Puutarhurin perjantaipostia 14.8.2020

Puutarhurin perjantaipostia 14.8.2020

Innostuneita terveisiä täältä Puutarhalta!

Eipä ole kovin vaikeaa innostua tämmöisinä aikoina. Tosin ei minulla oikein isoja vaikeuksia ole ollut koskaan innostua näistä asioista. Tainnut osua ammatinvalinta nappiin. ;) Mutta nyt on kyllä erityistä menoa ja meininkiä, kun sadonkorjuun ja syyspuuhien lisäksi syyskuvasto ilmestyi ja innostuneita yhteydenottoja tulee kiihtyvään tahtiin. :) Ihan varoikisi muistutan nyt tässä samalla, että tuon koronan ( mikä pahus sentään näyttää taas saavan jalansijaa Suomessa :( ), niin yhä edelleenkään suorat  noudot täältä puutarhalta ei ole mahdollisia. Haluan varmistaa meidän terveenä pysymisemme, niin hyvin kuin mahdollista. Samalla tietysti  myös varmistaa, että saamme tuotteet toimitettua sinullekin varmasti, ajallaan ja riskittömästi.

Ja innostusta ei ainakaan heikennä, kun pirtinpolun varrella syysleimut ja liljat toivotti näin hyvät huomenet aamulla. Loppukesän ihania kukkijoita molemmat ja yhdessä kivoja kun hehkuvat kilpaa , eikä liljojen tuoksukaan ole liian voimakas, vaan juuri sopiva.

SADONKORJUU ON YHTÄ JUHLAA, EIKÖ VAIN

Ja jos tästä sadonkorjuusta ei innostu, niin sitten ei kai innostu mistään. ;)  Vaikka pikkusen selkää koskeekin välillä, kun sitä oikoo, niin eipä paljon haittaa. Kyllä kaiken sadon kerääminen nyt talteen on ihan parasta ja se ajatus siitä, kun saa pitkin talvea herkutella varmasti puhtailla ja terveillä kasveilla ja marjoilla, niin voiko sitä tyytyväisempi olla. Ja mikä parasta, vielä on paljon kerättävää, niin pellolla, kasvihuoneella kuin metsissäkin. :)

Tuosta lähti valmistumaan mustikoiden ja vadelmien pyhäliitto eli puolet ja puolet, pikkuisen sokeria. Sauvasekoittimella sekaisin ja pikkupurkeissa pakkaseen. Sieltä niitä on kätevä sitten ottaa pitkin talvea, vaikka pannaripäälle tai pikkupullien silmäksi. Ja molempia marjoja löytyy luonnosta vielä hyvin, vaikka vadelma alkaa olla puutarhasta lopuillaan, niin luonnosta löytyy vielä.

PIKKUÄMPÄRI KAULAAN JA MUITA NIKSEJÄ

Viime viikolla esittelin tuon oman ideani käyttää mehukannua ja joustavaa vyötä helpottamaan vadelmien keruuta. Siitä tuli kivasti palautetta ja omia ideoita ja oivalluksia. Moni kertoi laittavansa pienen esim. turkkilaisen jogurttipurkin liinalla tms. kaulaan ja kerää marjat siihen.  

Maarit kertoi myös käyttävänsä sellaista vanhanajan pientä maitohinkkiä, missä on kapea kaula. Tällöin ei marjat tipu pois niin herkästi vaikka vähän sattuisi heilahtamaankin. Muistelin itsekin kovasti, että minullakin sellinen jossain tuolla aitan kätköissä on, jos tuo mehukannu on joskus jossain muussa käytössä eikä jouda marjalle mukaan.

Sinikka puolestaan kertoi keräävänsä vatut suoraan vyöllä roikkuvan ämpärin pohjalle laitettuun pakasterasiaan suoraan. Jää turha vatulointi pois ja voi laittaa heti suoraan pakkaseen, kun tulee metsästä pois.

Ja marjapoimurilla istualtaan on kätevä ja helppo poimia niin karviaiset kuin viinimarjatkin.

