Puutarhurin perjantaipostia 12.7.2019

Puutarhurin perjantaipostia 12.7.2019

Erikoisen viileää huomenta täältä puutarhalta!

En kyllä ihan äkkiä muista koska olisin heinäkuulla pirttiä joutunut lämmittämään, mutta nyt on sekin koettu. Illalla oli sen verran kolean oloista, että pienet valkeat piti tehdä. Toki viileässä nukkuu paremmin, mutta sen verran oli viileän oloista, että pieni lisälämpö tuntui hyvälle idealle.

Aamulla kun heräilin ja vilkaisin lämpömittaria, niin se kertoi, että hiukan alle neljäastetta oli ollut yöllä lämmintä. No onneksi ei hallaa (vaikka sitäkin sääennusteet on uhkaillut), mutta melko viileää oli taas ollut. Lähes kaikki kasvuhan tuntuu pysähtyneen ulkona, edes liljan nuput ei turpoa. No toisaalta nuo kaikki jotka nyt kukkii, niin kestää hienosti kukassa ja niistä on iloa pidempään. Enkä muutenkaan ole huolissani yhtään. Kyllä nuo kaikki ehtii vielä hienosti kukkia ja satoakin tulee. Ollaan kumminkin vasta heinäkuun alkupuolella ja sääennusteet lupailevat, että jo ensiviikolla alkaa ilmat lämmetä taas, jopa helteet saattaa palata takaisin.

KASTELUVESI KANNATTAA OLLA LÄMMINTÄ NYT, MUUTA EI LIIAN

Tämän kylmänsään aikaan olen pitänyt erityisen huolen, että kasteluvesi on lämmennyttä. En nyt sen enempää sitä lämmitä, mutta niin etten ainakaan suoraan kylmää kaivovettä käytä, vaan seisotan sitä vähintään vuorokauden ensin kannuissa tai saaveissa. Tosin nyt kun on satanut, niin sadevesi on ollut valmiiksi lämmennyttä, että sitä on voinut käyttää ihan suoraan rännisaaveista ottamalla. Sellainen kaivokylmä vesi on kyllä ihan ok käyttää kasvien piristämiseen, jos on helteitä ja silloinkin vain suihkuttamalla kasvustoon, mutta ei muuten. Toisaalta liian lämmin vesi ei myöskään ole hyvä, sillä silloin siitä häviää happi. Ja oikeinkuumavesi saattaa vahingoittaa jo ihan kasvin juuristoakin kohtalokkaasti. Itse tykkään käyttää vettä joka on kesällä +10- +20 asteen välillä ja keväällä +20 - +25 asteen välillä. Viisaammat on kertonut, että kun vedenlämpötila nousee yli +25 asteen, niin siitä alkaa tuo happi hävitä ja silloinhan se ole kasveille hyvä.

TALVIVIHDAT TEHTY JA PAKASTETTU, KUUN MUKAAN VIELÄ MUUTAMA HYVÄ PÄIVÄ JÄLJELLÄ

Ainakin ensimmäinen erä… eli kymmenkunta vihtaa tuli viikolla tehtyä ja pakastettua. Osan taas vakumoin, osan käärin kelmuun. Täytyy sanoa, että nyt on koivunlehti mitä parhaimmillaan tehdä vihtoja. Tulee pehmeitä, mutta todella hyvin saunomista kestäviä vihtoja nyt. Eilen illalla kun tein yhden ”heti käyttöön” vihdan saunan lämpiämistä odotellessa ja testasin sitä oikein ”olantakaa” kylpemällä, niin eihän se mennyt miksikään. Pari lehteä irtosi, mutta vaikka kuinka vihdoin, niin se oli kuin uusi. Eli nyt on kyllä mitä otollisin aika tehdä vihtoja ja nauttia kunnon tuoksuista ja tuoreista vihdoista sitten talvellakin.

