Sankarikoira Reiska toipui hyvin, Kiitos kesäkuvista, Rojut kullaksi, helppo kesäkomposti, ym. 13.8.2021

Sankarikoira Reiska toipui hyvin, Kiitos kesäkuvista, Rojut kullaksi, helppo kesäkomposti, ym. 13.8.2021

Perjantaipostin aiheita tänään mm:

  • Sankarikoira Reiska toipui hyvin, <3 kiitos kaikista terveisistä
  • Kiitos kesäkuvista – olen erittäin otettu
  • Rojut kullaksi, helppo kesäkomposti
  • Kuinka muumiotautiset omenat hävitetään ja hyödynnetään oikein?
  • Härmä ja home – ennakoidaan, niin pärjätään
  • Banaanikärpäsille ansat pyyntiin
  • Baya Marisa – pari tarkentavaa tietoa ja suositusta

Kiitollista ja lämmintä perjantaita täältä Puutarhalta

Tuossa aamupuuroa syödessäni vilkaisin, niin kuin teen ihan jok’ikinen aamu, että mitä nuo säätiedotteet lupailevat ja olihan ne aika yksimielisiä. Eli tänään ylittyy helleraja monin paikoin ja viikonloppuna sitten satelee enempi tai vähempi. Tuumin itsekseni, että tämähän sopii kyllä vallan hyvin. Sato kypsyy lämmössä ja luonto saa kaipaamaansa vettä, josta kyllä jokainen pisara on nyt enemmän kuin tervetullutta. Jo ihan pohjavesienkin takia.

Kiinnostaako sinua muuten tietää oman paikkakuntasi lyhyenajan sademäärät, sinilevätilanteet, vedenlämpötilat, pohjavedet ym.? Jos kiinnostaa niin tuo vesi.fi sivusto on siihen vallan mainio, pääset sinne vaikka TÄSTÄ

Ja jos sitten taas pidemmän ajan sademäärät kiinnostaa, niin ilmatieteenlaitoksella on siihen hyvät sivut TÄÄLLÄ

Pihalla kasteluhommatkin on jo helpottanut paljon, mutta yllättävän paljon vettä kului eilenkin, vaikka aurinko ei juurikaan paistanut, mutta lämpöä riitti.  Ja tosiaan lannoitetta lisään nyt kasteluveteen koko ajan noille kesäkukille, jotka saavat myös vesisateista osansa. Ettei lopu puhti kesken kaiken. Kesäkukat kumminkin kasvavat ja komistuvat vielä helposti kuukauden – parikin. 

Pihalla, kukkapenkeissä taas pärjätään hienosti keväällä laitettujen lannoitekäpyjen ansiosta. Ei tarvitse kuin kastella, jollei luoja auta. ;)

 

SANKARIKOIRA ”REISKA” TOIPUI HYVIN JA KIITTÄÄ

Viimeviikolla oli tosiaan hiukan huolestuttava tilanne, kun kyy puri Reiskaa ja hetken näytti todella huolestuttavalla, mutta nyt on käyty kaikki jälkitestit läpi ja kaikki arvot ovat hyvät ja Reiska pirteän sympaattinen, niin kuin ennenkin. Iso ja lämmin kiitos niistä kaikista ihanista terveisistä, joita Reiska sai. Luin ne kaikki Reiskalle, makupalojen kera. <3  

Ja kyllä tuo pikkuinen Willow kiittää myös Reiskaa joka päivä, että se pelasti sen tuon kyyn puremalta. Pentu ei ehkä olisi siitä selvinnyt. 

Kyitä toisiaan tuntuu olevan nyt liikkeellä ihan joka puolella. Niin paljon tuli viestejä havainnoista, että nyt kannattaa kyllä olla tarkkana, etenkin lasten ja kotieläinten kanssa liikkuessa. Ja tämä testattu käärmekarkotin on kyllä hyvä turva, vaikka itse sanonkin.

JA KIITOS KESÄKUVISTA, NE ILAHDUTTI JA IHASTUTTI MINUA SUURESTI

Ja omasta puolestani ”Miljoona iso kiitos” niistä kaikista ihanista kesäkuvista, pihoilta, puutarhoista, kukista, kasveista, luonnosta ja eläinystävistä sekä tarinoista, joita sain.