Ja paljon muita ihania terveisiä ja muistoja marjametsiltä sain lukea eli tärkeintä ei ole tuo määrä vaan lähteminen ja metsässä olo. Sillä on aina hyvää tekevä vaikutus ja jos nyt samalla tulee hiukan ”saalistakin” mukana niin ei siitä haittakaan ole. :)

Muistatko muuten sen tutkimuksen, jossa oli oikein tieteellisesti todistettu, että jo vartti metsässä alentaa verenpainetta ja poistaa stressiä. Mehän nyt tämä olisi tiedetty muutenkin jo kokemuksesta, paitsi ettei sitä koskaan malta vartinjälkeen pois metsästä lähteä, siitähän se stressi tulisi, jos joutuisi niin pian pois lähteä…;)

NYT NE VALMISTUI – APUA POLVILLAAN TYÖSKENTELYYN JA MUUTENKIN KÄTEVÄ

Tämmöistä apulaitetta minulle esiteltiin ensimmäisen kerran varmaan viitisen vuotta sitten, kun Kanadassa asuva henkilö tästä vinkkasi.  No sieltä sen saaminen tänne osoittautui ihan liian hankalaksi ja kalliiksi, mutta idea jäi elämään ja nyt muutaman vuoden, kun tuota asiaa selvitin, niin nyt se on sitten totta. Polvi-istuimet tuli nyt.

Tämän nimi on hiukan hassu, mutta ei oikein paremmin tätä kuvaavaa keksitty, joten se on nyt sitten ”polvi-istuin”. Tämän idea oli minulle hyvin selkeä, että millainen sen pitää olla eli mahdollistaa työskentelyn polvillaan ja istuen, oltava tukeva, muttei liian painava ( painaa nyt vain  2,5 kg), säänkestävä, helppohoitoinen ja mielellään kokoontaitettava. Ja polvia- /pyllyä-vasten tulevan materiaalin piti olla juuri sopivan pehmeää ja kulutusta kestävää. No tämä on nyt niin tehty ja vaikka itse sanonkin, niin on mahdottoman hyvä ja toimiva. Omatkin polvet kiittävät, etenkin kun pitäisi työskennellä esim. betonilattialla, mutta kyllä nuo on kivat ihan kukkapenkkiäkin kitkiessä. Alkaa olemaan polvet sitä ”vuosiluokkaa” ja paljon nähnyt, että tykkäävät kovasti, kun ei tarvi ihan paljaalla pinnalla olla.  Ja tuossa polviasennossa, kun tuo on, niin nuo sivuraudat ( = tuolin jalat) toimii mahdottoman hyvin ylösnousussa ja alas menossa käsitukina.

Olen nyt vuodenveran tuota mallikappaletta testannut mitä erilaisimmissa olosuhteissa ja paikoissa ja olen ollut siihen erittäin tyytyväinen. Ja ehkä eniten siitä kertoo se, että nykyään kun alan jotain puuhastelemaan ( etenkin polvillani) niin ensimmäiseksi ja ihan luonnostaan haen tämän ja vasta sitten aloitan hommat.

Tätä minun on hyvä suositella, on varmasti hyvä ja tarpeellinen. Eikä nuo puutarhatyökalut mitkä tulee mukana ihan huonommasta päästä ole, kun itse pääsin valitsemaan, mistä tehdään. :)

Hintakaan ei ole paha eli vain 29,90 € ( ovh 35,50) sis. työkalusetin ja pusseineen.

katsopa TÄÄLTÄ lisää.

SYYSLANNOITUSTA MYÖS MUSTIKALLE

Ajankohtaisesta syyslannoituksesta ja sen eduista oli puhetta viimeviikolla ja unohdin mainita, että myös mustikalle käy tuo sama syyslannoite kuin muillekin. Eli vaikka ne muuten lannoitetaan havu-rodolannoitteilla, niin syyslannoite on samaa kuin kaikille muillekin.  Ja kun syyslannoitus on hoidettu hyvin, niin tulokset näkyvät sitten ensikesänä marjoista notkuvina oksina.

Tässä viikolla otetussa kuvassa näkee tehon. Ja vaikka paljon on jo kerätty näistäkin oksista, niin vielä on tulossa paljon marjoja. 

ps. Pensasmustikkaa on nyt myös syysistutettavina, niin sinisenä kuin hiukan eksoottisempana vaaleanpunaisin marjoin -> TÄÄLLÄ    alkaen 8,95 € / kpl

Ja talvetettaville kesäkukille suosittelen yhä kasteluveden yhteydessä annettua syyslannoitetta. Se on paras tapa varmistua siitä, että ne myös sitä saavat tarpeellisen määrän ennen talvilevolle siirtymistä. Talvehtivat paremmin ja ovat sitten hyvässä kasvukunnossa keväällä ja lähtevät hyvään kasvuun heti.

