Ruusuisia ajatuksia sunnuntaihin

Ruusuisia ajatuksia sunnuntaihin

Ruusuista huomenta täältä puutarhalta!

Hauskaa miten tämä aurinkoinen aamu ja kevät tuo kaikenlaisia asioita mieleen. Nytkin tuolla kesäkukkien ja muiden taimien kanssa puuhastellessa tuli jostain syystä ruusut mieleeni. Ruusut ja niiden maailma kun on aina kiehtonut, niin eihän ne antanut rauhaa nytkään. Joten nyt kun sain kastelut kasvihuoneella tehtyä, niin pistin kaffeet tulille ja ajattelin kirjoittaa muutaman rivin ruusuista sinullekin.

Hiukan historiaa, symboliikkaa ja kuinka lähettää ”salaisia” viestejä niiden kautta.

Ruusujen hurma - historiaa

Ruusu on kukka, joka on hurmannut kauneudellaan ihmisiä jo vuosituhansia. Ensimmäiset merkit ihmisen ja ruusun yhteisestä historiasta ajoitetaan n. 2300 ennen ajanlaskun alkua Eufratin ja Tigrisin alueelle. Myös varhaisempia ruusuaiheisia koristeita löytyy esimerkiksi Kreetan saaren Knossoksen palatsin kiviseinistä ja Babyloniasta. Myöhemmin on löydetty mm ruusuvettä esittäviä tauluja ja faaraoiden haudoissa on ollut merkkejä ruusuista. Lisäksi suuria ruusuviljelmiä tiedetään olleen Kiinassa ja Persiassa jo 3000 vuotta sitten.  Suomeen ruusut ovat kulkeutuneet munkkien kautta ja 1800-luvulla ruusuinnostus kasvoi huimasti puutarhaviljelyn yleistyessä. Puutarhan hoito oli tuolloin vielä säätyläisten harrastus. Ruusut olivat kartanopuutarhoissa erittäin suosittuja ja 1900-luvun alkupuolella ruusuinnostus levisi kaiken kansan keskuuteen.

Runsaskukkaiset ja pitkään kukkivat ryhmäruusut yleistyvät Suomessa 1950- luvulla.Bengt Schalin (1889-1982) toimi Suomessa merkittävänä ruusuvaikuttajana vuosina 1946-1957. Hän oli suomalainen puutarha-arkkitehti ja Helsingin kaupungin puutarhuri, joka rikastutti kaupunkia istuttamalla monia pensasruusuja. Useat suomalaisten puutarhojen ruusulajikkeet ovat peräisin Pietarista, mutta yhden vanhimman ruusun, juhannusruusun alkuperää ei ole saatu vieläkään selville

Ruusuja on kautta aikojen käytetty monenlaisiin tarkoituksiinRuusua on pidetty täydellisen kauneuden vertauskuvana. Roomalaiset omistivat sen kauneuden ja rakkauden jumalalle, Venukselle, kreikkalaiset puolestaan Afroditelle. Roomalaiset ripottelivat myös ruusun terälehtiä kotiin palaavien sotureiden päälle.

Ruusun kukkia, terälehtiä ja näistä saatavia aineita on käytetty teenä, hajusteena, balsamina ja syötävinä koristeinakin. Lisäksi ruusujen kiulukoita on käytetty c-vitamiinin lähteenä. 

Ruusulla on monia yhteyksiä myös kristilliseen maailmaan. Kirkkoisä Ambrosius arveli 300-luvulla ruusujen olleen paratiisissa piikittömiä. Piikit ilmestyivät ruusuihin syntiinlankeemuksen seurauksena. Ruusu liitetään monissa maissa neitsyt Mariaan, erityisesti valkoinen ruusu. Ruusua on myös pidetty marttyyreiden tunnuksena. Punainen väri tuo mieleen veren. Punaisen ruusun sanotaan syntyneen Golgatalla maahan vuotaneesta Jeesuksen veripisarasta. Ruusun koristeellinen kukinta on ollut myös vaikuttimena tuhansien kirkkojen rakentamiseen. Tästä esimerkkinä kirkkojen ruusu-ikkunat, jotka ilmentävät paratiisiin hallitsevaa kukkaa. Lisäksi ruusu on löytänyt tiensä aatelisten, hallitsijoiden ja kaupunkien vaakunoihin. Suomen tasavallan vaakunasta löytyy Suomen leijonan ympäriltä yhdeksän ruusunkukkaa.

Ruusut symboivat onnea, kestävää rakkautta, jälleensyntymistä. Lisäksi sen katsotaan olevan vaikenemisen merkkikin.

