VIP viikko alkoi - syystuotteet esillä, perunoista pari vinkkiä, Aijan terveiset ja niksit valkosipuleista, ym. 6.8.2021

VIP viikko alkoi - syystuotteet esillä, perunoista pari vinkkiä, Aijan terveiset ja niksit valkosipuleista, ym. 6.8.2021

Perjantaipostin aiheita tänään mm:

 • VIP viikko alkoi – syystuotteet esillä
 • perunoista pari vinkkiä
 • Aijan terveiset ja niksi valkosipuleista
 • Nyt juhlii kukkahoroskoopissa kurjenkellot
 • Saisinko sinulta kuvia? Olisi ihanaa. WhatsApp on kätevä
 • kyy ja sankarikoira Reiskan pelastus

Raikasta ja maukasta perjantaita täältä Puutarhalta

Kyllä elokuu on ehdottomasti minun suosikki kuukausia. Nämä hiljalleen tummenevat ja viilenevät yöt, yhdessä mukavan raikkaiden päivien kanssa on kyllä ihan parasta. Kasvitkin tykkäävät ihan mahdottomasti. Kesäkukissa kasvu sen kuin paranee ja värit syvenevät. Lannoittaa vain pitää vielä muistaa vähän vahvemmin kuin kesällä. Nyt kun sateet hoitavat osan kastelusta, niin lannoitetta annan vähintään ohjeen mukaan, jopa hiukan vahvempanakin seoksena. Kasvustot kun ovat isoja, niin voimaa tarvitaan.

Ja entäs sitten nämä ”raikkaat ja rapeat”. Näitä kun poimii heti aamusta tuolta, niin eipä voi paljon paremmin aamut alkaa. Ei sitä suotta sanota, että elokuu on puutarhurin ”tilikuukausi”. Nyt kyllä valmistuu vaikka mitä herkkuja niin päivittäin syötäväksi kuin säilöntäänkin. Kyllä nyt kelpaa nautiskella ja herkutella, vai mitä?

  

ESILLÄ ON, SINULLE ENSIMMÄISENÄ

Syystuotteet ovat nyt esillä ja sinä pääset ensimmäisenä niitä ihailemaan.

Kuvastohan ilmestyy ensiviikolla, mutta sinä pääset tutustumaan ja varaamaan kaikkea kivaa jo nyt täältä puodistani.

Uutuuksia on enemmän varmaan kuin koskaan, niin monivuotisissa kuin sipulikukissakin. 

Yksi uutuus on esim. tämä harvinaisen kaunis Itoh-Pioni ’Cora Louise’ . Eikö ole hieno ja viljelijän kanssa päätettiin, että tämä kaunokainen ei saa jäädä hinnasta kiinni ja nyt hinta on -60 % ovh:sta ja toimitus sitten syksyllä, kun istutusaika on kohdillaan, Isoina juurakkoina, suoraan pellosta, tuoreina ja elinvoimaisina.

Klikkaapa siis TÄNNE  ja katso mitä kaikkea kivaa olen sinulle kasvattanut ja löytänyt. Uskon, että tykkäät- :)

Ja kuvastoa pääset myös jo selailemaan ennakkoon TÄÄLLÄ

PERUNOIDEN PESU + TURVALLISUUS

Viime viikolla oli puhetta uusien perunoiden vakumoinnista ja pakastamisesta talvea vasten.  Kirjoitin kuinka mukavaa on pestä perunat tuolla wc-harjan ja porakoneen avulla, niin Marjolta tuli hyvä huomio eli tavallista porakonetta turvallisempi olisi käyttää akkuporakonetta. Minulla on täällä kyllä vikavirtasuojat turvaamassa, mutta kyllä tuo on aivan totta, että akkuporakone on paljon turvallisempi valinta.  

”JOULUPERUNOITA” MYÖS KASVATTAMALLA

Viime viikon postissani unohdin vallan mainita, että on toinenkin konsti saada uusia perunoita joulupöytään, nimittäin ihan kasvattamalla niitä ämpärissä. Näiden istutusaika olisi siis nyt.

