Suomessa takatalvi saattaa välillä pahastikin, jonka takia sääolosuhteet pitää ottaa huomioon. Pienet lämmönvaihtelut eivät haittaa, mutta plussakeleistä pakkasen puolelle meneminen voi olla hyvinkin haitallista kasville, varsinkin kesäkukille.