Ai niin, kuun mukaan jos mennään, niin tiistai ( 16.7) olisi se viimeinen hyväpäivä tehdä nuo. Joten viikonlopulla sitten vain puuhaan kiinni.

TUOKSUPUSSIT MYÖS, NÄIN MINÄ NE KUIVATAN + PIENIRIPAUS ”Extraa” MUKAAN…

Vihtojen teon yhteydessä tulee noita lehtiä vähän kuin sivutuotteena itsestään, niin nehän kannattaa ottaa talvenvara talteen nekin. Itse olen tehnyt niin, että laitan lehtiä (niin paljon kuin sopii) kahvisuodatinpusseihin ja ripustan ne pyykkipoikien tai paperiklipsujen kanssa pyykkitelineeseen kuivumaan. Tuossa pyykkitelineessä ne saa kätevästi kiinni molemminpuolin, eikä sitten suotta ”kippaile”.

Hiukan ekstratuoksua laitoin noihin mukaan eli latvoin hiukan noita Eukalyptuksia ja laitoin niiden lehtiä tuonne sekaan. Tulee kiva tuoksu niistäkin.

Ps. sen verran oli punkkeja koivuissa, että pitkähihaiset ja -lahkeiset vaatteet on ihan hyvä olla päällä sekä saappaat jalassa. Ainakin täällä rannikkoseudulla on syytä olla ottamatta turhia riskejä.

Suodatinpussi + koivunlehdet + euckalyptyksen lehtiä
Pyykkitelineessä on kätevä kuivattaa. Kiinnitys molemmilta puolin vaikka pyykkipojilla

KUKKAHOROSKOOPISSA ON KETO-ORVOKIN JUHLAA

Keto-orvokki 11.7. - 8.8.

Ensivaikutelma keto-orvokista on suloinen. Vaikka katse on lapsenomaisen luottavainen, koko olemus pieni, ujo ja vaatimaton, hänestä huomaa pian yllättävää värikkyyttä ja monimuotoisuutta. Hänessä on ainutlaatuista persoonallisuutta, outoa, jopa omassa suvussaan. Et ole tekemisissä minkään keskivetotyypin kanssa. Herkkä keto-orvokki on vahvalla varrella tukevasti kiinni maassa. Suku ja ystävät ovat hänelle suorastaan elintärkeitä. Valta ja raha eivät häntä kiinnosta, hän tarvitsee ennen kaikkea ihmisiä, läheisyyttä ja lämpöä. Hän viihtyy ja kukoistaa vaatimattomissa olosuhteissa ja saa mutkin viihtymään. Keto-orvokin juhlissa ei tarvita gourmet-ruokia. Teekupin ääressä hänen luonaan vietetään unohtumattomia iltoja. Äärimmäisen sosiaalisena ja empaattisena keto-orvokki suorastaan itsestään ajautuu ammatikseen auttamaan muita. Eläytymiskykyisenä hän sopii myös esiintyväksi taiteilijaksi, etenkin näyttelijäksi. Aina tuohtuessaan ja muista huolehtiessaan hän helposti unohtaa huolehtia omasta terveydestään ja lepohetkistään. Oma rakkauselämä, perhe ja lapset jäävät helposti liian vähälle huomiolle. Keto-orvokin pitäisi varata almanakkaansa oma rauhallinen koti-ilta edes silloin tällöin. Keto-orvokki valitsee mielellään puolisokseen hiljaisen ja rauhallisen luonteen, joka myhäilee taustavoimana vilkkaassa seuraelämässä. Itsekkäät ja kovat kyynärpäätaktikot hän jättää huomiotansa vaille.

