Puutarhurin perjantaipostia 7.8.2020

Puutarhurin perjantaipostia 7.8.2020

Kosteanraikkaita, maukkaita ja innostuneita terveisiä täältä Puutarhalta!

 

Onhan tämä ihan mahtavaa aikaa, kun kaikki kukoistaa ja ruokakaupasta ei tarvitse hakea juuri muuta kuin maitoa, kaikkea muuta löytyy ympäriltä :)

Kukatkin sen kuin hehkuu vain paremmin ja paremmin. Kasvuvoimaa riittää ja kostean viileät ilmat pistävät ne suorastaan hehkumaan.

Tämäkin Lilliputti verenpisara ’Laura’ ( jonka istutin pikkutaimista vasta juhannuksena), kukkii tuossa pihapolun vieressä, niin hehkuvan raikkaana, pienien kastepisaroiden kera, etten meinannut hennoa sen luota matkaa jatkaa tänne puutarhalle.

Aamu oli muutenkin tosi sumuinen ja utuinen. Aurinkokin sai paistaa aika kauan, ennen kuin se alkoi kunnolla näkyä udun takaa. Jollain tapaa pidän näistä aamuista erityisen paljon. On lämmintä, mutta raikasta ja luonto on hiljaisuudessaan täynnä uutta elämää.

Ja miksi innostunut fiilis? No se selvinnee myöhemmin, kirjeen lopussa, jos kaikki sujuu niin kuin on suunniteltu… ;) katostaanko ensin hiukan mitä puuhia on tullut tehtyä ja mitä on viikonlopulle suunnitelmissa.

VADELMIEN POIMINTAAN TOIMIVA RATKAISU

Sinulle ei varman ole jäänyt epäselväksi, että tykkään kehitellä käytännöllisiä ratkaisuja erilaisiin asioihin, etenkin mitkä liittyvät puutarhaan tai luonnonantimiin. No nyt olisi vuorossa vinkki hyvästä keinosta kerätä vadelmia.  Pohdin tuolla vadelmia kerätessä, että kuinka saisin molemmat kädet vapaiksi ja silti astian hyvin sekä turvallisesti hollille. Olin nähnyt jossain sellaisen idean, että oli mehukannu ja sen kahva työnnettiin housunkauluksesta sisään. En oikein innostunut siitä sellaisenaan, mutta hyväksi ideanpoikaseksi se kävi.

Otin siis ihan tavallisen mehukannun, jossa kahva on kiinni ylhäältä sekä alhaalta ja laitoin sen joustavalla vyöllä vyötäisille ja kannu haarojen väliin. Ja vot, sehän toimi hienosti. Kannu keikkui siinä haarojen välissä, eikä kaatunut tai tippunut pois, vaikka välillä kävin kyykyssäkin. Ja siksi laitoin joustavan vyön, että kannun tyhjennys ämpäriin oli kätevää. Ei tarvinnut irrottaa kannua, venytti vain vähän, kaadoin marjat astiaan ja jatkoin keräämistä. Kokeilepa, on muuten kätevä, vaikka itse sanonkin. Saa kerättyä molemmilla käsillä tai niin kuin usein on, että toista kättä tarvitaan oksien ylöspitoon ja toisella kerätään. Ja istualtaan voi myös kerätä esim. viinimarjapuskilla.

 

SIPULIT YLÖS JA KUIVUMAAN

Keittiökasvimaalla oli viikolla vuorossa sipulien nosto ja kuivumaan laitto. Riitta oli tehnyt samaa ja laittoi kuvan kätevästä telineestä. Tuossa Riitta on kuivattanut jo vuosia sipulit ja on muuten kätevännäköinen, eikö vain. Mahtuu pieneen tilaan paljon ja silti on ilmavasti. Kiitos Riitalle hyvästä ideakuvasta, jonka ideaa saa vapaasti käyttää.

ETANAT VÄISTÄVÄT MELONINKUORIA. ONKO KOKEMUKSIA?

Nyt on ihan pakko kysyä, että onko sinulla kokemusta tai tietoa tästä asiasta. Törmäsin tämmöiseen ”väittämään”, että jos penkkiin heittelee meloninkuoria, niin etanat karkottuu pois! Minulla ei ole aiheesta kokemusta, mutta onko sinulla? puolin tai toisin. Kerro ihmeessä, tämä on mielenkiintoinen aihe varmasti monelle muullekin. Laita vaikka paluuviestillä. Kiitos jo etukäteen.

 

KUKKAHOROSKOOPISSA JUHLIVAT KURJENKELLOT

Kurjenkello 9.8. - 4.9.

