Puutarhurin Perjantaipostia 30.10.2020

Puutarhurin Perjantaipostia 30.10.2020

Perjantai huomenia täältä Puutarhalta!

Ihan äkkiä ei kyllä uskoisi, että lokakuun viimeisiä päiviä viedään. Päivälämpötilat ovat toistakymmentä astetta ja yötkin pysyvät plussalla. Aamulla kun lähdin pirtistä tänne puutarhalle, niin eipä tarvinnut pipoa päähän laittaa, lippalakki oli ihan riittävä eikä välikalsareita tarvinnut edes ajatellakaan. 😉

Tätä isomaksaruohoa olen ihaillut päivittäin, miten se komistuu komistumistaan. Tuo on kyllä yksi kiitollisimpia ja hienoimpia syyskukkijoita minun makuuni.

Tiesitkö muuten, että noista saa tehtyä uusia taimia todella kätevästi. Eli ennen kovimpia pakkasia leikkaat nuo varret, poistat kukat ja painat varret hiekansekaiseen kosteaan multaan. Ne voivat olla sitten vaikka kellarissa ja siellä ne hiljalleen talven mittaan kasvattavat juuret. Sitten vain keväällä purkitat ne ruukkuihin ja myöhemmin kesällä istutat ne vaikka penkkeihin tai isompiin ruukkuihin tai annat hyvälle ystävälle. Helppoa ja hauskaa puuhaa, niin kuin kasvien lisääminen aina. :)

RÄNNIEN PUHDISTUKSET KÄYNTIIN – YHDESSÄ KIVEMPAA JA TURVALLISEMPAA

Meillä ainakin alkaa kaikki lehdet olemaan puista poissa ja ainoastaan noissa matalammissa puissa on vielä jokunen lehti jäljellä. Ei ole pakkasta ja kelit muutenkin leppoisat. Eli nyt on hyvä hetki ottaa ja puhdista rännit puhtaiksi. Minulla on sellainen pitkävartinen putsari, niin ei tarvitse tikkaille kiipeillä kuin tarkistusta varten. Silloinkin olisi kyllä hyvä olla kaveri pitämässä tikkaita paikoillaan. Ihan liian monta turhaa haaveria on käynyt, kun tikkaat onkin lähtenyt liukumaan rännin reunoja pitkin ja ukot tippuneet siinä samassa rytinässä. Toinen kun pitää tikkaita paikallaan, niin johan on turvallista. Ja onhan yhdessä tekeminen muutenkin aina paljon hauskempaa, eikö vain

METSÄISIÄ KORISTEITA KORIIN – JOKAMIEHEN OIKEUDET JA ENNEMMIN LUVALLA KUIN OMINEEN

Niin, keräsinhän minä tosiaan viimeviikolla toki muutakin kuin suppilovahveroita tuolta metsästä. Otin talteen muutamia maahan tippuneita oksankäppyröitä ja käpyjä tulevia joulu- ja ovikoristeita varten. Nyt kun maa on vielä sula niin niitä on helppo ja kiva keräillä talteen. Kävytkin ehtivät avautua ja kuivahtaa vielä hyvin. Sammalta ja jäkälää en vielä malttanut kerätä, mutta paikat kyllä jo katsoin valmiiksi. Ihan siis omasta pikku metsätilkultani. Nehän tarvitsee aina maanomistajan luvan jos niitä kerää. Maahan tippuneita oksia ja käpyjä saa kyllä kerätä ihan jokamiehen oikeuksin, mutta toki on kohteliasta kysyä silloinkin maanomistajan lupa.

Noista jokamiehenoikeuksista on hyvä olla tietoinen, ettei suotta tule väärinkäsityksiä. Eikä näiden keräämisestä riitaa tuskin tulekaan, kun kysytään ennemmin lupa kuin mennään omalla luvalla. Aina on kivempi olla luvan kera ja sovussa, kuin luvatta riidellen, eikö vain. :)

 

MEINAAKO HOMEHTUA – MUISTITKO TÄMÄN NÄPPÄRÄN KONSTIN

Pentti soitteli ja tilaili amarylliksiä ja siinä samalla juteltiin sitten kaikkea muutakin puutarhaan ja koronavuoteen liittyvää. Kokemusten ja kuulumisien vaihto on aina mukavaa. No se ei ollut se mistä ajattelin kirjoittaa, vaan se, että Pentti siinä vähän harmitteli, että oma maakellari on kyllä muuten hyvä mutta meinaa talvetettavien kukkien mullan pinnat välillä homehtua ja levitä siitä varsiin.  No siihen löytyi onneksi vanha konsti avuksi eli kerroin Pentille vanhan konstin. Otetaan 1 tl Atamonia ja sekoitetaan se 1 litraan vettä ja sillä sumutellaan mullan pinta. Eipä vaivaa homeet sen jälkeen. Näppärää sanoi Pentti ja kaikkein kivointa minusta oli, kun sain olla avuksi.
 

ULKORUUKUT PESUUN

Osa kesäkukista ei nyt vaan enää jaksanut kukkia ja nuo sateetkin piiskasi ne sellaiseen kuntoon, että ne pääsi nyt tuonne kompostiin maatumaan. Ja kun ilmat suosii, niin ruukut tuli pestyä saman tien ja vietyä kuivumaan varastoon. Mukava ottaa sitten kesällä taas puhtaat ruukut käyttöön eikä tarvitse aloittaa istutuspuuhia ruukun pesulla. Joskus on käynyt niinkin, eikä se ollut yhtään kivaa….
 

VADELMIEN SATOA TUOTTANEET VERSOT POIKKI – MAANRAJASTA TIETTY

Niin pysyy kasvusto hyvänä ja satoa tuottavana. Minusta yksi tärkeimpiä asioita vadelmien (kuin myös herukoiden leikkaamisessa) on leikata varret poikki mahdollisimman läheltä maan rajaa. Näin mitkään kasvitaudit tai tuholaiset ei viihdy niissä suotta. Viikonlopulle lupailee poutasäitä, niin eiköhän oteta vanhat sakset ja polvistuin mukaan ja käydään hoitamassa penkit kuntoon. Saa niiden osalta sitten talvi tulla kun sitä huvittaa. :)

Vaan nyt minä taidan lähteä puuhastelemaan tuonne amaryllisten ja valkosipulien pariin taas takaisin. Jos sitä vaikka iltapäivästä ehtisi keräämään sitten hiukan lisää karpaloita pakkaseen, ne ovat nyt täällä parhaimmillaan.

Huomenna on sitten pyhäinpäivä ja perinteinen hautojenlaittopäivä. Tuossa hautojen laitossa on minusta kaikkein parasta se, että siinä samalla kun hautaa laittaa, saa palata rauhassa rakkaiden ihmisten mukaviin ja hyviin muistoihin ja samalla vaikka hiukan haastellakin heille. Ja vaikka heitä poisnukkuneita kohtaan ikävä onkin aina kova ja muistot tuo myös ikävän tunteen pintaan, niin samalla sieltä saa kuitenkin paljon voimaa, lohtua ja rauhaa omaan elämään. Mennään siis haudoille, muistamaan rakkaitamme ja oikein ajan kera. <3


***************************************

Jokainen voi olla hyvä, koska jokainen voi auttaa.
Auttaminen ei vaadi yliopistotutkintoa.
Et tarvitse kielioppia auttaaksesi.
Tarvitset vain alttiin sydämen, rakkaudentäyteisen sielun.

— Martin Luther King Jr.

***************************************

Hauskaa Halloweenia ja hyvien ajatusten viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni

Toivotteleepi
Puutarhurisi
Juha