Puutarhurin Perjantaipostia 22.3.2019

Puutarhurin Perjantaipostia 22.3.2019

Raikkaan kaunista ja ennen kaikkea keväistä huomenta täältä puutarhalta!

Nyt se sitten taisi alkaa kevään tulo ihan tosissaan. Pipokin vaihtui lippalakkiin jo eilen ja vaikka aamulla tuuli meinasikin viedä sen mennessään, niin silti päätä ei palellut yhtään. Muuttolinnuista viikolla saapui jo töyhtöhyypät ja kottaraiset. Nuo kottaraiset ovat kyllä toimen lintuja. Heti kun tulivat, niin suoraan pönttöjen tarkistukseen ja pesänrakennuspuuhat käyntiin. Niillä on kyllä asenne kohdillaan, kun tulevat, niin asettuvat ja pistävät yhdessä valitun kotipesäpöntön kuntoon. Eikä haittaa jos on pönttö vähän vinossa tai katto kallellaan, koti syntyy ja poikasten on hyvä olla. Itse olen yrittänyt ottaa niistä aina oppia, että vaikka kukkapenkkini eivät ole koskaan täydellisiä ja aina kesken, niin silti pidän niistä ja iloitsen siitä mitä niissä kasvaa ja viihtyy. Ja elämän jatkuvassa virrassa, myös puutarha elää jatkuvaa muuttumisen elämää ja siksi se onkin ihan täydellinen koko ajan, kun vain opimme sen huomaamaan. Vaikka on vähän ”katto kallellaan”, niin hyvä on olla, kun vain lakkaamme juoksemasta turhaan varjojemme perässä.

No tulipas tässä näköjään nyt pohdittua heti aamusta asioita hiukan syvällisemmin, mutta niin se minusta nykyään on, että ilo ja onni on aina läsnä, itse vain päätämme, että avaammeko sille oven ja pyydämme sisään vai suljemmeko oven ja jätämme sen ulos odottamaan ”parempia aikoja”. No veikkaan että niin minä kuin sinäkin ollaan kasvien ja puutarhanhoidon kautta opittu oivaltamaan elämän hetekelisyys, kauneus ja ainutkertaisuus.  Ja meillä on ovet auki kaikelle kauneudelle ja iloa tuovien asioiden huomaamiselle. :)

Vaan mitäkö tänne muuta kuuluu ja mitä on suunnitelmissa? No ensimmäisenä tuli mieleeni, että muistahan että tämä

KASVIHUONETARJOUS PÄÄTYY NYT MAANANTAINA

Tiistaiaamusta minun pitää antaa sitten kaikki tulleet tilaukset eteenpäin ja tämä meidän special tarjous loppuu tältä vuodelta. Joten jos harkitset, niin maanantai-iltaan asti on aikaa.

Hannan Terveisiä:  ”Ohessa joitain satokuvia, lähinnä tomaateista löytyi. Sillä satoahan tulee ja paljon! Tuo teiltä ostettu kukkapyramidi on ollut ihan huippu! Hyvä ötököiden karkoittaja kasvihuoneessa samettikukilla istutettuna. :) Ja kauniskin, kun alkoi myöhemmin tosissaan kukkimaan, myöhempää kuvaa en valitettavasti löytänyt.”

Tilauslomake, tarjous päättyy maanantaina 25.3

Kasvihuoneet:

___ kpl   Strong 12 m2 , kerhotarjous  679 €  

___ kpl    Strong 18 m2, kerhotarjous   839 €  

___ kpl   Strong 24 m2, kerhotarjous   979 €  

___ kpl   Strong 30 m2, kerhotarjous 1199 €

Tarvikkeet:

___ kpl  seinähylly, kiinnitys rungon tukiosiin 15 €

___ kpl  päätyhylly, kiinnitys ruuveilla kennoon 10 €

___ kpl kattoikkuna automaattiavaajalla 79 €

Rahti 0 € suoraan kotiin kuljetettuna kaikkialle manner Suomeen.

*Nimi:

*Lähiosoite:

*Postinumero ja postitoimipaikka:

*Puhelinnumero:

*Sähköpostiosoite:

*Toive toimitusviikosta:        

Lisätietoja (esim. poikkeava toimitus- laskutusosoite):

Olethan yhteydessä meihin puhelimitse 05 3440 300 (ma-pe klo 8-16) tai sähköpostitse puutarha@kodinkukat.fi mikäli sinulla on kysyttävää liittyen kasvihuoneisiin tai niiden toimitukseen.

