Rikkakasvien hävitys, vieraslajit, raparperi, ym. 4.6.2021

Rikkakasvien hävitys, vieraslajit, raparperi, ym. 4.6.2021

Kesäisiä terveisiä täältä Puutarhalta!

Nyt se kesä sitten tuli. Heti aamusta sai laittaa shortsit jalkaan, eikä hellehattukaan taitaisi päivän mittaan pahasta olla. Kasvihuoneellakin oli niin lämmintä jo heti aamusta, että ensimmäinen virkistävä suihku oli enemmän kuin tervetullutta kasveille. Näin helteillä tuolla kasvihuoneilla on tuon kastelun lisäksi erittäin hyvä käydä suihkuttelemassa kosteutta kasveille pitkin päivää. Kastelussa saattaa jopa tulla virheitä, kun kasvit ei välttämättä kulutakaan samassa suhteessa vettä kuin lämpötila nousee. Kasvin solukot nimittäin suojaavat niitä usein menemällä suppuun ja silloin tuo sumuttelu on niille parasta.

Kova lämpö ja liikakastelu kun saattaa jopa olla kohtalokas kasveille. Muistanet tuon meidän viimeviikkoisen ”juuret ja happi” osion.

Ulkona sen sijaan maakosteutta riittää vielä hyvin ja kaikki kasvaa kohisten ja kiihkeästi. Vaan, jos tuo sääennuste pitää paikansa, eikä sateita ole luvassa niin kastelusysteemit on hyvä hiljalleen viritellä uloskin. Itse eilen illalla jo tynnyreitä, sadettimia ja letkuja jo alustavasti pihalle laittelinkin.

Terassikukille riittääkin sitten kun on kannullinen vettä hapettumassa aina seuraavaa kertaa varten. Eikö muuten sovikin kivasti yhteen tuo punainen pelargoni ja mustakäärmeenparta?

RIKKAKASVIEN HÄVITYS LIEKITTÄMÄLLÄ – EI LIEKITETÄ LIIKAA

Rikkakasvien hävitys etenkin soralta tai laattojen välistä liekittämällä on hyvä konsti, mutta valitettavan usein siinä on sellainen ”ylipolttamisen” meininki. Eli kasvia liekitetään niin kauan, kun se on palanut poroksi. Vaan se ei olekkaan hyvä tapa, koska silloin esim. voikukan juuri jää yleensä henkiin ja kasvaa kohta uudestaan. Samoin monet muutkin syväjuuriset.

Parempi tapa on liekittää vain muutama sekunti lehtiä ( niin että ne käpristyy) ja antaa sitten olla. Näin kasvi ei pääse yhteyttämään ja koko kasvi kuolee jonkin ajan kuluttua. Toki siinä menee muutama viikko, mutta sitten se onkin siinä. Eli kevyet, muutaman sekunnin liekitykset ja sitten malttia ja hyvä tulee.

VIERASLAJIEN HÄVITYKSEEN – EI KIVAA, MUTTA HOIDETAAN SILTI

Tämä, vähän ikäväkin aihe, olisi taas hiljalleen ajankohtainen. Vieraslajit; kurtturuusut, jalolupiinit, jättipalsamit, jättiputket ja Japanin- sekä sahalinintatar. Näiden kimppuun sitä olisi hyökättävä, jokaisen omalla tontillaan. Myös oman tontin ulkopuolisista vieraslajeista olisi hyvä tehdä ilmoitus, niin viranomaiset hoitavat hävityksen. Eihän nämä koskaan niitä puutarhan ja luonnonhoidon mukavimpia hommia ole, mutta kyllä sen arvoisia.

Vieraslajeista ja lähes kaikesta niihin liittyvistä seikoista on hyvä sivusto TÄÄLLÄ

LEENAN KOLME KOVAA KOOTA JA KIKKAA - LEHTOKOTILOIDEN JA ESPANJANSIRUETANOIDEN HÄVITYKSEEN JA TORJUNTAAN

Tämä Leenan juttu on hyvä. Pääset lukemaan sen TÄSTÄ

 

Ai niin, tuota ötökkämaailman ehkä parasta ja kattavinta kirjaa Leenan ja Heikin – Ötökät lähiluonnossa - on nyt taas saatavilla TÄÄLTÄ  24,95 € (ovh 28,90) Kesähän on mitä parahinta aikaa oppia näistä lisää ja tuon kirjan avulla tunnistaminen on kyllä helppoa. Heikin kuvat ovat loistavia. Ja hyvähän se on oppia vaikka muutama uusi ötökkä viikossa, niin syksyyn mennessä on jo aika pro.