Aivan sanoin kuvaamattoman ihanasta ”kuvamatkasta” olen saanut nauttia kuvien kera. Aivan valloittavan ihania kaikki. <3

Kiitos vielä kerran ja jos sinulla on lisää kuvia, niin lähetä ihmeessä, ne on niin ihania. Ja sillä WhatsApillahan se kävi kätevästi 044 099 7096

KESÄKOMPOSTI MUUTTAA ROJUT KULLAKSI

Vaikka kesällä ei juurikaan tullut leikkuutähteitä tai muutakaan kesäkomposti tavaraa, niin nyt sitä alkaa hiljalleen kertymään niin kasvimaalta ja kukkapenkeistä. Ja syksyä myöden kaikkea hyvää ja hyödynnettävän määrä sen kuin lisääntyy. Eiköhän muuteta nuo ”rojut” taas mustaksi kullaksi eli laitetaan ne ns. kesäkompostiin. Tämä on helppoa ja lopputulos on mitä parahinta, omatuottamaa huippu multaa. Kierrätystä ja ”lähituotantoa” parhaimmillaan, eikö vain. Niin ja onkimadot tulee vielä kaupanpäälle. ;)

ja näinhän se käy helpoimmillaan:

  1. Tehdään kunnon kokoinen pohja. Vähintään 1,5 -2 metriä kanttiinsa. Pienemmän kanssa homma ei oikein toimi pidemmän päälle.
  2. Laitetaan pohjalle risuja tai muuta karkeaa ainesta.
  3. Sitten kuivikkeeksi lehtiä, sahajauhoa, purua tai jotain vastaavaa. Ja sekaan vielä hiukan multaa ja kanankakkarakeita (tai vanhaa kompostia), niin komposti starttaa käyntiin varmasti ja helpolla.
  4. Sitten vain jatketaan lisäämällä aina kasvijätteitä 20-30 cm kerros ja sen päälle hiukan multaa.
  5. Kuivumisen estämiseksi kompostin päällä olisi hyvä pitää katteena kerros heiniä tai olkia.
  6. Yleensä metrin korkuinen komposti alkaa olla riittävän korkuinen. Toki jos rakennelma pysyy hyvin pystyssä, niin toki silloin voit tehdä, vaikka kuinka korkean. Yleensä helpompi on sitten aloittaa toisen teko sinä vaiheessa.
  7. Vuosi-kaksi kypsyttelyä ja musta kulta on valmista käyttöön. Ja onkireissuillekin on helppo lähteä, tuolta löytyy lieroja aina. :)

MUUMIOTAUTISIA OMENOITA KOMPOSTIIN? KYLLÄ, KUN VAAN MUISTETAAN…

Hiukan tuohon kesäkompostiin liittyen tuli mieleen, että noiden kompostiin laitosta on vallalla montaakin eri koulukuntaa. Itsessään tuo sieniMonilia fructigena), joka on tuon muumiotaudin aiheuttaa, ei ole maalevinteinen eli leviää vain ilmateitse. Tämän kun muistaa, niin silloin näiden laitto kompostiin on täysin turvallista. Muistetaan vain peittää ne aina hyvin esim. mullalla, ettei itiöt pääse lentämään ja leviämään ilmassa. Parissa vuodessa, samalla kun multa valmistuu kompostissa, niin nuo muumiotautiset omenatkin on maatuneet ja itiöt kuolleet. Ja jos et kompostoi, niin muumiotautiset omenat ja mielellään kyseisin puun lehdetkin olisi hyvä kasata, kaivaa kuoppa maahan ja peittää hyvin. 

Sen kun muistaa, että sieni on vain ilmalevitteinen ei maa, niin sillä pärjää jo hyvin. Ja sekin on hyvä muistaa, että ilmassa itiöt saattaa levitä jopa satoja metrejä.

Eikä muumiotaudin vaivaama omenapuu ole missään tapauksessa sellainen, että se pitäisi hävittää, se on huimaa puhetta, jota joskus kuulee puhuttavan.  

HÄRMÄ JA HOME– NUO TUTUT SYKSYISET ”VIERAAT”

Härmä ja home on sellaisia syksyisiä vieraita, joita harvoin voi välttää, mutta niiden kanssa kyllä pärjää, etenkin jos ennakoidaan.

Kasvuston kosteus, etenkin jos jatkuu pitkään, yhdessä viilenevien ilmojen kanssa, saa härmän sekä harmaahomeen villiintymään kasvustossa. Tämä ilmiö on tuiki tavallinen etenkin kasvihuoneissa, joita ei lämmitetä. Itse satohan ei siitä mitenkään pilaannu, mutta toki sato hiipuu nopeammin.

Yksi hyvä keino on varustautua tähän jo ennakkoon, pitämällä kasvusto harvana ja terveenä. Eli leikataan kasvustoa niin, että ilma pääsee siellä vapaasti liikkumaan ja kaikki huonot lehdet ja kasvinosat pois. Ja etenkin nyt jo ennakkoon.

Samoin kastelut olisi nyt hyvä alkaa tekemään aamuisin ja vain multaa kastellen, ettei kasvusto jää suotta märäksi, etenkään yöksi.  