KUUN KERTOMAA, leikataan ja polttopuita kaadetaan

No kuuhan oli täysi viimeyönä ja komeasti paistoikin. Oli muuten aika harvinaista, että kevätpäiväntasaus keskiviikkona ja täysikuu sattui samaan aikaan. Jos vain yhtään pakastaa illalla ja taivas pysyy selkeänä, niin kauden viimeiset kuutamohiihdot pitää kyllä käydä hiihtelemässä iltayöstä. Mitä muuta tämä kuun asennon muuttuminen sitten tarkoittaa? No ainakin sitä että leikkausajat alkavat ja ovat muuten parhaimmillaan 25-26.3, mutta toki leikkauksia voit jatkaa hyvin aina huhtikuun ensimmäiselle viikolle asti.

Samoin lehtipuiset polttopuut kannattaa kaataa kuivumaan ennen kuin kuu vaihtuu 5.4. Nyt kaadetut polttopuut halkeavat hyvin ja kuivuvat nopeasti.

Pistokkaiden juurruttamisen aika on sitten taas parinviikon päästä, joten palailen niihin asioihin sitten taas silloin. Jos sinulla on jokin asia / idea niiden suhteen, niin laita ihmeessä, voidaan sitten yhdessä taas oppia enempi.

MUSTAHERUKKA JA ÄKÄMÄPUNKIT, NYT OLISI HYVÄ HETKI

Mustaherukoiden silmuissa (yleensä latvasilmuissa) talvehtivat äkämäpunkkien ”pesät” olisi hyvä käydä nyt tarkistamassa ja poistamassa pois, ennen kuin silmut aukeaa. Nyt ne alkavat erottumaan hyvin ja on helppo poimia pois. Ja muistetaanhan, että nämä silmut sitten hävitetään joko polttamalla tai talousjätteiden mukana kaatopaikalle. Ei heitetä siihen maahan, eikä edes kompostiin. Yksi parhaista sivustoista tunnistaa ja saada lisätietoa tästä ( ja toki paljon muistakin ”ötököistä”) on Luodon Leenan sivusto, jonne pääset TÄSTÄ

Niin ja ihan oikeasti tuo mustaherukanäkämäpunkki on sellainen joka kannattaa ottaa ihan tosissaan. Se ei pelkästään vähennä satoa, vaan saattaa tuhota koko pensaan ja muutkin terveet pensaat ympärillä. On taas sarjassa ”pieni homma oikeaan aikaan tehtynä, mutta tekemättömänä suuri vahinko”.

KIUSAAKO HOME SIEMEN- JA TAIMIKYLVÖJÄ, EI HÄTÄÄ, HELPPO KONSTI EHKÄISTÄ JA HOITAA

Nyt on hyvä kun vihdoin aurinko taas paistaa, mutta välillä kun oli näitä pidempiä pilvisiä jaksoja, eikä kylvösten pinnat pääse kuivumaan, niin homeen vaara oli suuri. Homeen iskeminen kylvöksiin on aina haitallista ja pahimmillaan tuhota koko kylvöksen, joten sitä kannattaa seurailla ja torjua vaikka jo ennakkoon. Yksi helpoimpia keinoja on tehdä se tuolla Atamon säilöntäaineella. Eli sekoitetaan vettä / atamonia suhteessa 1 litra / 1 tl. Ja tällä seoksella suihkutetaan mullan pinta. Ei tule hometta ja taimet kasvaa hyvin. :) Mitä hienompi sumu, sen parempi ja itse käytän pelkästään TÄTÄ sumupulloa tähän tarkoitukseen.

PÄÄSIÄINEN LÄHESTYY, OKSIA MALJAKKOON

Pääsiäinen on kuukauden päästä, joten jos haluat pääsiäiseksi vihreitä oksia pääsiäispöytään, kukkien sekaan tai ihan muuten vain, niin nyt alkaisi olla niiden aika päästä maljakkoon. Itse suosin aina koivunoksia, mutta toki omenapuun oksia tulee leikkaamisten yhteydessä ihan ”sivutuotteena” niitäkin. Niissä on se kukka kyllä niin ihana, että ei oikein muuta tarvitsekaan maljakkoon, kuin pelkät oksat.

Rairuohonsiemenet ostoslistalle

Eikä siitä haittaa ole, vaikka nuo rairuohon siemenet kaupasta jo nyt hankitaan mukaan. Vaikkei niitä ihan vielä kylvetäkään, vaan vasta viikon - puolentoista päästä, niin onhan tuossa jo sitten valmiina. :)

ENKELINSIIPI HAUDALLE? Mikä ihana ajatus.

Mikä ihana ajatus, tajusin sen vasta nyt itsekin, kun viikolla Pirkko näitä tilasi ja kertoi ajatuksestaan istuttaa näitä haudalle. Aivan ihana ajatus ja itse kasvihan on mitä soveltuvin siihen tarkoitukseen.

