Valmistautuminen painavaan lumeen, joulukuusen kaatoon, joulukukkien ohjeita ym. 15.12.2023

Valmistautuminen painavaan lumeen, joulukuusen kaatoon, joulukukkien ohjeita ym. 15.12.2023

 Perjantaipostini aiheita tänään mm:

 • lauhtuu, lumi muuttuu painavaksi sunnuntaista alkaen – seurataan ja ennaltaehkäistään
 • Kuu kääntyi kasvavaksi -> taatto taatto saa nyt lähteä innoissaan joulukuusen kaatoon. 🎄🎄
 • Kukkahoroskoopissa juhlivat nyt kanervat
 • Näin onnistutaan joulukuilla – pikaohjeet
 • Joulukukkien erillisohjeet
 • Myös kuunnellen
 • Maanantaina ehtii vielä – lahjakortit vielä aattonakin 🎅

 

Tuoksuvia terveisiä täältä Puutarhalta !

Olipa ihana tunne aamulla, kun vilkaisin pirtin ovelta ulos, että paljonko lunta on yöllä tullut, niin ei juuri ollenkaan. Oli ihan ”kuninkaallinen” tunne kun sai alkaa keittelemään aamupuuroja rauhassa, eikä tarvinnut ensitöikseen lähteä lumia kolaamaan. En sillä, ettenkö tykkäisi lumesta ja myös lumitöistä, mutta hiukan alkoi kyllä tuntia sille, että joku aamu voisi tehdä muutakin kuin laittaa otsalampun päähän ja putsaamaan polkuja. No nyt sitten se ”vapaa-aamu” oli ja ai että olikin leppoisan mukava aamu. Sai syödä aamupuurot ja juoda kupposen kaffetta ihan rauhassa. Leivinuuniinkin laitoin jo puut valmiiksi lämpenemään, josko sitä kohta alkaisi jo jouluruokien tuoksut levitä pirttiin.  😊🥣

LUMI MUUTTUU PAINAVAKSI LAUANTAI-SUNNUNTAI VÄLISENÄ YÖNÄ. SUNNUNTAINA TARKASTUS KIERROS - HARVA KÄDESSÄ.

Lunta on tullut sadellut tosiaan reippaasti ja vähän joka päivä, mutta tuollainen kevyt pakkaslumi on vain tervetullutta suojaa ja kauneutta. Mutta nyt jos säätiedot pitävät paikansa, niin lauantain ja sunnuntain välisenä yönä koko Suomen yli liikkuva sadealue on paitsi sakea, niin se on myös vettä / räntää.

Tämä tietää sitä, että sunnuntaina kannattaa tehdä kierros pihalla ja katsoa että tarviiko ravistella suurimpia lumia niiden puiden tai pensaiden päältä, ettei suotta tule vahinkoja. Itse käytän kevyttä haravaa, millä varovasti ravistelen oksilta suurimmat lumet pois. Wilowin kanssa äsken katsottiin, että aika paljon tuota lunta on kyllä jo tullut.
 
 
 
Tämä tietää sitä, että sunnuntaina kannattaa tehdä kierros pihalla ja katsoa että tarviiko ravistella suurimpia lumia niiden puiden tai pensaiden päältä, ettei suotta tule vahinkoja. Itse käytän kevyttä haravaa, millä varovasti ravistelen oksilta suurimmat lumet pois. Wilowin kanssa äsken katsottiin, että aika paljon tuota lunta on kyllä jo tullut.
 
KUU KÄÄNTYI EILEN -JOULUKUUSEN PARAS KAATOAIKA ON ALKANUT

Niin kuin viimeviikolla oli puhetta, niin paras ja kestävin joulukuusi kaadetaan nousevan kuun aikaan ja sehän alkoi eilen ja jatkuu aina jouluun asti. Ilmatkin lauhtuvat sopivasti, joten nyt voi taatto lähteä innoissaan kuusen kaatoon. Niistä tulee nyt hyviä ja neulasensa pitäviä. 🎄🎄🎄

Viimeviikolla katsottiin hiukan enempikin noita kestävän ja onnistuneen joulukuusen juttuja ja ne löytyvät myös TÄÄLTÄ samoin kuin se havupallo-ohje.

