Puutarhurin Perjantaipostia 6.11.2020

Puutarhurin Perjantaipostia 6.11.2020

Lämpöisen ihmeellistä perjantaita täältä Puutarhalta! 

Jos viimeviikolla hämmästelin lämpöistä lokakuun loppua, niin nyt olen hämmästellyt vielä enemmän ennätyslämmintä marraskuun alkua. Alkuviikosta meni Porissa uusiksi kaikkien aikojen marraskuun lämpöennätys ( +14.7 astetta) ja aamu uutisten sääennustaja vihjaili, että viikonlopulla sekin saattaa mennä uusiksi. On kyllä erikoisen lämmintä, mutta jos totta puhutaan, niin minua ei tämä ei haittaa yhtään, päinvastoin. Ulkona on paljon kivempi puuhastella, kun on lämmintä ja aurinkoista, eikä esimerkiksi sellaista sademyrskyä kuin alkuviikosta oli.  Ilma oli tosiaan jo aamusta lämmin kuin lehmänhenki ja aurinkokin nousi pilvettömälle taivaalle.

 OLI MYRSKYSTÄ ILOAKIN – LUONNONKORISTEITA METSÄT TÄYNNÄ

Alkuviikosta raivonnut myrsky hiukan hirvitti, mutta siitä selvittiin vallan hyvin.  Ei tullut sen kummempia tuhoja ja sähkötkin olivat poikki vain pieniä pätkiä. vaan kun myrskyn jälkeen menin metsälenkille, niin voi pojat että siellä olikin kiva näky. Käpyjä ja kuivia oksia oli tullut alas ihan tolkuttomasti. Kyllä oli helppoa kerätä koristetavaraa mukaan. Ihan vinkkinä sinullekin, että viikonlopulla jos teet pienen metsäretken, niin ota ihan reilumman puoleinen kestokassi tai pari mukaan, siellä on nyt koristeita yllin kyllin, sen kuin vain kerää.

Ja toki samalla voi ämpärillisen pari suppilovahveroitakin kerätä, niitäkin on sammalmetsisköissä nyt ihan tolkuttomasti.

 ILMAT JA KUU SUOSII NYT TALVI VALKOSIPULIEN ISTUTTAMISTA – HUOLI POIS,  EI OLE LIIAN LÄMMINTÄ

Sanoisin että nyt ensi ja seuraavaviikko on sääennustusten mukaan ihanteelliset istutusviikot talvivalkosipulien kynsille. Ja kun vielä tuo laskeva kuukin suosii, niin nyt tartutaan toimeen ja pistetään istutushommat käyntiin. Vaikka sääennustus lupaakin nyt päivisin aurinkoa ja lämmintä, niin kyllä yön viileys jäähdyttää maata niin paljon, että ei maan lämpötila liiaksi nouse, eli ei hätää. Oikeastaan päinvastoin, mikäs sen mukavampaa ja harvinaisempaa on kun saada istutella valkosipuleita kerrankin niin, että tarkenee vaikka ilman sormikkaita ja pipoja. Näistä hetkistä kannattaa ottaa kaikki ilo irti. :) ja houkutella vielä sellaisetkin kaverit / naapurit kokeilemaan talvivalkosipulin kasvatusta jotka eivät ole sitä ennen tehneet. Itse tiedän monta taloutta, joille olen lahjoittanut muutaman sipulin kokeeksi ja nyt kaikilla kasvaa omat valkosipulit joka vuosi. On ne niin helppoja ja maukkaita, että eipä juuri tuon palkitsevampaa hommaa voi olla. Ja aika hyvä tuottokin on,” parempi kuin pörssissä” sanoi kerran eräs ”talouspuutarhurin alku” ;)

 KIELOJA JOULUKSI – NYT SE ONNISTUISI

Meistä moni kaipailee kieloja jouluksi ja se on ollut normaalisti aika hankalaa ja kiven alla, koska kaupallinen kielonjuurakoidenviljely on käytännössä hiipunut täysin. Mutta nyt olisi ”tuhannentaalan” paikka niitä saada eli kun tämä lämpöaalto hellii meitä ja maat on sulia, niin mennään vain paikkaan missä kieloja luonnossa kasvaa ja kaivetaan sieltä juurakoita ylös. Kannattaa katsoa sellaisia hiukan pulleampia silmuja, ne kasvattavat yleensä kukat. Juurakot istutetaan sitten vain ruukkuihin ja viedään pimeään ja viileään kuukaudeksi. Pari viikkoa ennen joulua nostetaan ruukut sisälle valoon ja lämpöön ja niin saadaan nauttia joulukielojen kukista ja tuoksusta jouluna. :) Kukinnan jälkeen juurakot voi istuttaa takaisin maahan ( jos maa on vielä sulaa) tai sitten säilyttää ruukut viileässä ja istuttaa ne keväällä.

