Puutarhurin Perjantaipostia 27.11.2020

Puutarhurin Perjantaipostia 27.11.2020

Touhukasta perjantaita täältä Puutarhalta!

Touhukkuus alkoi tänä aamuna jo vähän ennen ylösnousua. Pikku-Reiska nimittäin oli taas aamusta herännyt touhuamaan pikkuisen minua aikaisemmin ja heräsin siihen kun outoa hurinaa alkoi kuulua toisesta huoneesta. en tiedä yhtään, että miten se oli mahdollista, mutta Reiska oli saanut mankelin käyntiin ja siinä se häntä heiluen katseli ja kuunteli kun mankeli huristeli. Sammutin sen ja sanoin Reiskalle, et laittaa tosta ensi kerralla sitten vaikka nuo lakanat sinne ensin…;) On se kyllä melkoinen ”houdini” ja sellainen Remontti-Reiska että ei paremmasta väliä. Mutta siitä lähti aamu sitten kerrasaan muutenkin mainiosti käyntiin ( mankelin kera) ja aamupuuron jälkeen kävin kasvihuoneella ja pistin vedet ja lämmitykset poikki ja tyhjentelin kastelusysteemit tyhjiksi. Pieni siivous vielä ja huone saa jäädä pariksi kuukaudeksi huilimaan ja pakkasetkin on tervetulleita.  

Jotenkin tämä näky on aina samaan aikaan haikea, mutta ihanan toiveikas. Kasvukausi on ohi ja uusi ihan kohta käsillä. Siinä välissä on hyvä hiukan huilia ja valmistella kevättä pirtin takkatulen lämmössä. :)

 JOULUKUUSEN KAATOON JOKO NYT TAI VIIDESTOISTAPÄIVÄ (JÄLKEEN) – NOUSEVALLA KUULLA PARHAAT AJAT

Tästä on tullut jo useampikin kysely tällä viikolla, että koskas se parasaika joulukuusen kaatoon tänä vuonna taas olikaan. No nythän on nousevan kuun aika ja se päättyy maanantina, jolloin on täysikuu. Kuu on täysi jo maanantaina puoliltapäivin eli käytännössä siis sunnuntai olisi viimeinen hyvä päivä tälle periodille.

Seuraava nousevan kuun aika alkaa sitten 15.12 ja jatkuu aina jouluun asti. Itse aion oman kuuseni kaataa vasta silloin.

Vinkki -> Jos et hae itse kuusta, vaan hankit sen kuusikauppiaalta, niin tuo kaatoaika kannattaa kysyä eli jos kuusi on kaadettu nousevan kuun aikaan, hyvä niin, mutta jos laskevan, niin älä osta. Neulaset tippuvat ja kuusi on muutenkin hirmu janoinen.

HAVUJA KRANSSEIHIN JA PALLOIHIN NYT

Vaikka joulukuusen aionkin kaataa vasta silloin ennen joulua ja tuon 15 päivän jälkeen, niin nyt viikonlopulla aion kyllä käydä keräämässä havuja noita havupalloja ja kransseja varten.

Nyt nousevan kuun aikaan nekin kestävät paljon paremmin. Kerään ja pistän ne tuonne ulkovarastoon katon alle, niin sieltä on sitten hyvä ja kätevä ottaa sitä mukaan, kun tekee.

HAVUPALLON TEKO – MONIA TEKNIIKOITA – NÄIN MINÄ NE TEEN

Havupallojen teko on mukavaa puuhaa ja helppoa. Ja ne on aina yhtä kivoja koristeita sekä pidettyjä viemisiä. Tiedän, että näiden tekemiseen on monia eri tekniikoita ja pohjia ja jokainen varmasti on löytänyt sen oman hyvän tavan ja materiaalin. Joku tekee sählypalloon toinen taas sammaleella täytettyyn verkkoon. Minä tykkään tehdä tuohon kuivakukille tarkoitettuun oasis-sieneen. Se kestää paremmin kuin ns. tavalliseen oasikseen tehty. Laitan tähän kuvat, kuinka teen tuon pohjan ja ripustuslenkin kiinnityksen. 