 

Kukkahoroskoopissa juhlivat nyt kanervat.

Kanerva 9.12. - 6.1.

Ensivaikutelma kanerva-ihmisestä voi olla kuiva ja nuiva. Tarkempi tutustuminen paljastaa kuitenkin yllättävän rönsyilevän ja rehevän tyypin. Kanervan elämänkaari on harvoin suoraviivainen ja tavanomainen. Elämä koettelee, mutta kanerva kuuluu niihin, joiden voima ilmenee muille usein vasta vastoinkäymisissä. Hän on selviytyjä ja nousee aina jaloilleen sitkeytensä ansiosta. Hänellä on myös riittävästi itsetuntoa nöyrtymiseen ja joustamiseen tarvittaessa. Kanerva valikoi tarkasti seuransa ja viihtyy huomattavan hyvin kaltaistensa parissa sekä yksin. Massatapahtumat eivät häntä kiinnosta. Hän lähtee seikkailumatkalle Etelä-Amerikkaan mieluiten yksin ja valitsee harrastuksekseen postimerkkeilyn mieluummin kuin joukkuepelin tai kuorolaulun. Toisin kuin suomalaiset yleensä, kanerva selviytyy kukkeasti myös pimeimmän ja kylmimmän ajan yli. Hänellä on sen sijaan taipumusta vetäytyä kuoreensa aurinkoisimpaan kesäaikaan. Mutta ne, jotka kanervan tuntevat, ovat jo tottuneet tähän.

 

JOULUKUKKIEN YLEISOHJEET   

Nämä neljä ”yleisohje” ajatusta kun otetaan huomioon, niin joulukukkien kanssa onnistuu vallan hyvin.

1. Valo – Joulukukat pärjää pääsääntöisesti vähällä valolla. Joulutähti tykkää, jos saa olla eteläikkunalla tai kasvivalon alla.

2. Kastelu – Joulutähdelle tasainen kastelu, ennemmin vähempi vettä ja useammin, kuin kerralla liikaa. Sipulikukat pärjäävät todella vähällä vedellä, pieni tilkka pari-kolme kertaa viikossa riittää. Kastelutarvetta on hyvä testata nostamalla kasveja ilmaan ja tunnustelemalla niiden painoa. 

3. Lannoitus – Joulukukkia ei tarvitse lannoittaa nyt. Mikäli jatko kasvatat niitä, niin keväällä aloitetaan lannoitukset.  Katsotaan näitä sitten ensivuoden puolla tarkemmin.

4. Lämpötila – Pääsääntöisesti joulukukat viihtyvät huoneenlämmössä. Joulutähti on aroin kylmälle ja etenkin vedolleSipulikukat kukkivat pitkään viileässä ja ne on hyvä viedä yöksi viileään. Samoin leikkotulppaanit.

 

YKSILÖLLISET JOULUKUKKIEN HOITO-OHJEET

Noiden yleisohjeiden lisäksi tässä olisi tarjolla ihan kasvikohtaisia ohjeita. Toki nämä ovat sinulle jo tuttuja juttuja, mutta kivahan näitä on aina kerratkin. 😊

En laita näihin nyt kuvia, kun ovat varmasti sinulle tuttuja, mutta tekevät tästä postista turhan ”ison” lähettää.

Mutta, jos tykkäät katsoa ohjeet kukkien kera, niin nämä samaiset ohjeet löydät kuvien kera -> TÄÄLTÄ