Niin ja tietysti juurakoiden nostoon tarvitsee olla maanomistajan lupa, niiden nosto ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, niin kuin esim. nuo tippuneiden käpyjen ja oksien keruu.

 LEHTIPUIDEN JA PENSAIDEN SIIRTOA – TUKIPUU KORKEIMMILLE

Onko sinulla joku lehtipuu tai pensas, jonka haluaisit siirtää toiseen paikkaan? Niiden siirtäminen nyt, kun lehdet on tippuneet ja maat on sulia, onnistuu hyvin ja on turvallista tehdä, kun kasvit ovat lepotilassa. Ihan normaali istutustapa toimii ja ainut vinkki minkä antaisin, olisi että jos siirrettävä puu on pitkä ( yli 1 metri), niin laittaisin talvea vasten kunnon tukipuun sille. Kasvi kun ei ala juurtua ennen kuin keväällä, niin talven tuulet saattavat sitä muuten suotta heilutella vinoon ja tehdä myös istutuskuopasta väljän.

 MAKSARUOHOJEN JUURRUTUS ONNISTUU MYÖS MALJAKOSSA

Viimeviikolla kirjoittelin, että kuinka isomaksaruohoja voi lisätä näin syksyllä juurruttamalla multaan, mutta toki niiden juurtuminen alkaa ja onnistuu hyvin myös maljakossa. Eli oksat kun on olleet tarpeeksi kauan maljakossa ( vettä kannattaa toki vaihtaa ja lisätä tarpeen mukaan) , niin niihin alkaa kasvamaan juuret, ihan niin kuin normaalistikin vesijuurrutuksessa. Sitten vain leikataan kukinnot poikki ja istutetaan varret ruukkuihin ja siirretään viileään. Siellä ne sitten hiljalleen juurtuvat ja ovat valmiit istutettavaksi keväällä maahan. Mahdottoman kätevä tapa tehdä uusia taimia, eikö vain. Kiitos Lea muistutuksesta. ;)

 KISSAT EI PIDÄ VERKOSTA

Monica laittoi oman niksinsä, millä pitää kissat pois kukkapenkistä. Eli Monica on laittanut aitaverkkoa penkin päälle ja kissat ei silloin mene tarpeilleen eikä viihdy muutenkaan tuolla verkkojen seassa. Vihreä verkko ei myöskään paista penkistä häiritsevästi. Kiitos Monica vinkistä.

Vaan nyt minä lähden tuonne valmistelemaan noita joulukukkia ja valkosipuleita valmiiksi, niin saadaan ne heti maanantaista alkaen lähtemään matkaan ja kohti uusia koteja.

Vai kävisikö ensin hiukan nauttimassa tästä lämpimästä päivästä. Eilen oli jopa niin lämmintä, että ”Pikku-Reiska” meni oikein rantaveteen kahlailemaan ja ihmettelemään pikkukalojen vilskettä. On se niin hauskaa katsella tuota pienen koiran ihmettelyä ja uusien asioiden innostunutta ihastelua. tuollainen samanlainen luonne kun säilyisi itselläkin läpi elämän. <3

 **********************************
Kun olin iältäni …

4v Isäni osaa mitä vain.
5v Isäni tietää monesta asiasta paljon.
6v Minun isäni on viisaampi kuin sinun.
8v Isäni ei tiedä aivan kaikkia asioita.
10v Minun isäni ollessa lapsi, olivat monet asiat erilaisia kuin tänään.
12v Niinpä niin, ei isäni tiedä mitään. Hän on jo liian vanha muistaakseen.
14v Älä välitä faijasta. Hän on niin tavattoman vanhanaikainen.
21v Isäni? Hän putosi kelkasta vuosia sitten.
25v Minun isäni saattaisi tietää jotain siitä, sillä onhan hän elänyt jo niin pitkään.
30v Ehkä meidän pitäisi kysyä isältä mitä hän asiasta ajattelee. Hänen kokemuksellaan olisi varmaan käyttöä.
35v En tee mitään ennen kuin olen jutellut isäni kanssa.
40v Mitenköhän isä olisi tehnyt tämän asian kanssa. Hän oli niin viisas ja omasi kokemusta niin monesta asiasta.
50v Antaisin mitä tahansa jos isä olisi nyt tässä neuvomassa minua. Nyt minua kaduttaa, että en arvostanut hänen viisauttaan. Olisin voinut oppia häneltä niin paljon.

-Ann Landers
 
**********************************
Lämpimän ihanaa viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni ja Onnea kaikille isänpäivän juhlijoille. <3
 
Toivotteleepi
 
Puutarhurisi
Juha