PERUNAA PAKKASEEN SEURAAVAKSI

Alkaa olla tuo Annabelle niin sopivankokoista ja kaunista kesäperunaa, että seuraavasta satsista laitan ”kesätalviperunat” pakkaseen. Mikään ei nimittäin voita sitä makunautintoa kun saa laittaa joulupöytään uusiaperunoja jotka on kuin juuri nostettuja. Tekotapahan oli tuttu, mutta kerrataanko kumminkin:

  1.  Otetaan uusia perunoita (Annabelle on nykyisin minun valintani) tarvittava määrä.
  2. Pestään ne.
  3. Keitetään suolavedessä n. 5 min.
  4. Otetaan kattila pois levyltä, kaadetaan vesi pois ja annetaan perunoiden jäähtyä ilman kantta.
  5. Nostetaan jäähtyneet perunat pakastepusseihin ja imetään niistä ilmat mahdollisimman tarkkaan pois esim. mehupillillä. tai jos käytössä on vakuumikone, niin ehdottomasti sillä sitten. (Itse käytän tähän tarkoitukseen pelkästään tuota vakuumikonetta, joka on yksi keittiöni eniten käytetyistä laitteista muutenkin. On säästänyt hintansa jo monesti.)
  6. Ja sitten vain perunapussit pakkaseen.

Valmistus:

  1. Nostetaan perunat sulamaan jääkaappiin edellisenä päivänä.
  2. Laitetaan perunat kylmään, suolalla maustettuun veteen ja keitetään kypsiksi.
  3. Herkutellaan ja muistellaan kesää. :)

Näin helppoa ja ihan varmasti tuon pienen vaivan arvoista puuhaa, ihan niin kuin nuo vihdat ja tuoksupussitkin. :)

Toki on sitten toinenkin vaihtoehto tehdä jouluperunaa, nimittäin kasvattamalla niitä, mutta minusta tuo pakastintapa on niin paljon helpompi, että suosin sitä. Mutta jos tykkäät, niin tämä kasvatus on ihan toimiva tapa sekä onhan siinä oma hauskuutensa ”nostaa perunaa jouluna” ;)

JOULUPERUNAT KASVATTAMALLA

Perunat laitetaan kasvamaan näin heinä-elokuussa astiaan. Ennen pakkasia katkaistaan varret ja suojataan ne jäätymiseltä. Astiat siirretään viileään astioineen päivineen pakkasöiltä turvaan ja sitten talveksi kokonaan viileään esim. kellariin tms. pakkasettomaan, mutta viileään paikkaan. Astiakasvatuksessa on hyvä käyttää reilua astiaa, pohjalle leca-soraa ja kasvatukseen hiekansekaista multaseosta (esim. kylvömultaa).

Sitten vain jouluna nostetaan uudet perunat ja herkutellaan.

ECOKOIVU ON HYVÄ JÄTEVESIKAIVOJEN PUHDISTAJA, SILLÄ SAA ARVOT SUOSITUSTEN ALLE.

Eilen Ecokoivun Erkki soitteli ja kertoi, että ovat saaneet lisää hyviä tutkimustuloksia ecukoivutisleen käytöstä jätevesikaivojen puhtaana pitämiseksi. Itse olen käyttänyt tuota jo muutamankin vuoden ja hyvin toimii.

Tässä pari kuvaa Erkiltä.

Ja kyllähän puhtaiden vesien ja ympäristö on meidän kaikkien yhteinen etu ja vaalimisen arvoinen asia, ilman määräyksiäkin eikö vain.

Ja jos tarvit niin Koivutislettä löydät TÄÄLTÄ

LAJITTELUOHJEET JÄTTEILLE

Muutenkin on hyvä pitää ympäristöstä huolta ja etenkin oikea kierrättäminen on tehty nykyään monin paikoin jo niin helpoksi, että enää on vain viitsimisestä ja tiedosta kiinni. Ja ei oikeastaan tiedostakaan, kun vain viitsii kysyä paikallisilta jätehuoltoyhtiöiltä neuvoa, niin varmasti neuvovat. Itse kysyin tällä viikolla vanhojenloistelamppuputkien oikeasta hävittämisestä ja heti tuli ohjeet ja kaupanpäälle vielä linkki mistä voi aina tarkistaa miten mikäkin jäte on hyvä kierrättää ja käsitellä. Koen myös asian niin, että ilmastonsuojelemiseksi näillä ihan tavallisilla arkipäiväisillä asioilla on iso merkitys. Oli sitten kyse kierrätyksestä, ruokahävikistä, oman ruuan kasvattisesta, ruokahävikistä, jne. Ja itselläkin on paljon parempi mieli, kun tietää että on lajitellut jätteet oikein ja toimittanut nuo oikeaan paikaan. Tämä kätevä ja hyödyllinen linkki löytyy muuten TÄÄLTÄ.