Näinhän se käy: ( istutus on jo tuttu juttu keväältä)

 • laitetaan ämpärin pohjalle 10-15 cm hiekansekaista multaa ( esim. kylvöseosta)
 • laitetaan 3-4 kpl perunoita ja 5-10 cm maata päälle.
 • kun varret on noussut reilusti esiin, niin lisätään multaa, niin että varsista osa jää näkyviin ja tätä jatketaan, kunnes ämpäri on täysi.
 • ennen pakkasia sitten katkaistaan varret ja viedään ämpäri pakkaselta suojaan ja viileään esim. kellariin.
 • sitten vain kipataan ämpäri nurin jouluna ja keitellään uudet perunat.
 • helppoa tämäkin ja taatusti maukkaat perunat

AIJAN TERVEISET – JA NÄPPÄRÄ IDEA KUIVATUKSEEN

Aija lähetteli WhatsAppilla terveisiä viime vuonna istutetuista Ljubashoista.

Kiitos virheettömistä valkosipuleista ja hyvistä neuvoista. Tässä ” jälkeläiset” kuivumassa - Aija

Ja katsopa tuota kuvaa, miten näppärä idea kuivatukseen.

 

Ja näitä  isoja talvivalkosipuleita ( Ljubasha) on minulla tarjolla sinulle nyt tällekin syksylle.

ENSIVIIKOSTA ALKAEN KUKKAHOROSKOOPISSA JUHLII KURJENKELLOT

Kurjenkello 9.8. - 4.9.

Huomiota herättävä, erikoislaatuinen, luokseen kutsuva, ihastusta osakseen saava. Siinä laatusanoja, jotka kuvaavat kurjenkello-persoonaa. Kurjenkelloa et löydä joka mutkasta, mutta tavatessasi tiedät, että seura tulee miellyttämään. Kasvina kurjenkello pitää valoisista rinnelehdoista, samoin kurjenkello-ihminen rakastaa niin asumisessaan kuin koko elämänsä linjoissa valoa, ilmavuutta, tilaa ja vapautta; periaatteella antaa kaikkien kukkien kukkia! Kurjenkello haluaa, ja myös sopii, kukoistamaan samassa "kimpussa" mitä erilaisimpien kedonkukkien kera. Kurjenkello nostaa jopa metrisen vartensa muiden kellojen yläpuolelle ja tarkkailee maailmaa ennakkoluulottomin, ennennäkemätöntä ja parempaa etsivin katsein; mikään uusi ei ole niin erikoista, etteikö sitä kannattaisi kokeilla... Vaikeudet on tehty voitettaviksi. Kurjenkello elää täysillä aurinkoista päivää, syksy tulee myrskyineen, mutta ei kannata murehtia! Kurjenkellolle sopiikin vierelleen vankkavartisempi ja maanläheisempi kukka tukemaan, joka ei koko ajan kurkottele maailman tuuliin. Kurjenkello voi suotuisien myötätuulien puhallellessa suurine "kalkattavine" kelloineen joskus unohtaa vierellään kasvavat kissan- ja variksenkellot, joten perusteellisesti rauhoittuen, tutkistelevaan itsetarkkailuun kannattaa uhrata aikaa.

KUKKANIITYT KUKOISTAA  - LAITATKO KUVIA WHATSAPPILLA

Tämäkin on näitä elokuun iloja, kun kukkaniityt komistuvat komistumistaan ja tarjoavat paitsi silmäniloa meille, niin myös hyvää evästä pörriäisille, kun luonnon tarjonta hiipuu.

Nöyrä Pyyntö !

Olisiko sinulla aikaa laittaa minulle kuvia omista kukkaniityistä tai pihalta / puutarhasta? Minusta kun on aina niin kiva katsella kuvia ja tehdä näin matkoja erilaisiin paikkoihin.  Nyt kun en oikein ole kovin innokkaasti halunnut käydä vierailuilla missään, kun minusta nyt on vain parempi vielä olla aikalailla kotosalla ja välttää turhia riskejä / reissuja vielä toistaiseksi. Äläkä nyt ajattele, ettet kehtaa, jos ei muka ole ”täydellistä”.  Elämässä ja luonnossakin on kaikenlaista ja silti se on aina täydellistä ja täyttä elämää eli ”rimaa ei ole”, eihän?

Ja kätevä konsti on laittaa niitä minulle tuolla  WhatsAppilla numeroon 044 099 7096 kiitos paljon jo etukäteen ilahduttavista kuvista. Ja toki koirakaverikuvat ym. on myös enemmän kuin tervetulleita.