JOULUTÄHTI

 • Joulutähti pitää valoisasta ja lämpimästä paikasta sekä tasaisesta kosteudesta.
 • Joulutähteä ei kannata sijoittaa lähelle lämpöpatteria, takkaa, ulko-ovea, tuuletusikkunaa tms., jossa aiheutuu vetoa tai lämpötilan suuria vaihteluja.
 • Joulutähti kärsii helposti jo alle 15 asteen lämpötilasta, ihannelämpötila on  +18 - +22 astetta.
 • kärsii vetoisessa paikassa ja pudottaa siellä helposti lehtensä. Vinkki -> kun tuuletat, niin siirrä joulutähdet pois vedonvaikutuksesta.
 • kastellaan säännöllisesti kädenlämpöisellä vedellä, kun mullan pinta on kuivahtanut.
 • Joulutähti ei pidä seisovasta vedestä eikä rutikuivasta mullasta. Kestää kuitenkin paremmin kuivuutta, kuin liika märkyyttä. Liikakastelu on yleisin joulutähden menehtymisen syyVinkki -> kaada ylimääräinen kasteluvesi pois 15 minuuttia kastelun jälkeen, näin liikakastelun vaaraa ei ole.
 • Kasteluntarve on helpoin selvittää nostamalla kasvia ja sen paino kertoo kastelutarpeen.  Etenkin pienet ns. minijoulutähdet, joiden multatila on pieni, tarvitsee vettä usein jopa päivittäin.
 • Joulutähti pitää valoisasta kasvupaikasta ja sille kannattaakin valita kodin valoisin paikka. Etelänpuoleisen ikkunan luona tai kasvilampun alla se viihtyy parhaiten. Pohjoisenpuoleisella ikkunalla valoa ei välttämättä tule tarpeeksi ja kasvi kärsii.
 • Joulutähti kestää huonekasvina pitkään, vaikka varsinaiset kukat ( ne pienet ja keltaiset) kuihtuvatkin
 • Joulutähti ei kestä pitkää varastointia ja kuljetusta, siksi kotimaiset joulutähdet ovat ulkomaisia laadukkaampia.
 • Avaa joulutähden paketti vasta n. puolen tunnin kuluttua sisälle saapumisesta.
 • Kasvi on myrkyllinen syötynä ja maitiaisneste saattaa kosketuksesta paljaalle iholle tai silmiin joutuessa aiheuttaa allergisia oireita, mutta myrkyllisyyttä on yleisesti ottaen liioiteltu.

Kastelusta tarkemmin:

Kastelu on yleensä joulutähden ”heikoin lenkki”, mutta  se ei ole läheskään niin haastavaa, kun tiedetään miten toimitaan ja mistä joulutähti tykkää. Nyrkkisääntönä Joulutähden kastelussa voisi pitää, että ”vähemmän on enemmän” eli kastellaan ennemmin vähän kerrallaan kuin liikaa.

 • liikakastelu on aina joulutähdelle kohtalokasta
 • lehtien tippuminen kertoo joko liikakastelusta tai kuivuudesta.
 • kastella voi ylä- tai alakautta sekä upottamalla.
 • kestää ennemmin pientä kuivuutta, kuin liika märkyyttä – juuripaakku ei myöskään saa kuivua täysin rutikuivaksi -> tämä käy helposti etenkin pienillä ns. minijoulutähdillä, jos ne ovat omissa pikku ruukuissaan.
 • kastelutarve on helpointa selvittää joko nostamalla kasvia ja kokeilla sen painoa tai tunnustelemalla multaa sormella.
 • multa saa olla kuivahtanut parisenttiä yläreunasta, ennen seuraavaa kastelukertaa
 • päältä kastellen -> vettä annetaan pienissä erissä, että multa ehtii kastua kokonaan.
 • tarkoitus on saada multa kosteaksi, mutta ei läpimäräksi.
 • kun vettä alkaa tulla kastelualustalle, lopetetaan kastelu, odotetaan n. 15 minuuttia ja kaadetaan ylimääräinen vesi pois.
 • altakastellen -> tämä on ehkä varmin ja paras tapa, mutta onnistuu yleensä vain kasvatusruukulla. Idea on, että alustalle laitetaan parisenttiä kädenlämpöistä vettä 15 minuutiksi. Sen jälkeen vesi kaadetaan pois ja tämä tehdään päivittäin.
 • Upottamalla -> tässä menetelmässä ruukku ”upotetaan” veteen ja otetaan välittömästi pois kun kupliminen loppuu. Tätä menetelmää voi suositella käytettäväksi vain isommilla kasveilla ja silloinkin hyvin hallitusti. Käsittely toistetaan 1-2 kertaa viikossa tai kun kasvi on kuivahtanut. Tämä on yleinen ammattiviljelijöiden tapa kastella, mutta vaatii hyvän ammattitaidon ja olosuhteet ja laitteet.  Kotona usein liian haasteellinen ja aiheuttaa liikakastelua. Voi toki käyttää silloin, jos kastelu on unohtunut tai jos on tiedossa, että on pois kotoa useamman päivän.

