Puutarhurin Perjantaipostia 4.12.2020

Puutarhurin Perjantaipostia 4.12.2020

Valkeaa perjantaita täältä Puutarhalta!

Olipa ihana yllätys, kun aamulla vilkaisin pirtin ikkunasta ulos ja maa oli valkeana. Ei tuota lunta nyt montaa senttiä ollut, mutta kyllä vain oli ihan toisen-näköistä, kun on edes hiukan lunta.  

Hiukan haikeana olen kyllä noita liukulumikenkiä tuossa katsellut, että tuleekohan tänne tarpeeksi lunta vai ei. Ne ovat niin mahtavat pelit luonnossa liikkumiseen, että pitää nyt toivoa, että lunta vielä tulisi. Onhan tässä nyt vielä monta talvikuukautta vielä edessä päin.

Ja toinen ihanuus oli tuo miniappelsiinipuu, joka oli innostunut avaamaan lisää ihanan tuoksuisia kukkia. On se kyllä uskomattoman hyvä tuo kasvilamppu – se tuo kyllä auringon kasveille ja ilon kasvattajalle ja helpolla.

KYSYMYS VAHA-AMARYLLISTEN UUDELLEEN KASVATUKSESTA - ONNISTUU

Tuli kysymys tuosta vaha-amaryllisten jatkokasvatuksesta, että onnistuuko se ja jos, niin miten?

Ja onnistuuhan se. Nuo kun ovat ihan tavallisia amarylliksiä, joihin vain on lajikkeet valittu, niin että ne toimivat tuon vahauksen kanssa.  Eli kukinnan jälkeen rapsutellaan tuo vaha pois ( etenkin juurien luota) ja tietysti se metallinen tukirengas otetaan pois ja sitten vain istutetaan ja hoidetaan normaalin amarylliksen tapaan.

 Lyhyesti siis näin: 

  • Kukinnan jälkeen poistan kukat ja kukkavarret – lehdet jätän.
  • Lehtien merkitys jatkokasvatuksessa on erittäin tärkeä. Niillä sipuli saa yhteytettyä auringosta ( tai kasvivalosta) voimaa sipulin uudelleen kasvattamiseen. Lehtiä saa olla niin paljon kuin vain mahdollista aina syksyyn asti.
  • Rapsutan vahat pois, etenkin juurien luota ja muualtakin mistä suht hyvin se irtoaa.
  • Laitan sipulin juuret veteen likoamaan yön yli. Näin ne heräävät paremmin kasvuun.
  • Sitten vain normaali istutus ja hoito koko kevään ja kesä ajan – ihan niin kuin muillakin amarylliksillä.
  • Vahan ideahan on vain antaa suojaa sipulin haihtumiselle ja pitää muutenkin sipuli hienona ja koristeellisena. :)

VINKKI – NÄIN LEIKKAAT AMARYLLIKSEN TURVALLISESTI JA KUMINAUHA TYVEEN

Tämä on sinulle varmaan tuttu juttu, mutta kerrataanko kun alkaa olla kohta ajankohtainen. Eli jos amarylliksesi on venynyt pitkäksi ja uhkaa kaataa ruukun, niin se on kätevää leikata maljakkoon kukkimaan.  Siinä on pari niksiä, jolla se onnistuu ja kestää pitkään.

Ensiksi tuo leikkaus -> ennen kuin leikkaat niin laita ohut paperi suojaamaan muita kukkavarsia ja lehtiä. Näin putki on helppo ja turvallinen leikata poikki.

Kuminauha tyvelle -> ennen maljakkoon laittoa on hyvä laittaa kuminauha tuohon tyvelle. Amarylliksen varsi, kun on sellainen, että sen ollessa vedessä, se lähtee kiertymään auki. Ja jos se kiertyy liikaa, niin sen veden saannissa tulee ongelmia. Tuolla kikalla se ei sitä tee. :)

TYYNYT JA PEITOT TULI JA LÄHTI

Yhteistilauksen akanatyynyt ja älypeitot siis tuli ja lähtikin jo alkuviikosta uusiin koteihin. Oli mahtava fiilis pakata niitä, kun tunsi hyvää mieltä ja tunnetta jokisesta lähetyksestä. Kun itsekin tietää kuinka ihanalle tuntuu, kun saa nukkua erinomaisen hyvin uuden tyynyn ja peiton kanssa. Itse uusin tänä vuonna vain tyynyn, kun peitto oli viimevuonna hankittu ja se kestää varmaan vielä useamman vuoden. Tyyny menee kyllä vuodessa sen verran loppuun, että uusi on enemmän kuin tervetullut aina vuosittain. Pieni sijoitus, kun niskat ja nukkumatti kiittää. :)

Tässä vielä pari vinkkiä Tiinalta. Tiina on siis tämän tyynyn aikanaan kehittänyt yhdessä ortopedien, fyssareiden ja lääkäreiden kanssa ja sai tämän avulla, omaan pahasti vaivanneeseen niskaongelmaan avun. 