Ruusun värillä ja lukumäärällä on katsottu olevan oma merkityksensä, joskin liian vakavasti tähän ei liene kannata suhtautua.

Keltainen on valon väri ja yhdistetään aurinkoon, lämpöön, onneen ja toivoon. Keltainen viestii vilpittömyyttä ja avoimuutta, sillä on rohkaiseva vaikutus. Toisaalta onpa keltainen ruusu yhdistetty mustasukkaisuuteenkin.

Vaaleanpunainen on värinä hempeä ja liitetään usein pehmeään, orastavaan rakkauteen. Se symbolisoi myös toivoa, iloista odotusta ja viattomuutta.

Punainen väri symbolisoi suuria tunteita. Se on voimakas väri, joka ilmentää voimaa, terveyttä ja elinvoimaa. Punainen on rakkauden ja intohimon väri.

Shampanjan sävykirjo luo valoisuutta, puhtautta ja raikkautta ympärilleen. Se kuvastaa arvokkuutta ja herkkyyttä.

Valkoinen on värinä puhdas, kepeä ja viaton. Se on toivon ja levollisuuden väri. Valkoinen sopii moneen tilanteeseen niin kepeisiin, iloisiin kesäpäiviin kuin tuomaan toivoa surun hetkillä.

Pinkki edustaa rakkautta ja kiintymystä. Sen sanotaan olevan pehmeämpi versio punaisesta. Pinkki kuvastaa rakkauden ja ystävyyden voimaa. Se pursuaa lämpöä ja onnellisuutta.

Oranssi on värinä vahva ja se symboloi elinvoimaa ja päättäväisyyttä. Oranssi voi luoda uusia ajatuksia ja antaa rohkeutta saajalleen. Oranssi tuo auringon tullessaan. 

Lila on suurien tunteiden sävy niin ilon kuin surunkin. Lila viestii mystiikkaa ja salaperäisyyttä. Värinä lilalla on rauhoittava vaikutus.

Kukkien määrällä voi myös kertoa, (jos ei muuten kehtaa) tähän tapaan:

1 kukka: Rakastan sinua!

2 kukkaa: Haluan tavata sinut uudelleen.

3 kukkaa: Haluaisin olla kanssasi kahden!

4 kukkaa: Kunnioitan sinua, mutta en vielä rakasta.

5 kukkaa: Minä rakastan sinua!

6 kukkaa: Toivon, että paranet pian. En usko lupauksiisi.

7 kukkaa: Kosinta

8 kukkaa: Olen sinun, kunnes kuolema meidät erottaa.

9 kukkaa: Kunnioitan sinua ja olen aina ystäväsi.

10 kukkaa: Haluan tehdä kaikkeni hyväksesi.

11 kukkaa: Olen aina ystäväsi.

12 kukkaa: Meillä on vaikeuksia, mutta uskon kaiken järjestyvän.

13 kukkaa: Minä vihaan ja halveksin sinua!

14 kukkaa: Olet kaikkeni!

15 kukkaa: Olet kaikkeni!

Tämmöisiä ”ruusuisia ajatuksia” tänä aamuna oli ja minun ruusuvalintani tälle vuodelle on tämmöiset. Olisiko näissä myös sinulle merkityksellisiä tai ihan vain ihania katsella olevia

 

Iki-ihana suosikki kirjani ja ketun suuri ruusuopetus.

Tässä minun suosikki kirjassani - Pikku Prinssi on myös tuo iki-ihana ja opettavainen keskustelu Pikku Prinssin ja Ketun välillä. Siinä keskustellaan Pikku Prinssin suhteesta ruusuunsa. Varmaan muistat tämän tarinan ja kuinka Kettu mm lausuu nämä ikimuistettavat sanat ”että vain sydämellään näkee hyvin, tärkeimpiä asioita ei näe silmillä”.  Vaan mistä tämä ajatus juonsi juurensa? Ruususta, siitä Pikku Prinssin yhdestä ruususta, jota hän oli kasvattanut, kastellut ja peitellyt, se yksi ruusu, joka teki siitä erilaisen muiden samannäköisten ruusujen joukossa. Tuo on niin suuri ja oivaltava ajatus, että se vapauttaa meidät turhasta ulkoisen täydellisyyden tavoittelusta.  Pidetään me ja huoli tänäänkin meidän ”ruusuista” sillä ne ovat meille kaikkein tärkeimpiä, joiden tärkeyden näemme vain omin sydämensilmin. <3

Tämä aavikkoketun viisaus on paljon suurempi viisaus kuin sitä ensilukemalta oivaltaakaan, eikö vain?