Joulutähtiä ostamassa:

 • Valitaan terve, vahvan näköinen kasvi, jonka lehdet ovat tummanvihreät ja jämäkät, ja jonka tähdet ovat kehittyneet valmiiksi.
 • Jätetään sellainen joulutähti ostamatta, jos sen lehdet riippuvat, multa on rutikuivaa tai litimäräksi kasteltua.
 • Ulko-oven vieressä olevia ei myöskään oteta ( = vetoa saaneita).
 • Asiantunteva kukkamyyjä osaa pakata joulutähden sään mukaan oikein.
 • Joulutähteä ei kuljeteta ulkona ilman pakkausta, kun lämpötila on alle + 10 °C.
 • Viileässä kuljetetun joulutähtipaketin avaamisen kanssa odotellaan puolisen tuntia, ettei kasvin ympäristön lämpötila vaihdu liian nopeasti.

Lisää mm. historiaa + tarinaa + kuvia + hoito-ohje -> Täältä

HYASINTTI

 • Hyasintit kannattaa hankkia nuppuisena, aukeaa huoneenlämmössä täyteen loistoonsa viikossa.
 • Hyasintteja kastellaan hyvin varovasti, ettei sipuli mätäne ja varret veny suotta pitkäsi.
 • Kastelemattomuus kokonaan ei ole hyväksi, sillä se saa kukat kuihtumaan ennen aikojaan.
 • Sisällä hyasintteja ei tarvitse lannoittaa, sipulissa on kukkimiseen tarvittava energia.
 • Viileään vienti, esim. yöksi, auttaa hyasinttia kukkimaan pitkään.
 • Hyasinttia voidaan käyttää myös leikkokukkana, leikataan mahdollisimman läheltä sipulia ja laitetaan viileään veteen.
 • Hyasintti menestyy lähes kaikenlaisissa valo-olosuhteissa.
 • Kukinnan jälkeen sipulia ei heitetä pois, vain sen kukkavarsi leikataan pois ja sipuli siirretään viileään ja istutetaan keväällä ulos. Siellä se kasvaa ja kukkii vuosia.

Lisää mm. historiaa + tarinaa + kuvia + hoito-ohje -> Täältä

 

AMARYLLIS – RITARINKUKKA ( HIPPEASTRUM)

 • kukat viihtyvät parhaiten valoisalla kasvupaikalla. Kasvilampusta on myös paljon hyötyä.
 • kukkavarsi kääntyy helposti valon suuntaan – kasvia kannattaa käännellä valon suuntaan, jotta se kasvaa suoraan.
 • kastellaan hyvin niukasti – kerran viikossa 0,5–1 dl kerrallaan, huoneenlämpöisellä vedellä. Sipulin sisään ei saa mennä vettä, se mädännyttää sipulin. Liikakastelu venyttää kukkavarret pitkiksi. Multa saa kuivahtaa kastelujen välillä.
 • pitkäksi venyneet kukkavarret voi tukea kepillä tai leikata maljakkoon leikkokukiksi.
 • leikkokukkien tyvelle laitetaan kuminauha estämään varren kuroutuminen. kts. kuva alempana
 • kukinnan aikana ei tarvitse lannoittaa – sipulissa on varastoituna kaikki kukintaan tarvittava energia.
 • kukinta-aikaa voi pidentää viemällä kukat yöksi viileään, ei kuitenkaan alle + 5 asteen. 

