Kastelu, siemenkotien poisto, pioni ja muurahaiset, ym. 11.6.2021

Kastelu, siemenkotien poisto, pioni ja muurahaiset, ym. 11.6.2021

Helteisiä terveisiä täältä Puutarhalta!

Äkkiä se päivä taas lämpeni. Aamulla aikaisin ilma oli ihanan raikas ja tuoksui ihan täydelliselle kesäaamulle. Ihan niin kuin illallakin myöhään.  Tämä puutarhurin elämä on näin helteillä nyt tämmöistä ”pätkätyötä”. Aamulla aikaisin ja illalla myöhään kastelu ja muut hoitotyöt ja päivällä sitten pientä siestaa aitan hämyssä. Tuo vanha hirsiaitta on muuten maailman paras paikka nukkua ihan mihin aikaan vain. Aina sopivan pimeää ja ilma on täydellisen pehmeä ja sopivasti nukuttavaa. Siellä ei pää tyynyyn ehdi, kun jo uni tulee.  Onhan tämä omalla tavallaan hiukan outoa, kun unirytmi pitää näin pilkkoa, mutta toisaalta nämä hellejaksot kestävät vain hetken ja onhan myöhäiset illat ja aikaiset aamut kesäyössä ihan vertaansa vailla olevia, eikö vain. <3

Ja kippurahäntien kanssa lenkitkin pitää tehdä vasta auringonlaskun jälkeen, kun muutenhan nuo ressukat ihan läkähtyisi tuon turkin alla.

Näetkö sinä muuten kuvassa ihanan luonnonniityn vai kauhean kamalan kukkineen voikukkapellon? Uskon, että sinäkin näet tässä ihanan luonnonniityn, jossa on tilaa, elämää ja tunnelmaa. :)

KUKKANIITTYMATON NIMIEHDOTUKSIA – AIVAN LOISTAVIA

Viime viikolla pohdin, että mitä tuo kukkaniittysiemenmaton laitto oikein on? Kun se ei ole oikein kylvöä, mutta ei istuttamistakaan ja aivan loistavia ehdotuksia tuli.  mm.

  • Luontoäidin helmankoristelu
  • levitämme maton ( matothan aina levitetään)
  • siemenmatto suomalaisen kodin pihamaalle
  • mattosiemennys
  • "kedotusta"
  • "kattamista kauniiksi"
  • taimimatolla matotetaan kukkasin
  • matota maasi kukkasin
  • kukkaismattoa maisemointiin

Kiitos kaikille, nämä kaikki oli ihania ja ennen kaikkea osuvia ilmaisuja.  Ideahan on, että mitä enempi kukkia ympärillämme on, sitä kiitollisempi ja viihtyisämpi ympäristö meillä kaikilla on, eikö vain <3

Ja tosiaan hyvin ehtii vieläkin ”kukkakedottaa” ( itse en ole vielä tehnyt edes pohjatöitä tuohon rinteeseen mihin aion kukkaniityn perustaa, hiukan olen suunnitellut sen tekoa juhannuksen ratoksi)

VAIN KOMEALUPIINI ON VIERASLAJI

Viime viikolla oli puhetta noista vieraslajeista ja niiden hävittämisestä ja hiukan huolimattomasti mainitsin vain lupiinit. Onneksi Onerva laittoi viestiä ja tarkennusta, että vain Komealupiini on hävitettävä vieraslaji ei esim. jalolupiinit. Eliei nyt sitten mennä naapurin kukkapenkistä lupiineja repimään ihan ensimmäiseksi, kitketään nyt vaikka ensin  tienpientareet…;)

Kiitos Onerva, kun muistutit ja minä en tykkää yhtään pahaa, jos sinäkin huomaat minun joskus kirjoittavan puutteellisesti tai sinulle tulee mieleen johonkin aiheeseen jotain muuta, niin minä suorastaan rakastan palautteita ja kommentteja. Ne on aina ihania ja maailmaa avartavia. :)

KASTELUTYNNYRISTÄ JA LETKUISTA – ESTETÄÄN VALO JA SUOJATAAN VIATTOMIA – VESI EI SAISI KUUMETA LIIKAA – MIKSI?

