Puutarhurin Perjantaipostia 11.12.2020

Puutarhurin Perjantaipostia 11.12.2020

Hersyvää perjantaita täältä Puutarhalta!

Jos nauru pidentää ikää, niin Reiska pitää kyllä siitä huolen, että täällä eletään ikuisesti. On se sellainen ”apupoika-Antero”, ettei päiväkään mene, ettei se jotain keksi. Ja melkein aina niin, että ensin meinaa ”hattu päässä pyörähtää”, mutta sitten naurattaa ihan vietävästi. Esimerkkisi tällä viikolla kun tein yhtenä iltana leivinuuniin tulet ja lähdin hakemaan lisää halkoja lämpimään, niin sillä aikaa Reiska oli ystävällisesti avustanut sytykkeiden kanssa. Oli pilkkonut niitä pitkin kyökin ja olohuoneen lattiaa melkoisen määrän. Oikein piti ihmetellä kuinka paljon se niitä saikaan tehtyä sillä aikaa kun hain puita. Varttia kauempaa en nimittäin poissa ollut, mutta silppua oli, no sanoisinko, että ihan riittävästi… Saati sitten toissailtana. Tein hiukan kylvölevyjen täyttöjä täällä hallilla ja Reiska tietysti mukana, kuinkas muutenkaan. No kaikki meni hyvin, se leikki lelullaan tuossa lattialla ja sitten hain lavalta taas säkin multaa lisää. Reiska seurasi, kun avasin säkin ja jatkoin töitä. En edes huomannut, kun se hävisi siitä johonkin. Kunnes menin hakemaan seuraavan säkin… Reiska oli päättänyt sitten hiukan auttaa säkkien avaamisessa… :)

Vaan ei tälle ”touhupepulle” vaan voi olla vihainen, vaikka hiukan kyllä ”hatutti” ensin, mutta sitten nauratti ihan mahdottomasti. <3 :)

Saa nähdä mitä se tänään keksii… ;)

Vaan täällä aamu on tosiaan lähtenyt käyntiin leppoisan mukavasti, aamupuurot syötynä ja kaffeet joulutortun kera päälle nautittuna. Kiersin katsomassa talvetettavien vointia kellarissa sekä tuolla viileämmässä valohoidossa olevia. Oikein hyvälle näytti kaikki ja amarylliksetkin kasvavat tuossa pöydällä hyvää tahtia. Vaikkei tuo harmaus ja sulamaa oikein jouluiselle tunnu, niin kyllä täällä puutarhalla tunnelma alkaa olla hiljalleen hyvinkin jouluinen, eikä vähiten noiden pöydässä tuoksuvien joulupipareiden takia… ;)

TAATTO, TAATTO LÄHTISI KYLLÄ INNOISSAAN, MUTTA PAREMPI ON ODOTTAA VIELÄ MUUTAMA PÄIVÄ…

Joulukuusi ehdokkaita olen kyllä katsellut tuolta pellonreunoilta jo useammankin, ja ilmatkin olisivat nyt kivoja hakea kuusi, mutta tuo kuu, se kun kääntyy vasta tiistaina ( 15 päivä)sille nousevalle vaikutukselle, niin vielä pitää muutamapäivä odotella. Toisaalta eipä tuolla nyt mikään kiire ole, kun tuo kuun nouseva vaikutus jatkuu tänä vuonna aina jouluun asti.

Oletko sinä muuten huomannut tuon kuun vaikutuksen kuusen kestossa? Minä olen kyllä tuon huomannut ja joskus ihan kantapään kauttakin… samoin kuin talvivihdoissa. Nekin teen nykyään aina kuun mukaan. Ja kyllä kestää saunoa, useamman päivänkin.