Jatkohoito joulun jälkeen:

 • kukkavarret leikataan pois kukinnan jälkeen ja lehdet jätetään kasvamaan.
 • kasvatetaan ikkunalaudalla mahdollisimman valoisassa tai kasvilampun alla.
 • kastelu samoin kuin edellä eli harvoin ja multa saa kuivahtaa kastelujen välillä. Muistetaan, että ”seisova vesi on kukkasipulien pahin vihollinen”
 • kevään ja kesän aikana annetaan ruukkukasvi- tai sipulikukkalannoitetta
 • periaate on siis koko lailla sama kuin viherkasveilla kevään ja kesän ajan.
 • Kesäksi sipulin ruukkuineen voi viedä ulos. varjoisaan ja suojaisaan paikkaan.
 • lehtiä ei poisteta, niiden avulla sipuli kerää energiaa seuraavaa kukintaa ja kasvua varten.
 • elokuussa ( tai viimeistään hyvissä ajoin ennen ensimmäisiä pakkasia) annetaan sipulin kuivahtaa kokonaan, katkotaan lehdet poikki  n 2 cm sipulin yläpuolelta ja siirretään sipuli n. 10 asteiseen ja pimeään paikkaan kolmeksi kuukaudeksi tai kun sipulista alkaa nousta kukkanuppu esiin. Tämän jälkeen sipuli pestään ja istutetaan normaalisti. Huom! Jos lepoaika jää liian lyhyeksi, niin kasvi ei kuki, vaan tekee ainoastaan lehtiä.

VAHA-AMARYLLIKSET

 • Kasvu alkaa välittömästi, kun amaryllis laitetaan valoisaan ja lämpimään paikkaan (vähintään +22°C, mieluiten +25 - + 28°C). Esim. lattialämmitys tai takanpäällinen on oiva paikka alkukasvatukseen.
 • Kun kukka aukeaa, on viileämpi paikka eduksi. Tällöin kukinta kestää pidempään.
 • Nyt et tarvitse multaa eikä vettä.
 • Sipulin päällä oleva vaha saattaa halkeilla kukinnan aikana.
 • Kun kukinta on ohi kuori sipulin päällä oleva vaha ja poista metallijalusta.
 • Istuta sipuli multaan tavallisen amarylliksen jatkohoito-ohjeita noudattaen.

Amarylliksistä lisää mm. historiaa + tarinaa + kuvia + hoito-ohje -> Täältä

AMARYLLIS + LEDVALORUUKKU

Pieni ”lisäohje” -> TÄÄLLÄ

 

TULILATVA

 • kastellaan suht reippaasti ja sen jälkeen annetaan mullan kuivahtaa kunnolla.
 • sijoitetaan valoisaan tai puolivarjoon.
 • kukinta kestää viikkokausia
 • uudelleenkukittamista ei kotikonstein yleensä kannata yrittää
 • peruskasvi, joka viihtyy huolimattomankin hoitajan käsissä

 

SKIMMIA

 • viihtyy viileässä ja nauttii säännöllisestä sumuttamisesta.
 • kastellaan säännöllisesti, mullan pinta saa kuivahtaa kastelujen välillä.
 • sietää vetoa esim. ikkunalaudalla yllättävän hyvin
 • keväällä aloitetaan lannoitus normaalilla huonekasvi lannoitteella
 • viihtyy parhaiten, jos saa olla talvilevossa tammi-helmikuun ajan viileässä paikassa.

 

ATSALEA

 • ei saa kuivahtaa; kastellaan upottamalla ruukku 2-3 kertaa viikossa vettä täynnä olevaan ämpäriin
 • sijoitetaan puolivarjoon
 • älä sijoita atsaleaa patterin viereen
 • kukat kestävät parhaiten viileässä
 • kukinnan yhteydessä voi lannoittaa 1 kerran viikossa
 • nauttii lehtien ja nuppujen sumuttamisesta, avoimia kukkia ei kannata sumuttaa
 • voidaan saada kukkimaan myös seuraavana vuonna
 • jos ruukutat uudelleen, niin käytetään hapanta ( = alppiruusuille tarkoitettua) multaa.
 • maaliskuusta eteenpäin lannoitetaan alppiruusuille tarkoitetulla lannoitteella.

