Skeipit pois ja herkuttelemaan, Miksi skeipit kannattaa leikata pois, Pionien siemenkodat, ym. 7.7.2023

Skeipit pois ja herkuttelemaan, Miksi skeipit kannattaa leikata pois, Pionien siemenkodat, ym. 7.7.2023

Perjantaipostin aiheita tänään mm:

  • Skeipit pois ja herkuttelemaan
  • Miksi skepit kannattaa leikata pois
  • Onnistuneen kesäkurpitsan ”salaisuus” – pölytellään ja saadaan upea sato
  • Pionien siemenkodat – leikataanko vai ei, miten ja miksi ?
  • Menovinkki – avoimet puutarhat sunnuntaina – linkistä löydät oman paikkakunnan kohteet
  • Pujojen kiskontaa – parhaassa seurassa ja valvonnassa. 😉
  • Koiraystäviemme (onnellisemman) elämän vinkit

Kosteanlämpöisiä ja maukkaita terveisiä täältä Puutarhalta

Aamulla kun lähdin käyttämään pikku Fonzieta aamupissillä, niin ilma oli ihan kuin elokuussa oltaisiin jo. Kostea, sumuinen ja pikkuisen viileä. Juuri sellainen kesäaamu josta itse pidän yli kaiken.

Yöllä oli sadellut vettäkin ihan mukavasti, semmoiset  15 mm. Ja jokainen pisara on ollut enemmän kuin tervetullutta, tuon pitkän, kuuman ja kuivan jakson jälkeen. Luonto ja puutarhurit kiittää.  Sekä sipulipenkit…

SKEIPIT POIS JA HERKUTTELEMAAN

Valkosipuleista on nyt skeipit pois ja nyt vaan pitäisi päättää, että miten nuo käytän ja säilön. Suunnitelmissa olisi, että teen osasta pestoa, osan pilkon ja laitan sellaisenaan pakkaseen. Makuöljyä olisi ja kiva tehdä. Ensimmäiseksi kuitenkin pieni satsi pannun kautta lisukkeeksi. Teki sitten mitä vain, niin nuo Skeipit on ihan aivan fantastisia käyttää. Oikein harmittaa, kun joskus näkee, että ne on vain heitetty pois tai jätetty maahan.

 

Jokunen vuosi sitten sain Aulilta hyviä vinkkejä ja ohjeita, joita käytän taas tänäkin vuonna.

PESTOA VALKOSIPULIN KUKKAVARSISTA

n. 30 kukkavartta

reilu 1/2 dl kuorittuja manteleita
reilu 1/2 dl cashewpähkinöitä
reilu 1dl parmesan raastetta
1/2-1 dl hyvää oliiviöljyä
vähän sitruunamehua
suolaa ja mustapippuria

Valkosipulin varret pilkotaan parin sentin pätkiksi. Kaikki aineet tehosekoittimeen ja hienoksi. Öljyä kannattaa lisätä vähitellen, jotta saa haluamansa koostumuksen. Minä jätän melko paksuksi, koska syön pestoa leivän päällä levitteenä. Kannattaa myös ainakin osa pakastaa talven varalle! Sitruunamehua, suolaa ja pippuria myös vähitellen maun mukaan.

Makuöljy
Laitan pulloon ensin muutaman valkosipulin kukkavarren, timjamin oksan ja rosepippureita. Sitten täytän pullon hyvällä oliiviöljyllä ja korkki kiinni. Annan maustua huoneenlämmössä aurinkoisella paikalla viikon pari ja sitten käyttöön.

Joku muu tapa? Kertoisitko!

Onko sinulla joku hyvä ohje, miten olet skeippejä käyttänyt? Kerrotko, olisi kiva kuulla ja kokeilla. 😊

MIKSI SKEIPIT POIS ?

Yksi kuva kertoo sen paremmin kuin tuhat sanaa. Tuo oheinen kuva on muutaman vuoden takaa, kun otin vierekkäisitä sipuleista toisesta skeipin ( = kukkavarren) pois ja toiseen jätin. Sipulit nostin heinäkuun lopulla ylös ja kuva on otettu elokuussa. Eli tuo missä kukkavarsi on paikallaan, on kasvattanut siemeniä ja tuo mistä se on pois, on kasvattanut sipulia.  

Koska? -> Minä olen pitänyt hyvänä ohjeena sitä, että kun kukkavarsi on tehnyt koko kierroksen, niin silloin leikkaan sen irti.  

VAJAAKSI KASVANUT KURPITSA EI OLE KÄRSINYT VEDESTÄ / RAVINTEISTA VAAN PÖLYTTÄJISTÄ – VOIDAAN AUTTAA

Kesäkurpitsan yksi kysytyimpiä aiheita on, että miksi hedelmät eivät kehity aina kunnolla. Onko kyse veden- tai raviteiden puutteesta, lämmöstä, jne. Ei ole, vaan kyse on siitä, että hedelmän tekevä tyttökukka ei ole pölyttynyt.