 

Kiitos Pirkko tästä ajatuksesta, itse ainakin aion nämä enkelien siivet rakkaille tänä kesänä kasvattaa ja viedä.

NÄMÄ TOIMII SITTENKIN, EPÄILEVÄ LUONTEENI SAI TAAS OPETUKSEN.

Nimittäin kun näin ensimmäisen kerran nämä ”kynnelliset istutushanskat” niin olin ihan varma, että ”ihan kiva idea, mutta ei varmaan toimi käytännössä”. Mutta vaikka olin epäilevä, niin tuttu perusluonteeni - uteliaisuus, halu itse kokeilla ja selvittää voitti kuitenkin. Ei kun hankin parit hanskat tutulta hanskatoimittajaltani testiin ja miten kävikään? Nämä toimikin ihan oikeasti hyvin. Istui hyvin, hommat hoituivat eikä sormenpäät ollut yhtään kipeät pidemmänkään kopsuttelun jälkeen. Rikkaruohojen poistaminen penkeistä tuntui suorastaan enempi hauskanpidolle, kuin sormenpäät verille vetävälle pakkopullalle.  Ja se, että aina vain tuo toinen hanska on noilla ”kupsutuskynsillä” varustettu on hyvä idea. Toinen käsi jää tällöin vapaammin käytettäväksi niihin hommiin missä nuo kynnet voisi olla tiellä. Hanskoja voi pitää siis koko ajan, eikä tarvitse vaihtaa tai ottaa pois kesken hommien. Puuvillakäsine on kyllä ihan hyvä idea laittaa tuonne alle ja tiedä vaikka sellaiset hanskojen mukana löytyisikin… ;) siis sinulle, ei aina. :)

Yksi koko ( M-L) ja hinta vain 4,95 € / pari ja näitä saat TÄÄLTÄ

AURINKO TEKEE NYT IHMEITÄ JA VEIKKAAN, ETTÄ ENSIMMÄISET PIKKUISET ALKAVAT OLLA VALMIITA UUSIIN KOTEIHIN IHAN PIAN.

On se jännä, että miten se sitten kuitenkin pitkään paikallaan juroneen taimen kasvu pyrähtää käyntiin, kun juuret on kasvaneet tarpeeksi. Nyt nimittäin ihan muutamassa päivässä on pieniä kasvunihmeitä taas tapahtunut sellaisella vauhdilla tuolla kasvihuoneella, että enää korkeintaan viikko tai kaksi ja ensimmäiset on jo niin isoja taimia, että voin ne hyvin ja turvallisin mielin saattaa uusiin koteihin.

PIKKU VINKKI, KANNATTAA VARAILLA NYT

Sen verran katselin noita keväälle jo varattuja taimia, että vaikka hyvälle näyttää ja kaikki kasvaa jopa paremmin kuin uskalsin toivoakkaan, niin silti osa taimista alkaa olla kohta varattuna loppuun. Ja kun enempää en voi taikoa mistään, mitä on nyt kasvamassa, niin varaathan ajoissa omasi. Minä kyllä sitten näitä täällä kasvatan niitä sinulle ja toimittelen sitten kun on hyvä aika. Osaan vain laittaa niille ”lapun kylkeen” jo nyt, että on sinulle varattuja. Saat ne sitten varmasti!

Olisiko näissä jotain kivaa, on muutama uusikin lisätty nyt - > TÄÄLLÄ koko komeus

Puutarhalle

Vaan nyt minä lähden tuonne kasvihuoneelle kylpemään auringossa yhdessä pikkuisten kanssa. Voi kun voisin tämän tunnelman ja tuoksut sinulle jotenkin välittää, tämä on kuin taivas!!!

Pieni Somatyttökin on niin tomerasti mukana ja sotkee multaa minkä pikku tassuillaan vaan ikinä ehtii ja välillä oikein patsastelee ylpeänä, että joko kelpaa Ihana pikku kippurahäntäinen apuri. <3

----------------------------------------
Puutarha ei ole koskaan niin hyvä kuin millainen se tulee olemaan ensi vuonna.
  • Thomas Cooper
           ----------------------------------------------------------------------------------------
Puutarha, joka on valmis, on kuollut.
  • H.E.Bates
----------------------------------------

Mitä ihaninta kevään tuoksujen ja pienten purojen täyttämää viikonloppua  sinulle.

Toivottaa, tämän nyt alkaneen kevään koko sydämestään tervetulleeksi toivottava ja tästä joka solullaan nauttiva

Puutarhurisi

Juha

ps. aiemmat perjantaipostit löydät TÄÄLTÄ ja siellä voit myös päivittää osoitteesi tai liittyä mukaan