Huomiota herättävä, erikoislaatuinen, luokseen kutsuva, ihastusta osakseen saava. Siinä laatusanoja, jotka kuvaavat kurjenkello-persoonaa. Kurjenkelloa et löydä joka mutkasta, mutta tavatessasi tiedät, että seura tulee miellyttämään. Kasvina kurjenkello pitää valoisista rinnelehdoista, samoin kurjenkelloihminen rakastaa niin asumisessaan kuin koko elämänsä linjoissa valoa, ilmavuutta, tilaa ja vapautta; periaatteella antaa kaikkien kukkien kukkia! Kurjenkello haluaa, ja myös sopii, kukoistamaan samassa "kimpussa" mitä erilaisimpien kedonkukkien kera. Kurjenkello nostaa jopa metrisen vartensa muiden kellojen yläpuolelle ja tarkkailee maailmaa ennakkoluulottomin, ennennäkemätöntä ja parempaa etsivin katsein; mikään uusi ei ole niin erikoista, etteikö sitä kannattaisi kokeilla... Vaikeudet on tehty voitettaviksi. Kurjenkello elää täysillä aurinkoista päivää, syksy tulee myrskyineen, mutta ei kannata murehtia! Kurjenkellolle sopiikin vierelleen vankkavartisempi ja maanläheisempi kukka tukemaan, joka ei koko ajan kurkottele maailman tuuliin. Kurjenkello voi suotuisien myötätuulien puhallellessa suurine "kalkattavine" kelloineen joskus unohtaa vierellään kasvavat kissan- ja variksenkellot, joten perusteellisesti rauhoittuen, tutkistelevaan itsetarkkailuun kannattaa uhrata aikaa.

PÄIVIN KESÄKUKKA TERVEISET

Päivi lähetteli terveisiä upeiden kesäkukka kuvien kera:

”Tämän laatikon kukat ovat tulleet teiltä”!

Kiitos Päivi kuvasta ja terveisistä. Tuo ”laatikko + reiät” idea on vallan ihana ja lopputulos huikean hieno. <3

KUVIA KESÄKUKISTA, KESÄSTÄ YM. KALENTERIIN JA MUUTENKIN – arvonnassa mukana

Päivin kuvan innoittamana ajattelin kysyä, että josko sinulle olisi kertynyt lisää kesäkuvia tai muita kivoja kuvia. Hyväntekeväisyys kalenteria ajatellen ja itsestänikin on aina yhtä kiva katsella kuvia eripaikkakunnilta ja paikoista. Ja tietysti tarinoista niiden takaa.

Ja tuttuun tapaan kaikki kuvat on lahjakorttiarvonnassa mukana ja kalenteriin päätyvät saa oman kalenterin ilmaiseksi. :)

  • kuvat mielellään vaakaan otettuina ( pystykuvat toki käy myös, kalenterissa vain nuo vaakamalliset on parempia sen kalenterin muodon takia) ja iso kokoisina, Kiitos!

IKINUORI PAULA 60-v –> haluatko yllättää ja Onnitella henkilökohtaisesti? ;)

 

Meidän kaikkien tuntema ihana ja pätevä puutarha-alan konkari toimittaja Paula Ritanen-Närhi juhli siis viikolla pyöreitä.

 

Monet onnittelivat häntä jo eritavoin, mutta jos haluat yllättää Paulan ja lähettää hänelle sähköposti onnitteluja henkilökohtaisesti, niin Paulan sähköpostiosoite on: paula.ritanen-narhi@kolumbus.fi

 

ps. Paulalla ei ole tästä mitään tietoa, eli saattaa hiukan yllättyä, mutta eikös synttäreihin pikku yllätykset aina kuulukin? Ihan varmasti Paula ilahtuu jokisesta viestistä, vastaaminen toki saattaa hiukan kestää ;)

ps2. Paulan tämän vuoden uutuuskirja "Unelmia Puutarhassa" on  tarjouksessa TÄÄLLÄ

NYT NE ON JULKI – SYKSYN TUOTTEIDEN ESITTELY – SINULLE ENSIMMÄISENÄ

Niin kuin tuossa alussa jo vähän toivoinkin, niin nuo meidän ahkerat ja osaavat tytöt sai äsken tuon tämän vuoden syysistutettavien valikoiman kokonaan tuonne meidän kotisivuille. :)

Ja sinä pääset tutustumaan syksyn valikoimaani nyt ihan ensimmäisenä TÄÄLTÄ

Vaan nyt minä lähden Pikku-Reiskan kanssa pienelle luontoretkelle ja tiedä vaikka otettaisiin mustikkaämpäri mukaan myös.

Ja katsopa kellä nousi korvat viikolla noin tomerasti pystyy. :)

***************************************

Onnellisuutemme riippuu siitä,

millaista mielialaa ylläpidämme.

Täytä siis mielesi joka päivä onnellisilla ajatuksilla.

Säilytä iloinen mieli ja ota onnellisena oleminen tavaksi, niin elämästäsi tulee yhtä juhlaa.

 - Norman Vincent Peale  

***************************************

Onnellista viikonloppua sinulle, hyvä puutarhaystäväni. 

Toivottaa

Puutarhurisi

Juha