Helteet tulivat takaisin, Talvivalkosipulien nostoajat lähestyvät, Verenpisaroista siemenkodat pois ym. 14.7.2023

Helteet tulivat takaisin, Talvivalkosipulien nostoajat lähestyvät, Verenpisaroista siemenkodat pois ym. 14.7.2023

Perjantaipostin aiheita tänään mm:

  • Helteet tulivat takaisin – kasveja jalostetaan ja testataan laajasti
  • sade on aina sade – ihmeitä tekeviä vaikutuksia havaittavissa
  • Talvivalkosipulien nostoajat lähestyvät – seurataan ja tehdään koenostoja
  • Kurkku ja kurpitsa on hedelmiä, mutta kuinka tuttu on epähedelmä, entä onko nämä kaikki oikeasti marjoa? Tiesitkö? 😉
  • Verenpisaroista siemenkodat pois – iso ero
  • Erilaisuus on rikkaus – myös kukissa
  • Kukkahoroskoopissa juhlivat nyt Keto-orvokit ( 11.7. - 8.8.)
  • Syyskuvasto on nyt ennakkotilattavissa. Katso, saatko sen automaattisesti. Jos et, niin tilaa se ennen keskiviikkoa! Saat sen ensimmäisten joukossa suoraan kotiisi.

Helteisiä terveisiä täältä Puutarhalta!

Niin ne vain helteet palasivat ja puutarhurin elämä muuttui kasvihuoneella taas aamu- ja iltavuoroihin. Päivällä siellä on aivan liian kuuma tehdä mitään. Onneksi huoneissa on automatiikka, joka huolehtii niin tuuletuksesta kuin ilmankosteudesta ja taimet kasvavat kohisten ja voivat erinomaisesti.

KUUMUUTTA JA KUIVUUTTA KESTÄVIÄ KASVEJA JALOSTETAAN JA TESTATAAN

”Superhelteet” ovat sellainen asia, että ne on nyt vain nykyisin hyväksyttävä. Ne kuuluvat kesiin ja yhä enenemässä määrin ne kestävät pidempään ja ovat kuumempia.  Ihan koko maailmassa, ei pelkästään meillä ja Euroopassa. Tämä on tiedetty jo pidempään ja koko ajan tehdään yhdessä jalostajien kanssa töitä sen eteen, että saadaan paremmin kuivuutta ja kuumuutta kestäviä kasveja kotipuutarhoihin. Alkukesästä Hollannin reissulla tutustuin näihin lajikkeisiin useammassakin paikassa ja nämä kenttäkokeet ovat olennainen osa näitä testejä. Testikasveille ei anneta mitään erityishoitoja tai apuja, ihan peruslannoitus ja kasvupaikka. Näissä ne sitten selviää parhaiten, mitkä lajikkeet oikeasti kestää ja mitkä ei.

VESISADE ON AINA VESISADE – TEKEE IHMEITÄ

Alkukuun vesisateet olivat kuin taivaanlahja sekä luonnolle että puutarhakasveille. Katsopa vaikka tätä sipulipenkkiä. Sitä kasteltiin ja sadetettiin ahkerasti, mutta kun viimein saapuivat nuo vesisateet, varret kasvoivat varmasti kaksinkertaisiksi. Tämä taas tarkoittaa, että myös sipulit ovat kooltaan suurempia. Toivotaan nyt, että tämä sateeton jakso ei kestäisi kovin pitkään.

 

TALVIVALKOSIPULIEN ( Ljubashat) NOSTO-AIKA LÄHESTYY

Katselin tuossa, että alkaa alalehdet hiljalleen kellastua ja sehän tarkoittaa, että nostoaika lähestyy. Pitänee ensiviikolla tehdä jo muutama koenosto, mutta veikkaan että parin viikon sisään nämä kyllä ovat nostovalmiita. Liian pitkälle ei kannata nostoa venyttää, sillä sipuli ei siitä enää kasva. Se alkaa vain jakautua ja sehän ei tiedä hyvää sipulin säilyvyydelle. Mutta katsotaan tätä nostojuttua lisää ja tarkemmin ihan tässä lähiviikkoina.

 

Viimeviikolla oli puhetta kurpitsan keinopölytyksestä ja jos se jäi välistä, niin se video löytyy TÄÄLTÄ.

Mutta se ei ollut se asia, vaan katsopa, miten hienosti tuo kasvoi ja kehittyi viikossa siitä pienestä alusta valmiiksi asti. On kasvuvauhti huima ja maku kohdillaan. Helppoa ruokaa kesägrilliin tai mihin vain.

Ai niin, tosiaan pakko ei ole leikata poikakukkaa, vaan pumpulipuikolla, pienellä vesivärisiveltimellä, tms. kun sutii vuorotellen kukintoja, niin lopputulos on yhtä hyvä.  

 

KURPITSA ON VIRALLISESTI HEDELMÄ – EI VIHANNES

Tuohon viimeviikon kurpitsapölytysjuttuun liittyen sain palautetta, että eikö kurpitsa ole vihannes, eikä hedelmä.

Virallisesti ja kasvitieteellisesti se on siis hedelmä, mutta ei minun maailmani ainakaan järkyty, vaikka sitä myydään vihannesosastolla ja vihanneksena. Pääasia on, että maistuu ja sitä on. Eikös se niin ollut, että  ”Ei nimi miestä pahenna, ellei mies nimeä”. 😉  

MARJA, VIHANNES, HEDELMÄ VAI EPÄHEDELMÄ – TIESITKÖ? EI EHKÄ AINA TULE MIELEEN. 😊

Tuota kurpitsan ”määritystä” kirjoittaessa tuli mieleeni ainakin pari muuta virallista ”määritystä’, mutta arkikielessä eri tavoin esiintyvää tuttua tuotetta.