Näyttää nuo helteet jatkuvan ja kastelutarve alkaa vain kiihtyä kiihtymistään. Maakosteutta on riittänyt yllättävän pitkään vielä ja maa on yllättävän kosteaa, jopa märkää kun lapiolla kaivaa. Etenkin vakiintunut maa. Mutta kaikki maat kuivuvat nyt myös vauhdilla, kun ei tule vettä ja kasvit kuluttavat huimasti vettä täysikasvuisina. Eli kastelutynnyreitä ja letkuja on tässä itsekin tullut pirtin ympärille viriteltyä jo tovi. Itse otan kaiken sadeveden talteen ns. rännisieppareilla ja se onkin mahdottoman kätevää. Paitsi kun ei sada… no sitten vaan letkulla täyttö. Se mikä minusta on tärkeää kasteluastioissa on se, että ne ei päästäisi valoa läpi ja niissä olisi kansi.

Auringonvalon esto siksi, että se aiheuttaa leväkasvua. Ja tästä samasta syystä myös kasteluletkun sisäpuoli pitäisi aina olla mustasta tehtyä.

Ja kansi tietty, ettei mikään viaton eläin mene hukkumaan tynnyriin ja samoin se pitää myös veden puhtaana roskista.

Yritän sijoittaa nuo kastelutynnyrit nyt näin helteellä myös niin, ettei ne kuumene liiaksi auringossa.

Liian kuuma vesi voi jopa vahingoittaa kasveja, mutta joka tapauksessa siitä ajatuksesta voisi lähteä, että aina kun veden lämpötila nousee yli + 25 asteen, niin hapen osuus siinä laskee. Ja senhän me taas tiedämme ennestään, että sellainen vesi ei ole kasveille hyväksi.

TÄMÄN VIIKON VIDEOT

Oikein innostuin tällä viikolla ottamaan muutaman videonkin, noista tämän viikon hoitotöistä kukkapenkissä. Nämä ei (taaskaan) ole sen enempää käsikirjoitettuja tai suunniteltuja kuin ennenkään. Otin vain puhelimen ja kuvasin samalla kun tein. Eli luvassa ei ole mikään elokuvallinen elämys, vaan pieni pätkä puutarhurin arkea. :)

Tulppaanien ja narsissien siemenkotien poistoa, miksi on hyvä tehdä nyt?

Vuorimännyn vuosikasvainten parturointia. Tiivis kasvusto saadaan aikaan tällä pikku niksillä nyt.

 Muurahaiset  talkoomiehinä pionien loistokkuutta takaamassa.  

 

Näitä videoita on sitten lisääkin eri aiheista TÄÄLLÄ jos haluat katsella.

TYKKÄÄTKÖ? KUVAANKO LISÄÄ?

Miten muuten on? Tykkäätkö näistä vidoista eli kuvailenko näitä lisää aina sopivista aiheista?

TUOMENKEHRÄÄJÄ – KUMMITUSPUUT JA IHMEELLINEN LUONTO – TIESITKÖ TÄTÄ?