Ja tuttuun tapaan kirjoittelin taas tämän ->  

PAREMMAN JOULUKUUSEN MUISTILISTAN

 

 1. KAATOAJANKOHTA ( nousevan kuun vaikutus) + SÄILYTYS 
 • kuusi kannattaa kaataa aina nousevan kuun vaikutuksen aikaan ( tänä vuonna 15.12 -> aina jouluun asti)
 • kuusta ei kannattaisi kaataa neljää viikkoa aiemmin
 • kaadettu kuusi säilytetään pystyssä, viileässä ja sateelta suojassa.
 • Vinkki -> säilytyksessä kuusen tyvelle on hyvä laittaa vedellä täytetty maitotölkki. Sulalla kelillä kuusi saa siitä vettä ja jäätyessään se tukkii johtosolukot niin, ettei niihin pääse ilmakuplia. 
 1. KUUSEN OSTO
 • Kysy kuusikauppiaalta kaatoajankohta ( kuusi tulee olla kaadettu nousevan kuun aikaan)
 • vedä oksaa kevyesti myötäkarvaan - neulaset ei saa irrota
 • suosi kotimaisia kuusia 
 1. KULJETUS
 • kuusta ei saisi kuljettaa suojaamattomana kuin lyhyitä matkoja, etenkään kovalla pakkasella.
 • yli 10 kilometrin matkalle kuusi tulisi kääriä aina esim. muovin sisään. 
 1. SULATUS
 • jos kuusi on jäässä, se olisi hyvä sulattaa ensin viileämmässä paikassa ennen sisälle tuontia. Liian nopea lämpöön tuonti saattaa aiheuttaa kuusen karisemisen.
 • koko sulatuksen ajan on hyvä pitää vesiämpäriä tyvellä.
 • ellei muuta tilaa ole, niin kuusen voi tuoda, vaikka pesuhuoneeseen, laittaa vesiämpärin tyvelle ja suihkutella puu läpeensä viileällä vedellä ja vielä toisen kerran parin tunnin kuluttua uudelleen. 
 1. JALKAAN ASETTAMINEN
 • Mitataan huoneen korkeus ja lyhennetään kuusi sopivaan mittaan ( muistetaan ottaa tähtivara huomioon)
 • vaikka kuusi olisi jo valmiiksi sopivan mittainen, niin tyveltä kannattaa sahata muutama sentti pois, jolloin puu saa uuden imupinnan ja vetää vettä hyvin. Ihan sama idea kuin leikkokukillakin. Huom! sahaus olisi hyvä tehdä hiukan vinoksi, jolloin vesi pääsee paremmin tyvelle kuin jos tyvi olisi tiiviisti jalan pohjalla.
 • tyveä ei saa kuoria eikä ohentaa, ei etenkään siltä osin kun se ei ole vedessä. 
 1.  HOITO SISÄLLÄ
 • veden kulutus on suurimmillaan ensimmäisen vuorokauden aikana.
 • vesi ei saisi loppua tyven leikkauspinnan tasolta missään vaiheessa.
 • veteen ei tarvitse lisätä lannoitetta, puhdas viileä vesi on riittävä.
 • kuusi olisi hyvä sijoittaa etäälle pattereista, takasta ym. lämmönlähteistä. 
 1. KUUSEN POISVIENTI
 • kuusen elämän ei tarvitse loppua joulun jälkeen, vaan sen voi esim. pystyttää ulos lähelle lintujen ruokintapaikkaa. Näin ruokailevat pikkulinnut saa siitä hyvää suojaa eikä niiden tarvitse lentää kauemmaksi.
 • oksat voi leikata myös kranssi tarpeiksi tai vaikkapa rappuhavuiksi
 • rungon voi kuivattaa ja polttaa myöhemmin uunissa/takassa/saunanpesässä, jne.
 • keräyspisteissä ne päätyvät hakkeeksi ja näin myös hyötykäyttöön. 

ja pari  niksiä  vielä parempaan lopputulokseen. :) 

 • Kasteluveden sekaan voit lisätä hiukan energiaa kuuselle. Eli 4–5 palaa sokeria tai pussillinen leikkokukkavirkistettä.
 • Vesi pysyy puhtaana kätevästi, jos puristat sitruunasta paritippaa veden joukkoon tai laitat pari palaa puuhiiltä
 • ja jos kuusta vielä maltat sumutella muutaman kerran heti sisälle tuonnin jälkeen, niin kyllä kuusi tykkää ja neulaset pysyvät vieläkin paremmin. :) 

AJOITUS KYSYMYS - KOSKA AMARYLLIS KUKKII PARHAIMMILLAAN?