TASETTI

 • Tasetti pitää siitä, että sen juurilla on jatkuvasti vettä. Kuivuminen lakastuttaa sen kukat nopeasti.
 • viihtyy viileässä, jolloin kukinta-aika kestää pitkään.
 • varsien venyminen johtuu yleensä valon puutteesta.
 • sipulit ei menesty ulkona ja niiden uudelleen kukittaminen ei käytännössä onnistu, joten ne voi kukinnan jälkeen huoletta kompostoida.

  ARDISIA

  • kastelu samoin kuin tulilatvalla, eli kunnolla ja sitten kunnon kuivahtaminen kastelujen välillä.
  • ardisia tykkää sumuttelusta, sekä viileästä ja valoisasta kasvupaikasta.
  • kevättä kohden lannoitusta lisätään ja muutenkin hoidetaan normaalin huonekasvin tapaan.

   

  JOULUKAKTUS

  • joulukaktus on nykyään useimmiten ns. marraskuunkaktus, mutta ei nimi kasvia pahenna. :)
  • kastellaan säännöllisesti, mutta varoen. Liika kastelu on tuhoisa ( ei tietty ihan rutikuivaksikaan saa laskea)
  • Kaktus ei tykkää vedosta
  • kukinnan jälkeen, kevään ja kesän ajan kasvia lannoitetaan ja kastellaan säännöllisesti. Syksyllä kasvi saa olla ulkona mahdollisimman myöhään (ei kuitenkaan pakkasiin asti). Seuraavan parin kuukauden ajan sitä kastellaan niukasti ja näin se virittyy kukkaan helposti.

   

  KIELO

  • Jalokielot viihtyvät parhaiten tasaisen kosteassa ja viileässä ilmassa
  • kielon varret voi myös leikata maljakkoon leikkokukiksi
  • -kukinnan jälkeen juurakko kannattaa viedä ruukkuineen kellariin ja istuttaa se keväällä ulos
  • syksyllä sitten juurakot kaivetaan ylös maasta, istutetaan ja viedään viileään ja pimeään paikkaan. Marraskuun puolivälissä ne tuodaan sisälle, aloitetaan kastelu ja nautitaan kielojen tuoksusta.

  SYKLAAMI

  • -syklaami pidetään tasaisen kosteana ja kastellaan mielellään alusvadille. Kun kasvi on imenyt tarpeeksi kauan vettä, ( noin 30-60 min) niin ylimääräinen vesi kaadetaan pois.
  • -jos kastelu tapahtuu päältä, niin varotaan ettei lehdet ja juurimukula kastu.
  • -syklaami pitää myös suihkuttamisesta, mutta sitä ei pidä tehdä liian usein, vain 1-2 krt viikossa.
  • jos kasvi on liian kuumassa tai liian kuiva se alkaa nuokkua.
  • -ihannelämpötila syklaamille on 15-18 astetta.
  • -syklaami pitää lannoittamisesta, lannoitus joka toinen tai kolmas kastelukerta on hyvä.
  • -huonot lehdet ja kukat poistetaan vartta kiertämällä ja kiskaisemalla.
  • -kukinnan jälkeen kasvi saa levätä viileässä kolme – neljä kuukautta, sitten aloitetaan taas säännöllinen kastelu ja lannoitus.

   

  JOULURUUSU

  • viihtyy valoisassa ja viileässä kasvupaikassa
  • lehdet kellastuvat helposti ja ne voikin poistaa leikkaamalla. Lehtien kellastuminen ei tarkoita, että kasvi olisi kuolemassa, ne on talvella ns. vanhoja lehtiä jotka kuuluukin lakastua. Usein jouluruusu myydäänkin tämän takia ilman lehtiä. Uudet lehdet kasvaa kukinnan jälkeen, viimeistään keväällä.
  • kasvi pidetään tasaisen kosteana koko kasvun ajan
  • kuivahtaminen saa kasvin nuukahtamaan, mutta se piristyy saatuaan vettä
  • liian lämpimässä se nuukahtaa myös helposti, mutta piristyy viileässä
  • kukinnan jälkeen kasvi siirretään viileään esim. kellariin ja istutetaan keväällä ulos, varjoisaan ja syvämultaiseen, ravinteikkaaseen maahan. Se on monivuotinen perenna, joka viihtyy puutarhassa hyvin. 