Ja ”lääkkeitä” etana- / kotilotorjuntaan( mm. etanarae, koivutisle ja etana-ansa) löydät parissakin erimuodossa TÄÄLTÄ

RAPARPERI MEHUA JA HELIN HELPPO HERKKU

Raparperikin kasvaa niin kohisten, että siitä sai jo ensimmäiset mehutarpeet tehtyä. Tuo raparperimehu on kyllä niin hyvää ja kesään kuuluva janojuoma, ettei parempaa. Ja ihan niin kuin kaikki omatekemät mehut ovat kyllä niin hyviä, ettei kaupan teollisista mehuista ole lähellekään.

Ja viikonlopulle voisi tehdä Helin helpolla ohjeella raparperi herkkua.  Ohje on mahdottoman helppo ja hyvää, etenkin jäätelön kera :)

  1. Sulatetaan ja ruskistetaan voita n. 50 g
  2. lisätään sokeria 0,5 dl + kaurahiutaleita 1 dl ja 4 vartta raparperia paloina.
  3. maustetaan kanelilla, vaniljasokerilla ja kardemummalla maun mukaan
  4. nautitaan vaniljajäätelön tai kastikkeen kera.

Paljon tämän helpommalla ei herkkua saa. :)

MIKSI MEILLÄ EI MYYTY EUCALYPTUSTA TÄNÄ VUONNA, VAIKKA MUILLA NÄKYI OLEVAN – VALITSIN LUONNON

Tästä aiheesta tuli muutamakin kysymys viikolla ja tosiaan, kyllä minulla oli tarkoitus euclyptuksen taimia tänäkin keväänä pitää valikoimissa, ja ne olivat jopa ihan kuvastossakin asti. Mutta keväällä piti sitten valita, että otetaanko siemenet meille vai annetaanko ne tuonne Australian metsäpalojen alueiden uudelleen metsitykseen, niin päätin, että se on tärkeämpää saada sinne metsät uudistettua kuin meidän koristeet. Eli kyllä niitä olisi saatu, mutta minun arvomaailmassani tuo metsitys oli tärkeämpi valinta nyt. Uskon, että myös sinun sekä muutama koalakin oli tästä päätöksestä iloinen ja samaa mieltä. :)

Ensi vuonna sitten taas kasvatetaan näitä koristeeksi.

JOHANNAN UPEA KUKKATORNI

Johanna laittoi kuvaa kukkatornistaan, jonka olikin tällä kertaa täyttänyt yrteillä. Eikö olekin kiva idea, saada parvekkeelle kätevä yrttikasvattamo, mistä voi napsia sitä mukaa yrttejä, kun haluaa ja on tarvetta. Ja onhan tuo myös varmasti niin ihanan tuoksuinenkin, että ei parempaa. Kiva idea ja Johannan luvalla myös kuva. En millään malta olla kuvittelematta, että kuinka upea ja kätevä tuo on kaiken kesää.

  

Jos haluat sinullekin, niin torneja löytyy vielä TÄÄLTÄ ( 24,95 €)

VUODEN 2021 POSITIIVISIN SUOMALAINEN – UUDISTUI – SINÄKIN VOIT VAIKUTTAA NYT

Niin kuin hyvin muistat ja tiedät, niin minulla on ollut suuri etuoikeus ja ilo olla jo vuosia mukana tuossa raadissa,jossa ollaan valittu vuoden positiivisinta suomalaista. Ja voin sanoa, että juuri tuon antoisampaa ja mukavampaa ”virkaa” ei voi ollakaan. Porukalla kun on aina läpikäyty ehdokkaita, niin huomaa kuinka hienoja ja esimerkin voimin muillekin voimia ja uskoa antavia henkilöitä suomesta löytyy joka vuosi ja paljon. Ja mikä parasta, valtaosa ehdokkaista on ihan paikkakunnan henkilöitä – todellisia voimamoottoreita ja hyvän mielen lähettiläitä, ei koko valtakunnan tuntemia.  

No nyt tämä vuoden positiivisin valinta on paitsi laajentunut yhteistyöhön nenäpäivän kanssa, niin nyt myös sinä voit ehdottaa mieleistäsi ehdokasta. Hienoa, eikö vain?