Ulla tuossa kyseli, että kuinka tuon amarylliksen kukan avautumisen osaisi arvioida parhaiten, jos se haluaa olla parhaimmillaan juuri joulupöydässä.  Se on loppujen lopuksi aika helppoa eli nyt vain pidetään kasvia lämpimässä ja valossa sekä ilman kastelua ( tai ainakin hyvin vähällä vedellä). Kun kukkanuppu tulee esiin suojalehtien sisältä ( tuon kuvan näköisesti), niin siitä 2-3 vuorokautta ja ensimmäinen kukka on täysin auki ja seuraavatkin nuput aukeamassa. Normaalissa huoneilmassa siis. Sitä ennen jos kukat meinaa avautua, niin sen voi viedä viileään n. +10 asteiseen paikkaan ja kehitys pysähtyy käytännössä kokonaan. Ja jos taa tarvitsee jouduttaa, niin lämpöä ja valoa vain reippaasti lisää, niin kyllä kiihtyy. :) 

 1. Kastelusta vielä eli sipulia ei siis kastella lainkaan ennen kuin tuo kukkanuppu aukeaa ja vasta sen jälkeen annetaan vettä. Sittenkin vain maltillisesti ja mielellään alakautta. Kannattaa myös varoa, ettei vettä menee sipulin sisään, se tuhoaa sipulin herkästi.

KUKKAHOROSKOOPISSA JUHLII NYT KANERVAT

Kanerva 9.12. - 6.1.

Ensivaikutelma kanervaihmisestä voi olla kuiva ja nuiva. Tarkempi tutustuminen paljastaa kuitenkin yllättävän rönsyilevän ja rehevän tyypin. Kanervan elämänkaari on harvoin suoraviivainen ja tavanomainen. Elämä koettelee, mutta kanerva kuuluu niihin, joiden voima ilmenee muille usein vasta vastoinkäymisissä. Hän on selviytyjä ja nousee aina jaloilleen sitkeytensä ansiosta. Hänellä on myös riittävästi itsetuntoa nöyrtymiseen ja joustamiseen tarvittaessa. Kanerva valikoi tarkasti seuransa ja viihtyy huomattavan hyvin kaltaistensa parissa sekä yksin. Massatapahtumat eivät häntä kiinnosta. Hän lähtee seikkailumatkalle Etelä-Amerikkaan mieluiten yksin ja valitsee harrastuksekseen postimerkkeilyn mieluummin kuin joukkuepelin tai kuorolaulun. Toisin kuin suomalaiset yleensä, kanerva selviytyy kukkeasti myös pimeimmän ja kylmimmän ajan yli. Hänellä on sen sijaan taipumusta vetäytyä kuoreensa aurinkoisimpaan kesäaikaan. Mutta ne, jotka kanervan tuntevat, ovat jo tottuneet tähän.

JÄÄLYHTYJÄ ILMAPALLON AVULLA – IHASTUTTAVA IDEA KAVERIN VAIMOLLA

Kaveri laittoi tuossa kuvan kuinka vaimonsa oli tehnyt kivan jääkoristeen ilmapallon ja servetti kuvien avulla. Oli niin hieno, että piti oikein kysyä ohjetta. Ja näin se tapahtuu:

Teko-ohje: ilmapallo täytetään vedellä (jos haluaa värjätä niin ensin vähän elintarvikeväriä), jäädytetään, aika riippuu pakkasesta, hyvällä pakkasella riittää vajaa vrk, jopa vähemmän. Ilmapallo kuoritaan päältä pois ja kuumalla vedellä hanan alla muovataan kynttiläkolo. Optimitilanteessa ei oo umpijäässä ja vesitaskuun pääsee melko vähällä vedellä. Kuuma vesi sulattaa palloa tosi helposti, kynttiläaukkoa tehdessä kannattaa yrittää mahdollisimman vähän päästää vettä valumaan pitkin palloa.