Tämänhän me kyllä tiedämme sinun kanssasi, että aina aika ajoin tuomenkehrääjäkoit iskevät tuomiin ja niistä tulee ns. ”kummituspuita” eli tuomi peittyy kokonaan seittien peittoon. Ja usein sitä ajattelee, että kuinka ihmeessä tuomi siitä selviää? Olen kyllä lukenut ja tietoinen siitä, että tuomella on siihen ”lääkkeet” olemassa ihan omasta takaa eli se pystyy tuottamaan tarvittaessa ”myrkkyä” joka ehkäisee näiden toukkien siihen iskemisen, mutta tuo mekanismi on ollut hiukan epäselvä. No viikolla juteltiin Leenan ( Luodon) kanssa niitä näitä ( ja hiukan sovittiin treffejäkin, kuulet niiden tuotoksista sitten aikanaan… ;) ) ja Leena kertoi, että nyt on tutkimuksissa selvinnyt tämä mekanismi. Eli tämän hyökkäyksen jälkeenhän tuomi kasvattaa uudet lehdet loppukesästä ja ehtii sillä turvaamaan yhteyttämisen. Mutta tämä oli uutta tietoa, että jos tuomikehrääjät iskevät myös toisena vuonna, niin sen toisen vuoden lehdet ja silmut se sitten varustaakin sen omalla torjunta-aineella eli tekee lehdistä ja silmuista sellaisia, ettei ne maistu enää toukille. Siksi myös esimerkiksi ei ole lainkaan harvinaista, että samalla rantatörmällä kasvavissa tuomista osa on kokonaan ”kummituspuita” ja osa ei. Näin se vain luonto hoitaa hommat. Ja tosiaan, jos ei luonto olisi näin viisas, niin eihän meillä olisi yhtään tuomea enää koko Suomessa. Eikä juuri mitään muutakaan kasvia, jos tuhoeläimet ne aina ilmestyessään kokonaan tuhoaisi. Ja samallahan ne myös ”sahaisi omaan oksaan ” eli ravintohan se loppuisi sitten niiltäkin.  Kyllä luonto on sitten viisas ja paljon monisäikeisempi kuin sitä voisi ikinä kuvitellakaan.  Ja se sanonta, että ”luonto ei tarvitse meitä, mutta me tarvitsemme luontoa” on kyllä niin totta kuin vain olla voi. Onneksi meillä on puhdas ja eläväinen luonto ympärillämme. <3

TALVIVIHTOJEN TEKOA AIKA – EI VIELÄ

Saunavihtoja on tullut tehtyä jo monta tälle kesälle, mutta itse talvisaunavihtoja en tee vielä tälle nousevalle kuulle vaan vasta kun kalenterissa on seuraava ”musta pallukka” niin viikko sen jälkeen eli heinäkuun puolivälissä. Muistutan kyllä sitten taas. :)

SE (HEMMETTI) TOIMII SITTENKIN

Kyllä nauratti, kun Risto soitti ja sanoi ensisanoikseen ”se hemmetti toimii sittenkin, vaikka olin ihan varma, että humpuukia koko lyhty”.  No minullehan tämä ei ollut yllätys, mutta Risto kertoi, että oli sanonut vaimolleen että tuo on ihan täyttä humpuukia koko lyhty, että ei se voi toimia ( vaimonsa oli siis tilannut tämän lyhdyn pari viikkoa sitten). Vaan kun Risto oli pari viikkoa testannut oikein hartaudella ( lyhty palamaan ja ei palamaan, useampaan kertaan ja useampana iltana) niin pakko oli tunnustaa että toimii se ja vielä pahuksen hyvin. Risto sanoi, että sen verran miestä hänessä on kumminkin, että soitan tässä nyt ihan itse ja ”syön sanani”. No todettiin, että eipä noissa mitään syömistä ole, pääasia on, että pysyy hyttyset poissa ja saa nauttia terassilla olosta ilman hyttysiä ja käryäviä tai kohisevia laitteita.  Niin ja samalla Risto tilasi pari lyhtyä lisää, vie kuulemma mökkituliaisiksi. Ei muuten mikään huono idea, varmasti on pidetty tuliainen.

Lyhtyjä ja täydennyspakkauksia tuli tänään valmistajalta lisää eli saan niitä taas heti toimituksiin, jos sinulla on tarvetta itselle tai niin kuin Risto suunnitteli, että mökki viemiseksi.

Vaan nyt minä lähden ottamaan pienet ”aittaunet” että jaksan sitten taas illalla paremmin puuhailla tuolla kasvihuoneella ja pihalla. Ja käydä kippurahäntien kanssa ihanan rauhallisella iltalenkillä, kesäillan hämystä nauttien. 

Katsopa, kun pikku Willowille tuli hommattua oma uima-allas ja sehän ihastui siihen heti. Eikö ole ihana pieni ”vesipeto”. <3

 

 

*********************************
Meillä on niin paljon onnea kuin osaamme ymmärtää.
 
Maurice Maeterlink
 
 **********************************
 
Ihanan lämmintä ja stressitöntä kesäviikonloppua sinulle hyvä ystäväni
 
Toivottaa, erikoisen vuorokausirytmin mukaan nyt elelevä
 
Puutarhurisi
 
Juha