Sen voi tehdä parillakin tapaa, eli vaikka pumpulipuikolla käyt poikakukissa ja tyttökukissa heti tuossa alkuvaiheessa. Toinen tapa on leikata poikakukka irti ja riisua siltä helmat pois ja tuolla päällä käy sitten vierailulla tyttökukassa.

 

Tyttö- ( emi ) ja Poika(hede)kukan erottaminen.

On helppoa eli poikakukalla on sorja varsi ja tyttökukka alkaa heti tekemään hedelmä aihiota.  

Kokeilin tuohon kuvaan ympäröidä ja kirjoittaa eron.

Huomaa kyllä, etten ole oikein mikään kuvankäsittelijä, mutta olenkin enempi puutarhuri. 😅

Käväisin tekemässä pikku videonkin tuosta, jos siitä selviäisi vielä paremmin.

Video -> Kesäkurpitsan keinopölytys

PIONIEN SIEMENKODAT – LEIKATA VAI EI?

Nyt kun osa pioneista on kukkinut, niin minun rutiineihini kuuluu, että leikkaan siemenkodat pois. Miksi sen teen, niin olen tullut siihen tulokseen, että koska tarvetta siemenille ei ole, niin on paljon parempi poistaa ne ja kasvit alkavat kasvattamaan juurakkoa entistä isommaksi ja vahvemmaksi. Tämä taas tietää parempaa talvenkestoa ja vieläkin isompia kukkamääriä ensi kesälle.

Varren leikkaan aina tuosta ylimmän lehden yläpuolelta. Näin siihen ei jää mätänevää tynkää ja on siistimmän näköinen muutenkin. Ja olen tullut hiukan siihen tulokseen, että kun siemenkodat poistaa, niin pionit pitää lehdet paremmin kasvussa koko kesän. Ja sehän me tiedetäänkin, että mitä enemmän lehtiä, niin sitä enemmän kasvi saa yhteytettyä itseensä kasvuenergiaa ja sehän on aina hyvä asia.

ps. kaikki pionit eivät tee siemeniä. Etenkin jotkut kerrattukukalliset tekee ehkä siemenkodan, mutta ei siemeniä sisään. Se on helppo tarkistaa, sipaisee vain siemenkodan auki ja katsoo. Jos ei ole siemeniä, niin sitten kotien poisto on turha.

ÄMPÄRIPERUNAT NOSTETTU

Toissapäivänä nostin viimeisetkin ämpäriperunat ja aika mukavasti onnistui nämäkin. Seuraavaksi on sitten penkistä nostettujen vuoro. Niistä tehdään siten taas herkkuja talveksi, eikö vain. 😉

 

 

 

 

MENOVINKKI - AVOIMET PUUTARHAT TAPAHTUMA SUNNUNTAINA

Tämän kesän avoimet puutarhat ovat nyt sunnuntaina, ja kyse on siis pääosin kotipuutarhureiden puutarhoista ja pihoista, joihin nyt on mahdollista tutustua ja inspiroitua. 

Avoinna olevat kohteet paikkakunnittain löydät -> TÄÄLTÄ

Vaan nyt minä lähden noiden veijareiden kanssa jatkamaan puuhia tuonne puutarhan ja pihan puolelle. Parina päivänä on jo porukassa kiskottu pujoja ylös. Niihin alkaa hiljalleen kehittyä siemeniä, joten nyt ne on hyvä kiskoa ylös. Häviää hyvällä tuurilla kerta kiskaisulla koko kasvi. Ja mikäs sitä on näin hyvien apulaisten kanssa tehdessä. Mortti valvoo ja Fontzie tarkistaa kuopat… 😅

**************

Koiraystäviemme elämänohjeet meille:

- Käytä hyväksesi jokainen ilonhetki.

- Hurmioidu raikkaan ilman ja tuulen hyväilystä kasvoillasi.

- Rakkaimpiesi tullessa kotiin riennä tervehtimään heitä.

- Ole tottelevainen silloin kun se on etujesi mukaista.

-  Ota nokoset ja venyttele ennen kuin nouset.

-  Juokse, telmi ja leiki päivittäin.

-  Syö halukkaasti ja innostuneesti.

-  Ole uskollinen.

-  Älä milloinkaan teeskentele olevasi joku muu kuin olet.

-  Jos haluamasi on kätkössä, kaiva kunnes löydät sen.

-  Älä pure, jos murina ajaa saman asian.

- Kun olet onnellinen, tanssi ympäri ja heiluta koko kehoasi.

- Älä juutu syyllisyyteen ja mökötykseen, vaikka sinua arvosteltaisiin kuinka. Juokse heti takaisin ja solmi uudestaan ystävyyden siteet.

  Veronica Hay

*******************************

Koiramaisen touhukasta ja  mukavaa viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni!

Toivottaa,

Puutarhurisi

Juha

ps. Siellä alkaa metsässä olemaan pikkuhiljaa piirakkatarpeita tarjolla,  niin ”sinisiä” kuin keltaisia piirakoita varten. 😉