  1. Leikkaan oasis sienen puoliksi ja pyöristelen hiukan kulmia. 
  2. Teen kukkalangasta kaksi u-lenkkiä ja painan ne läpi sienen.
  3. Nostan langat tasaisesti eri sivuilta sienen ympäri ylös ja kierrän ne lenkkeihin kiinni. 
  4. Lenkkiin sidon sitten varsinaisen ripustusnauhan ja näin se kestää hyvin kasassa ja paikoillaan. 
  5. havut leikkaan valmiiksi n 10-15 cm mittoihin ja tyvet teroitan samalla ja putsaan ne niin, että ne menevät hyvin sieneen. Ja tämmöinen siitä sitten syntyy kätevästi. Tuossa on seassa vähän katajanoksia hiukan väriä tuomassa, mutta jokainen varmasti koristelee tai jättää koristelematta nuo miten parhaaksi näkee. Pääasia on, että pohja on hyvä ja kestävä, ettei suotta mene työ hukkaan.

 AMARYLLISTEN PUNALAIKKUTAUTI?

Tästäkin tulee aika-ajoin kysymyksiä, joten katsotaanko sitä hiukan. Tuota Stagonosporopsis curtisii sienen aiheuttamaa tautia esiintyy nykyään hyvin harvoin, mutta silloin tällöin kyllä sitä löytyy. Itse en muista koska olisin viimeksi siihen törmännyt, mutta mahdollista se on. Sipulista päältäpäin sitä on käytännössä mahdotonta havaita, ja joskus se sotketaankin sipulin pehmytkuorisuuteen tai varteen tuleviin ”punaviiruihin”.

Nuo varsien ”punaviirut”  muuten johtuu käytännössä aina siitä, että sipulin kaulassa on jokin kolhu tai vastaava, joka vioittaa vartta sen kasvaessa sipulista ylös. Se ilmenee yleensä selvimmin silloin kun varsi alkaa kasvaa kaarelleen ja siellä sisäreunalla on yleensä sellainen ”punainen viiru”. Tämä on helppo korjata, jos sen näkee ajoissa eli avartaa vain tuon naarmuttajan kohdan, ettei se vahingoita vartta. Väkisin vartta ei kannata lähteä suoristamaan, se menee käytännössä poikki. Itse sipuliin tai muihin varsiin tuo ei tietenkään vaikuta eikä seuraavien vuosien kukkiin.  Vaan palataanko itse punalaikkutautiin takaisin, tuo oli vain sellainen sivuraidehyppy…

Punalaikkutaudin tyypillisin ja tunnistettavin oire on punaiset läikät lehtien tyvillä. Jos tauti menee oikein pahaksi, niin sitä voi esiintyä myös kukkavarsissa.

Ehkäisyä, eristystä ja harkintaa

Tuon punalaikkutaudin ehkäisynä toimii parhaiten se kun istuttaa sipulit hiekansekaiseen, hyvin vettä läpäisevään multaa ja antaa mullan vielä kuivahtaa kunnolla kastelujen välillä.

Kastelu mielellään alakautta ja etenkin veden joutumista sipulin ”kaula-aukosta” sisään tulee välttää.

Jos tätä punalaikkutautia kasvissa havaitset, niin se kannattaa siirtää erilleen muista amarylliksistä ja mielellään paikkaan, jossa on hyvä ilmanvaihto.

Ja jos kasvi on oikein saastunut, eikä lähden paranemaan, niin sitten se kyllä kannattaa hävittää kokonaan pois.