Kurpitsan lisäksi esim. kurkku on hedelmä.

Marjoja sen sijaan on mm. Tomaatit, vesimelonit, munakoisot, chilipaprikat, avokadot ja jopa banaani on virallisesti marja.

Mansikka sitten taas ei olekaan marja vaan se on pohjus (epä)-hedelmä, jonka kukkapohjus on kehittynyt syötäväksi. 🍓 Nyt voit sitten vitsailla tutuillesi, kun menet mansikoita keräämään, että menetkin poimimaan epähedelmiä kakun päälle ja talvenvaralle. Saattavat hiukan ihmetellä, että mitähän oikein olet menossa keräämään… 😉😂

VERENPISARAT KUKKIMAAN KOVEMMIN – SIEMENKODAT POIS

Viimeviikolla oli puhetta pionien siemenkotien poistoista ja tuli mieleeni, että  verenpisara on yksi niistä kukista, joista siemenkodat kannattaa myös ehdottomasti poistaa kukinnan lisäämiseksi.  Kukinta taantuu muuten hyvinkin nopeasti, jos kotia ei poista.

Tuohon kuvaan kokeilin ympäröidä siemenkodan, joka siis poistetaan. 

 

Illalla, kun ihailin taas tätä hyvin erikoista liljaa Apricot Fudgea . Ajattelin, että vaikkei kaikki tästä tykkääkään, kun ei muistuta perinteistä liljaa niin minusta ainakin erilaisuus on aina rikkaus ja kauneus on katsojan silmässä. Minusta tätä ei saakaan ajatella ja verrata liljoihin ( vaikka lilja onkin) vaan ihailla sitä omana personnallisena yksilönään. Minä ainakin tykkään. 🥰   

 


 

KUKKAHOROSKOOPISSA JUHLIVAT NYT

Keto-orvokit 11.7. - 8.8.

Ensivaikutelma keto-orvokista on suloinen. Vaikka katse on lapsenomaisen luottavainen, koko olemus pieni, ujo ja vaatimaton, hänestä huomaa pian yllättävää värikkyyttä ja monimuotoisuutta. Hänessä on ainutlaatuista persoonallisuutta, outoa, jopa omassa suvussaan. Et ole tekemisissä minkään keskivetotyypin kanssa. Herkkä keto-orvokki on vahvalla varrella tukevasti kiinni maassa. Suku ja ystävät ovat hänelle suorastaan elintärkeitä. Valta ja raha eivät häntä kiinnosta, hän tarvitsee ennen kaikkea ihmisiä, läheisyyttä ja lämpöä. Hän viihtyy ja kukoistaa vaatimattomissa olosuhteissa ja saa mutkin viihtymään. Keto-orvokin juhlissa ei tarvita gourmet-ruokia. Teekupin ääressä hänen luonaan vietetään unohtumattomia iltoja. Äärimmäisen sosiaalisena ja empaattisena keto-orvokki suorastaan itsestään ajautuu ammatikseen auttamaan muita. Eläytymiskykyisenä hän sopii myös esiintyväksi taiteilijaksi, etenkin näyttelijäksi. Aina tuohtuessaan ja muista huolehtiessaan hän helposti unohtaa huolehtia omasta terveydestään ja lepohetkistään. Oma rakkauselämä, perhe ja lapset jäävät helposti liian vähälle huomiolle. Keto-orvokin pitäisi varata almanakkaansa oma rauhallinen koti-ilta edes silloin tällöin. Keto-orvokki valitsee mielellään puolisokseen hiljaisen ja rauhallisen luonteen, joka myhäilee taustavoimana vilkkaassa seuraelämässä. Itsekkäät ja kovat kyynärpäätaktikot hän jättää huomiotansa vaille.

SYYSKUVASTO – TULEE AUTOMAATTISESTI JOS… TAI TILAA SE ENNEN ENSI KESKIVIIKKOA

Niin se vain kesä menee siihen tahtiin, että syyssipulit ym. on valittu ja tarkistettu syyskuvastoon jo nyt. Kuvasto on valmiina painoon ensiviikon lopulla. Jakoon se tulee sitten elokuussa, mutta materiaali ja osoitteet pitää toimittaa ensiviikolla painoon.

Saat syyskuvaston automaattisesti kotiisi, jos olet tilannut minulta jotain viimeisen kolmen vuoden aikana.

Mikäli et, niin saat kuvaston ensimmäisten joukossa ja suoraan kotiisi, kun käyt tilaamassa sen ennen ensi keskiviikkoa ( 19.7) TÄÄLTÄ

Voin luvata, että kannattaa… 😉

Vaan nyt minä lähden ottamaan pienen huilin, että jaksan sitten tehdä iltavuoron kasvihuoneella paremmin. Siellä on kyllä iltaisin niin ihana tunnelma. Sieltä ei meinaa malttaa pois lähteä, mutta se on kai sallittua näin kesäisin. 😊

Aamulla, jos heräisi aikaisin ja piipahtaisi tuolla suolla, niin voisi saada kotiin tuomiseksi jotain muutakin kuin terveisiä. 😉

Nämä nimittäin kypsyvät nyt.

*******************************

Harjoittele vähentämään vauhtia.

Älä kiihdy, äläkä hermoile suotta.

Tee parhaasi ja tyydy tuloksiin.

Pystyt mihin vain, jos uskot pystyväsi.

Kunhan vain säilytät malttisi ja huumorintajusi.

Smiley Blanton

*******************************

Maukkaan aurinkoista viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni!

Toivottaa,

Puutarhurisi

Juha