  SEKA-ASETELMAT

  • hoidetaan eniten lämpöä vaativan kukan mukaan
  • kastellaan säännöllisesti
  • kauemmin kestävät kasvit voi joulun mentyä siirtää omiin ruukkuihinsa.

   

  LISÄKSI OLISI HYVÄ:

  TEHDÄ VESITARKISTUS HETI KOTIIN TUOTUA

  • Tarkistus joko sormella koittamalla tai painoa tunnustelemalla. Muistathan, että joulutähti ja kaktukset on kasveja, joille vettä kannattaa antaa aina vähän kerrallaan, ne kärsivät nopeasti liiasta märkyydestä / kuivuudesta.

   

  MUISTAA ETTÄ KUKAT EIVÄT TYKKÄÄ HEDELMISTÄ, KYNTTILÖISTÄ EIKÄ KUUMISTA LÄMPÖPATTEREISTA

  • Hedelmien etyleeni ja lämpöpattereiden & kynttilöiden lämpö ei ole kukkien parhaita kavereita. Sijoitetaan kukat siis hiukan kauemmaksi niistä, niin kaikki viihtyy ja tuo tunnelmaa, ilman ongelmia.  Aina silloin tällöin kuulee myös varoituksia joulukuusen etyleeni tuotosta. Se voidaan kyllä unohtaa, se on niin pientä, että sillä ei ole merkitystä kukkien hyvinvoinnille. Hyvinhän nuo näyttävät viihtyvän havupuilla koristellut jouluasetelmatkin 😉

  OSTAA KOTIMAISIA JOULUKUKKIA

  • Näin tulee joulu ja etenkin hyväjoulumieli niin puutarhureille kuin kukkien ostajille ja saajille.

  Nämä hoito-ohjeet löydät tosiaan kuvien TÄÄLTÄ ja tuota linkkiä voit vapaasti jakaa, jos tunnet että joku ystäväsi voisi hiukan neuvoista ilahtua.

   

  VIDEOLLA SAMOJA JUTTUJA JA VÄHÄN MUUTAKIN – TÄMÄN VOIT MYÖS VAIKKA KUUNNELLA

  Tässä videolla jutustellaan Leenan kanssa joulukukista hiukan laajemminkin.

  Tämän voit kuunnella joko tuosta alta klikkaamalla tai YouTubesta suoraan TÄÄLTÄ

   

  LEIKKO AMARYLLIS  - KUMINAUHA VINKKI

  Tämäkin on tuttu vinkki, mutta ihan mumisutuksena vielä, että tuohon tyvelle, kun pyöräyttää kumilenkin, niin se estää vartta halkeamasta ja kukka saa vettä niin kuin kuuluukin

   

  MAANTAINA EHTII PAKETIT – LAHJAKORTTI VAIKKA AATTONA

   

   Jos puutarhurin pukinkontista lahjaa olit ajatellut, niin maanantai-iltaan mennessä tulleet tilaukset ehtivät vielä jouluksi varmuudella.

  Puutarhurin pukinkontin valikoiman näet TÄÄLTÄ

  Lahjakortit saat sähköpostiisi, joten ne ehtivät vielä silloinkin kun pukki jo koputtelee ovella. 😉🎅 Lahjakortteja on eri hintaisia ja ne löydät TÄÄLTÄ

   

  Vaan nyt minä lähden tuonne pirtin lämmitykseen ja nauttimaan hiljalleen lähestyvän joulun ja kukkaloiston tunnelmasta. 😍

  *******************************

  Sinun kokosi ei ratkaise mitään;

   

  Aivojesi koko ratkaisee enemmän;

   

  Sydämesi koko ratkaisee kaiken.

   

  B.C.Forbes

  *******************************

  Tuoksujen ja lämpimien ajatusten täyttämää viikonloppua sinulle hyvä ystäväni

  Toivotteleepi

  Puutarhurisi

  Juha