PERINNETIETO OSUUDESSA – LAURIN PÄIVÄN MERKITYS.

Laurin päivä oli siis maanantaina (10.8)  ja oli yksi vanhan kansan suosimista ennustuspäivistä.

Laurin päivästä on sanottu mm näin:

  • ”Lauri ladot lukkoon panee, kuhilaat ja kokkoset pellolle pystyttää” eli heinät piti olla ladossa viimeistään Laurin päivänä
  • ”Syystä Laurista, kevättä Kynttilästä” eli alettiin jo pelätä ensimmäisiä halloja.
  • ”Lauri lehteen kusee” eli lehtipuiden lehdet alkavat kellastua
  • ”jos Laurina kaunista, niin sitä piisaa Perttuliin” ( 24.8) ja tulee hyvä syksy.
  • Lampaiden kesävilla kerittiin Laurina
  • Pääskyset, kurjet ja villihanhet kokoontuvat Laurina laumaan.
  • Ja pääskyistä vielä, että ”Laurina laumaan, Pertulta pois”

Ja ainakin nyt oli maanantaina ihan mahdottoman kaunista ja lämmintä eli tuon mukaan loistavat sadonkorjuu kelit jatkuisivat vielä kymmenen päivän ajan ainakin. Aivan loistavaa, eikö vain. :)

VESURIT JA HARAT HEILUMAAN NYT – KUU KOHDILLAAN – AINAKIN HAITALLISET LAJIT VOISI NYT KITKEÄ VIELÄ KERRAN POIS

Kuu olisi nyt sillä mallilla ( = vähenevän kuun viimeiset päivät), että monivuotisten rikkakasvien kitkentä ja vesakon raivaus antaisi parhaan tuloksen. Näin loppukesästä, kun kaikki energia on kasvien vihreissä osissa ja kun ne kitketään nyt irti maasta, niin mahdollisesti maahan jäävä juurenosat ei jaksa kasvaa, vaan parhaimmillaan hankalakin rikkakasvi häviää kertaheitolla lopullisesti. Ja nämä päivät juuri ennen uuden kuun syntymää ( uusikuu syntyy tiistaina)  on ne parhaat ajat muutenkin. Eiköhän siis viikonlopulla pistetä hiukan hihat heilumaan ja kitketään ainakin ne vielä kitkemättä jääneet pujot, lupiinit, kurtturuusut pois sekä tietysti nuo jättibalsamien kukinnat, ennen kuin ne ehtivät ampumaan siemeniään.

KUVASTOT JAOSSA – MYÖS SÄHKÖINEN VERSIO SELATTAVISSA

Tosiaan nuo kuvastot ovat nyt jaossa ja mikäli ”Kusti on nyt polkenut” sovitusti, niin tänään viimeistään pitäisi kuvastojen olla postilaatikoissa. Tosin (tuttuun tapaan) voi olla myös niin, että joihinkin osoitteisiin posti ehtii jakamaan ne vasta alkuviikosta. ”Kustilla” kun on joskus hiukan vastatuulta, nii ei ihan ehdi sovitusti, mutta tulossa on. :)

Sähköisessä muodossa nuo meidän näppärät tyttömme sai sen myös tuonne kotisivuille esiin ja sitä pääset selailemaan TÄÄLTÄ

Vaan nyt minä lähden tuonne sadonkorjuu puuhiin takaisin ja otan Pikku-Reiskan mukaan. Se on kyllä niin kova syömään marjoja suoraan pensaista, etenkin vadelmia ja mustikoita, että en ole ennen moista marjahirmua nähnyt. Onneksi se ylettää vain alaoksille, muuten minulle ei varmaan jäisi mitään kerättävää. :D

***************************************

Onneen vaaditaan kolme asiaa:

jotain tekemistä,

joku jota rakastaa ja

jotain mitä toivoa.

— Yvonne Printemps

***************************************

Makujen täyttämää viikonloppua sinulle, hyvä puutarhaystäväni. 

Toivottaa Onnellinen

Puutarhurisi

Juha