Eli aiheesta voit lukea lisää TÄÄLTÄ ja 

omaa ehdokastasi pääset ehdottamaan TÄÄLTÄ

KUKKAMATOSTA VIELÄ

Tuo kukkamattojen laittoaika on tosiaan nyt seuraavat viikot parhaimmillaan ja voi miten minua ilahduttaa tuo ajatus noista pienistä ja ihanista kukkaniittypaloista ympäri Suomea.

Taisin tuossa keväällä hiukan jo sanoakin, että kyllä me suomalaiset siinä pärjätään, missä tanskalaisetkin ja jopa paremminkin. Ja taisin olla oikeassa, hyvä me! :)

Pari huomiota tuohon mattoon liittyen:

  • muistathan levittää sen pienen multakerroksen maton päälle ja pitää sen ensimmäiset viikot kosteahkona. Ei litimärkänä, mutta ei rutikuivanakaan.
  • idea poutivalle nurmikolle -> tämä menestyy, koska nämä lajikkeet sietävät poutivia paikkoja paljon paremmin kuin nurmikko. -> Tuttu näky kuivilla niityillä, missä ruoho ei kasva, mutta nämä kukoistavat.
  • istutusaikaa on vähintään juhannukseen asti, käytännössä koko kesäkuu.
  • mikäli et käytä koko kangasta nyt, niin säilytä se kuivassa paikassa. Sillä on 2-vuoden 100 % itämistakuu. Eli ensivuonnakin voi vielä laittaa hyvillä mielin.

 Ja kysymys? ( ei niin vakava, mutta hauska)

Niin kuin tiedetään, niin siemenet kylvetään ja taimet istutetaan, mutta entä tämä kangas? Mitä sen maahan laittaminen on? ei oikein kylvämistä, eikä istuttamistakaan? Onko se sitten maahan levittämistä vai mitä? kerrotko sinä, mikä sinusta olisi oikea sana kuvaamaan tätä kankaan maahan laittoa?  Tämä ei siis todellakaan ole mikään vakavan pohtimisen paikka, vaan sellainen kiva kevennys pähkinä. ;)

Kukkaniityt 5 ja 1 neliön kokoisina löystyit siis TÄÄLTÄ ja minä lähettelen ne nyt heti, ihan niin kuin kaikki muutkin tilauset. :)

KESÄILLAT ON IHANIA – MUTTA ILMAN HYTTYSIÄ KIITOS – LYHTY ESIIN JA JOHAN ON TAAS KIVA ISTUA ILTAA

Eilen illalla, kun istahdin saunan jälkeen terassille nauttimaan kesäillan tunnelmasta, niin eihän siitä meinannut tulla mitään. Kaikki muu oli kohdillaan, luonto auringonlaskua myöden täydellisimmillään, lintujen liverrykset kaikuivat kesäyössä kuin parhaimmassa konsertissa ikään, kevyt usva alkoi leijua peltojen yllä ja saunajuoma helmeili lasissa. Vaan nuo viheliäiset hyttyset. Vaikka kuinka olen iloinen siitä ajatuksesta, että pikku siivekkäillä on ruokaa, niin minun illan ne kyllä meinasi pilata. Vaan eipä mitään, hain taas vanhan hyttyslyhtyni kaapista, sytytin kynttilän, kävin istumassa hetken saunassa ja kun tulin takaisin terassille, niin eipä ollut hyttysistä enää tietoakaan. On tuo kyllä sellainen kesäiltojen pelastaja, etten luovu siitä mistään hinnasta. Ja onhan niitä toki minulla thermacellejä ym. karkottimia, mutta kyllä tämä lyhty on jotenkin ihan parasta terassilla. Tehoa ja tunnelmaa, ilman käryjä.

Vaan nyt minä taidan lopetella ja lähteä tekemään seuraavaa kastelu / sumuttelu kierrosta. Vielä tänä viikonloppuna on nuo kasvihuoneidenkin ovet auki ( 9-15) ja sitten palataan taas normi aikaan.

 Katsoppa muuten miten hienosti pikku Willow on jo oppinut istumaan. Ihana sähikäinen, joka joskus sentään malttaa hetkeksi istahtaa ja ihmetellä maailman menoa tai käpertyä syliin nukkumaan. <3

 

*********************************
Tavalliset ihmiset ovat maailman parhaita
ja juuri siksi Herra luo heitä niin paljon.
 
Abraham Lincoln
 
**********************************
 
Ihanan kesäistä viikonloppua sinulle hyvä ystäväni
 
Toivottaa, ensimmäiset saunavihdan jo tehnyt ja kaikin rinnoin kesästä nauttiva
 
Puutarhurisi
 
Juha