Amerikankarpalon istutus ja hoito-ohjeet

Amerikankarpalon istutus ja hoito-ohjeet

Vaccinium macrocarpon
Korkeus: 15-20 cm
Istutusväli: 20-30 cm
Satoaika: loka-marraskuu
Kasvupaikka: aurinko-puolivarjo
Vyöhykkeet: I-IV

Yleistä:

Amerikankarpalo eli pensaskarpalo on Pohjois-Amerikasta kotoisin oleva karpalo. Karpalo on ainavihanta varpukasvi, jonka versot suikertelevat mattomaisesti. Sen marja on tavalliseen karpaloon verrattuna kookas. Se on sukua mm. puolukalle. Karpalon marjat kerätään myöhään syksyllä.

Karpoalo on yksikotinen eli heteet ja emit ovat samassa kukassa. Hyönteiset huolehtivat karpalon pölytyksestä.

Kasvualusta:

Karpalo viihtyy parhaiten kuohkeassa, happamassa, turvepitoisessa ja vähäravinteisessa, kosteahkossa kasvualustassa. Kasvualustaksi sopii esim. havu-rodomulta. Kasvualustan tulee olla puhdas rikkakasveista, sillä rikkakasvit voivat olla karpalolle ongelma.

Istutus:

Amerikankarpalo voidaan istuttaa niin amppeliin, ruukkuun kuin maahankin, esim. maanpeitekasviksi happamassa maassa viihtyvien pensaiden alle.

Hoito:

Karpalo on helppohoitoinen kasvi, joka kaipaa vain kastelua. Kasvualustan tulee olla tasaisen kostea koko kasvukauden ajan. Lannoituksen tulee olla varovainen, esim. kloorittomalla marjaravinteella.
 

Sadonkorjuu:

Marjat kerätään vasta myöhään syksyllä ensimmäisten hallaöiden jälkeen. Marjoja voi kerätä pitkälle syksyyn, jopa vielä talvella tai seuraavana keväänä.

Talvetus:

Karpalo on hyvin talvenkestävä. Mikäli karpalo on istutettu amppeliin, voidaan se talvettaa esim. kellarissa. Talvetus voi onnistua myös ulkona hyvän lumikerroksen suojissa.