  1. Akanaosuus siis lakanaa kohden, pää tyynyyn ja hiukan käsillä kun muokkaat akanoita niskojen tueksi ja lopuksi vedät tyynyn alapuolen ”korvista” hiukan alaspäin ja sisäänpäin
  1. Moni on hankkinut kaurapusseja ja lämmittänyt niitä erikseen, mutta tämän akanapussin voit myös lämmittää mikrossa. Sellainen minuutin – puolentoista verran täydellä teholla ja kyllä lämmittää mukavasti ja samalla rentouttaa niskaa ja hartioita vieläkin paremmin. 

Ja sen vanhan akanapussin voi tosiaan laittaa vaikka autoon huurteenpoistoon.

KYNTTILÄN JÄMÄT TALTEEN JA ULKOTULIIN

Eilen kun uusin lyhtyihin kynttilöitä, niin tuli tämä mieleen, että olethan sinäkin säästänyt nuo kynttilöiden jämät talteen? Ne ovat nimittäin käteviä laittaa ulkotulipatoihin steariini lisäksi. Ei kannata pois heittää, kun voi käyttä. :)

OLE HYVÄ – KIITOS – PALAUTE JA VASTAANOTTO OLI MAHTAVA

Tuo viimeviikolla esitelty Ole hyvä- luonnontuotteiden vastaanotto oli kerrassaan häkellyttävä. Tuli paljon kiitoksia ja hyviä kokemuksiakin olikin jo monella. Ja onhan se aina hienoa, kun on tuotteita, jotka toimivat ja samalla on hyvä omatunto luonnon puolesta. Ja hintakin on sopivan kohtuullinen.

OLISIKO SINULLA VINKKIÄ – KERRO IHMEESSÄ

Onko sinulla vinkkiä tai ideoita vastaaviin luonnontuotesarjoihin tai tuotteisiin? Sellaisia mistä sinulla on hyviä kokemuksia. Jos on niin kerrotko, voisin ottaa tuohon samaan tuoteryhmään mukaan. Ei siis mitään valtamerkkejä vaan testattuja, pieniä ja ehdottomasti kotimaisia.

Ja tytöt tuolta vielä huikkasi, että myös luonnon kosmetiikka kiinnostaa.

JOULUKUUSEN KATOON VASTA …

Ja niin kuin viimeviikolla oli jo puhettakin, niin nyt vain katsellaan sopivia kuusiehdokkaita ja vasta 15 päivän jälkeen ruvetaan suunnittelemaan kaatoa. Näin saadaan hyvä ja neulaset kiinni pitävä kuusi.

SISÄPIIRITIETOA – TILAA AJOISSA – RUUHKAA TULOSSA

Tai en tiedä onko tämä nyt mikään yllätys, mutta kerron nyt kumminkin, kun tuli oikein virallistakin ennustetta. Me kun siis tehdään tätä postimyyntiä, niin meille tulee myös virallisia ennakkotietoja ja ennusteita myös noista kuljetus ym. asioista. Nyt tullut tiedote kertoi, että ennustettu postimyynnin tavaramäärä tulee olemaan noin 5 % yli sen mihin eri kuljetustoimijat on varautuneet ja mihin niiden kuljetuskapasiteetti riittää. Myös tuon kiihtyvän koronan vaikutus voi olla vielä paljon ennakoitua suurempi. Eli vaikka tuo 5% ei tunnu isolle, niin sen vaikutus voi olla jopa viikon tai enempikin pakettien toimituksissa.

Lyhykäisyydessään siis sellainen vinkki, että jos olet ajatellut hankkia itsellesi tai lahjaksi tai lähettää joululahjoja, niin ne kannattaa tehdä mielellään ensiviikon aikana, että ehtivät ajoissa. Viimeiselle viikolle ei kannata jättää nyt mitään, ettei suotta tule pettymyksiä.  

 Vaan nyt lähden tekemään Reiskan ja Soman kanssa pieniä tassunjälkiä tuonne lumeen. Nuo lumet, kun taitaa sulaa jo huomenna pois tältä erää. No, kiva kun on edes nyt.

Sunnuntaista itsenäisyyspäivää varten varatut valkoiset amarylliksetkin aukesivat juuri sopivasti juhlistamaan tuota juhlapäivää, joka on ainakin minulle yksi tärkeimmistä, ellei jopa tärkein juhlan ja kiitollisen muistamisen päivä vuodessa.   

  **********************************
Kotini on täällä,
seitsemän tuikkivan tähden alla,
metsien suuressa sylissä,
täällä olen turvassa.
 
Täällä tuulet kertovat vapaudesta,
kaikesta rikkaudesta,
joka meille perinnöksi annettiin.
 
Täällä minun on hyvä olla!
 
- mietteitä maalta 
**********************************
Hyvää viikonloppua ja itsenäisyyspäivää sinulle puutarhaystäväni
 
Toivottaa
 
Puutarhurisi
 
Juha