BANAANIKÄRPÄSET MYÖS LOPPUKESÄN HARMITTOMIA, MUTTA ”ÄLLÖTTÄVIÄ” VIERAITA – TEIN PERINTEISEN PYYDYKSEN

Tämäkin on tuttu ilmiö, että kun satoa tuodaan sisälle, niin kyllä ilmestyy myös banaanikärpäset herkästi paikalle. Banaanikärpäset ei ole millään muotoa vaarallisia eikä haitallisia, mutta ei kyllä mitään kodin toivotuimpia kavereita. ;).

 

Itse tein taas perinteisen ansan eli laitoin kuppiin balsamiviinietikkaa + vettä + paritippaa astianpesuainetta ja pari lohkoa tomaatteja.

Kelmu tiukasti päälle (olen laittanut vielä kuminauhan pitämään kelmun kireänä) ja siihen teen hammastikulla reikiä. Näistä rei’istä banaanikärpäset pääsevät tiputtautumaan astiaan, mutta ei lentämään pois ja jäävät ansaan.

Astianpesuaine poistaa nestejännityksen ja silloin nuo hukkuvat tuonne nesteeseen. Tuo purkki saa sitten olla tuossa hedelmien lähellä parikin viikkoa ja sitten teen uuden satsin.

Tämä on kyllä helppo ja kätevä konsti, millä pysyy aika hyvin kurissa nuo suurimmat määrät.

Kuulemma myös punaviini toimii hyvänä houkutusaineena.

Sitten laitan tuonne roikkumaan myös yhden kelta-ansa arkin, joka kerää tehokkaasti myös nuo lentävät, jotka ei ansaan mene.

PARI KYSYMYSTÄ ’BAYA MARIS’ OMENASTA

Tuosta kovasti kysytystä omenasta on tullut parkin kysymystä eli Baya EI tarvitse toista puuta pölyttyäkseen ja puun lopullinen kasvukorkeus on 3-4 metriä, mutta leikkaamalla sen voit pitää paljon matalampanakin.

 

Suositeltu vyöhyke III -IV , mutta kokemuksesta tiedän, että menestyy mainiosti myös VI vyöhykkeelläkin.

Jos tämä uusi upea lajike ei ole sinulle vielä tuttu, niin suosittelen tutustumaan – on paitsi kaunis, niin myös satoisa ja maukas. Ja sopii jopa niillekin, joille ei ihan kaikki omenat sovi.

Hyviä kokemuksia ja lisää kotikasvattajan vinkkelistä voit lukea Johannan upeasta blogista. Eikä tässä ole mitään ns. kaupallista yhteistyötä” vaan ihan rakkaudesta lajiin. ;)

Johannan blogia ja ihania kuvia Baya marisista voit lukea TÄÄLTÄ

Ja jos olet tätä ajatellut, niin suosittelen jättämään varauksen aika pian. Keväällä loppui kesken ja nyt viljelijä on varannut koko tuotantonsa meille, mutta eihän sekään ehtymätön määrä ole. :)

Omena ’Baya Marisa’  saat varattua TÄÄLTÄ

  

KIITOS <3

Tämä aika, aina kun saan julkista uuden kuvaston ja sen tuotteet ovat minulle aina aivan erityinen. On jännitystä, kihelmöintiä, malttamattomuutta, odotusta, innostusta ja toivoa, että olen onnistunut. Ja nyt on ollut taas sellaista, että meinaa sydän pakahtua näistä palautteista. Kiitos, on kyllä niin ihanaa tehdä tätä työtä, kun olet olemassa.

Ja kuvastohan pääset selailemanaan myös TÄÄLLÄ jos ei aina ole paperiversiota käsillä.

Ja TÄNNE olen koonnut nuo syksyn tuotteet tuoteryhmittäin, niin löydät haluamasi helpommin.

Vaan nyt pitänee lähteä katsomaan, että onko kastelutarvetta tuolla kasvihuoneella. On niin lämmin ja aurinkoinen päivä, että vedentarve on iso ja voi yllättää.

Ai niin, meillä olisi tarkoitus Leenan kanssa taas ensiviikolla treffata ja puhua ajankohtaisesta ja tärkeästä aiheesta.

Kuulet siitä ensi perjantaina sitten lisää.

Vinkkinä, että tämä kuva liittyy aiheeseen…;)

 *********************************

Olkaamme kiitollisia ihmisille,
jotka tekevät meidät onnelliseksi,
sillä he ovat hurmaavia puutarhureita,
jotka saavat sielumme kukoistamaan.
 
Marcel Proust

*********************************
Innostunutta ja ihanaa viikonloppua sinulle hyvä ystäväni
 
Toivotteleepi, innostunut ja kiitollinen
 
Puutarhurisi
 
Juha