KÄÄRMEITÄ LIIKKEELLÄ, SANKARIKOIRA REISKA PELASTI WILLOWIN

 

 Maanantaina olikin sitten hiukan tukalammat paikat, kun lenkillä ollessa, pikku Willow meni tutkimaan heinäkasaa ja onneksi Reiska meni katsomaan myös. No siellä oli kyy ja luojan kiitos Reiska meni sinne ja otti sankarillisesti kyyn hyökkäyksen omaan tassuunsa ja pikku willow säästyi puremalta, joka olisi voinut olla sille pikkukoirana jopa kohtalokas. No ei se ihan helppo ollut Reiskallekaan vaikka onkin paljon isompi koira. Matkaa kotiin oli reilu satametriä ja Reiskan voimat ei meinannut enää viimeisiä metriä kantaa millään, meni reppana ihan veltoksi. No äkkiä sitten etsimään apua ja vaikka oli maanantai ja iltapäivä, niin eipä vaan täältä lähikaupungeista niin vaan löytynytkään apuja.  Pakko oli ajaa Tammistoon, jossa oli ensimmäinen paikka, josta sai varmasti apua ( vastalääkkeet ym.) sekä lupasivat ottaa yön yli tarkkailuun, jos olisi tarvetta. No onneksi Reiska oli reipas ja vastalääkkeet tehosivat ja Reiska pääsi jo puolenyön jälkeen kotiin. Tiistaina mentiin sitten paikalliselle eläinlääkärille ottamaan uudet testit, jotka onneksi näytti hyville ja tänään käytiin vielä ottamassa munuais- ja maksa-arvotestit ja nekin näyttivät hyville. Eli säikähdyksellä selvittiin, luojan kiitos.

 

Juttelin tuosta aiheesta eläinlääkäri kaverini kanssa eilen ja kysyin, että mitä se pitää tärkeimpänä asiana, jos kyy pääsee puremaan?

Sini sanoi, että tärkeintä on pitää koira ja itsensä rauhallisena ja hakeutua mahdollisimman pian eläinlääkäriin. Eläinlääkäri antaa sitten avun ja hoidon kyllä.  Painotti vielä, että yleensä omistajan rauhallisena pitäminen on se vaativin asia. Ja ymmärrän kyllä, ei se helppoa ole pysyä rauhallisena, vaikka kuinka sen tietäisi, että niin pitäisi olla. Se rauhoittaisi koiraakin.

Niin ja kyytableteista Sini vielä sanoi, että sitä ei kannata antaa, ellei koiran hengitystiet ala tukkeutumaan. Tuo kyyn myrkky, kun rasittaa munuaisia jo muutenkin ja tuo kyytabletti tekee sitä myös.

On nämä kyllä ikäviä hommia ja vaikka tontin ja pihan olen saanut pidettyä kyistä vapaana näiden käärme karkottimien kanssa hyvin jo vuosia, niin kyllä niihin vain voi tuolla luonnossa törmätä. Etenkin näin syksykesästä niitä on ja ovat aika ärhäköitäkin.

Siinäkin mielessä tuo karkotin on hyvä katsoa kuntoon ja paikalleen nyt. Kyythän etsivät nyt myös talvipesiään, niin eivät sitten ainakaan tule tontille talvehtimaan.

Vaan loppu hyvin ja kaikki hyvin. Reiska saa kyllä vielä tänään sankarikoiran luun palkkioksi reippaudestaan ja rohkeudestaan <3

Alkaa olemaan kahveet juotuna, joten minäkin taidan lähteä tuonne ulos puuhastelemaan. Vaikka lämmintä on nyt yli kahdenkymmenen, niin tuo ilma on silti mukavan ”työraikas” ja on suorastaan ihanteellinen kaikkeen ulkopuuhiin.

 *********************************

Miksi meidän on kuunneltava sydäntämme?
 
Siksi, että siellä missä on sydämesi,
siellä on aarteesi.
 
Alkemisti
*********************************
Raikkaan reipasta ja aurinkoista viikonloppua sinulle hyvä ystäväni
Toivotteleepi, jännityksellä kommenttejasi syysvalikoimasta odottaen ja kuvia toivova
 
Puutarhurisi
 
Juha