JOS ON NAPA, ÄLÄ TAPA

Muistanet tämän hyvän muistisäännön noiden etanoiden suhteen. Eli siellä koverallapuolella jos on kolo =napa, niin etana on harmiton pensaskotilo, jos taas ei, niin se on sitten lehtokotilo ja ne kerätään ja hävitetään pois. Ja nimenomaankerätään pois ja hävitetään sekajätteiden mukana. Maahan niitä ei saa jättää, koska ne syövät lajitovereitaan ja näin tarjotaan ”ilmaisia” lounaita muille lehtokotiloille. Hyvän kuvan ja lisätuntomerkkejä pensaskotilosta löydät TÄÄLTÄ Leenan ja Heikin sivuilta.

Ja toimivan etana-ansan saat taas TÄÄLTÄ

KARKOITTIMIA ON TAAS SAATAVILLA, KAUPASSA OLLUT VIKAKIN KORJATTU

Näitä muitakin myrkyttömiä ja toimivia karkottimia tuli taas varastoon eli saan näitä nyt heti toimituksiin niin täydennyspakkaukset kuin käärme-, myyrä- jahiiri-,  lintukarkottimia.

Sen verran tuosta lintukarkottimesta sanoisin vielä, että siinä on sitten melkoisenvoimakas tuo erilaisten petolintujen ääni, että naapureita kannattaa ainakin varottaa ennen kun laitat sen marjapuskia vartioimaan.  ;)

Kaikki minun testaamat vaihtoehdot torjuntaan ja ennaltaehkäisyyn  löydät kootusti TÄÄLTÄ   Vilkaiseppa, tuolta saattaa löytyä vaikka mitä uutta ja kivaa... ;)

Ja kauppakin toimii nyt taas. Olen pahoillani, sillä en ollut huomannut että se ei viime viikonloppuna toiminutkaan. Siellä oli kuulemma jokin serverivika, minkä saivat korjattua vasta maanantaina. No sellaista joskus sattuu ja nyt tosiaan taas pääset taas tilaamaan ja valitsemaan parhaan toimitustavankin. Tämmöistä se on kun on vain puutarhuri eikä tietotekniikasta niin ymmärrä, niin näitä sattuu, mutta eipä nämä onneksi maata kaada. :)

Vaan nyt lähden tuonne ulos puuhastelemaan ja keräämään kasvihuoneita satoa talteen. Illalla voisi taas käydä katsomassa marjapaikkoja ja vaikka puuro- ja piirakkamarjat kerätä. Ihan vielä en kerää pakasteeseen, saa mustikat vielä viikon-pari ainakin valmistua. Ja vaikkei tulisi kerättyä mitään, niin aina tuolla luonnossa viihtyy vaikkei tekisi yhtään mitään. Oikeastaan ehkä kaikkein parhaiten juuri silloin. <3

 

-----------------------------------

Kukaan meistä ei selviä täältä hengissä,

joten älä kohtele itseäsi niin kuin olisit muisto.

Syö herkullista ruokaa. Kävele auringon paisteessa. Ui järvissä.

Kerro aina totuus ja kanna sydäntäsi kielen päällä.

Ole höpsö, Ole kiltti. Ole outo. Millekään muulle ei aikaa ole.


- Sir Anthony Hopkins 

--------------------------------------

Leppoisan mukavaa, maukasta ja vihtojen tuoksuista viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni.   

Toivottelee

Puutarhurisi

Juha