PÄRJÄÄTKÖ 72 TUNTIA – HYVÄ LISTA LUKAISTA

Vaikkei tuo viimeviikon Liisa myrsky onneksi täällä meillä sähköjä juurikaan katkonut eikä sen suurempia häiriöitä aiheuttanut, niin se sai taas mieleeni lukaista tuo 72 tunnin  lista.  Siinä on hyvin listattu asiat, joita on hyvä miettiä kuntoon tai ainakin kuinka toimia niiden suhteen, jos pidempiä häiriöitä tulee.  Lukaisen sinäkin tuo, koska seuraava myrsky ja sähkökatko on taas tänään päivää lähempänä kuin eilen. ;)

72 sivulle pääset suoraan TÄSTÄ

VINKKEJÄ

Niksi vanhalle tyynylle -> Kirsi lähetti parivuotta sitten hyvän vinkin tuolle vanhan tyynyn kierrätykselle eli akanapussi sai uuden elämän autossa huurteen poistajana ja itse tyyny sai uuden päällisen ja pääsee puutarhaan työtyynyksi polvien alle.

Minun vinkkini -> Tuo ”polvistuin” on myös melkoisen kätevä, niin pepun kuin polvienkin alla.

UUTTA – OLE HYVÄ TUOTTEITA NYT SAATAVILLA

Sinulle ei varmaan ole jäänyt epäselväksi, että tykkään luonnosta ja kaikesta luontoon liittyvistä asioista erittäin paljon. Ja vaikka en mikään ”fanaatikko” olekaan vaan pidän enempi sellaisesta periaatteesta, että pyrin tekemään sellaisia valintoja ja ratkaisuja, jotka ei tuhoa tai kuluta luontoa tarpeettomasti. Yksi sellainen asia on ihan nämä arkipäivän pesu- ja puhtaanapito asiat. Pidän siitä ajatuksesta, että ”puhtaus on puoli ruokaa” oli sitten kyse kodin tai omasta puhtaudesta. ja näin puutarhahommia, kun tekee ja koirat kuuluvat isosti arkeen, niin kyllähän se käytännössä tarkoittaa että sauna lämpenee joka ilta ja pesuaineita kuluu. Onneksi löysin tähän luontevan ja hyvän ratkaisun ihan tästä läheltä jo ajat sitten. Tuossa kymmenen kilometrin päässä on nimittäin kaveri, joka tekee loistavia, luontoa säästäviä pesu- ja puhdistusaineita.  On tehnyt niitä jo kauan, mutta pienessä mittakaavassa, siksi merkki ei ole kovin tunnettu yleisesti. Eikä näitä löydy esim. marketeista. Sovittiin nyt, että kun kerran niitä itselleni haen, niin otan sitten enempikin niitä tänne pakkaamolle ja jos sinäkin haluat, niin täältä niitä nyt löytyy.

Katsoppa ja kokeileppa rohkeasti, uskon että tykkäät, minä ainakin olen tykännyt jo pitkään.

esim. pyykkietikoista löytyy niin sitruunan, piparmintun  kuin eukalyptuksen tuoksut ja tietysti myös täysin hajusteeton vaihtoehto.

 eri tuoksuja ( hilla, mustikka, kanerva, piparminttu, sitruuna, vaniljia, lime, jne)  löytyy niin shampoissa, hoitoaineissa, suihkugeeleissä ja puhdistusaineissa.

Ja se, että nämä on mukavia ja turvallisia käyttää, niin nämä myös toimii ja säästää luontoa. Voiko juuri parempaa arkivalintaa tehdäkään itsensä ja luonnon hyväksi?

Vaan nyt alkaa päivä hiljalleen hämärtyä, ja minä lähden hakemaan tuon Remontti-Reiskan kaveriksi ja aletaan hiljalleen pakkailemaan noita tyynyjä ja peittoja matkaan. Illalla toivotaan taas pilvetöntä keliä, niin on mukava käydä tuolla iltalenkillä. eilenkin oli ihan mahtava ilma, kun kuu paistoi ja ilma oli todella leppoisa. Jos ei kerran kunnon talvea tule, niin nautitaan näistä ilmoista kumminkin.

 **********************************
Kaikki muuttui sinä päivänä, kun hän ymmärsi,
että on juuri riittävästi aikaa kaikille tärkeille asioille hänen elämässään.
 Brian Andreas 
**********************************
Hyvää ensimmäistä adventtisunnuntaita ja viikonloppua sinulle puutarhaystäväni
 
Toivotteleepi
 
Puutarhurisi
 
Juha