Valmiit lyhdyt voi halutessaan koristella esim. serveteistä leikatuilla kuvilla (esim. nuo peurat). Tarttuvat jään pintaan kun varovasti painelee ne kiinni.

Huomenna taitaa olla pakkaseton päivä, mutta sunnuntaina jo pakastuu taas, niin eiköhän tehdä porukalla näitä. :)

THREE AMIGOS – KOLME KAVERUSTA -HYVÄN ASIAN PUOLESTA

Jussi, Pentti-Oskari ja minä päätettiin siis tempaista yhdessä hyvän asian puolesta. Me ei siis tehty tuota tunnettua elokuvaa  ( Three Amigos) uudestaan ( onneksi ;) )  vaan pistettiin pystyyn yhteinen Joulupata keräys. Joulupata on tuttu keräys meille kaikille ja se on pata jonka soisi porisevan iloisesti nyt, jotta mahdollisimman moniin Suomalaisiin koteihin tulisi hiukan parempi joulutunnelma. Sille on nyt tarvetta ehkä enemmän kuin koskaan ennen.

Kalenterien tuoton tilitin eilen ja useat kymmenet perheet tulevat saamaan sen avulla apua joulujärjestelyhin. Ja vaikka laskujen maksaminen nyt ei koskaan oikein juhlaa ole, niin tuon tilityksen tein kyllä suurella sydämenilolla ja hymyssä suin. Kiitos! 

VIELÄKÖ EHTII – NO AINAKIN POSTI ON LUVANNUT, ETTÄ EHTII

Päivi soitti juuri ja kysyi, että vieläkö ehtii saada paketin ennen joulua? No kysyin postilta, että millä heillä näyttää, pitääkö ruuhkaennuste yhä paikansa? He kertoivat, että kiirettä on, mutta paremmin on paketit kulkeutuneet ja niitä on haettu hyvin eli uskoivat että hyvinkin ehtii lähetykset vielä alkuviikosta toimittaa ennen joulua. 

Eli tuon mukaan ehtii ja mehän tietysti pakkaamme ja lähetään nämä heti matkaan ( ja täältä ne lähtee suoraan postin jakeluihin)  eli jos vielä on ajatuksia vaikka noiden Ole Hyvä – Luonnontuotteiden osalta, niin -> TÄÄLTÄ löytyy valikoima suoraan hyllystä. Tai oikeastaan suoraan valmistuksesta, kun haen nämä tuolta valmistuslinjalta suoraan, on ainakin tuoretta. :) 

TÄMÄ AINAKIN EHTII 

Ja TÄMÄ on se mikä ehtii ainakin. Tulee suoraan sähköpostiisi ja on varmasti pidetty eikä vanhene ihan heti… ;) 

Vaan nyt minä lähden hakemaan tuon Reiskan ja Soman tuolta ulkotarhasta ja katsotaan mitä kaikkea kivaa nyt keksitään. Tai oikeastaan en ehkä halua edes ajatellakaan, varustaudun vain ihan kaikkeen… ;) ei vaan, eikös se ole vanha totuus, että mitä villimpi, sitä rakkaampi. Ja tätä menoa Reiska suorastaan hukkuu rakkauteen. ;)

Vanhojen herrojen Ekan ja Huhun kanssa mennään sitten taas iltalenkillä tuonne pelloille ihastelemaan tähtitaivasta ja kävelemään rauhassa. Oli muuten eilen illalla aivan ihanan rauhallinen ja kaunis tähtitaivas. Tähtiäkin tuntui olevan ihan taivaankannen täydeltä. Huomasitko?

Illalla sitten takkatulen ja kynttilöiden kera fiilistellään lähestyvästä joulusta.

 **********************************
Sinun kokosi ei ratkaise mitään;
 
Aivojesi koko ratkaisee enemmän;
 
Sydämesi koko ratkaisee kaiken.
 C.Forbes
**********************************
Elämänmakuista viikonloppua sinulle puutarhaystäväni
 
Toivottaa, kynttilän loisteesta ja joulupipareista nauttiva
 
Puutarhurisi
 
Juha